182278
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Boncmester #124309 Dehát a Williams mérnökei is azt gondolták, hogy ki kell jönniük, csak végülis kockáztattak. Akkor jó, hogy a Lotusnál is ezt gondolták. -
McCartman #124308 visszakanyarodva az eredeti témához , szvsz hiú ábránd volt a Lotus versenymérnöktől Willi / Alo kerékcserét viziónálni az utolsó körökben. -
Alonso-val szemben még nem is bukott sokat Kimi kb 2 másodperc, de Maldonado az új keményeken 4 másodpercet hozott ebben az etapban a két különböző gumikeverék miatt. -
McCartman #124306 olvasd át még egyszer ha nem figyeltél,
kisodródott a poros , gumitörmelékes ívre , ez IS közrejátszott abban , hogy a sűrű mezőnyben ANNYIT csúszott hátra az amúgy is a végét járó szettel.
remélem így már világos.
Tehát állításod szerint
a)Grosjean nem gyorsabb pilóta Kiminnél
b)Kimit hajtották az előnyösebb pozícióért
c)Grosjeant nem
ennek ellenére fél másodperceket vert rá a finnre folyamatosan az utolsó 10-12 körben mindezt motorkímélő tempó mellett és ezt a 3 körrel frissebb gumikkal magyarázod.
Tehát pl. a 3 és 6 körös gumi között fél másodpercnyi a különbség.(csapaton belül akár a gyengébb kvalitású pilóta javára)
aha.. szerintem be is fejezhetjük. -
Boncmester #124305 Eddig arról volt szó, hogy azért voltak ilyen szupergyorsak, mert ők tudják a legjobban kímélni a gumikat, meg nekik van a legjobb autójuk. Most meg hirtelen az időjárás változás miatt? Hát ez érdekes :) -
jaja.
igazán szerintem a Lotus a második etapban vesztette el az igazi esélyét, mert ott a lágyak(!) nem müködtek, Maldonado új, ALonso használt keményen(!) volt és ekkor:
Alonso vs Kimi 10:3
Maldonado vs Kimi 10:2
a gyors körök aránya egymáshoz képest. -
Boncmester #124303 OMG! A végén volt 0,7 mp köztük... És átugrotta volna? Nem is értem ezt, komolyan... Ha a boxkiállás után közvetlen 0,7 mp-vel Alonso mögé jött volna, akkor nyilván a kerékcserével bukja el a dolgot, de mivel a boxkiállás után 20 secre le volt maradva, ezért egyértelműen nem a kerékcsere döntött! Csak kicsit kevesebbet kellett volna ledolgoznia, de persze a lekőrözések és hasonlók miatt ezzel egyáltalán nem lehet így számolni, mint ahogy te számolod. -
Boncmester #124302 Mégis mi volt a szar náluk taktikában? Az első kerékcseréje ugyanakkor volt, mint a többieknek, utána 1 illetve 2 körrel később. Mégis, a harmadik kiállásig összehozott 20 sec hátrányt, folyamatosan szakadt le, a végén meg hirtelen visszahozta. Ez nem taktika, hanem random, hogy kinek mikor dolgozik a gumija.
De kíváncsian várom, szerinted mi lett volna a tuti nyerő taktika... -
A lényeg az amit leírtam, könnyülő autónál 2-3 tizedet jelent a minden +1 körrel fiatalabb gumi.
A Lotus pedig még azért volt ilyen gyors, mert az idő nekik kedvezően változott a futam végére.
Ha valamit idézünk akkor azt pontosan tegyük. :) -
Tudom, tudom fene az érzékeny Kimi lelketeket bszki :))))
tökre nem az a lényeg, hogy hű Grosjean vs Kimi..
rendesen elvigyorodtam magam, ki is lépek cigizni
-
Meg a benya. -
De nem ezt várom, mert a Lotusról beszélünk :D, de ennyi volt a különbség Alonso és Kimi között. Ha tudtak 0.321et, akkor tudtak volna hasonlókat, mint alonso, és tudtak is (0.045), de a végén 1.196al voltak lassabbak, tehát a boxban ment el. :) A végén ugye 0.689 volt a különbség ...
A RBknél amúgy első orrkúpokat cseréltek, a McLarennél meg elqurtak amit csak lehetett.
Stabilan ne hozzanak 1.196ot Alonsohoz képest, ha tudnak 0.045öt is! :D -
Az-az 1 másodperc jó lesz 7 tizednek.
Minél jobban a végére hagyod a friss gumid az egyre könnyebb autódra annál többet nyersz vele, miden +1 kör 2-3 tized tiszta nyereséget hozott a többiekkel szemben. Csak ezért volt olyan gyorsa végén a két Lotus + a melegedő idő és pálya miatt. -
aham, és most vedd hozzá hogy a Ferrari fejlesztette ki ezt a módszert, legyártották, gyakorolták.
Amikor akár a McLaren, akár a Mercedes bepróbálkozott a saját megoldásukkal, akkor beszorult kerékmitököm, meg lelazult kerék volt az eredmény.
Tehát ha azt várod el hogy Alonso/Ferrari idejét hozzák a pit-ben, amikor ez senkinek nem sikerül...akkor kicsit merésznek gondolom az elvárásaidat :)
Majd befigyel pár kerékanya beszorulás, és egyből úgy gondolod hogy tök jó az a futamonkénti másfél másodperc a mezőny leggyorsabban kereket cserélő csapatától :)
Mondom...mindkét Red Bull, mindkét McLaren, sőt a futamot megnyerő Maldonado is Kimi kerékcseréi mögött volt.
Ez minden csak nem 'elqrt' boxmunka szvsz.
...nem rossz, ha ezt stabilan hozzák az már jó. -
1x volt gyors, de Alonso rendre megverte.
Alonso: 19.456, 20.028, 20,105
Kimi: 19.777, 20.073, 21.301
+0,321, +0.045, +1.196
Ez: 1,562 csak Alonsohoz képest. A végén volt köztük 0.689 ... -
Ez most már hülyeség, Grosjean nem vert a mögötte jövőkre ennyit...egyszerűen ekkora volt a tempója..mindenki mögötte sokkal később cserélt kereket, baszki Vettel-nél volt a legkevesebb, nála 9 körrel volt frissebb gumija...mi van nem látszik a kép amit linkeltem??
Mert akkor bocsesz.
itt van linkben
nézd meg és akkor látni fogod, Grosjean nem taposta neki , a többiek már 10 kört belepakoltak a gumijaikba...pláne hogy Koba'-nak ráadásul használt keményet adtak, Kimi-nek és Grosjean-nak is újak voltak.
nyilván nem tesz jót a tapadásnak a gumitörmelék, de mivel idén jellemző a törmelék és mégsem esnek vissza 25 másodperceket...így sztem ezt nyugodtan elfelejtheted, DE:
csak hogy érezd, Alonso a verseny után:
[URL=http://www.f1sa.com/index.php?option=com_content&view=article&id=33868:f1-2012-spain-ferrari-barcelona-formula-1-sunday-report&catid=1:f1&Itemid=157]"..Then, with seven laps to go, I suddenly lost grip at the rear, I asked the team if something was broken because the handling of the car changed from one moment to the next, for no apparent reason.[/URL]
Na ez volt Kimi-vel. -
Mert egyértelműen szar a taktika a Lotusnál. Értelmes taktikát még nem láttam tőlük. Amikor összehozzák, nyernek. -
McCartman #124292 3 körrel később kapott új gumikat.
Semmi értelme nem lett volt a mögötte 30-40 secre lemaradt versenyzőre körönként 2-3 másodpercet verni körönként hacsak nem ugyanazt azt az üzenetet kapta mint Kimi és az esetleges Ferrari / Williams kerékcserére vártak ami még mindig csak egy hiú ábránd volt a Lotus részéről.
Igen , egy olyan sűrű mezőnyben a diónyi gumitörmelékekben szánkázás nem igen tesz a tapadásnak az amúgy is végét járó gumival. -
Boncmester #124291 Rosbergnél azért volt akkora különbség, mert Button beragadt a kerékcserénél, aztán bement Kimi mögé.
Ez pedig, hogy alig van különbség a végén az olyan csapatok között, akik semmit sem rontanak el, illetve hogy az időmérőn ilyen kicsi a különbség, azt mutatja, hogy a gumi behatárolja a teljesítményüket. Akármilyen jó is az autójuk, a gumik nem visznek át több tapadást az útra. Akármilyen jó is a pilóta, a gumi ennyit tud. Vagyis a véletlenek döntik el, hogy ki fog nyerni, mert pl a tavalyi gumival az autók és a pilóták is többet tudnának, és akkor tényleg az ő tudásuk számítana, meg az autó technikai fejlettsége. -
Ezt már többször olvastam, mármint hogy savazzátok a Lotus-t, pedig nem dolgoznak rosszul, most pl. Kimi-t tekintve a Lotus 3. leggyorsabb volt a pitmunkát nézve. Alonso és Rosberg mögött, ALonso-tól 1.7 másodpercet kapott a három kiállás alatt, mindenki más többet.
Maldonado 2.5 másodperccel később kapott kerekeket mint Kimi..
-
Boncmester #124289 Ők ugyanúgy kiszámíthatatlanok. Különben Kimi miért maradt le az elején, mint a borravaló, aztán a végén miért jött fel? -
Boncmester #124287 Szóval szerinted tényleg ugyanolyan kb mind a 7 csapat, és nem a gumik határolják be mindenkinek a teljesítményét, hanem véletlenül pont ugyanolyan erős autókat csináltak?
Köszönöm, nincs több kérdésem! -
IXEMGabeo #124286 Montreal minden évben őrült futamot hoz, én nem lennék benne biztos, hogy ott kijönnek az erőviszonyok -
Látjátok, ha a Lotus ilyen gyorsan cserélne kereket, mint amilyen gyorsan Greg barátunk kapta a bant, máris lenne egy futamgyőzelmük. :D -
1982-ben a 17 futamon 7 csapat nyert és 11 pilóta. Turbókorszak, műszaki hibák, balesetek, haláleset, sokminden közrejátszott, hogy ez így alakult. De irtó jó vébé volt (legalábbis egyeseknek ...)
Renault (Prost+Arnoux)
Tyrrell (Alboreto)
McLaren (Lauda+Watson)
Brabham (Piquet+Patrese)
Ferrari (Pironi+Tambay)
Lotus (De Angelis)
Williams (Rosberg)
Igen, idén Maldonado végre nem azért nyert, mert iszonyat jó autóban ül, mint tavaly Vettel, hanem végre azért nyert, mert a pilóta számít. Jobban, mint korábban. A pilóta tulajdonságai közül 2012-ben pedig az a tulajdonság a legfontosabb, hogy ki hogyan tud bánni a gumikkal. Nem a pedáltaposás a lényeg, hanem az autó jó beállítása és annak kezelése, ill. alkalmazkodás a körülményekhez. Szóval igen, Maldonado úgy néz ki beérett. Ennek ellenére azt mondom, ha Hamilton nem a 24., hanem a 11. helyről indul, vasárnap nagy valószínűséggel ő nyert volna. Nem tudom nyer-e idén még Maldonado, de az biztos, hogy szarul nem fog menni. Ez nem Panis győzelme volt Monacoban, itt ő Rbket, Lotusokat, Ferrarikat vert meg úgy, hogy gyors is volt versenyen és edzésen is, és nem úgy, hogy kiment, eleredt az eső, és a többiek nem tudtak hasonló időt se menni. Úgy szerezte meg a polet, hogy lágyon nyomta meg, és úgy volt gyors. (Felejtsük el Hamilton időmérőjét, mert a nagyfejűek szerint nem volt korrekt.)
Itt jön az, hogy aki már győzött, az megtanult a gumikkal bánni, de ez nem igaz, viszont nem is lutri a gumikérdés. Hogy miért? Mert lehetnek olyan dolgok/adott verseny, amelyek pozitívan vagy negatívan szólnak bele a verseny kimenetelébe. (Elqurt kerékcserétől, beszoruláson át, egy hülye ütközésig, kicsúszáson át egy-egy büntetésig.) A pole értékes, de látva a Lotusokat, Saubereket és Hamiltont, qurvára nem lényeges, viszont ahhoz, hogy valaki MShez hasonló tökéletes versenyt tudjon menni, mint ő a ringen, ahhoz nem lehet egyet se hibázni a fentiekből. A McLaren a boxban, a Lotus a boxban és a taktikában cseszi el folyamatosan, aztán beszorulnak, és máris a fő problémát a gumikérdés okozza náluk, holott, a hiba nem a gumikban van, hanem az apró elqurásokban, mint a fentiek. Lsd. Maldonado nyertes boxkiállása, ill. az a kiállásonként 0,8 tized, amivel pl. a Lotus átlagosan elqurja Kimi kerékcseréit. A Rosberg-féle kakukktojás kivételével nem is emlékszem idén tökéletes versenyre ahol az első és a második köztt ekkora különbség volt a végén is. Az elsők és a másodikak között - Rosberg esetét leszámítva - egyszer sem volt 3,5 mpen túli különbség a végén. Ez azért a kiegyenlített mezőnyt mutatja. Viszont van különbség a csapatok köztött, mert pl. nem volt olyan, mint 1984ben, hogy a Tolemant a győzelemtől csak az erős eső "mentette meg".
Na mindegy. Monaco egy PR verseny, de Kanadától tényleg kijönnek majd az erőviszonyok, mert aki Monacoban sem tanulja majd meg kezelni a gumikat, az felejtse el ezt az évet. :) -
Nyilván nem nyomta. Minek?
10 másodperccel Kimi mögött, huszonharminc másodperccel az 5. helyezett előtt szerinted kitaposta az autót??!
Grosjean nem gyorsabb Kimi-nél pl, egyszerűen később cserélt kereket.
Persze nyilván azért eset vissza huszonöt másodpercet mert ráment a gumitörmelékre..
Nem azért mondták hogy felébresszék, Kimi nem Massa.
Nézd meg a gumikat..Maldonado nagyon korán váltott.
Innen nézve olyan mintha becsapdázták volna a Ferrari-t, kikényszerítették Alonso-t kereket cserélni, aztán megverték gumikezelésben. -
Igen, ennyit már nem bírt el a Pirelli. -
De ha kiszámíthatatlanul működnek, akkor a Sauber és a Lotus alatt miért nem? :D -
Ezt írtam pár napja én is. Az erősorrend Kanadától lesz valós. Mindig az év nem eu eleje lutri. 1997ben Coulthard nyert az elején, aztán ... -
McCartman #124278 hogyne nyomta volna , mikor Kiminél bő fél másodpercekkel jobb köridőket ment? Vagy szted Kimi is csak sétakocsikázott?
RAI Kínában kisodródott a poros , gumitörmelékes ívre , ez is közrejátszott a drasztikus visszaesésben.
Merész vágyálom volt csak a +1 Ferrari / Williams kerékcsere , be is bizonyosodott. -
Nüansznyi különbségek vannak. Igen, van 7 jó csapat. A versenyek olyan apró dolgokon múlnak, mint lassú boxmunka, eltaktikázott időmérő, eltaktikázott verseny. Azért 5 különböző győztes van, mert nem volt még olyan, hogy egy korábbi győztesnek ugyanaz újból összejöjjön versenyen. Ennyi.
Régen, (tavaly) ha valaki elhúzott, az az esetek többségében simán elment és nyert. Most elhúzni is nehéz, tehát igen, kb. egyformák egyes autók, és a fentiek miatt iszonyat nehéz bármit is jósolni.
Én tartom, hogy Button lesz a bajnok, mégha az eredmények nem is ezt mutatják. :) -
Boncmester #124276 Na igen. Ahol Hamilton a köztudottan agresszív kanyartechnikájával féltávot megy egy gumival, míg Button aki pedig híresen lágyan veszi a kanyarokat, 8 kör alatt kifogy a gumiból, ott valami nagyon nincs rendben. Emiatt mondják sokan, hogy a gumik teljesen kiszámíthatatlanul működnek, és ezért lesz lottó az egész. -
Boncmester #124275 Te nem vágod, hogy pontosan azt mondták, hogy nem tudták mi a határ, csak kockáztattak, és bejött?
Ha ők azt mondják, hogy valójában nem értették, miért volt ez, akkor szerintem el kéne nekik hinni. Az meg, hogy Maldonado elmondja, hogy valójában azért nyert, mert mostmár a pilóta számít, azzal magát fényezi, azzal meg, hogy elmondja, milyen jól ismerik már a gumikat, a csapatot. De ha a következő pár futamon is végig az elejében lesz, akkor majd elhiszem neki.
Most mondjuk Monaco jön, az megint speciális lesz, és tovább kavarhat a dolgon, de utána pl Kanada már érdekesebb lehet. -
Van egy autó aminek az alapjait már tavaly év felénél el kellett kezdeni (legkésőbb).
Idén viszont olyan gumit hozott ki (nem ők cseszték el, az FIA kérte), ahol jobban kijön a keverékek közti különbség.
Maldonado persze hogy azt nyilatkozza hogy jobban kijön a versenyző közti különbség..
Gondolom Button nem ezt mondaná az elmúlt futam után, ahol az agresszív Hamilton a rajtrács végéről, kényszerű gumitaktikával elverte.
Az akinek az autója kiegyensúlyozottabban bánik a gumival az kevésbé szembesül a problémával.
De nálam mondjuk messze Schumcher-nek van igaza, a gumispórolás nem lehet fontosabb mint a versenyző természetes gyorsasága.
-
Boncmester #124273 Aha, tehát most szépen leírtad, hogy minden csapat ugyanolyan, és csak véletlenek döntenek köztük. Hát köszönöm, végülis ezzel alátámasztottad, amit mondtam.
Nem teljesen értem a Maldonado - Bourdais párhuzamot... Azt akartam írni, hogy szerinted ha most ennyire a pilóták számítanak, akkor vajon miért változik folyamatosan köztük ilyen durván az eredmény? Annyira változik az egymáshoz képest lévő erőviszony? Boourdaist nem tudom, hogy keverted bele ide, mondjuk amúgy is Champ Carban volt bajnok, nem IRL-ben. -
De mivel mindenki kap "némi" adatot a Pirellitől is, így vsz tudták mi a határ, vagy legalábbis kockáztattak. -
27 másodpercre volt 8 körrel a vége előtt, a futam végére 14 másodpercre.
8 kör alatt 12 másodperc úgy hogy Grosjean nem nyomta, mert Kimi mögött volt jóval, teljes nulla helyzetben.
Össze-vissza Maldonado-n Grojean 22 másodpercet hozott 14 kör alatt az utolsó szakaszban.
..amennyiben kifut Maldonado a gumikból tudod mi lehetett volna?
Kimi/China:
47. kör második hely 25.5 másodperces hátrányban
56. kör 14. hely 50.5 másodperces hátrányban.. -
IXEMGabeo #124270 "A Merci hangulat csapat. Bár egy többszörös világbajnoka van, a kiscsávó évek óta gyorsabb nála. Ennek ellenére bizonyos versenyeken (Monza, Spa, Montreal) jól szereplnek majd."
versenyen már tavaly se volt Rosberg fölény sőt...úgy fogalmaznék Schu többet hibázik, vagy többet teszik tönkre a versenyét. 2010-ben volt csak egyértelműbben gyorsabb nála -
Kiminek nem volt új set keménye, mert az időmérő elején baszott nagyot hibázott, innen a soft új. Mell. ez a pálya volt az első, ahol nem felt. volt jó húzás egy plusz set soft. -
Nézd, iszonyat sok minden miatt nem jöhet ki egy verseny. A Ferrarinál Alonso mond mindent, de neki kijön a lépés, Massa ennek az ellenkezőjét, neki meg nem.
A hét csapat.
Mindenki mondja, hogy a Lotus idén még nem nyert, pedig ilyen jól bánnak a gumikkal, meg olyan gyorsak. Igenám, de a boxban 1-2 seccel, néha meg végig legalább 5 tizeddel lassabbak a szerelőik, mint az első tíz bármelyike. Tehát a box is számít. Aztán ott a sok hülyeség.
Hamilton Barcelonát simán hozza, ha nem a végéről indul. Mégha csak +10 helyeset kap, akkor is. Meg volt benne a craft. De ez egész eddigi évad során benne volt/van.
Rosbergnek kijött a lépés amikor nyert. De a Mercin látszik, hogy gyors, viszont kedvező feltételek kellenek neki, hogy versenyen is az legyen.
A Sauber és a Lotus, de ha sutyiban nézzük sutyiban még ide tartoznak a RBk is, akiknek iszonyat jó a versenytempójuk.
A Ferrari folyamatosan mondja, hogy áh, atomszar az egész, ennek ellenére ...
A Williams meg a kezdetek óta gyors, de valahogy marha figyelmetlenek a pilótáik. Végre csak az egyik volt az. Jött is az eredmény.
Szóval,
A Lotus gyenge a boxban, erős versenyen, de mindig túltaktikázza a kvalit. Jó a páros.
A Ferrari sumákol. Megvan bennük a craft, de a pilóta kettős közti különbség idén már nagyon kijön. Ha jól sikerül az időmérő, jön az eredmény, ha nem, betliznek.
Az RB erős, még nem az igazi, de már végre nyertek, jó a párosuk. Főleg a csapatversenyben látszódik mindez.
A McLaren is erős. Versenyen tele vannak taktikai elqurásokkal, de időmérőn marha gyorsak. Kanadától szerintem kijön a fölényük.
A Merci hangulat csapat. Bár egy többszörös világbajnoka van, a kiscsávó évek óta gyorsabb nála. Ennek ellenére bizonyos versenyeken (Monza, Spa, Montreal) jól szereplnek majd.
A Sauber kettőse tökös. Jó az autó is, szóval ott sem meglepő, hogy sem az időmérőn, sem a versenyen nem lassúak.
A Williams az a csapat, amelyiken leginkább látszódik a fejlődés. De Maldonado is beérett, mint Rosberg.
"Ezek szerint 1 hónapja Maldonado még kb a 15. volt a pilóták között, de most hirtelen ő lett a legjobb."
Maldonadora példaként Bourdaist tudnám hozni, vagy úgy ált. az Indyből jött pilótákat. Ott akár több bajnoki cím, a F1ben meg nagy semmi.
De MS esete is hasonló. Akkor most ő szar, vagy nem? 7xes F1es bajnok ...