182279
  • Kit--Kat
    Elég komolytalan fan cikknek tűnik.

3 sorban leírni ki miért....

Pedig a téma jó.
  • IXEMGabeo
    rendben akkor a szövegbe is tegyék be, hogy 1. és egyetlen amerikai Ferraris világbajnok
  • G_ArchAngel #136922
    A tíz legjobb Ferrari pilóta - 1. rész

• G_ArchAngel #136921
  • IXEMGabeo
    "Amerikai első és eddig egyetlen világbajnoka"

Most ebbe kár lenne belekötnöd ilyen a szövegértelmezésem:O
  • G_ArchAngel #136919
    Oke, de a cikk a Ferrarirol szol, szoval nem rocket science osszerakni a reszleteket :P
  • IXEMGabeo
    őőő elolvasom újra, de úgy írja a formula.hu, hogy Phil máig az egyetlen amerikai F1-es világbajnok. Úgy kellett volna írni, hogy Ferraris világbajnok.
  • G_ArchAngel #136917
    Miert, meg melyik amerikai lett vilagbajnok egy Ferrari volanja mogott?
  • McCartman
    Ha te mondod elhiszem. :D
  • IXEMGabeo
    tudtommal engem nem Andrásnak hívnak:D:D
  • McCartman
    Te vagy az is aki szóvátette?:D
  • a.carkey
    Hopp.
  • a.carkey
    Andretti elvtársat már senki sem akarja meggyilkolni?

Phil Hill, mi?!
  • IXEMGabeo
    ja utolsó sorhoz annyit, nem Phil Hill volt az egyetlen amerikai világbajnok:) Lehetnék simán a formula.hu szerkesztője én is ennyi erővel...
  • IXEMGabeo
    Olvassátok

Ferrari legjobb versenyzői!
  • desigo
    Jövőre mehet Massa helyére
  • passatgt
    nekem sarka katától azért nincs hányingerem:)
  • Master91
    Boxutca
    Kamui Kobayashi ugyan idénre kiszorult a Forma-1-ből, de azért olyan rossz sora most sincs. A Ferrari sportautóival fog versenyezni, miután az olasz csapat leszerződtette őt.

• IXEMGabeo

menten elhányom magam:D:D:D
  • Lteebee
    Összefoglalom a nap hozzászólásait.
    Lényegtelen, ki mit mond, a Ferrari folyton behisztizik :)
  • Andruino
    A gyártókból és a csapatok közösen szavazták meg a négyhengerest. Az hogy utólag ki mit mond lényegtelen. Akkor azt akarták, aztán a Ferrari behisztizett. Az meg hogy Newey mit mond lényegtelen mert a motort nem ő tervezi.
  • Jeffjohnson
    Nem csak a Ferrari volt ellene. Olvasd el a Neweys cikket újra ő is azt mondta V6-ra könnyebb fejleszteni. Mercedes sem bánta, hogy V6 lett.
  • Jeffjohnson
    hosszútávú versenyek=World Endurance Championship
    Az új F1 ERS 500kj energiát fog tudni a WEC-ben meg 8MJ lesz ami khm baromi erős!!!
  • Andruino
    Milyen V4? Szó sem volt V4-ről. Soros elrendezésű motorokról volt szó. Egyébként igen a gyártók többségében mellette voltak, még a Ferrari is beleegyezett aztán amikor elfogadták néhány hát múlva kiverték a hisztit hogy ők nem akarnak és elkezdték nyomni a szokásos nótát, hogy kiszállnak meg konkurens sorozat. Utána változtatták meg és tolták el az új motor bevezetését.
  • Jeffjohnson
    Igen a 15k rpm-re a hang miatt is emelték fel nade 5 motor lesz egy évre szóval érdekes lesz. Minimum súlyok is emelkedtek ERS 2x erősebb lesz és tovább is lehet használni (33s). Viszont ez nem űrtechnika a hosszútávú versenyeken ennél is durvább ERS lesz beépítve és már most is hybridek mennek. Szóval én nem aggódom.
  • Jeffjohnson
    A Renault korábban azt mondta kiszáll az F1-ből ha nem lesz V4 2013ban. Cosworth nak is jó lett volna a V4 de ez érthető is, hogy miért. A Ferrari és a Mercedes mondta azt, hogy még idő kell ennek. Bernie is ellene volt az egésznek. Viszont ha jól tudom Ross Brawn nyilatkozott valami olyasmit, hogy a V6 a legjobb súly erő arányú motor.
  • Andruino
    Ráadásul ha igazak a hírek a maximális 15000-et sem fogják kihasználni

"Some of the outlines are that despite the regulations allowing the engines to run up to 15000 rpm, he predicts that manufacturers will choose to run them at only 12000 rpm to avoid the higher frictional loses at higher rpm."

http://technicalf1explained.blogspot.hu/2012/10/renault-2014-v6-turbo-engine-revealed.html
  • Andruino
    Hát az elég gyenge magyarázat, hogy azért változtattak, mert az Audi akarta. Ezt az elejétől fogva lehetett tudni hogy az Audi nem fog beszállni. Ráadásul amikor mégis a V6-os mellett döntöttek a Renault már rég nekiállt fejleszteni.

http://www.vezess.hu/forma1/f1_ferrari_buktatna/28355/

• Lteebee
    Érdekesek lesznek az önindító hibák boxutcából kihajtva.
    Vagy a kimerülő ERS a boxutcából kihajtás előtt.
  • benőmenő
    Még tovább csökkentik a fordulatszámot :(
    Hol vannak már a visítós v10-es honda motorok.
  • Jeffjohnson
    Ez is érdekes:

FIA is making a lot of changes in 2014. The most important is the much talked about engine change.

Earlier it was finalized to switch from V8 to V4 in 2013 that was criticized by most of the teams and fans. So, FIA has now finalized switch to V6 from V8 and that is also in 2014.

All these changes are supported by F1's Technical Working Group and the F1 Commission along with the backing of teams at times.

Here is the complete List of changes that will be taking place in 2014:

1. New engine regulations -

Current 2.4 litre V8s being replaced by more efficient 1.6 litre, turbocharged V6s with energy recovery system (ERS).

ERS will replace current Kinetic Energy Recovery System (KERS) and is expected to be more powerful.

Combination of the above two will provide overall power outputs to be same as the current levels (approximately 750bhp.). These engines will be greener than the present used engines. Turbo engine were last used in 1988 in F1.

The aim is to improve the engines by as much as 35%, as well as to popularize hybrid and other energy-efficient technologies to speed up their adoption in road cars.

Maximum Rev Limit -

The maximum rev limit will also increase from 12000 to 15000 to maintain the sound of the engines, also to allay concern about the spectacle.

Combustion engine specifications:

1600cc, V6
    15000 rpm max
    Direct fuel injection up to 500bar
    Single turbocharger
    Controlled fuel flow

2. Energy Recovery System

ERS will replace current Kinetic Energy Recovery System (KERS) and is expected to be more powerful.

The power capacity of the Energy systems will be increased from 60kw to 120kw.

Energy recovery and storage systems specifications:

Kinetic, 120kW on the rear wheels
    Exhaust energy recovery linked to the turbocharger

3. Aerodynamically Different Chasis.

Smaller front wings

Size of the front wings are further reduced. At present, F1 car may use the full 1,800mm width of the cars – from 2014 they will be cut to 1,650mm.

Further tightening of restrictions at the front and rear of the car, and around the middle of the car to continue the work begun in the 2009 regulations changes to ‘clean up’ the appearance of the cars and reduce the number of small aerodynamic appendages.

Recently announced changes without Teams Contention:

4. Cars to be driven by Electric Power only in Pits

All the cars will be power driven only in the pitlane from 2014. Once entered into the pits and until exiting the pits cars must run “in electric mode” with “no ignition and no fuel supply to the engine at all times when being driven in the pit lane.”

For the time being, this ruling is under objection by the teams and highly classified persons in F1.

The main objection is that this will make pitlane silent and dangerous.

5. Self-starting F1 Cars Engine

Drivers will now be able to start the engine “when seated normally at the wheel and without any external assistance.”

This should put an end to drivers retiring from races because of stalled engines.

6. Minimum weight for the car increased

The minimum weight of the cars will increase again, to 660kg (from 640kg) from 2014.

A minimum weight for the power unit (including the engine and energy recovery system) has been set at 155kg – previously the engine alone was subject to a minimum weight of 95kg.

7. Extra gear

The number of forward gears will be increased to eight.
  • Jeffjohnson
    Korábbi cikk...

Adrian Newey says Audi was looking into F1 over V4 engines for the 2013 season – Formula 1 news

Red Bull’s technical director Adrian Newey has stated that the German car manufacturing company Audi was looking into Formula 1 as an engine supplier for the 2013 Formula 1 season with V4 technology.

Although the V4’s have been dropped and instead V6 engines are going to be used starting from the 2014 season, Newey commented that Audi was the driving force behind the V4 engines in the first place and all the Formula 1 teams and engine manufacturers agreed to it.

However, Newey further explained that from a technical point of view V4 were never feasible for a racing car and V6 turbo is much better.

Newey stated, “The big driver behind that was Audi. They said they would come into the sport if there was a four-cylinder turbo, and that's what everyone agreed in order to get Audi in.”

Newey stated that V4’s were eventually ruled out of the Formula 1 sport and the F1 working group agreed on V6 turbo to be used for the 2014 season.

He further added, “Certainly from an engineering point of view a four-cylinder turbo is not a nice engine to install, you've basically got to put a space frame around it, you can't make it a properly structural. A racing V6 is a much nicer engine to package. That will now be the 2014 engine.”

The International Automobile Federation (FIA) proposed that V4 engines should be used in Formula 1 instead of current V8 to cut down the cost of the sport. It was believed that some smaller engine manufacturers will also come into play.

However, the Formula 1 teams and officials agreed to have V6 engines so that the cars remain racing cars, rather than road products.

Still some tweaks are open for discussion such as the RPM (revolutions per minute) rate of V6 was proposed to be 12000 but Newey stated that it will be translated into 14000 or 16000.

Audi has not made it official about their inclusion in Formula 1 after the V4’s were ruled out but it will be interesting to see what they might think about the V6 turbo.

Nem tudom de ez alapján nekem eléggé úgy tűnik, hogy nem a Ferrari "rendelte el" a V6-ot hanem az Audi-t akarták a V4-el becsábítani.

Egyébként ha utánaolvastok mondjuk itt :V6 motorok 2014 akkor érdekes év lesz a következő.
  • Andruino
    "FIAt Eklüsztónt nem hatják meg ezek a dolgok."

Mióta? Amikor úgy volt hogy lesz költségvetési sapka a Ferrari behisztizett fenyegetőzött a csapatok mellé álltak nem lett belőle semmi.

Amikor az új szabályokat írták már kőbe volt vésve a négy hengeres turbó moci, a Ferrari behisztizett, aztán egyből változtattak és a V6 turbók mellett döntöttek.

Plusz a Ferrari külön lóvét kap a bevételekből csak azért mert ők a Ferrari. Nem úgy tűnik, hogy a FIA vagy bárki nagyon ellent merne mondani a Ferrarinak. És ez csak néhány eset az utóbbi évekből

A Ferrarinak azért nem komolyak a fenyegetőzéseinek, mert nekik is elég sok lóvé leesik az F1-ben, hülyék lennének indítani egy új sorozatot amibe aztán önteni kellene a pénzt. Aztán ha beindulna sem keresnének annyit mint most. A FIA meg Bernie ennek tudatában sem mer kockáztatni mert tudják ha mégis meglépik nekik annyi.
  • IXEMGabeo
  • G_ArchAngel #136890
    Montezemolonak nagyon komoly politikai ambicioi vannak. Nem egy egyszeu arc az biztos. Szerintem a Ferrari/FIA nagyon jo terep szamara, hogy gyakorolhassa a manipulativ kommunikaciot.
  • b-type
    sztem nem :))
    ami jön csak saját vélemény:
    A csapatoknak egyáltalán nem jó az ahogy most van. Egyébként nekem sem
    Annak idején nem kellett volna sok, hogy sokkal többet érjenek el.
    Bernie nagy zsonglör...keménykedtek a csapatok, az F1 üzleti jogok évtizedekre eladva, Bernie családja bebiztosítva..stb.
    DE
    ...Bernie betolta Mosley-t konfrontálódni, létrehoztak F2-t, beígérték a GP2-s csapatokat, adtak támadási felületet, alku övezetet..
    minden kész volt.
    Bernie hátul nyilatkozgatott, hol ide-hol oda.
    A végén beáldozta Mosley-t, és megalkudott a legnagyobb hallal, a Ferrari-val....ezzel gyakorlatilag lefejezte a FOTA külön sorozatát.
    DE (mégegy)
    szvsz ha komolyabb lett volna a FOTA elhatározás, akkor olyan nyomást kapott volna a részvényesek oldaláról, hogy sok minden történhetett volna.
    Azok a 100 éves jogokat feldughatták volna a 'ggükbe, ha nincs Ferrari, nincs McLaren..Williams..stb.
    pénzemberek, nyomtak volna Bernie-nek az ziher...csak egy darabig lehet nekik azt mondani, hogy nyugi-nyugi, rohadt nagy pénzről van szó...ami hirtelen lehet a semmi is.
    Szal most van egy sokkal inkább cirkusz F1 mint valaha volt. biztonságos, barátságos, vállalható pénzverde.
    Sok a tempó...faragunk itt-ott, legyen a gumi is jószr, hogy ne forszírozzák, előzni ott az egyenes.
    kevés az izgalom...? 6 különböző győztes oké? legyen.
    ....
    De (még1)
    a kisebb csapatok már nagyot szívnak, a fizetendő díjjakkal, és a kevés leeső konccal....soha egy percig nem volt fontos az F2, vagy az érkező...esetleg meglévő kiscsapatok...a nézők 80% is szrik rájuk.
    Sztem nagyon gáz a jelenlegi F1, mert túlságosan be lehet 'setupolni' (elnézést), és egyre inkább kolomplengetésnek tűnik a 'birkáknak' (én pl. mint néző ) amiből a pénz van.
    Sztem semmi sem jó ahogy most van, sőt.
    De azért nézem...de soha nem gondoltam volna hogy az után az öröm után amikor visszajött a slick, azt fogom mondani hogy inkább vissza a bordázott gumit.. :(
  • Totti5
    Hát csináljon rivális sorozatot. Kb feldughatja magának annyit érne. Üress szavak voltak mindig is, semmi nincs mögötte, ők sem gondolják komolyan. FIAt Eklüsztónt nem hatják meg ezek a dolgok. Ahhoz komolyabb dolgokkal kellene előállni. Mindenkinek jó az ami most van, vannak néha surlódások, de azt meg a média 10szeresére felfújja állatalában, hogy legyen miről beszélni-
  • Lteebee
    Mentegetheted őket naphosszat, ha akarod.
    És azt sem szeretném láttatni, hogy bármelyik csapatnál szűzlányok dolgoznak.

A téma úgysem ez volt, hanem az, hogy az-e a szemétláda, aki csal, vagy aki szóvá teszi ezt a megfelelő fórumon.
  • G_ArchAngel #136886
    Igen, de nem ők lopták.
    A BTK szerint is büntetendő lenne, de nem akkora súllyal, mintha ők maguk lopták volna el.
  • Lteebee
    A McLaren lopott szajrét vett, amiről tudta, hogy lopott.
    És használta is.