182278
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
shumika #104657 Mindenki mondja hogy igy unalmas ugy unalmas. Egyszer nézzétek úgy hogy bennevan bármikor egy nagy csatt és akkor vége. Úgy mint pl. senna. Tévében unalmas de amikor élőben látod más. nekünk uncsi nekik nagyon izgalmas. -
Pont ezért mert ez nem versenyzés. Ez majomparádé. Nem mű izgalmak kellenek, hanem igazi csaták. Ehhez normális szabályok kellenének nem ilyen baromságok. -
ez is egy elképzelés, de miért vagy ellene?
igaz nem olyan versenyzés amit szívesen látnánk, és kicsit csalás hogy valakinek meg adsz valamit amit másnak nem, de hát vannak szabályok és mindenkire vonatkoznak szóval.
ha csak így tudják garantálni azt a sebesség különbséget ami kifékezéshez kell akkor hát legyen, te úgy sem látod tévén hogy szélárnyék volt vagy szárnyállítás :D neked megvan az előzésed azt ennyi. persze akit leelőztek kicsit majd sír tuti, de végülis ha ő is a másik seggében maradna ő is használhatná a lehetőséget és nem előznék le. -
bocsi a helyes cikk amit linkelni akartam. -
Abu Dhabi teltházas tömegre számít a szezonfinálén
Na jó azért ezen talán nincs mit csodálkozni.... idén igen feszült volt a vége én ritkán vártam ekkora izgalommal 1 versenyt abban hogy most rekordok dőltek meg semmi csodálkozni való nincs. Összességébe kell nézni nem a finálét... -
Ettől még nem mondom azt hogy ne érné meg adni. -
Hát azért még én is adok neki 10-20 évet annyit szerintem is megér még , szerintem mindezt köszönheti a világszintű jelenlétnek. -
Nem jön be alinked amúgytavaly volt erről több helyen isszó hogy az F1 nézettsége esik, más kisebb sportoké meg nő. -
ha nem haragszol megcáfollak. És nem...volt hogy az F1 majdnem becsődölt a gazdasági válságok okozta pénz hiány miatt. 70es évek valamelyike, de lehet több is volt.
Amúgy rekord nézettség -
Ameddig Ecclestone bácsi él addig nem, utána meg ki tudja. Ha nem lesz egy stabil vezető aki megmondja hogy mikor merre, nem sokáig fog talpon maradni a széria. -
Hát ha szerinted az hogy nagyobb szárnyakat raktak az autókra az segítette az előzéseket, akkor ajánlom hogy nézd végig a tavalyi versenyeket. Egymás után. :D Amúgy mint írtam a dupla diffúzor tényleg nem segíti az előzéseket, sőt, de egy szimpla egyszerűbb kialakítású diffúzornak nem sok negatív hatása van az előzésekre. -
Sztem keptelenseg legalabb 10-20 evig... -
Most így bele gondolva szertintetek az F1 be tudna csődölni? Eljöhetne az a pont mikor azt mondják hogy ennyi?
(természetesen nem szeretném de elgondolkodtam rajta, a pálya telítettség és a tv-s nézettség esése nyomán.) -
Én már hányszor mondtam jogy nem nézem többé..... de 20 éve nézem kb,, szóval lehet gyerekes amit mondok de hozzám nőtt egyszerűen nem bírom ki hogy ne nézzem pedig nem 1 versenyen elalszok. Szerintem ezt a nem létezik többé-t te sem gondolod komolyan :)
-
A szárnyakat már lecsupaszították az ilyen elemek miatt, a méret pedig pont így lett kialakítva hogy ezt segítse, de ez nem hozott várt eredményt. Ezért a difi szerepe jött be, nem hiába van benne mondom még egyszer amit linkeltél abba is hogy a difi nem dupla hanem sima lesz. Persze erről vitázhatnánk neked is igazad van, legszívesebben visszamennék 91es autók szintjére aztán kész. Igaz ott a padló lemez okozta a problémákat hogy mindig kaparta az aszfaltot látványos szikrázásokat látván nappal is. A lényeg hogy mindenki annak örülne ha az eredmények nem az FIA főhadiszállásán meg bíróságon dőlne el hanem a pályán tisztán előzésekkel. -
#104641 -
De az autók mögötti koszos égáramlatokat a szárnyak okozzák. Az nem baj, ha a hátsó autóra áramlik a levegő, az a baj, ha túlzottan kavarognak az áramlatok, és így a szárnyak nem tudnak leszorító erőt generálni. Egy normális kialakítású nagyobb diffúzorral ugyanazt érnék el mint aszívó hatással anno, a leszorító erő nagy részét a padlólemez honzá létre, így nem kellenek akkora felületű szárnyak maik kavarják a levegőt, így könnyebb előzni. -
A diffuzor szerepe az, h minel kisseb nyomasu legaramlatot hozzon letre, amivel leszoritja az autot, pont ez a kis nyomasu levego miatt nem mukodik a szelarnyekban autozo elsoszarnya, ami miatt nehez elozesi pozicioba kerulni. Nem igy van? -
Hülye szabály korlát nélkül kéne. Amúgy meg a difi is felelős mert az tereli a levegőt az autó aljáról hátra. Minél nagyobb annál nagyobb a leszorító erő, de annál több levegőt ereszt hátra a mögötted jövő pilótára aki hiába nyomja semmi szívó hatást nem érez ha a seggében lohol ellenfelének. Lásd Alonso, Petrov. Nem hiába vezetik be azt a szabályt jövőre hogy sima difi lehetséges és a méretét is csökkentik 40 cm-el asszem (175ről 135re).
Már a Bahreini futam előtt vagy után mondta ezt Todt idén.
De így belegondolva lehet nem hülyeség a hátsó szárnyra vonatkozó korlát...gondoljunk csak most Abu Dhabira és Trullira :D. -
2011: Mi változik a Formula-1-ben?
A kedvenc részem:
"a hátsó légterelők beállításain a versenyzők menet közben is módosíthatnak, amelytől a szakértők több előzést várnak. Erre a harmadik kör után lesz lehetőség, amennyiben a pilótafülke kijelzője szabadjelzést ad. További korlátozás, hogy a rendszer csak akkor működtethető, ha a versenyző egy másodperces távolságon belül van az ellenfeléhez képest"
Reméltem hogy elfelejtik ezt a baromságot. Ha ezt bevezetik akkor számomra nem létezik az F1 többé. -
Inkább hagyjuk reménytelen eset vagy -.- -
Ez nem igy van! A nagyobb diffuzor pont azt valtana ki, h kevesebbet eloznek, mert a diffuzor legellenalas nelkul produkal hatalmas leszoritoerot, tehat minel kissebb, annal jobb az elozes szempontjabol. Persze a szarnyakon is kellene valtoztatni! -
igen érdekes dolog de tényleg ez van hogy eddig arra törekedtek hogy könnyebben lehessen vezetni, biztonsági meg köridő okokból is, erre most nézetség okból mesterségesen rontani kéne az autókat :D -
A szárnyak a felelősek első sorban. A Dupla diffúzor sem segít a dolgokon, de ha normálisabb kialakítású és nagyobb diffúzor lenne, meg kisebb szárnyak, akkor előzés is több lenne. Vagyis hogy lesz, mert 2013-ban ilyen irányba fogják terelni azaerodinamikai fejlesztéseket. -
Az F csatorna is tiltott amúgy már. -
Mondom a tv-s adatok bizonyíthatóak, no meg az is hogy a pályák sorraa csőd szélére jutnak mint Spa is mert a fél nézőtér (és ez most szószerint fél) nem tellenek meg. ( NASCAR csúcsán a Sprint cupába nem látsz olyan versenyt hogy foghíjjas a lelátó.
Értem én hogy sokaknak az az izgalom hogy Dominicali meg a többiek hogy sakkoznak a kocsikkal de azt gondolom az összes F1 nézőt ha vesszük akkor a nagy töbséget ez nem elégíti ki.
És ez a csapatok saját érdeke is lebnne hogy valami történjen mert ha a legszélsőségesebb esetben is de csődbe megy az F1 néző hiány miatt akkor mihez kezdenek? -
vinc3nt #104631 lol nehogy azt mond már h rosberg britney elverné Alonsot
-Nincsenek szép megmozdulásai szép előzései, szürke pilóta
-Ha idén nem szorongatja a gyengén muzsikáló Schumit gyakorlatilag észre se lehetne venni a mezőnyben
-hullámzó teljesítmény gyakorlatilag egész pályafutásában 1-2x villant valamit majd elalszik és elvan mint a befőt a középosztályban
-sok amatőr hiba talán még csak idén tanult meg normálisan vezetni -
Elsosorban a difuzort kellene valtoztatni, nem a szarnyakat, mert leginkabb miatta nem lehet szelarnyekban autozni. A legjobb lenne, ha teljesen megszuntetnek, de erre nem latok sok eselyt. -
Nem kéne itt sokat változtatni. Elég lenne ha kisebb felületű szárnyakat használnának, meg tényleg nehezebben vezethetővé kellene tenni az autókat. Úgy nem lehet valakit megelőzni, ha nem igazán hibázik, és ezekkel az autókkal könnyű nem hibázni. -
Viszont nem mindenki kell fel, és nem mindenki nézi a lassú megakadós strwam-eket. Múltkor épp néztem a szabadedzéseket stream-en ég és föld 1 akár torrent meg a stream minőségben, torrent viszont nrm éló sokak meg ilyet meg se néznek ha nem éló. -
igen ki kéne valamit találniuk mert tényleg kevesebben kíváncsiak a mérnökök játékára mint egy akciódús autóversenyre, de elég nehéz betartatni. lehet pl egyen autós megoldás, de ezt vessük is el gyorsan mert gyárak nem mennének nagyon nem tudnának maguknak fejleszteni 1 valaki fejlesztene aztán többiek meg csak vennék.
sztem fő bűnös a könnyű vezethetőség, gondolom a kipörgésgátlót ezért tiltották de meg lehetett oldani valószínű máshogy elektronikával el lehet játszani. azt meg nem írhatják szabályzatba hogy hol meg mikor kell kipörögjön a szabályos autó kereke :S :DDD
most aerodinamika ellen megy Bernie mert akkor lehetne akció ha odaérnek egymás mellé, de az a gond még be sem tiltotta a dupladifit már kitalálták az f csatornát ami ugyanúgy rontja az előzést, az meg durva lenne ha olyan szabály lenne hogy csak autó formájával lehetne aerodinamikázni és semmilyen szárny, de az sem kizárt még akkor is tudnának valamit csinálni, akkor következő megoldás hogy egyen autó helyett, csak Bernie terveztet valami kasztnit ami tapad is meg nem is kever sok levegőt :D aztán használja mindenki azt.
Persze szélsőséges megoldásokat vázoltam főleg de ilyen felé fognak elmenni tovább csökken a nézettség az akcióhiány miatt. -
Én képes vagyok hajnalok hajnalán felkelni hogy megnézzek egy V8 hétvégét. 2 futam szombat és vasárnap hajnalban kelek és eddig még nem csalódtam. Nagyon nehéz streamet találni de amikor volt élvezettel néztem. -
És ne mond hogy akinek nem tetszik nézzen mást mert más nem nagyon elérhető. Még az IRC az Eurospoorton. -
Csak ezt így a hajukra kenhetik esik a népszerűség (ez bizonyítható számadatokkal is hogy a tv-s néztettség is esik) Szóval ezt a stratégiásdit a hajukra kebnhetik nem véletlenül emlegettük sokan a NASCAR-t és egyebeket ahol ütközés van akció stb... és nem csak arról szól hogy pár mérnök mit okoskodik ki. Valamit mindenképpen tennie kell az F1-nek ha1 idő múlva már nem csak a régi fényéből kiván élni. -
emígy egyetértek a kiragadással, szerintem is ez a fő ok. persze most lehet lesz célközönség váltás akik az akciódús futamokat szeretik (legtöbben) azok régen többet kaptak, mert amatőrebb volt a maihoz mérten és nagyobb volt a kocsik közti különbség abból több előzés, amatőrebb légterelők ezáltal nagyobb szélárnyék. de most tényleg profibb a dolog és ez ezzel jár hogy sokkal nagyobb szerephez jut a stratégia. de más sportnál is ez van ahogy magasabb szintre ér kevesebb az akció. focinál is régen sokkal támadóbb volt aztán fejlődött és rájöttek védekezés kontrázással kis csapatnak is lehet előnye aztán ezekből kifejlődött egy magasabb szintű taktikusabb foci, de minden sportnál így van hogy magasabb szint kevesebb akció.
akik akcióra vágynak azoknak meg marad a szezon összefoglaló vagy "B" "C" stb liga. -
WNW #104622 "És mondok még valamit: a Forma-1 talán még soha nem volt ilyen jó. Divat szidni ma is, hogy unalmas, nem elég látványos a show, kevés az előzés, nincsenek benne igazi egyéniségek, túl könnyű vezetni az autókat, a stratégia fontosabb a kelleténél, a versenyzők csak PR-majmok, és különben is az egész kóceráj felett a pénz, a pénz, a pénz uralkodik. Blablabla, ez mind bullshit. Ha azon a sejtelmes fátylon át próbáljuk nézni a mai F-1-et, amelyen át gyerekkorunkban annyira misztikusnak és varázslatosnak tűnt, és ha a sport mostani hétköznapjait ahhoz a néhány kiragadott momentumhoz hasonlítjuk, amire még emlékszünk tíz vagy húsz vagy harminc év után is, hát persze, hogy unalmasabbnak fog tűnni. Ez azonban nem több egyszerű nosztalgiánál. Persze, hogy elbűvölőbbnek éreztük, amikor gyerekek voltunk, ezért nem láttunk bele. Persze, hogy a fiatalkori emlékek róla a legmaradandóbbak. Ám a mai gyerekek, higgyük el, éppolyan misztikusnak látják ma is, mint mi hajdanán. Ezekből az évekből éppúgy lesz mire emlékezni, mint a régi időkből. Az ilyesmit nehéz hitelesen mérni, de én például, a Forma-1 iránti idestova negyedszázadnyi rajongásom távlatából, úgy gondolom, hogy soha nem volt több dráma ebben a sportban, és soha nem volt erősebb a mezőnye, mint manapság. Nekem is akadnak kedvenc pillanataim, hát hogyne. Mégis butaság lenne visszasírni valaminek azt az állapotát, amikor mai szemmel nézve még megmosolyogtatóan amatőr jellege volt.
Hat év alatt öt különböző világbajnok: nincs okunk panaszra. Élvezzük ki, amíg tart..."
Gorbe Tukor -
Nézd. Biztos szó volt Schumacher balesetéről, Vettelről, stb., de hogy Sumi fikázással vezette volna le a 42. életévét, na azon csodálkoznék, mert 41 év alatt 1x sem csinálta. Ennek ellenére persze akármi lehetett, de nem ez jellemző rá és értelme sem semmi. -
IXEMGabeo #104620 ja ezért furcsálltam csak, ez van mindenütt A5-n is, ami egy megbízható oldal... -
Pontosan. Egyszer volt Genfben kutyavásár, és többet Lauda nevü kutyát nem fog megvenni senki. Ennek ellenére azért reménykedem, hogy Sumi jövőre magához tér, mert sajnálnám, ha ez maradna meg abban, aki már versenyezni nem nagyon látta, csak ebből a vergődésből ítél. Mondjuk, ehhez a szerencsétlenkedéshez keményen hozzájárult a több éves kihagyás.
Lauda esetében is a visszatérés majdnem szerencsétlenkedésbe torkollott, aztán mégsem, majd egy felvezető idény után a 3. idényében ismét bajnok lett, majd a 4.ben végigszenvedve némi sikert azért elért.
Azért azt is kiemelném, hogy Sumi két kedvenc pályáján iszonyat szar pozícióból indult. Ha ezeken jó eredményt ér el, esetleg Spaban nyer, akkor más a leányzó fekvése. (Ls. Piquet 1990 utolsó két GP!) -
Tele motorgondokkal.