182279
  • HTS s3rg1nh00
    nagy kár,hogy MSC kiesett,kíváncsi lettem volna az autó gumikoptatására,ha támadják,de legfőképp ha a DRS-t is kell használni...
  • McCartman
    Mezei alkotott a hétvégén is.

Jönnek a ferrarisok a ferrarival.. köszönjük Dani.
  • Chris Lowe
    Egyértelmű , hogy kamuzik tipikus 3 kiállás volt a verseny közepéig, aztán amikor beragadt akkor nem léptek. Persze mint írtam lehet rádión rai mondta, hogy marad a pályán, de ez sima 3 kiállás volt. A lotus csapatfőnöknek meg a szeme sem áll jól.
    :-)
  • Kit--Kat
    Kimi a Q1-ben kettőt, a Q2-ben 1 keményet használt el, hogy megspóroljon 2 lágyat. Úgy tűnik feleslegesek voltak az erőfeszítései. Boullier azt mondta eleve 2-re tervezték, de szerintem hazudik mint a vízfolyás. Nyilván látták, hogy az első kiállás után elmegy a futam, és amikor 2. kiállásnál is bukott 2 helyet + megint forgalomba hozták, akkor válthattak stratégiát, csak hát a gond az, ahogy már korábban is említettem a 3 kiállásosok között is a az első hullámosokkal hozták ki mindkétszer, így egyértelműen halott ötlet volt átállni 2 kiállásra. A boxban ment el az egész + a kocsi valamiért lassú volt az egyenesekben így előjött a Red Bull effektus. A szektor időkön látszott, hogy míg Kimi az elsőben a kanyargós részen a leggyorsabb, a maradék kettőben a középmezőnyben van.

Mivel Kimi és a csapat sem igazán érette, hogy mi miért van, így a konklúzió az lehet, hogy a hűvös idő nem feküdt a Lotusnak valamiért.
  • b-type
    Sztem az volt az igazán rossz döntés, hogy a végére ment egy használt közepes.
    Nem tudom miért, nem volt új, vagy esetleg bizonytalanok voltak még egy kiállásban?...nem tudom...ahhoz hogy végigmenjen egyértelműen rossz döntés volt, az egész mezőnyben senki nem tett fel használt gumit a két kiállást választók között csak a Lotus.
    Tehát lehet hogy bizonytalankodtak a két illetve három kiállás között.
    De sztem ezen ment el...a két Williams pl. nagyon jó versenyt futott eltérő választással de végig új gumikon.
    Vettel is jó volt, de ő korán bejött az első kiállásra (már mittom én miért, lehet beragadt), ha tovább tudja nyújtani veszteség nélkül, akkor nagyon nagyot jön előre szvsz.
  • Kit--Kat
    Nem azon rágtam be, mert amit annak tartok arra én is odaírom ezt. Az, hogy a Lotus milyen szinten van továbbra is kérdéses, valamint pálya és pilótafüggő is, de azt láttuk, hogy amíg Kimi a McLarenekkel volt harcban azonoso tempót tudott. Buttont nem tudta volna megelőzni a pályán, már csak azért sem mert lassú volt a Lotus az egyenesekben, ezt már tegnap borúlátóan megjegyezte Kimi. Emellett 2 friss lágy gumija volt Buttonnak, Butonnak max 1, ha volt. Már ebből érdemes számolgatni, de nincs mi lett volna, ha. Ami a tény az tény. És nem csak Kimi jött meg Buttonra, hanem Hamilton is, ők 3-an akkor a 3. helyért voltak "harcban" (direkt idézőjelesen). A az első kiállástól kezdve vége volt Kimi dobogós esélyeinek ezt kár lenne tagadni, a későbbi 2. hely volt az irreális, ami egy kivitelezhetetlen futam felét végignyomjuk használt közepessel agymenés eredménye volt.

És most Boullier Kimi nyakába varrta hivatalosan is a 14. helyet, szóval jól állunk. :)
  • b-type
    Sztem azon rágtál be hogy lehülyeségeztem amit írtál, de az volt, írhattam volna szebben is az igaz...
    Alaphelyzet az hogy Kimi és Button nem állnak harcban, mert a Lotus még nincs azon a szinten.
    Az hogy Kimi a verseny adott szitujában miért gyorsabb mint Button ennek ezer oka (és ezer félreérthető oka) is lehet.
    De a két technika nincs egy szinten, ezért ők normál esetben nem állnak egymással versenyben.
    a McLaren-nél (sztem) tudatosan választották a soft-soft versenykezdést, aztán vagy egy medium vagy még egy ha kell.
    Azaz mivel Button tudta hgoy Soft-ra vált, neki az lett volna jó ha az eleje minél többet megy az első csere nélkül...mert annál kevesebbet kell neki a második soft-n menni.
    Tehát nem nyomta neki, annyit ment amit kellett....az hogy Kimi benézett néha...egyik sem volt előzési szitu, benézés volt ami rutin.
    Nem voltak pariban a futam egészét nézve...még Vettel sem pedig jobb technika és új közepes keverék a második kiállásra. a két MecLaren Rosberg-l és Webber-rel versenyzett...Webber kényszerítette ki az élmezőnyt az első kiállásra, korán kiment.
    Mindegy hülyeségezni nem akartam, bocsesz érte, de amit írtál az nem volt igaz (mármint "..Sebastianon kívül mindenki 3 kerékcserén volt aki mögötte autózott. Azt pedig még hozzátenném, hogy az összes kerékcseréjét a 3 kiállásosok ritmusában tette, tehát úgy volt 3 kiálláson, hogy a 2 kerékcseréjét nem nyújtották el úgy mint ahogy a többi 2 kiállásosnak..") mert ez nem volt igaz.
  • Kit--Kat
    Láttam azért írtam többesszámban a Lotus boxmunkáját. Mindemellett Kiminél mutatták is, hogy kiállásonként 2 helyetz bukik, másrészt nem ugyanaz dobogós esélyt elrontani a boxban a futam elejénn, mint helyezést bukni a mezőny közepén.

Figyelj, ha olyanokat írsz, hogy köze nem volt Buttonhoz, miközben tolta le, a pályáról akkor mit mondjak? A valóságnak mondasz ellent, amit képekben és számokban is tények támasztanak alá. Ilyen alapon Hamiltonnak sem volt köze Kimihez, csak a box miatt keveredett elé. Meg lehet magyarázni mindent, és lehet Buttonnak nem volt több friss gumija, de ez annál inkább érthetetlenné teszi a korai boxolást.

A futam elején 3-an mentek a 3. helyért és kész és mindannyian szinte azonos temn amiből Button látszott a leglassabbnak.
  • Carlos
    m2 20:30
  • plu604
    Sziasztok
    Hol tudnám megnézni a mai kínai nagydíjat? Reggel lemaradtam róla, és nem is ismétlik :/
  • b-type
    Mit szóljon Grosjean :D (tudom ki nem szrja le mit írok, de bszki Kimi-vel vagy kiakadva pedig Grosjean Kimi-hez képest is 4 és fél másodperccel többet töltött a második kerékcseréjénél a pit-ben)

Eric Boullier, Team Principal
    "It is getting more frustrating for us as we are clearly very close to achieving a very good result. Twelve laps before the end of today’s race we had one car in P2 and one car in P5 with no more pit stops to go. Unfortunately, we were a little bit too aggressive with our strategy. As soon as we understood some cars were doing three stops it was clear there was potential for us to finish on the podium, but we were not expecting the tyre wear to be as high as it was. For Romain the strategy worked, for Kimi it did not. The positives from this weekend are that we continue to show good qualifying and race pace with the E20, and we were capable of fighting for a podium finish with Kimi. Also, it was a very good first full race for Romain. One slow stop and one mistake when fighting with Mark (Webber) for position meaning he ran on the marbles cost him two positions. He recovered very well from this and his pace was very consistent."

pit idők:
    F1.com link
  • Chris Lowe
    Nem mondtam, hogy versenyben volt végig, annyit írtam, hogy az első kerékcseréig. Egyébként meg egyvéleményen vagyunk.
    Massát meg kellett volna előzni, de massa egy dolgot tud az utóbbi 2 évben feltartani másokat. Ki kellett volna hozni és akkor bejöhetett volna 7 körül.
  • b-type
    :)
    hallom és értem, de ellenvéleményen vagyok :D
    Nem azt illetően hogy egy köröket mentek, hanem hogy a Lotus versenyben volt/lett volna a futamon a McLaren-nel.
    Sztem mindenki arra számított hogy Rosberg küszködni fog, feleslegesnek tűnt erőltetni....pedig MS is mondta, és volt már az egyik futam után egy olyan nyilatkozat, hogy Rosberg bejött kereket cserélni, mert csúszkált, aztán kiderült hogy nem azért csúszkált mert elkopott, hanem mert tök jó állapotban volt, csak nem melegedett be.
    Szal mindegy, mindenki azzal van tele, hogy a Mercedes időmérőmenő, és futamon gyengébbek lesznek, Button tartotta a helyét, és várta mi lesz...igen, sztem tudatosan nem taposta ki a szemét az autónak.
    :)
  • Kit--Kat
    Figyelj, amíg 2 másodperceket kapnak a boxban, dobogóról ne is álmodjanak... Egy ilyen szoros mezőnyben az egy dolog, hogy a mögötte jövő a boxban megveri a Lotusokat, de, hogy még ilyenek miatt be is ragadnak mások mögé, teljesen tönkreteszi a futamaikat.
  • a.carkey
    Massa mögé ragadás után azonnal ki kellett volna hozni. Nem tették, megszopták. Legközelebb talán tanulnak belőle!
  • Chris Lowe
    Igazad lenne ha Kimi mondjuk csak a kerékcsere előtt 2-3 körrel éri utol buttont,(mert akkor fogy el jenson gumija ha ennyivel több volt benne) de nem így történt, az elejétől a seggében volt Kimi, láthatod ha visszanézed. Figyi szerintem ne ragozzuk a verseny első szakaszában rai és button ugyanolyan köröket mentek, sőt tovabbmegyek button tartotta fel Raikonnent.
  • b-type
    Igen azt viszont tudja, és a két Red Bull sincs messze.
    Viszont az aggasztó, ahogy Kimi mondta, hogy a fejlesztési csomag nem vált be.
    Mert nehogy tavalyi év legyen belőle..muszáj tartani a tempót.
  • b-type
    Persze hogy erre taktikázott, két kör az két kör...hogy mennyit jelent gumikopásban? Konkrétan versenyek dőlnek el rajta...vagy nézd meg Kimi utolsó köreit, és számold két körrel rövidebbnek a futamot.
    Persze hogy tolta, különben Webber-hez hasonlóan jöhetett volna a 6. körben. Lehet hogy közben leszakad róla Kimi 3mp-re, de maga a mezőny még nem esett szét annyira hogy oda jöjjön ahol nem bukik a feltartások miatt nagyobbat.
    Sztem Kimi taktikája is nagyon jó volt, egyszerűen csak új közepes keveréket kellett volna feltenni neki a végére, és bejön minimum 5.-nek.
    Az első 15 versenyzőből 5 azaz a harmada lépte meg a 3 kiállást, és a két McLaren tudatosan...a második gumiválasztásukból látszik, a többieknek csak b terv volt a 3 kiállás.
  • Chris Lowe
    Ettől függetlenül egyértelmű, hogy a lotus nincs versenyben a mekivel, max. Alonso ferrariját tudja szorongatni.
  • Chris Lowe
    Jaj már! Button arra taktikázott, hogy elfogy Rosberg gumija ezért csak annyira nyomta, hogy rai elött legyen fél mp-re... :-)
    Nem sokkal lehetett több jenson gumijában sem, max. két körrel, szóval akkor leírhatjuk, hogy az első kerékcseréig versenyben volt buttonnal. :-D
  • Firerock
    Bántotta az Istened?:(
  • b-type
    Néztem...Kimi azért volt az első kerékcseréig Button-nal, mert jobbak voltak a gumijai (neki és Rosberg-nek 1 mért kör volt a rajtgumijában).
    Button sem tépte, mivel mint mindenki arra számított hogy rosberg lassulni fog, ezért bekkelte az időt amíg az új gumi nem gyorsabb mint ami fent van (azaz tolta a kerékcserét), tudott volna még menni de Webber korán kijött és mivel nagyon gyors volt reagálni kellett.
    Biztos hogy volt még b taktika a Lotus-nál (az új szett lágy gumival), de nem lépték meg.
    A jellemző taktika a két kiállás volt, ez látszik a táblázatból, kik tértek el? akik soft-ra cseréltek (a két McLaren) és Webber Alonso és Kobayashi, tehát 3 versenyző.
    ezeket is lehet boncolgatni de nem érdemes, mert már itt látszik hogy mi volt az általános taktika.

• Chris Lowe
    Akkor nézd meg újra a versenyt az első kerékcserére, mert Kimi végig 1mp-en belül volt egyszer kétszer ki is nézett button mögül. Aztán az első kerékcsere után hami, Webber mögé került (haminak nagy mázli volt, hogy pont Webber elé került) a második kerékcsere előtt Alonso volt rai mögött de a kerékcsere után már mögötte volt, szóval totális csőd volt a "taktika " a lotusnál. Lehet, hogy Kimi ötlete volt, hogy kintmarad majd 30 kört a végéig, de ez már előtte elment, max. hetedik lehetett volna., persze az is jobb mint a utolsó 10 körös bénázás).
  • Kit--Kat
    Jó innentől nem érdemes veled foglalkozni.
  • b-type
    Itt van:

• b-type
    de hogy kicsit magammal is vitatkozzak :))

...azért szívott, mert a második kiállásra neki is és Romain-nak is használt közepeset raktak fel.
    [b]amíg mindenki más (Vettel (őt a rajtpozíciójából hozom Kimi körülire), Maldonado, Senna, Massa, Perez, Di Resta..mind új gumikat kaptak, Massa új lágyat mondjuk.
  • b-type
    Button-nal egy percig nem volt versenyben...Button Rosberg-l volt versenyben, azért akkorát nem kell álmodni, hogy Kimi Button-nal lenne versenyben..
    Kimi az új gumijával jó volt az elején, de ő valójában nála az a helyzet ami mondjuk Senna-val, SEnna is tök hasonló kiállással volt mint Kimi, 1 körrel volt kevesebb a gumijában.
    ..vagy Grosjean, akinek nem voltak új lágy gumijai a rajtra, még is egy körrel többet volt kint, felzárkozott Kimi-re úgy hogy közben elhagyta a pályát, és keményen csatázott (pl. Maldonado-val)..

• Master91
  • b-type
    ?? ez milyen hülyeség?
  • Kit--Kat
    A 2 boxkiállás alatt 4 helyet vesztett és a vésgsebessége is egész hétvégén lassú volt a hosszú egyenesben.

Csúnyán benézte a Lotus, ha abból indulunk ki, hoyg a verseny elején Buttonnal volt versenyben.
  • Chris Lowe
    Pontosan így történt. 3 kiálláson volt, massa mögé beragadt, nem tudta megelőzni és nem hozták ki kerékcserére. Aztán úgy döntöttek, hogy marad lesz ami lesz. Ez lett.

Sajnos a lotus a sauber és ferrari szintjén mozog, red bull merci és meki sajna előttük van. Persze így is az utóbbi évek egyik legjobb szezonja van terítéken.
  • ScarY MAN
    elnéztem!
  • ScarY MAN
    23.00
  • Kit--Kat
    Miért csak Vettelel állt versenyben? :)
    Akkor én elnéztem a futamot. Azért azt elmesélném neked, ha lemaradtál volna róla Sebastianon kívül mindenki 3 kerékcserén volt aki mögötte autózott. Azt pedig még hozzátenném, hogy az összes kerékcseréjét a 3 kiállásosok ritmusában tette, tehát úgy volt 3 kiálláson, hogy a 2 kerékcseréjét nem nyújtották el úgy mint ahogy a többi 2 kiállásosnak. Mi ez, ha nem eltérő (és szar) taktika? :)
  • Ulvar
    Mekkora Odds volt az egész hétvége előtt Rosberg győzelmére?
  • b-type
    tudja ő azt :)
  • ScarY MAN
    1:37-nél tök egyszerre veszik le a kezüket a kers gombrol :DDD
  • b-type
    nem alkalmaztak eltérőt. pont.
    az eltérő az több vagy kevesebb kiállás lett volna mint akikkel versenyben állt a helyezésért.
    az hogy hogyan koptatta az szitufüggő, beállfügő és mit ilyen lehet vele nyerni vagy bukni egyaránt...ezekre lehet reagálni egy eltérő taktikával.
    de ők pont hogy nem rizikóztak.
  • ScarY MAN
    Még egy kis gyakorlás és jó lesz az

bááááááár nem szabad túlzásba vinni :DD
  • passatgt