182279
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
IXEMGabeo #124350 rohadt Scherzinger hogy örült már...ez nem igazán nosztalgikus, ez szar a futam jó volt, a dráma a tetőfokára hágott, ja és ez egy másik Massa volt... -
Jáj... sose kedveltem különösebben Massát, de itt azért sajnáltam... bár azt nem tudom, hogy amikor beért rászóltak e a fülére, hogy "nyertél öcsi", vagy azért megvárták Hamit. Mindenesetre kurvaszar lehetett.
Másfelől viszont ha Hami nem nyeri meg, akkor meg neki lett volna szar. Enyhén bosszantó pontelőnyből utolsó versenyen kikapni. -
Boncmester #124348 Igen, azt többször visszanéztem, hogy mi is volt, már a verseny után, ahogy lefejelte/leütötte. -
McCartman #124347 az utolsó kanyarban .. ilyet is csak egyszer látsz egy életben.
A Ferrari logós díszüveget a falról lefejelő ferraris szerelő is már legenda azóta.

-
Boncmester #124346 Hát az tényleg jó volt. Az összefoglaló is, a futam meg egyszerűen nem is mérhető máshoz. Látod, lehet így simán epic egy világbajnoki csata, hogy csak 2 ember esélyes rá igazából. -
McCartman #124345 egy kis nosztalgia ,
link
;) -
McCartman #124344 mennyi semmitmondó számok mennek ezek alatt már jóideje.
2008-2009es videók nagyot ütöttek emlékszem , jó kis alternatív-indie számok mentek alattuk , mindegyik egy gyögyszem a maga módján , kár , hogy azóta kirúgták a zenei szerkesztőt.
2008 brazil évadzáró videója .. EPIC , mint mondjuk maga a futam is.
sose láthatunk többé annyira kiélezett és izgalmas küzdelmet. -
Hát igen Kimi önmagát hazudtolta meg ezzel a F1 szar, de a rally az király szövegekkel. Rally valóban király, de ott nagyobb ászok vannak akikkel sosem fogja tudni felvenni a versenyt, F1ben pedig van keresni valója. Kimi mindig is McLarenes marad, azokra az időkre szép visszaemlékezni, mert rettentő jól küldte. Sajnos nem lett VB, de minden mást elért. -
HoMM2 :)
Jónak mondod, én szidtam mint a bokrot Kimi-t, nem tetszett hogy Massa el tudja verni, meg amikor lelépett sem igazán fogadtam jól, hogy csak győztes autó..stb.
...és amikor a rally-ból kiugrott erre-arra, az sem tetszett.
amikor meg visszaseggelt (sry) az sem.
De mindig is gyorsnak tartottam, és jó látni hogy megint azt csinálja amit nagyon tud.
..én is azok közé tartozom akik a Ferrari-s évei alatt nem igen kedvelték, a McLaren-s korszakában viszont nagyon. -
-
McCartman #124340 sztem fordítva , látták, gondolták , hogy kisebb eséllyel fog 'eldurranni' alatta mint sem , mondjuk végeredményét tekintve mindegy. -
McCartman #124339 tény , csak annyit tudunk amit a finn versenymérnökétől hallottunk , max következtethetünk részinfókból.
Mondjuk sorozatosan leggyorsabb köröket futni 30-40 sec előnnyel nem egy bevett gyakorlat a verseny utolsó 10 körében , ebben egyetérthetünk.
Nem is Rai-t akartam ezzel blamálni.
amúgy Kimi csalódott feje mindent vitt utóbbi két nagydíjon , ennyit azokról a hangokról akik folyton a 'motiválatlanságot' szajkózták vele kapcsolatban. Jó , hogy el nem sírta magát , hogy kétszer egymás után dobogóra állhat.
TW? ;) -
én spec egy körökre osztott stratégiával pihentetem az agyam, a heti meló után, szal belefér lehúzni néha asztalra :)
..a bnőm már javában szuszog mellettem :)) -
Látod megint...oké hogy feltételezed:
'azok alapján hogy Grosjean fél másodpercet vert Kimi-re, nyilván neki...'
A 'nyilván' az neked nyilván...ezzel nincs is baj, mindenkinek van elgondolása...csak ez még nem lesz tény.
Mert nem tudni hogy Kimi milyen feltételekkel ment, és Grosjean milyen feltételekkel ment, nem biztos hogy feltekerhette a motort, nem tudjuk hogy teljesítette a futamot.
..
A Lotus-nak nagyon jó minden ami történik, Kimi többet akar ezt tény, le is nyilatkozta már az előző futamon, győzelemért akar menni.
Nála jobban kihegyezik a stratégiát...és pont ezért lehet hogy a hajrában már nem tekerhet rá még, mert már nincs.
Ez is lehet...pont azt akarom példázni, hogy nem tudjuk biztosan. -
Boncmester #124336 Mérlegelés -> kisebb eséllyel bírja a gumi, mint hogy nem bírja -> ez rizikó -> KOCKÁZTASSUNK!
Nem olyan bonyolult :) -
McCartman #124335 off: látom ti is nagyon ráértek.
-
McCartman #124334 Te pedig a mérlegelés és a rizikózás szavak jelentésbeli különbségével. :) -
McCartman #124333 Csak annyit tudunk (hallottunk csapatrádión) , hogy Kimit az Alo-Mal duó után kezdték hajtani.
és az alapján , hogy Gro rendre fél másodperceket vert a finnre , nyilván neki is kiadták az ukázt.
Ez így is van rendjén , Romain pozitív csalódás ,hogy nem görcsölt rá a kezdeti betlik után. (mint mondjuk Massa , akiben amúgy óriási harcok dúlhatnak) -
Boncmester #124332 Az jó, ha idézel, mert legalább mutatja, hogy elolvastál vmit, nem csak a saját véleményed mondogatod :)
Viszont a kockáztatni szó jelentését még nem érted. -
tényeket légyszi..légyszi csak párat...ne 'ésszerű' meg 'logikus'..mert ezek neked azok, és te nyilván nem vagy ott nem hozol döntéseket, és nem nyilatkozol le.
csak gondolod hogy szerinted hogyan vannak a dolgok.
Szal valamiféle tényeket oké? akár a Kimi-s esetről is jöhet.
vagy hogy mondtak-e olyasmit hogy Kimi-t hergelték vagy tudod amiket te gondolsz.
semmi más nem érdekel.
Grosjean kapcsán, elég régóta drukkolok neki (is, Hamilton a másik), de mivel mások is írogatnak nem akarok mellékszálon Kimi drukkerekkel is csatázni.
De egyébként az a véleményem, hogy Grosjean-nak nem dolga az hogy gyorsabb legyen mint Kimi, még ha az is lenne.
Neki a lábát kell megvetnie...és pontokat hozni, és tanulni Kimi-től ezt-azt.
Ezen a vonalon feleslegesnek tartom menni, fogalmad sincs (nekem sem) hogy Kimi milyen üzanyabeállítással ment, és milyen más instrukciókat kapott.
Nekem természetesnek tünik, hogy a Lotus-nál minden Kimi-re van kihegyezve, jó munkát is végez, gyors, befejezi a futamokat, és világbajnok.
Grosjean-t kedvelem, de neki még tanulnia kell.
-
McCartman #124330 Senki sem állította , hogy Raikkonen amúgy nem egy elszúrt strategéiával futott ki az utolsó etapra és nem fogytak ez a gumijai.
Nem vagyok papagáj , nem írom le negyedjére is mit gondolok az esetről , görgess le és gyakorold az értelmező olvasást.
Mint ahogy azt sem , hogy nem használódtak el a Spanyol nagydíj végére Alonso és Maldonado alatt a pirellik (de közel sem úgy mint Kiminél anno) ,
csupán ez volt az ésszerű és logikus döntés annak fényében és mérlegelése után , hogyan viselkedik (illetve hogyan nem) hosszabb távon a kemény keverék (lsd. Hamilton) , így kellett tenni így is tettek. "Vérbeli élcsapatra valló, rámenős mentalitás." hogy én is idézzek egyet.
Grosjeannal kapcsolatban ellenben érdekes módon elhallgattál , az a téma már nem volt kényelmes ezek szerint.
Valóban időrabló egy diskurzus volt , ezért is írtam , hogy fejezzük be pár órával ezelőtt de úgy tűnik nem bírsz betelni a saját hangoddal.
Jótanács , attól , hogy vastagon szedve írsz még nem lesz igazad csak magad blamálod vele.
de a legszomorúbb az egészben , hogy még a viccet sem érted. -
IXEMGabeo #124329 Kanada mindennél jobban fogyasztja a gumikat lásd 2010 pl:D -
Tök mindegy hány körrel később ment ki. Ők 1x már beszopták a Pirellivel, és gondolták, mivel a pálya eszi a gumikat, akár az első kettővel is megeshet az, ami megesett Kimivel. De mivel nem mentek bele az élenállók egy adok-kapokba, így nem tudott jobban szerepelni a Lotus. Monaco baromi hosszú verseny szokott lenni. Lesz pár kerékcsere, de szerintem Kimi nem lesz benne az első tízben a rajtnál, úgyhogy Kanadában térjünk majd vissza a gumikérdésre! :D -
Boncmester #124327 Aham, tehát úgy gondolod, hogy ők úgy számoltak, hogy összeszednek 20 kör hátrányt, és azt majd behozzák 4 kör alatt (amivel később mentek ki Alonsonál a végén), és ezt a "stratégiát" már az első kerékcserénél kitalálták? Ahol mellesleg már volt vagy 6 MP lemaradásuk a kerékcsere előtt, és csak 1 körrel később cserélték le, mint Alonso... -
Ha ez abból áll, hogy a lehető legtovább húzzák a pályán az élen haladókhoz képest, akkor akár még működhet is. Szopták be már gumikkal, nem is szerzett akkor Kimi pontot. -
aham, akkor végleg:
-tény Kimi a gumit teljesítményének eltűnését fogalmazta meg a nyilatkozatában, és nem a törmelékekre panaszkodik:
Kimi Räikkönen (14)
Két kiállással próbáltunk menni, mert ez tűnt a leggyorsabb stratégiának, és az utolsó tíz körig jól is festett, de a végén a gumik teljesítménye elveszett. Beragadtam Felipe (Massa) mögé egy időre, és nem tudtam megelőzni, mert nem voltam elég gyors a pálya megfelelő szakaszain egy manőverhez. Ha meg is előztem volna, nem hiszem, hogy a végső eredményt nagyban befolyásolta volna. Jó a versenytempónk, de ma egy eltérő stratégiát próbáltunk ki, ami nem fizetődött ki, ez ilyen egyszerű.
-Tény hogy Maldonado elsőként állt ki az élmezőnyből és 25 kört vállalt be az utolsó etapra míg addig 12 és 15 kört ment az előzőekben.
-Tény hogy a williams maga is fontolgatta a kiállást
Tény az is hogy Alonso alatt is elfogytak a gumik:
A második etap során jött a kulcsmomentum: Maldonado talán egy kicsit korán állt ki a boxba, én pedig a pályán maradtam, de időt vesztettem egy lekörözött mögött, az egész kör odalett, részben, mert sárga zászlóztak a célegyenes második felében. Azután, 7 körrel a leintés előtt hirtelen elveszett a hátsó abroncsok tapadása: kérdeztem a csapatot, hogy eltörött-e valami, mert egyik pillanatról a másikra megváltozott az autó kezelhetősége, különösebb ok nélkül.
és legfőképpen tény az is hogy téged ezek a dolgok nem érdekelnek, mert te szerinted a saját gondolatukat közvetíted
Na ezért fejeztem be a veled való izét (vitának nem nevezném), mert energiarabló és sehova nem vezet.
-
Boncmester #124324 Én akkor csodálkoztam. De tekintve, hogy a Lotus és a Williams is utólag mondták, hogy úgy számolták, kell még egy kerékcsere (Alonsonak pl el is fogyott a gumija simán), ezért gondolom, ők az akkori adatokból valszeg jogosan gondolták ezt.
A Williams kockáztatott (vagyis azt a verziót választotta, amivel kisebb a várható nyeremény), és bejött neki, de ők is meglepődtek, és a Lotus is.
Tehát:
-Ők azt gondolták, kellene még egy csere
-Te azt gondoltad, nem kell még egy csere
-Végülis neked lett igazad
-Viszont őket ezt meglepte, ezért mondtam, hogy nem tudják kiszámítani, és lutri.
Megpróbálhatom lerajzolni is, de szerintem az nem fog menni... -
Boncmester #124323 Azért megnézném a csapatvezető fejét, amikor odamegy hozzá a mérnök, hogy "kidolgoztam a taktikát! Úgy kezdődik, hogy lemaradunk 20 mp-vel, de nyugi, a végére simán győzünk, kiszámoltam!" :D -
McCartman #124322 igen , engem a tények érdekelnek nem az ömlengésed.
erre kértelek már hszekkel ezelőtt. -
Arra mentek rá, hogy minél tovább kint tartsák. Semmit se kockáztattak, csak a legelején, majd rámentek arra, hogy a harmadik után mindent bele, az első kettő felveszi a kesztyűt, szétkoptatja a gumikat, majd kimennek negyedszerre is és nyer a Lotus. Csak Kimi nem volt elég gyors, még úgy sem, hogy 1.1 körül hozott körönként.
Ha tudnám mi lenne a jó taktika, akkor nekik dolgoznék. De valahogy arra hajlok, hogy a kerékcserét kellett volna jobban megnyomni, és máris nyithatta volna Alonsoval szemben a hátsó szárnyat, és többtízezer drukkel előtt előzhette volna meg a pályán. Így nyitni se tudta. -
kóvályognia, meg láncreakció...
..
5.5 km egy kör, benne egy bazi hátsó egyenessel..
az a gumitörmelék amiről beszélsz, az akkor és ott hátravetette Kimi-t, és bukott miatta helyeket...de az kb. 4 kanyar és leradírozódik.
Na mindegy, látom semmi sem számít, se versenyzői sem csapatnyilatkozatok, a lényeg hogy te mit gondolsz.
viszont azzal nem kell foglalkozzak.
-
McCartman #124319 őszintén , mikor meghallottad a csapatrádión , ahogy hajtják Kimit mondván sima győzelem néz ki ebből mert úgyis kiállnak még az élen haladók , nem voltak kétségeid efelől? -
McCartman #124318 nem , én a saját gondolatukat közvetítem. :D -
Boncmester #124317 Mekkora mázlijuk lenne, ha téged alkalmaznának :) A TV előtt ülve is jobban tudod, mit gondolnak a Lotus és a Williams szerelői, mint ők maguk, hát még ha ott lennél a helyszínen! Bármelyik csapat milliókat adna érted, hogy kitaláld a többiek gondolatait :D -
McCartman #124316 Látom görcsösen kapaszkodsz ebbe az egy mondatba , hidd el , ha úgy gondolták volna , hogy el fog fogyni akkor kijönnek cserélni.
De abban a helyzetben SEMMI nem indokolta a +1 kiállást. -
McCartman #124315 igen , ha a kis keringője közben nem szedi össze a levezetőkörre tartalékolt gumitörmeléket a pályán nem kellett volna kóvályognia míg újra összeszedi a rongyos gumik miatt amúgy is gyenge tapadását és több pozíciót tudott volna megtartani.
Megsúgom , hogy az a momentum indította el a láncreakciót. -
Boncmester #124314
-
Boncmester #124313 124251-es hozzászólás:
"Azonban nem sok kellett ahhoz, hogy dolga jelentősen leegyszerűsödjön, hiszen mint utólag kiderült, a Williamsnél erősen fontolgatták egy kisebb kockázattal, de kisebb nyereséggel is járó negyedik kerékcsere lehetőségét."
Vagyis végülis kockáztattak. Nem azon gondolkodtak, hogy majd cserélnek, miután elfogyott (ez nyilvánvaló amúgy is minden esetben), hanem azt gondolták, hogy el fog fogyni, és nem akartak úgy járni, mint Kimi Kínában. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni. -
aham, látom nem fog ez menni :DDDD
Szerinted az utolsó 10 kör mint Nascar vonat zajlott, és Kimi külső pályára kényszerült és hát ezért ment el mellette mindenki :))
Mert egyébként nem így volt...csak szólok.
Kimi sem a törmelékeket említette, hanem hogy véget ért a gumik teljesítménye, és onnan mindenki, de az utolsó 5-6 körben már Massa-tól leszakadva Hülkenberg, Vergne rengeteget hozott rajta, Vergne 11 másodperc körül.
De mondom, ott van Alonso nyilatkozata, valamit azért olvass már el légyszi, mert ez így nehéz..
Szal az 7 körrel a vége előtt úgy eltűnt a hátsó tapadása, rádión rákérdezett hogy nem kókadt-e le valami az autójában..
attól még hogy vitriolosan fogalmazol azért vedd figyelembe Alonso szavait is.
-
G_ArchAngel #124311 Raikkonen is ezt nyilatkozta, kemenyet kellett volna feltenniuk a 2. etapra.