FORMA1

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Istencsászár
így van, a Force India akárhonnan is nézzük kiscsapat, hiába van ott a milliárdos üzletember, a csapat túl kicsi ahhoz hogy neves mérnököket vonzon, ott volt Mike Gascoyne de õ sem tudott csodát tenni, persze van nála jobb mérnök elég csak megnézni Adrian Neweyt és a Red Bullt akik szakembereket vettek és évrõl évre egyre jobbak, mondhatni sikeresen építkeztek...

Gyűjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES

M@TriX
erre meg mibõl következtettél?!

..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.

bardocz
Akkor Trullitól mégis elveszik majd azt a 3. helyet.
b-type
A mostani domináns helyzetet nehezebb elbukni, nagyon sok a technikai támogatás..akár csak egy unevezett szuperszámítógépre, akár a szélcsatorna lehetõségére, de a kutatás minõségére gondolok. Akiknek több sikeres adat van a birtokában, és megfelelõ háttere valmint szakembergárdája az nehezen bukja el az elsõséget.
Az FIA buktatni akarja, ez teljesen érthetõ is mivel nekik nem volt nagy öröm az MS fémjelezte idõszak, õk nem történelmet akarnak íratni, hanem nézetséget akarnak. Tehát az FIA azon törekvése hogy felzárkóztassa a kiscsapatokat teljesen jó, nincs baj vele. Egyébként a kiscsapatok nem lennének fasorba sem...sõt nagy valószinûséggel megszünnének.
Ross Brawn nem varázsló, a Toyota mióta kûzd mint pata a napon aztán most egyszeriben õk is beletaláltak a tutiba??
Kik azok akinek nem igen megy most? Mi a közös bennük? a diffúzor hiánya, és a KERS megléte.
Kiknek megy szekér? Mi a közös bennük? a Diffuzor megléte, és a KERS hiánya.
A Red Bull nem véletlenül nem szerelte be a Renault KERS rendszerét, a Brawn nem véletenül nem kérte a McLaren KERS rendszerét, a Force India-val nem tudom mi a helyzet...de sajnos õk nem igen jó példa, mivel Pedro de la Rosa megtesztelte a Force India-t, és igen problémásnak nevezte.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Black Ghost
Mirõl beszélsz, a Honda 2008 december 5-én jelentette be hogy kivonul az F1-bõl, november 17-19-én még teszteltek Bruno Senna-val és Lukas di Gassi-val. Tehát volt itt 4 hónap bizonytalanság amikor már rég kész volt a kaszni, de õk még itt sem álltak le tudták hogy jó a kocsi, ezért a bizonytalanság ellenére is felvették a kapcsolatot a Mecivel,ehhez a motorhoz viszont át kellett tervezniük a váltót, és ez is sikerült. Ross Brawn-ról meg annyit hogy 1978-ban szerzõdött a Williamshez, a csapat aerodinamikai részlegénél, azon belül is fõleg a szélcsatornában dolgozott,Rory Byrne nyilatkozta egyszer hogy "Ross zseniális tervezõ és taktikus is egyben, a Ferrari sokat köszönhet az õ mérnöki tudásának".
A mostani "nagyokról" pedig ne felejtsétek el hogy nem voltak mindig az élen, az F1 60 éve nem Ferrari-Mclaren harcról szólt, elég csak vissza gondolni a Ferrari közvetlen Sumi elõtti idõszakára.
"Itt a KERS és a kiegyensúlyozás, valamit a diffúzor miatt lett hirtelen topcsapat a Brawn, a Toyota és mások."
Látod te mindjárt három, lehetõséget is mondtál amivel egy tervezõmérnök számolhat. Az hogy jövõre meg mi lesz kár találgatni, majd megvitatjuk akkor mikor megtörtént.
baaka
Na mi lett a tárgyalás vége???

a.carkey
"topcsapatok elvakult rajongóinak"
na ezen felröhögtem ...

A medve nem játék.

majd HA valóban visszaesnek, akkor lesz értelme errõl beszélni - de amíg ott vannak az élen a 'feltámadt' csapatok, addig semmi.

persze a topcsapatok elvakult rajongóinak mindenképp kell valami önmaguk megnyugtatására szóló magyarázat.

csak nehogy kopp legyen, hogy amikor rákoppintják az ún. topcsapatok is a diffúzort, mégsem jönnek majd úgy az eremények... 😊
b-type
A Red Bull szerencsétlen kicsit..áá inkább úgy mondom nem kicsit.
Nekik is most az idén elején kellene minnél több pontot begyûjteni, amíg ki vannak ütve a Renault, a Ferrari és a McLaren, azok akik a KERS-ben gondolkodnak, a Bmw-t is idelehetne sorolni, de a Bmw a feles stratégiájával (Nick KERS, Kubica Kers nélkül) mégis más.
Sztem egyértelmûen KERS a hátrány, és az erre visszavezethetõ nehézségek, valszeg számít a diffuzor is, de ezt a kettõt nehéz szétválasztani.
Azaz az LT-n lehetett látni hogy a pálya kanyargós részén mennyit nyernek a diffuzoros autók, ...de ott veszítenek a nem ideális súly ill súlyosztás miatt a KERS-s autók is. Erre jó példa Vettel és Webber, akinek nincs diffuzora, de nicns KERS-s sem és mégis/és ezért gyors tudott lenni a 'kanyargós' részeken.

Viszont én a 4. 5. futamra mindenképpen felzárkózást várok a McLaren, Ferrari, Reanult...vagy legalább valamelyik részérõl.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Jacek
marmint dupla diff nincs az autoban😊

Jacek
Ertek en mindent amit leirtok!😊 csak mit fognak kitalalni a Red Bull ellen???? mert lehet hogy peches Vettel de ez nem tart orokke!! es nekik nincs diffuzoruk😊)) na majd ott is szabalytalannak minositenek valamit!

Mert ha diffuzoros csapatok szabalytalanok akkor a Red Bull a legerosebb csapat.....

a.carkey
Nehogy azt mondjátok már, hogy a Brawnnak megszûnés közben egy Honda motorra tervezett autóval jobb körülményei lettek volna! Nem hinném, hogy azért gyors a Brawn, mert Ross Brawn zseniális tervezõ és jobb körülmények között tervezhetett, nagyobb tudással, mint mondjuk bármelyik topcsapat tervezõigárdája, különösen azután, hogy január (vagy még korábban) körül megszûnésközeli helyzetbe került az egész F1-es projektje? Mert ezek szerint akik évekig a csúcson voltak, azok a topcsapatok, akik ÉVEKIG MINDIG reagálni tudtak MINDEN ÚJ BAROMSÁGRA amitaz FIA kitalált, azok pont az idén síkhülyék voltak a világ legnagyobb F1-es tervezõkapacitásával egy vadiúj és jó F1-es autót megtervezni, míg Brawn - mert neki csak az idei autóval kellett foglalkoznia (LOL) - épített egy olyan F1-es autót, ami egy idõmérõn és a versenyen minimum fél seccel gyorsabb minden topcsapatnál, mindezt úgy, hogy megszûnt az anyacsapat, vadi új motor került a chassisba és csak az aerodinamikában zseniális az autó és még a második versenyen IS megmaradnak a különbségek. Ja, és minden autó tök ugyanazokon a gumikon fut, tehát még akkora jóság sincs, mint amikor 1998-ban a McLaren a Bridgestone miatt az elején hatalmas elõnyre tett szert ...

Itt a KERS és a kiegyensúlyozás, valamit a diffúzor miatt lett hirtelen topcsapat a Brawn, a Toyota és mások. Semmi köze nincs a zsenialitáshoz meg Brawn tervezõzseniségéhez, mert ezek egyszerûen kihasználtak két kiskaput ("ajánlott" KERS és a diffúzor). Amint újra kell tervezniük az autót, vagy kötelezõvé teszik a KERSt, azonnal visszaesnek majd, mert csodák nincsenek.

Viszont, ha jövõre, tök ugyanazok körülmények között is "ennyire zseniálisan" kezdik az évet, akkor azt mondom oké, igazatok van, de erre szerintem kb. annyi sansz van, mint arra, hogy Bumgartner Zsolti 1x a Ferrari tesztpilótája lesz ...

A medve nem játék.

látod nem csak én vagyok ezen a véleményen...Palik mondta az igazat: "Hát magunk közt szólva Rosberg is egy pech csomag szegénykém"

b-type
A Bmw egyáltalán nem fejlesztett az év végéig, Kubica-nak pont ez volt a baja.
A Honda-hoz jött egy Ross Brawn aki nagyon jó szakember a maga területén, de mi is az? Mert annak az autóhoz sok köze nincs. Remek taktikus, és van belsõ képe egy tökéletesen müködõ csapatról, de nem tervezõ és nem szakmérnök.
A McLaren-tõl elment RD, ...amikor bemutatták az autót, de egyébként még ott van és lát mindent.

Ez az egész sántít...azaz a 3 diffes nem adta fel az évet, és a Bmw sem az év végéig fejlesztett, valamint a szakembervándorlás sem áll...illetve az áll a Ferrari-ra, mostmár lehet mondani, de ez állt már tavaly is.

Black Ghost
Nem a FIA áldásával érték el azt amit elértek,gondolkodj logikusan. A két nagymenõ sõt talán még a BMW is 2008 év végéig fejlesztették autóikat, erre 2009-re egy radikálisan más géppel kell elõállni, egyszerûen idõ nem volt rá hogy tökéletesen megtervezzék. A 3 diff.-es meg kis túlzással de feladta a tavalyi évet (talán a Toyota nem), volt lehetõségük minden eshetõséget számba venni, próbálkozni, gyakorolni. Meggyõzõdésem hogy nem csak a diff. miatt vannak az élen, és ha a Ferrari-nak, Mclaren-nek szintén 15 hónap állt volna rendelkezésére akkor nekik is egy tuti kocsi lenne a kezükben.
A szívás az hogy az idei évben csak a szabadedzéseken lehet tesztelni, és ez kevés. Az év második felére feljöhetnek a nagyok de az lehet hogy már késõn lesz. Azt pedig hogy feladják az idei évet és készüljenek 2010-re szerintem nem merik megtenni, ahhoz túl nagy a presztizsük (bár ebben nem vagyok biztos).
A nagy csapattok fejlesztenek, és költenek! Szerintem ez nem ilyen egyszerû, erre a Toyota az élõ példa. A pénz nem minden, oda jó szakember, meg jó ötlet kell ( ebbõl sokszor elég egy is).
A Ferrari-tól Mclaren-tõl 2-2 elment, Honda-hoz meg 1 jött. Igy van nincs ebben semmi meseszerûség.
kifli
addig nincs baj amíg nem nyúl szabálytalan eszközökhöz és nem hazudik
Peppus
Rosberg szerencsétlen volt eddig, pedig simán dobogó esélyes. az elsõ versenye a boxban szállt el, amikor kb 20 másodpercig szenvedtek vele a szerelõk, az elõzõ futamon pedig az esõ tett be neki 😊 Figyeld meg õ nyeri a következõ futamot 😊

Istencsászár
Eredményesség szempontjából a Williams eddig nulla, vagyus annyira nem mint a Ferrari, de hiába ment jól a verseny egyes szakaszaiban hogy ha utána eltünt onnan, a verseny a leintésgi tart ahogy az autó úgy a taktika is lehet eredményes vagy lehet eredméytelen... Vettel is gyors, mégsincs semmi eredménye.

Gyűjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES

b-type
Szvsz nem fújnak,...a Ferrari és a McLaren többször is harcban állt a bajnoki címért az utolsó futamokig...mégsem teperték le õket a középmezõnybe tartozó csapatok. Szvsz azt kell nézni ami megváltozott, az umond nagycsapatok fejlesztenek, és költenek. Még a befagyasztott motorban is el tudnak érni teljesítménynövelést olyan fejlesztésekkel ami besüthetõ biztonságinak. ..vagy itt van a KERS, a Williams kivételével, mindegyik privát venni fogja, ráadásul majd nyomott áron azt is.
...hol van benne a fejlesztés ideje, kockázata, pénze?
Nincs ebben meseszerûség, hogy a legkisebb túljár a nagy eszén....ezt most megtehetik az FIA áldásával, mert ez nekik is jó. De ha csak az egyik nagycsapat lépte volna meg, már régen tíltva lenne.

Ferrari drukker vagyok, de mégis örülök, hogy ott vannak az élen új arcok...->anno azért Verstappen, Frentzen, Alesi (bár õ volt Ferraris), Panis elég jó pilóták voltak és megérdemelték volna hogy legalább egy kicsit is harcban legyenek a vb címért...ezért örülök h Jarno Trulli aki remek edzésmenõ pilóta, tapasztalt is ott tud lenni az elején, Rosbergnek külön örülök h végre látszólag normális Williamset toltak a segge alá (azért Istencsászár a Maláj nagydíjat ne felejtsd el h a körülmények miatt lett 8. Rosberg, Ausztráliában pedig a gumi és a csapat hibája miatt nem került dobogóra...) és örülök h Button is akit évek óta (2000) óta figyelek és kib sajnáltam h mindig rosszul választott mer tudtam h jó pilóta...becsülendõ benne a csapathûség is évekig a Hondánál tengõdött...

ja meg sok volt a Safety car és nem akkorák az autók közti különbségek mint mondjuk 2004-ben a Minardi amelyik még a nagyon elmaradott Jordantõl is nagyon elmaradott volt valami katasztrófa volt látni h Zsolti pl kap 2-3 kört minden futam végén... ost ilyet még nem láttam de tavaly is ritka volt max 1 kör hátrány...cáfoljon rá aki látott😊 még talán a Spyker Ferrari volt ily ami 2 kört kapott elég gyakran...de idén a Force India nem olyan látványosan szar mint tavaly...kicsit õk is fejlõdtek, de mégsem annyira xD

valóban ezt nem vontam kétségbe...kérdés milyenek az eszközei...

idézõjelbe tettem a Ferrarihoz meg a mekikhet képest gondoltam sajna az utóbbi 2 évben õk harcoltak a vb címért...

Black Ghost
Azért fújnak a "kis" csapatokra a tavalyi élmenõk, mert valahogy magyarázni kell az idei szereplést, ha nem lenne a diffúzor akkor lenne más, pedig ez nem egy "kiskapu", hanem mérnöki találékonyság. Én azt nem értem hogy a döntéssel miért kell holnapig várni, miért nem lehetett engedni már az elején. Eltelt három hét, és a "késõn ébredõk" még jobban lemaradtak,és most vesztenek még egy hetet (ugye no teszt), mivel a beadványaik miatt hogy nézne ki ha a Kínai nagydíjra kiállnának egy új diff.-el.
a BMW erölködõtt a Kers miatt
b-type
Inkább a Red Bull amire (és szvsz a Williams, bár nekik eddig még nem sikerült erõt mutatni), ami jövöget felfelé. Valmint az is bizakodásra adhat okot, hogy a Force India és a Brawn egy azon motorral tud menni mint mondjuk a McLaren,...régebben min. egy éves motorokat kaphattak a privátok.
Sztem Campy arra is gondolhatott, bár õ tudja, hogy a kiscsapatok és az élmenõk között szépen alakul a különbség,..régebben a 4mp-t be lehetett mérni az elsõ és az utolsó közé, most azért ez jóval barátibb...sõt néha kifejezetten szoros.
Az más kérdés hogy a verseny képe hogy alakul.., bár eddig olyan durva lekörözések nem voltak. Talán csak azért mert eddig egy teljes értékû futam volt, talán azért mert tömörödhetett a mezõny.

Istencsászár
Toyota, a volt Honda mióta kiscsapat? a Willams minden évben nagy ledülettel indul, aztán elfogy a pénz a fejlesztések sem ugy mennek és szépen visszaesnek és Rosberg sem tud semmit sem csinálni, bár most sem sorolnám oda az élre hiszen nem mutattak semmi kiemelkedõt, csak Rosberg ment jókat a szabadedzéseken, de az meg az elért eredmények szempontjából nem léteznek.

Toyota már tavaly is szépen fejlõdött, idén pedig eddig kiválóan szerepelnek, amikor a japán gyárak sorra dõlnek be a motorsport világában õk kitartottak és megérte nekik maximálisan.

Kiscsapat a Force India, ott is vannak a végén, a Toro Rosso detto.

A diffúzor ügy fontos, egyértelmû hogy azok elõnyben vannak akik a kezdetektõl használják és nekem az sem tetszik hogy a KERSet össze vissza használják, ki kellett volna közni hogy legyen mindenkinek vagy ne legyen senkinek...

kifli
egy versenyzõ részérõl az a jó hozzáállás hogy õ akar az elsõ lenni
b-type
A kiscsapatok erõsödnek, de ez nem annyira azért van mert õk ügyesebbek a válságban.
Az FIA költségcsökkentési elõírásainak köszönhetõ, többek közt a többhétvégés váltóknak, eddig motoroknak (ami most már éves fix), köszönhetõ a motorbefagyasztásoknak, ill. azon törekvésnek hogy alacsony áron kaphassanak motort a kiscsapatok...stb. Így jöttek fel a kiscsapatok, aminek én spec barátja is vagyok félig-meddig.
De most már lassan ideje lesz átszervezni az egészet, normalizálni a motor és váltófelhasználást, és több pénzt leosztani a csapatoknak, akár a privátok javára többet, mindegy.
De most már lassan elérünk oda amit még egy benzingõzös rajongó el tud viselni ezzel a sok szabályozással, szal ideje lenne több pénzt leosztani a jogdíjjakból szvsz.

fáj nekik, hogy a "kiscsapatok" vagy akik évekig szenvedtek (Button, Williams és a Toyota csapat) most hirtelen új erõre kaptak válság van, költségcsökkentés õk tudták a legügyesebben kihasználni ennyi:S...régen ilyen jelentgetések nem nagyon voltak elég ritka volt...most az utóbbi idõben van ez. Nevezzetek meg egy botrányt is amibõl feljelentés lett a Schumacher - Hakkinen idõszakból...merthogy az volt az egyik kedvenc korszakom gyerekkoromból...talán a 98-as Brit GP ami nem lehetett tiszta de többre nem emlékszem ami után ennyire vizsgálódott volna az FIA

basszus józan paraszti ésszel figyeljük a dolgokat és ellenkezõ döntés születik diffúzor ügyben Fernando Alonso vezetheti a világbajnokságot hát persze h õ a legnagyobb ellenzõje az egésznek logikus...egy rohadt kétszínû alak viszont azért nem ítélhetem el hogy a legjobbra törekszik...mindent csak magának hihetetlen önzõ

Solten
"...állítja Fernando Alonso"

<#rolleyes>

Saor Alba

méghogy eldõl a VB, jó vicc 😊

a Toyota is legalább olyan jó most mint a Brawn, a többiek pedig ha rákoppintják a diffúzort, máris nem lesznek EMIATT hátrányban...

de akkor majd ráfogják másra, hogy épp miért jobb vmelyik másik csapat.

savanyú a szõlõ, szánalom.
desigo
nem hiszem,hogy lesz bünti...
M@TriX
habár láttunk már ilyet 😊)
na majd meglátjuk, szerintem ez még nagyon nem lefutott ez az évad...

..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.

Egyetértünk...

Már rég kész van minden csapatnak az új diffúzora. Csak az ítéletet várják szvsz..

Nem fogják szabálytalannak találni. Az FIA ekkora segget nem csinálhat a szájából.. Habár..

Nincs olyan tárgy a világon ami nem sörnyitó...

M@TriX
hülyeség...

Holnap eldõl a VB..?

A szavazás elég egyértelmûnek tûnik...

Nincs olyan tárgy a világon ami nem sörnyitó...

Tyler1
nem is értem miért nem Bernie jáccotta Benjamin Buttont... xDD

Merek annyit, amennyit férfi merhet, ki többet mer, nem ember.

Solten
<#gonosz1> <#vigyor1>

Saor Alba

Solten
Két szenilis vén penis.

Saor Alba

Berni szvsz 91 évet fog élni mivel nincs megterhelve az ember...jólétben él annyi pénze van h bármit megtehet figyelj neki még csak most kezdõdik az élet 78 évesen😊 az memória pusztulással és a sorvadással egy ember se tud mit tenni és minél idõsebb valaki annál jobban visszamegy a gyerekkorba...(viselkedésileg) hát asszem a butulás és a gyerekesség elkezdõdött náluk😄 akármennyi benne vannak az üzleti életben

Black Ghost
Várjál csak, 2010-t Börninek és Mózlinak meg is kell érni.
kifli
és akkor majd f1 helyet szado lesz 😄
Istencsászár
igazad van, de nagyon feltud idegesítani amkor tudatlanul fikázzák bármelyik pilótát, amikor eredmények sorát tudják felmutatni, nem is akármiket, ezért mindig érdemes leírni hátha azok akik nem tudják, ezentúl majd máshogy állnak a dolgokohoz...

Minstrel
úgy is kilépnének a csapatok ha ez lenne, akkor meg ott ülne börni meg mozli az idióta ötleteikkel, meg csomó tartozással, azt bánom csak, hogy nem lett meg a 2008-ra ígért szétválás és nem lett külön széria amit a gyártók felügyeltek volna

http://topgearhungary.blogspot.com/

kifli
énérzem visszalépésnek hogy egy 3 éves motort tuszkolnának bele? ill így nem lennének gyári csapatok, akik az egész alapját adják az f1-nek, ezekkel a szabályokkal szépen eltûnne az f1 a központból, és olyan verseny válik belõle amit nemsokan követnek majd nyomon.
M@TriX
jah, nem értem, hogy nem látják, hogy már van olyan versenyág amit õk az F1-bõl akarnak csinálni? Remélem nem akkor kell rádöbenniük amikor már nem nézi senki amit õk kifõztek.

azokkal az újításokkal elmehetnek az anyukájukba, azzal az F1 lényegét vennék ell, de ezen nem érdemes rágódnunk meg idegeskednünk, innen nem tudunk hatni rájuk, szóval csak szorítsunk hogy van a vezetõségekben értelmes egyén is.

bardocz
Mindkettõ arcába elférne már egy balta.Ott a GP2,minek mégegy?Illetve melyik tehetséges pilóta jönne ide versenyezni ezután?