1052
Viper II-ről minden!
  • Phyre
    Ez egyértelműen driver hiányosság.
  • mainruler
    Az okát tudod, hogy miért van?
    Úgy értem, ha egy Win2K-ra certified-olt hivatalos Diamond driver képtelen az S3TC megjelenítésére a saját oprendszere alatt, akkor ott vagy az oprendszerrel, vagy a driverrel van nagy-nagy gond.
    (Azért lássuk be, mindkettőre elég nagy esély van... :)) )
  • Phyre
    A METAL egyáltalán nem működik Win2k alatt, és az OpenGL-es S3TC-től is elesel, mert az S3 képtelen volt a GL_ARB_texture_compression kiterjesztést implementálni (csak GL_S3_s3tc van, amit csak a Quake3 használ), pedig a programok 90%-a azt használja.
  • mainruler
    (Leginkább egy ViperII-höz módosított MeTaL,(ha meg Savage4-ed van, sima, hozzá adott MeTaL)no meg az UT 2.CD-je, ami a textúrákat tartalmazza.
    A megjelenítést tedd át MeTaL-ra, és láss csodát...de gondolom, ezt tudod.)
    Amiről viszont én kérnék ezek után felvilágosítást, az az, hohy mitől más a Win2000 MeTaL/S3TC szempontból, mint a Win98?
    Driver miatt? Hisz Win2K alá certified-olt Diamond driver is van! Nem működne rendesen?
  • Tomka
    Mi kell az UT-hez, hogy mukodjon rajta az S3TC?? Win2000 alatt. Aki tudja legyszi segitsen, kosz.
  • mainruler
    Tudna nekem valaki mondani egy olyan tesztert, ami hajlandó OpenGL mérésére is, és reálisan teszteli a ViperII-őt?
    (Akadtam már össze olyannal, ami elég furán mívelte a tesztet Viperen, s enyhén szólva irreális értéket hozott ki)
  • mainruler
    Most néztem meg az SA6 fórumot, és úgy néztem, sokaknál teljesítménycsökkenést eredményezett az alaplapcsere.
    Hát én nem panaszkodhatom: Előző alaplapommal (Octek VIA Apollo+) ~750 pöttyöt hozott a 3DMark, míg az SA6 eredmények egy cseppet eltérnek most ettől...
    Szóval AGP Aperture ide vagy oda, azért nem olyan rossz az SA6! :-)
  • mainruler
    Gondolom, nem mintha segítene, hisz a legújabb driver is csak kb. DirectX -3at kezel...
  • mainruler
    ...A hivatalosat kivéve, mert az egy év.
  • mainruler
    Azok a beállítások -kv.:System Bios cache...- már úgy voltak alapban.
    Más: Hogy állítsam az aperture-t 256MB-ra mikor a biosz csak 32-t és 64-et enged ?!?!
    Van DiretX 8.1? Hmm...!
    Honnan lehet letölteni?
  • Bradock
    Szerintem uninstalláld a jelenlegi videodriveredet, a Tweak-el együtt. Indítsd újra a géped, hogy a Win "alapértelmezett VGA kártya"-nak állítsa be. Ha megvan indítsd újra, és a BIOS-ba próbálkozz a #914-ben leírt beállításokkal. Az'AGP aperture' -t állítsd 256-ra. Nem lessz tőle lassab a géped. Ha ez megvan telepítsd fel az általad legjobbnak ítélt videodrivert, a directX 8.1 -et is rakd fel vagy telepítsd újra.
  • mainruler
    256MB SDRAM PC133
  • mainruler
    Tudom, hogy működik ez, tapasztaltam már, de,-mint említettem volt- nem tudok előzetesen diamond drivert felrakni, hogy az benne maradjon a reg.-ben, miután felraktam az S3 drivert, mert csak a 95110 működik, ám az olyan szar, hogy inkább lemondok a Diamond fülről, mert annyira lelassítja a megjelenítést és olyan mértékben ótvar a kép, hogy a 95111 felrakása után is tök szar volt az egész!
  • Bradock
    Mennyi memória van a gépedbe?
  • mainruler
    Sanos vettem észre, hogy nem működnek a régi driverek, csak az a baj, hogy az újak, (95111, 95112) lévén S3-asok, nem tartalmaznak Diamond menüt a speciális tul.-oknál, ergo: 3DMarkot nem tudom HW T&L-el futtatni, mert a tweakben nem lehet beállítani.
    Mind a tweak, mind az aperture 64MB-re van állítva, mégsem működik.
    256MB RAMom van.
    Ha minden jól megy, Bradockhoz megérkezett a kép amit fel akartam rakni (asszem oPaL vagy milyen néven, mert a sajátom nem ment), szerintem mókás, pont 5300 pötty, amit 146os FSBvel csináltam
    Ha Bradock hallja legyen szíves nézze meg az e-mail-eit. Köszi Bradock

Kérésedre itt a kép /Bradock/
  • Phyre
    I815-ös alaplapal nem is fognak menni a régebbi driverek (még a 9.51.06 sem), ahhoz nagyon ajánlott a 9.51.12, azzal jól megy (legalábbis egy Procomp alaplappal, mással nem próbáltam). A VGA kártyának kötelező IRQ-t adni, és ez lehetőleg ne legyen megosztva. Az Aperture Size gondokat nem orvosolja az egyéb leírt bios beállítások, tényleg mennie kell ha mind a bios-ban, mind pedig az S3Tweak-ben be van állítva (apropó mennyi memóriád van?). A Sisoft és a rendszerprogramok nagy része a BIOS-ban beállított értéket írja ki (ez a chipset által lefoglalt terület), de ezt a Savage2k driver felülbírálja (eldönti, hogy mennyit használ), ezért KELL az S3Tweak-ben is beállítani (mondjuk 128 mega a bios-ban és 72 az S3Tweak-ben nekem működik).
  • mainruler
    Ez az assign IRQ to VGA lehet, hogy másik "mókás" gondunkat is megoldja, (Azazelnek is SA6-ja van)ami annyiból áll, hogy windows install után fell kell raknunk egy inf-filet az i815-höz, mert különben folyamatosan talál eszközöket, amiket sehogy sem lehet felismertetni! (Mint kiderült, egy firmware hub-ról és pajtásairól volt szó)
    Ez egy rakás új cucc telepedését jelenti, számtalan sok kis memória és miegyéb kérelemmel/megszakítással, és az a nagy büdös helyzet, hogy ezek után SEMMILYEN, ISMÉTLEM SEMMILYEN DIAMOND DRIVERT SEM TŰR MEG A RENDSZER, kivéve a remek 95110 drivert, de egyébként csak S3 driverekkel hajlandó menni, annak ellenére, hogy látszólag nincs semmilyen ütközés. Talán javaslatod ezt is megoldja majd.
  • mainruler
    Köszi, megnézem, mit lehet tenni.
  • Bradock
    Próbálkozz az alábbi BIOS beállításokkal:

Video Bios Cacheable: Disable: Néhány évvel ezelőtt ez az opció még kifejezetten hasznos volt, ugyanis átmásolta a videókártyák ROM-ját a sokkalta gyorsabb rendszermemóriába. Napjaink termékei azonban már nagyon jó Flash-ROM-ot használnak, ami szükségtelenné teszi a cache-elést. De nem csak ezért érdemes kikapcsolni, hanem azért is, mert gyengítheti a grafikus teljesítményt és okozhat problémákat.

PCI / VGA Palette snoop: Disable: Minden egyéb cache-elhető terület (C8000-DFFFF shadow): Disable.Lépjünk át a Chipset Features Setup-ba.

Assign IRQ to VGA: enabled: Ez az opció fenntart egy megszakítást-kérelmet a VGA-nak; ez nagyon fontos, hogy a videókártya tudjon busmaster-elni. Igazítsuk az AGP aperture size-ot a számítógépünkben található rendszermemória méretéhez. Ez a beállítás határozza meg, hogy a GART (Graphics Address Remapping Table - azért felel, hogy a 3D gyorsító egyben lássa a videókártyán található helyi, és az alaplapon lévő rendszermemóriát) mennyi memóriát használhat az AGP textúrázás céljaira. Ha gyakori lefagyásokat érzékelünk, akkor rendszermemóriánk méretétől függetlenül állítsuk 64 vagy 256MB-ra. Ha ez megoldja a problémát, akkor a hiba valószínűleg az alaplapban keresendő.
  • mainruler
    Pontosítok:
    (Idevágó idézet az SA6 Manuáljából)
    "You can choose the ratio among 2:3:1, 3:3:1, 4:3:1, 4:4:1 (within the range of external clock from 50~96MHz), or 3:3:1, 4:3:1, 4:4:1 (within the rage of external clock from 97~140MHz), or 4:3:1, 4:4:1 (within the range of external clock from 140~250MHz)
    Take the external clock of 66MHz for example:
    If you choose the FSB ratio of 2:3:1, the figure of CPU:SDRAM:PCI will be all divided by 2, that is: CPU= 66x2/2=66MHz, SDRAM= 66x3/2=100MHz , PCI= 66x1/2=33MHz
    And if you choose the ratio of4:3:1, the figure of CPU:SDRAM:PCI will be all divided by 4, that is: CPU= 66x4/4=66MHz, SDRAM= 66x3/4=50MHz, PCI= 66x1/4=17MHz"
  • mainruler
    Érdekes...
    Most páldául a SiSoft is 64MB-nek ismerte fel az aperture sizeot, tehát elvileg szabad a pálya, ámde a 3DMark egyszeűen megmakacsolja magát, és nem hajlandó 59MB fölé menni, hiába állítok be 72 vagy akár 90MB-t. A kártyát meg helyből csak 28 megásnak ismeri fel minden, úgyhogy valami nem stimmt. (persze lehet, hogy a gép csak kerekít az értéken)
    Szerintem a hiba az alaplapi biosnál lehet, mert a SiSoft folyamatosan károg valami SMBIOS/DMI régiségre hivatkozva, és azt állítja, hogy ez a régi bios nem korrekt adatokat szolgáltat a windowsnak. Szerinte a megoldás egy bios update lenne, ami, tekintve az SA6 hosszú-hosszú évek óta tartó jelenlétét a piacon, szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre... :-(
  • mainruler
    Ezt tettem, de sajna hiába a Tweakes 64MB, ha a windows úgy látja, hogy az aparture csak 32, mert így a 64ből csak a felét tudja a tweak átpréselni a keresztmetszeten
  • Bradock
    "A rendszermemóriában lefoglalt címterületet hívja a szakma 'AGP aperture'-nek. Ez a címterület
    a rendszermemóriában a videokártya Linear Frame Buffer-ének (videomemória leképezése a
    virtuális memóriába) területe alatt helyezkedik el. A címterület nagyságát a BIOS setup-ban
    beállítható 'AGP Aperture Size' határozza meg, de a méretről meg lehet győződni Win98 alatt
    is, a Vezérlőpult / Rendszer / Eszközkezelő / Rendszereszközök-ben rákeresve az alaplapi AGP
    vezérlőre. Az AGP vezérlő által lefoglalt címtartomány nagysága pontosan az AGP aperture
    méretét adja.
    Az AGP aperture-ben elhelyezkedő adatok kiterjesztett videomemóriába való elhelyezését a
    GART (Graphics Aperture Remapping Table) írja le. A Minden egyes AGP aperture hivatkozást a
    GART segítségével lehet átkonvertálni fizikai rendszermemória címmé. A GART az alaplapi
    chipkészletben helyezkedik el, és az operációs rendszer programozza fel (emiatt van
    szükség Windows alatt az AGP driverekre). A GART szerkezete a flexibilitás érdekében
    fizikailag nem meghatározott, szoftverszinten kell a megfelelő struktúrát felépíteni
    (AGP driver feladata).
    Az AGP optimális működését DIME-nak (DIrect Memory Execution) nevezik, mely egyszerűen
    csak az AGP aperture és a GART használatát jelenti. Az alapvető különbség a DIME és a
    klasszikus DMA (Direct Memory Access) megoldás között mindössze annyi, hogy DIME
    használatával nincs szükség minden memória műveletnél az alaplapi vezérlő felprogramozására,
    hiszen azt automatikusan végzi az AGP aperture és a GART segítségével. DMA módban a kevésbé
    effektív bus mastering technikával történik az adatátvitel - akárcsak a klasszikus PCI
    buszon -, mindössze a sávszélesség duzzad fel min. 264 MB/s-ra..."
  • mainruler
    A 4:4:1 ratio az SA6.ban (nem tudom, az elöbbiekben hogy volt) a CPU menüben lévő
    CPU:MEMÓRIA:PCI egymáshoz viszonyított értéke.
    140 MHz-ig a gép a 3:3:1, 3:4:1 beállítást ajánlja fel, míg afelett 4:3:1, 4:4:1-et. Ezek azért fontosak pl: 4:4:1 esetében, mert a memó ugyanolyan frekin megy, mint a proci (nálam 142MHz, PC133)viszont eme remek tulajdonságát nem tartja meg a végtelenségig, tehát ha 1GHz fölé megyek (152MHz) akkor kénytelen vagyok a rártát visszaállítani 4:3:1-re ami kb száztízenvalahány MHz-et jelent a memó esetében, karöltve az AGP 4x147MHz helyetti 4x~110Mhz-jével, ami azt eredményezi, hogy a 3DMark szarabb pontszámot hoz ki, mint 930MHz-n!
  • mainruler
    Siralmas...
    Még a képet se képes csatolni a tetű!
    I love kiwwi+freemail!
    Bocs Bradock, nem megy
  • Phyre
    Nem emlékszem pontosan, hogy hogyan függ a rendszermemória méretétől a driver által beállított AGP APerture Size, a legegyszerűbb ha mind a BIOS-ban, mind pedig az S3Tweak-ben beállítotok mondjuk 64 megát.
  • Bradock
    jöhet
  • mainruler
    Elküldhetem őket neked e-mailben, hogy utána feltedd ha megkérhetlek?
  • Bradock
    Tedd fel a képet egy ftp-re. A saját vinyódról nem fog látszani.
  • mainruler
    Egy utolsó kérdés (csak hogy lássék, az SA6-tal se paradicsom minden):
    Biosban AGP aparture...: 64MB
    S3Tweak: 64 MB texture memory
    3DMark2000, 64MB Rendering speed: NEGATÍV!
    SiSoft Sandra 2001 szerint: AGP size: 32MB
    Ez most ViperII hiba, avagy alaplap hiba?

Pace-nak: Semmi különös, 95.111 driver, 640x480x16, 16bit Zbuffer, Triple framebuffer, PIII opt. ,VSync off
  • mainruler
    Ja, most ott tartok, hogy 7MHzn-ként megy a 3DMark 200 pontot:
    866MHz (6.5x133) - ~4800 pont
    910MHz (6.5x140) - ~5050 pont
    923MHz (6.5x142) - ~5150 pont
    Kérdés, hogy meddig lehet a RAM órajelet (és vele az AGP frekit!) ugyanannyin tartani, mint a prociét.
  • mainruler
    Én vagyok az a bizonyos "haver" (Azazel)
    A config a köv.:
    Abit SA6 alaplap
    PIII 866(már)@923 MHz (6.5x142)
    256 RAM (!!4:4:1 a ratio, ez rohadt fontos!!)
    A ratio állítgatásával ezzel a beállítással nyomta a legtöbbet, 1GHz-n kevesebbet ment a RAM miatt (mivel nem bírja a 152Mhz-t) mint ezzel a configgal, mert 1GHz-n már csak 4:3:1-en tudom futtatni.
    A másik nagyon fontos dolog a RAM beállítás, (a delay-eket minél alacsonyabbra: 5/7 asszem !) és a CPU menüben az "In order Queue Depth", ami mindenképp legyen 4es! Ezek nélkül nekem is csak 3900 pontot hozott, és igencsak meglepődtem, hogy egyszer csak 4800 lett belőle (húzás nélkül, ergo: 866 Mhz)
    Azért biza a PIII is belejátszhat ebbe, de nem tudom pontosan mennyire. Azazel barátom ugyaneme config mellett 3100 pontot kap (CelII, ~766MHz)
    Próbáljátok ki!
  • azazel
    Havernak ViperII PIII866@910 256MbRam
    3DMark 2000 - 5085 Pont

Ettől a kártyától ez kurva jó eredmény.
    Ja, 640x480x16, de akkor is.
  • kowajano

64mb s
  • Bilux
    http://members.nbci.com/savagenewz/drivers/s3/savage2000/winxp/lz1sky-s2k-winxp-12-build-428.exe
    Itt a driver Pace
  • azazel
    kösz mm
  • azazel
    jaja, nekem is a legújabb van
    én még senkitől sem hallottam, hogy ment volna a dolog

Hogy lehet a treemarkban fps-t mérni?
  • azazel
    ja meg ez a legnagyobb bajom, ha drivert frissítek: általában elbassza a finombeállító fület, ha pedig pl. a 95112-esről veszem vissza korábbi driverre, benthagyja a hülye output fület is.
    Egyébként nekem még nem sikerült TV-n képet kicsikarni a kártyából
  • azazel
    hogy tudom megnézni, hogy éppen mennyi fps?
  • azazel
    jajajajjj
    t&l-lel tényleg fasza lenne, de ez a K driver nagyon beszemetel. Maga a fa nem is látszik, csak a levelek, meg a lepkék