182279
  • Boncmester
    Ez most mire válasz?
  • Boncmester
    Hát Rossi mondjuk tényleg vicc lenne a Ferrariban, legalábbis így elsőre, minden nélkül. Lehet, hogy pár év F1 után már jó lenne...
  • Boncmester
    Hát ez LOL kategória, már nem azért.

" nem a tehetsége hozta meg neki a VB címet, hanem az autója." -> "2004 Schumaher".

Ez a párhuzam még viccnek is rossz.
    De amúgy tényleg, mekkora köcsög a Schumi, hogy 8 év alatt Brawnnal és Todttal karöltve összeraktak egy olyan csapatot, ami utána kb 1 év alatt az ő segítségével és visszajelzéseivel összerakott és használt egy ilyen versenyautót. Tuti nem is tehetséges :)

Csak akkor nem tudom, miért nem Barichello lett a világbajnok abban az évben?
  • Ulvar
    Erre nem reagálnék. Leírtam hosszan valamit, de inkább nem reagálok, mert rögtön azon kiakadtam hogy Rossit írod 3. számú versenyzőnek Ferkába.
  • Ulvar
    Williams?
  • Boncmester
    Régen sem arról szólt az F1, hogy az újságosnak is F1-es csapata legyen, hanem igenis a gazdag emberek / gazdag autógyárak tudtak csapatot csinálni. Aki nem bírja, az kiszáll, majd jön másik...
  • Ulvar
    2004 Schumaher - bár előtte már réges régen is bebizonyította, hogy képes szarabb verdában is bajnoknak lenni (Benetton). 2009 Button, 2011 Vettel.

És a véleményem marad. Tudjuk hogy milyen az FIA, aki szemet huny efelett azzal nem tudok mit kezdeni, nem kell elhinni, de én nem dőlök be nekik.

• Jeffjohnson
    Nascarban sincs sok gyártó mégis működik a sorozat vagy ott van az Indy is az is népszerű. Montezemolo ötlete tetszene mert több top pilóta ülhetne azonos technikában. Ja, és nem beszélve arról, hogy a ferkába egyből beleültetnék Rossit ami nagyon tetszene.

Igazából a pénz mozgat mindent, nem tudom Börni miért ragaszkodik a nagy autógyárakhoz. Ide akarja csalni a Volkswagent is, azért ez a nagy költségcsökkentés, biztos neki ebben van pénz csak éppen ezért a sport szenved. Régen sem a nagy autógyártók voltak a top csapatok (Ferkát ne számoljuk ide mert nem népautót gyárt) aki nem bírta pénzzel kihullott.

Miért a kis és középcsapatoknak kellene a sportot ilyen téren befolyásolnia? HRT mégis mit keres itt vagy sorolhatnám az összes "útakadály" kis csapatot. Legyen 3 autós nagycsapatos verseny kapjon több jó pilóta helyet 1 nagy csapatban mennyivel izgalmasabb lett volna a tavalyi év is ha mondjuk a Red Bullban még ott van Schumi is vagy akárkit mondhatnék a top nevek közül mondjuk Kimi. Lehet nem lett volna a királylány helyzete olyan egyszerű mert Webbert a csapat könnyen elhallgattatta de még 1 embert már lehet nehezebben tudtak volna "visszafogni".
  • Boncmester
    Ki dönti el, hogy valakinek a tehetsége vagy az autója hozza-e meg a VB címet? A csapat, a versenyző és az autó, a tervezéstől a versenyek és a VB befejeződéséig, ez mind-mind kell a VB címhez. A versenyzőnek először is le kell győznie a csapattársát, hogy nyerjen a VB-n. Ezelőtt még be kell kerülnie a csapathoz, és ahhoz, hogy valaki VB esélyes csapathoz kerüljön, bizonyítania kell. A kettő között pedig olyan visszajelzéseket kell adnia a mérnököknek, akik jobbá tudják tenni az autót.
    És az FIA nem sztárolja az embereket, hanem ha valaki elől megy, akkor az bizony sztár lesz magától. Itt ez nem úgy van, hogy eldöntik, hogy ki legyen a sztár, és abból világbajnok lesz, hanem akiből világbajnok lesz, az lesz sztár, és persze utána az FIA meg az újságírók meg mindenki foglalkozik vele.
    De tényleg írhatnál olyan példát, amikor valakinek az autója nyerte meg a VB-t! Szerintem még az aktív felfüggesztéses Williams korában is necces volt azt mondani, hogy csak az autó nyert VB-t, bár talán még ott volt meg leginkább...
  • Ulvar
    Akkor ne legyen költségcsökkentés se. Akkor annak nincs értelme, viszont így a kis és középcsapatok eltűnnek, nem lesz pénzük másolni a dolgokat, nem lesz értelme ott létüknek. Akkor meg marad az amit Montezemolo szeretne. 1 csapat 3 autó. És legyen 5-6 alakulat ami megcsinálja és legyen 15-18 fős mezőny. Nem hiszem hogy tetszene.

Nem GP2t akarunk. De nem mi határozunk a szabályokról. Én már vagy nyolcvanszor írtam le, hogy annak örülnék ha visszahoznák a V10es motorokat, meg a régi kasznikat a régi gumiversenyt stb...de azért kell változtatni, mert valaki vagy valakik (csapatra értem) nagyon kiemelkedik mert nagyon jól összerakják az autót, és unalmassá válik a sport, mint anno a Ferrari győzelmi sorozatánál (mondjuk annak örültem Ferrari szurkoló révén, de a McLarenes évek sorozatgyőzelmét a 80as évek végén 90es elején nagyon rüheltem). Nagyon nehéz szabályokat hozni a Formula 1-ben, mert túl sok ember figyeli, és ezért is kezdtem tőle elhatárolódni, mert ez szar az én szememben hogy van 1-2 év amikor Alonsot sztárolták, aztán Hamiltont, aztán Buttont aztán Vettelt és mindig van 1 ember aki kiemelkedik az évben, az FIA lényegében kiválasztja azt a személyt, és azt sztárolják, miközben lehet nem a tehetsége hozta meg neki a VB címet, hanem az autója. Szóval unfair dolgokat érzek a sportban, és ez nem tetszik, attól függetlenül hogy minden futamot megnézek a TVben, mert megszokottá vált számomra.

Én ezért nézek más autósportot is ahol inkább a tehetség van előtérben és nem a beleölt dollár milliárdok az autóba. Ez van mindenki más, mindenki mást szeretne.

Részben egyetértek veled, részben nem. Remélem lesz olyan év ami tényleg a 2 dolog között lesz ahogy már sokszor írtad.
  • Boncmester
    Ja, mert amikor 2005-ben Alonso és Kimi csatáztak, vagy 2006-ban Alonso - Schumi, akkor nem sajtoltak ki minden ezredet a kocsiból? Meg még sorolhatnék jó pár évet.
    Mint írtam, nyilván nem jó, hogy tavaly végig Vettel nyert, de a kettő között van az ideál...
  • Boncmester
    Én még linkeltem is, meg ezt mondom, amit te is, de sokan nem értik, ők GP2-t akarnak.
  • Jeffjohnson
    Ti nem olvastátok a 'Monacói görbe tükröt'? Érdekes infó volt számomra, hogy az idei gumik magasabb hőmérsékleten adják le az ideális tapadást a tavalyihoz képest. Ez azért elég sok változót hoz be az eddig sem egyszerű "képletbe".

Nem a top csapatok felejtettek el fejleszteni vagy a kicsiknek jött ki a lépés egyszerűen ez a gumi miatt van. Mert év közben a fejlesztési versenyt egyetlen kis vagy középcsapat se foglya bírni mint anno a Brawn GP se bírta. Év 1/3-a jól ment egy bomba autóval ami nyert több versenyt aztán onnantól nagyon elfogytak persze bajnokok lettek az év eleji jó formának meg a diffuzornak köszönhetően amit érdekes módon nem tiltottak még be..... FIA izgalmat akart.

A lényeg szerintem a top csapatok azért nem tudják kiautózni a bennük lévő előnyt mert gumit kell folyton spórolni Vettel már a Q3-ra ki se jött.... ez lenne a sport jövője egy sporolóverseny??? Ez már nem arról szól ki a jobb mérnök ki a jobb pilóta. Ha nem lenne a DRS akkor nulla előzés lenne a gumispórolás miatt. Egyszerűen nem tudsz üldözni valakit mert ha nagyon nyomod elfogynak a gumik.
  • Mersant
    pont hogy akkor van ertelme versenyezni ha hasonlo a kocsik tudasa, akkor kell kicsalogatni az utolso ezredeket a kocsibol, csak akkor lehet nyerni ha minden osszeall. ha van 1-2 jo csapat a tobbi meg sehol sincs annak mi ertelme? az nem verseny.
  • Boncmester
    Hát, őszintén szólva, nem igazán lehet joguk. Ugyanis az simán elképzelhető, hogy egy élcsapat félrefejleszt, egy középcsapat meg nagyon jó, és akkor ők egy évadban kb egálban vannak, de azért azt nehéz elképzelni, hogy minden élcsapat félrefejlesztette volna hirtelen a kocsiját, és egy csomó középcsapat pedig szuperjóra.
    A McLaren sem gyári alakulat, egyébként pedig amikor a Jaguarból Red Bull lett, akkor nem csak annyi történt, hogy átfestették kék-pirosra a kocsit, hanem mondjuk odavittek még egy csomót a legjobb mérnökök közül, pl Neweyt, összeraktak egy nagyon jó emberekből álló csapatot, plusz még ezen felül is belenyomott a Red Bull egy rakás pénzt, majd szépen, 2005-től kezdve elkezdték fejlesztgetni az autót, és lám, 2010-ben VB-t is nyertek. De nem egyik pillanatról a másikra.
    A Williams valóban a sport egyik legkiemelkedőbb csapata volt... a 80-90-es években. Csak azóta elpártolt tőlük egy csomó szponzor, és nem is nagyon sikerült átállniuk a 2000-es évekre, már ami a filozófiát illeti (legalábbis ezt mondják az okosok, én magam ezt nem tudom megítélni). Most kezdték el átalakítani a csapatot, most kezdtek el újra kicsit több pénzt kapni, de azért Barcelona az mázli volt, akárhogy is nézzük. Ha pár év múlva úgy lesznek, mint a Red Bull, akkor azt mondom, hogy ok.

Nyilván 4-5 ember fog küzdeni a címért, ahogy pl a GP2-ben és GP3-ban is, úgy gondolom. De azért az F1-et ne vigyük már erre a szintre. Igenis számítson baromira sokat a beleölt pénz és a technika, különben nem lesz értelme beleölni a pénzt, és elveszti a presztizsét. Igenis mutathassa meg pl egy Merci vagy egy Ferrari, hogy milyen baromi jó autót tud tervezni, amivel megnyeri a versenyek harmadát/felét pl, ne pedig az legyen, hogy minden csapat majdhogynem egyenautót hoz a versenyekre, mert akkor előbb utóbb ezek a csapatok ki fognak szállni, mivel nem lesz értelme versenyezni.
  • Ulvar
    Ez hülyeség...Higgyétek el hogy a közép csapatok is kurva sok pénzt ölnek bele, nekik nem lehet joguk felzárkózni a nagyokhoz, ha azok meg elcseszik a fejlesztésüket? Erről nem ők tehetnek, hogy az állítólagos él csapatok beleöltek pénzt, csak rossz irányba fejlesztettek, vagy nem olyan jól mint a középcsapatok némelyike, ebben az évben.

Arról meg nem is beszélve hogy az állítólagos él csapatokhoz jelenleg oda tartozik egy nem gyári alakulat, a Red Bull, ami korábban Jaguár csapat volt, amiről tudjuk hogy szintén a középmezőnyhöz tartozott, illetve most ott van a középmezőnyben egy Williams, aminek történelmi múltja nem 7 éve kezdődött, és a sport egyik legkiemelkedőbb csapata.

Ez a Formula 1. Van egy mérleg ami hol 1 ember felé dől, hol 2 hol 5, hol 10. Véleményem szerint még mindig jobb azt látni hogy egy közép csapat meg egy kis csapat is megtudja mutatni hogy van helyük az élmezőnyben és nem csak mozgó akadályok lekörözésnél.

De hogy megnyugtassak mindenkit, ez nem fog így maradni, év végén max. 4-5 ember fog küzdeni a bajnoki címért
  • Boncmester
    Egyáltalán nem igaz, hogy semmi nem jó. Ha csak 1 pilóta nyer, nem jó, de az ellentéte se, ha nagyon sok pilóta nyer. Az arany középút jó, amit amúgy a legtöbb évadban láthatunk. Az utóbbi évezredből ilyen volt 2000, 2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010. Ami unalmas volt, az 2002, 2004, 2009 és 2011. Szóval azért az évadok kétharmada az utóbbi időben is baromi jó szokott lenni.
  • Chris Lowe
    Nekem az jön le, hogy semmi sem jó.
    Ha vettel nyer egész évben az a baj, ha beékelődik a meki ferka red bull közé egy gyári merci és williams az a baj. Komolyan hihetetlen! Teljesen rendben van az év, van izgalom, verseny. Mindez akkor lenne probléma ha az időmérőkön győzni tudó a versenyen saját hiba nélkül sem tudna pontot szerezni. Itt még nem tartunk szóval sztem nyugi.
  • kifli
    Szerintem annak, hogy összevissza vannak a győzelmek, akár közép csapatok is nyernek stb, az lesz kb a vége, hogy a nagy csapatok elkezdik abbahagyni a pénz pumpálását a sportágba, hisz minek, ha egy közepes autó is elég?

És a végén úgy fog kinézni a sorozat, mintha valami gp3 versenyt nézne az ember. Amivel nincs is baj, csak hát arra, hogy gp3 szerű versenyt nézzek, arra ott a gp3...

Az f1 eddig arról szólt, hogy akinél a fejlesztési előny, annál a győzelem.
  • desigo
  • Ulvar
    Szerintem nagyon jól tudják hogy nincs értelme. Nincs annyi jó gumi amivel körönként mondjuk 2-3-4 mp-t tudna hozni hogy amíg mások kétszer állnak ki addig ő négyszer. (ez persze pálya függő).
  • Boncmester
    Azért nyilván olyan sok értelme nincs, mert régen a tankolás is belejátszott. És ha egy autó rövidebb etapokat ment, akkor egyrészt kevesebb benzin volt benne, tehát emiatt is gyorsabb volt, másrészt maguk a kerékcserék/tankolások is pár mp-vel rövidebbek voltak.
    Most minden autóban ugyanannyi üzemanyag van, tehát csak a gumik állapota döntene köztük, ami pedig nem olyan nagyon nagy különbség, hogy néhány ritka esettől eltekintve megérje eltérni a mindenki által optimálisnak számolt stratégiától...
  • Boncmester
    Sejtettem, hogy valaki ezzel a példával fog jönni, de azért a pénz mellé nyilvánvalóan kell egy szellemi tőke is (aminek egy részét pénzért meg is lehet venni) másrészt pedig némi kontinuitás, ami nem volt meg a Toyotánál.
    De ha a nagyságrendet nézzük, akkor természetes, hogy ha egy csapat 2x annyit költ, mint egy másik, akkor elvárható, hogy azért általában előttük is legyen. A Toyota nem költött kétszer annyit, mint bárki más, csak mondjuk 10%-al többet, mint a Ferrari, vagy hasonló mennyiségű pénzt.
  • a.carkey
    Ugyanúgy lehet nyúzni, max. többször kell beállni a boxba. De ha ki sem próbálják, hogy működne-e ami Schumacher csinált a Ringen, akkor sosem fogják megtudni.
  • passatgt
    mint a toyota
  • Boncmester
    Dolgozhatnak, de legjobban talán dollárra lehet lebontani az igyekezetet, ami egységes mérték, és abban bizony az élcsapatok vannak elől, ezért is hívják őket élcsapatnak.
  • Ulvar
    Pontosan. Miért a közép csapatok nem dolgozhatnak azért hogy futamgyőzelmet szerezzenek? Csak az ér valamit ha már egyből bajnok lesz? Nem értem a logikáját néhány embernek, nem is akarom igazából.
  • Mersant
    hat szerintem azert ezekert a pontokert is meg kell kuzdeni. nekem mindenesetre jobban tetszik hogy nem 2-3 eselyes van a futamgyozelemre, dobogora, hanem szinte barki odajuthat. en nagyon utaltam mikor volt 1 dominans csapat es elore el lehetett konyvelni, hogy ha nincs valami technikai hiba, valami rendkivuli esemeny, akkor ok behuzzak a pontokat. mar juniusban boritekolni lehet hogy ki lesz a VB. unalmas.
  • Carlos
    Az PÖTTYÖS LABDA! ...kívánság labda...
  • Master91
    Háát nem tudom. Redbull keményen dolgozott hogy 2 évig VB-k legyenek. Persze, tavaly nekem se tetszett hogy 2 kör alatt már Vettel sehol nem volt, de akkor is, az lett a VB aki meg dolgozott érte, aki kiváló teljesítményt nyújtott. Most meg úgy szórják a pontokat, hogy Tibi bácsi be dobja a tömegbe a kívánság labdát, és aki kapja,marja.
    Szar a pirelli, jól mondta az öreg, nem lehet rajta határokon autózni....
    ha lehetne nyúzni nem lenne ilyen össze-visszaság.
  • Mersant
    azt gondoltam hogy te tudod, de valoszinuleg a tobbseg nem, ezert egeszitettem ki.
  • a.carkey
    Gondolod nem tudom? Pont azért írtam példának a fenti idézetre.
  • Mersant
    igen, akkor epp a Mclaren volt egyeduralkodo par even keresztul. most ilyen nincs....csak jobb igy nem?!

• Master91
    Akkor is az első 2 közt dőlt el úgy hogy ki nyert többet...nem szólt bele 1 ilyen Maldonado meg nem lottó volt.
  • Mersant
    helyesbitsunk:

Senna 90
    Prost 87

ugyanis a 11 legjobb eredmeny szamitott. hiaba szerzett Prost osszessegeben tobb pontot. ez volt a szabaly nagyon sokaig...
  • a.carkey
    "Elvégre akkor is bajnok lenne valaki, ha a helyezéseket mind a húsz versenyen kockadobással döntenék el; úgy is változatosak lennének az eredmények, és mindenki egyenlő esélyekkel indulna, de azt aligha mondhatnánk, hogy a legjobb nyert."

1988:
    -----

Alain Prost 105
    Ayrton Senna 94

Világbajnok: Ayrton Senna

...
  • Boncmester
    Monacoi görbe tükör
  • Carlos
  • Boncmester
    Nem lesz live timing, aminek nem örülök :(
  • allock #124831