14
  • Vanek úr
    Akkor újból...
    1. Az, hogy minél hamarabb elavuljanak a gépek, az igaz, hogy elvárás, de manapság pont a processzor erő az, ami már jópár éve elég minden alap dologra is. Egyszerűen már nincs miért processzort cserélj, mert pl. az én i5-4590S-es procim is elég azokra a játékokra, felhasználási területekre, amire egy átlagos felhasználó használja a gépét (videokártya terén már más a helyzet, hiszen ott tavalyelőtt már váltanom kellett a GTX 950-ről egy 3060-ra, mert ott tényleg van/volt még fejlődési potenciál). És mivel a számítógép moduláris, így nem kell kidobni a teljes gépet, hanem elég csak egyes alkatrészeit upgrade-elni (ellentétben a tévével, a mosó- illetve mosogatógéppel, mikróval, ....). Persze, ha te tényleg a mai fogyasztói társadalomnak egy hű követője vagy, akkor évente cserélheted a teljes géped (monitorral, billentyűzettel, egérrel, ..... együtt). Ugyanakkor van, aki nem szeretné, mert felesleges.
    2. Mint említettem, a MS nyomja ezt a 'cserélj oprendszert, mert a 10 nem lesz biztonságos' dolgot a leginkább (persze, a legtöbb felhasználó is törekszik rá, mert akkor kevésbé kell attól félnie, hogy megfertőzik a gépét egy nyitott biztonsági lyukon keresztül - és nem azért, mert 'ez új, ezért kell', vagy mert megállna az élet tőle). Eddig nem is volt vele gond, mert (szintén, mint említettem), amire felment a 7, arra felment a 8, és a 10 is - sőt, a 11 is felmegy, és tökéletesen működik is, ha kilövöd a TPM ellenőrzését. Vagyis a MS eddig nem törekedett a gépek idő előtti elavultatására, de most a TPM megkövetelésével már ezt teszi. Persze, ha nálad az okostévéden sem frissíted a tévé szoftveres dolgait, hanem egy új TV-OS megjelenésekor cseréled a tévét is, ha az okos telefonodat is évente kidobod, mert van újabb oprendszeres verzió belőle, akkor megértem, hogy miért tart itt a világ, ahol (és miért nem tudsz elvonatkoztatni attól, hogy manapság már elvárás, hogy ne legyen fix szoftver egy (részben) fix hardveren).
    3. Mint említettem, valószínűleg én sem fogok 11-re váltani. Ugyanakkor valószínűleg 10-en sem fogok maradni (eredetileg 7 volt a gépen, amikor vettem, de ugye, nem fix az oprendszer, így lett utána 10 is rajta (a 8 nem tetszett annyira, hogy maradhasson)). De hogy oprendszer váltás miatt gépet nem fogok cserélni, az biztos - hiszen nem szeretem, ha egy olyan piaci területen, ahol modularitás van, és tökéletesen működik, hirtelen egyesek el akarják ezt törölni. És ez a legfőbb gond.
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.12.19. 09:46:52
  • Tetsuo
    Valamit nagyon félreértettél. Nem az újabb OS-ek ellen beszéltem alább. Arról beszéltem, szerintem világosan, hogy a régi hardvernek pont megfelelő szoftver egy egységet alkot, nincs értelme a szoftvert teljesen lecserélni egy 6+ éves hardveren több okból.
    Nyilván ha kell az újabb funkció, az újabb lehetőség, akkor a hardver-szoftver együtt csere. Egyébként nem kell hardvert cserélned, teljesen jó a régi is, ahhoz pedig a régi Windows. Éppen az utóbbi évtized(ek) IT-fejlesztései haladnak afelé, hogy hamar elavulnak a termékek, a szoftverek és a hardverek fejlesztői is afelé nyomják a vásárlót, hogy cseréljen. Ez a fogyasztói társadalom egyik lényeges eleme, szerintem is rossz, de ez van. Erről nem a Microsoft tehet, hanem ilyen a gazdasági, ipari stb. környezet.
    A Win11 nem kötelező, vannak alternatívák, régebbi és párhuzamos rendszerek. Csak a látszólagos fejlődés, az újdonság igénye, a kapitalista pörgés, a versenyszellem minden szinten nem hagyja nyugodni az embert. A te első mondatod is erre utal. Mintha megállna az élet, ha nem a legújabb szoftvert használnád. Oké, de akkor használd az újabb hardvert is, ott is tartsd ezt az attitűdöt. Mellesleg jegyezzük meg, hogy az iparban, a professzionális használatban addig használnak egy rendszert, amíg lehet, amíg az működik, nem frissítgetik, cserélik ha nem muszáj.
  • Vanek úr
    "Mi az értelme a frissítgetésnek, ha csak szoftveres?" - ha itt tartana mindenki, akkor még mindig a barlangokban laknánk. Ha nem kell újabb szoftver, akkor még a Windows 3.11-et is használhatnád, Netscape navigatorral. De nem ezt teszed, hiszen az újabb többet ad, kevesebb hibával.
    Nagymamának meg azért nem kell újabb, jobb, mert nem ért hozzá. Nem tudja, hogy milyen hátulütői vannak annak, hogy nem vált; így nem is dönt róla (már hogy vállalja-e a kockázatot). Csak használja addig, amíg egyszer csak el nem lopják a pénzét, vagy nem fogja tudni használni a gépt, mert mindenféle vírusok annyira lelakják. Pedig ha lenne valaki, aki frissíti néha az oprendszert...
    De egyébként közelítsük meg a problémát máshonnan, hiszen alapvetően nem is a user az, aki mindenáron frissítene; hanem a MS az, aki folyamatosan nyomja az újat. Legutóbb kb. 1 hónapja ugrott fel az üzenet, hogy 'már csak alig 1 év van hátra a Win10 használatából, így frissítsen ingyenesen Win11-re', miközben meg mellette (a frissítésre kattintva előjövő gépház oldalán) ott van az 'A géped nem kompatibilis a Win11-gyel' üzenet is, amit szintén a MS tett oda. Most akkor minek az üzenet? De ez megy már a Win7 óta. A MS nyomja, hogy frissíts, és az emberek egy része el is hiszi, hogy ez kell neki (egyébként lehet, hogy tényleg). Egy másik rész maradna a régin, de mivel ingyen megteheti, így inkább vált. De nagyon kevés az, aki saját döntése alapján marad - az olyan, aki tényleg felmérte a kockázatot, és ezért marad. De ez mindeddig csak szoftveres probléma volt, mert amire a 7 felment, arra felment a 8 és a 10 is. És alapvetően a 11 is felmehetne (Rufuszt használva, fel is lehet tenni, és működik tökéletesen), csak a MS oda tett egy olyan küszöböt, ami miatt új gépet is kell(ene) venni. Ezzel egy rakat régebbi gépet kidobva, amelyik még működőképes lenne, de 'vegyél újabbat' (mintha a manapság divatos 'fogyassz, mert az lesz a jó' gondolat mellett leszarná, hogy ezzel néha rosszabbat tesz). Mintha a mosógéped csak addig használhatnád, amíg ki nem jön egy újabb verzió, amit azonnal meg kell venni helyette. Amíg a tévéd csak addig üzemelne, amíg ki nem dobnak egy újabbat (évente van ilyen). És még sorolhatnám. Vagyis teljesen feleslegesen létrehoz egy rakat elektronikai szemetet is, mert .... nem tudni, miért. Vagyis igenis a MS (is) a hibás, és igenis erőlteti az újabb Win-t is (az állításaiddal ellentétben).
    Valamint egy apró megjegyzés: a fizetős (akár az általad említett zeneszerkesztő) programok egy teljesen más tészta. Ott ha fizetsz, akkor kapsz jogot a használatra egy fix időre. De (és itt a de) ott ha közben frissítenek, akkor nem kell gépet cserélned, nem kell újra megvenned, hiszen a frissített programot ingyen megkapod az adott idő alatt.
  • Tetsuo
    Mi az értelme a frissítgetésnek, ha csak szoftveres? Az előző hozzászólásomban is feltettem a kérdést. Aki annyira haladni akar a korral, ne (csak) az OS-t frissítse, hanem vegyen új gépet. Nagymama a receptolvasással nem akar új gépet, neki jó a régebbi Windows is - semmi gond.
    A Microsoft nem erőltet a használókra semmit. Egy régi dolgot vár el minimumnak. Oké, valakinek ez nem tetszik és pont olyan a csillagállás, hogy neki a legújabb OS kell az ősrégi full elavult, sokat fogyasztó stb-stb. gépre. Szóval biztos van ilyen, és értem hogy ez nem tetszik. Viszont ne a Microsoftot hibáztassa emiatt. Vannak hardverkövetelmények zeneszerkesztő programok oldaláról is (a millió közül egy konkrét példa), azokat mégsem ekézi senki, hanem tudomásul veszi és kipengeti, amit kell.
  • Vanek úr
    Biztosan nekem akartál válaszolni? Mert én 2 dologra reagáltam:
    1. kartellezés miatti pereskedés,
    2. az új Win-nek hardveres követelménye is van

Persze, ha esetleg arra gondolsz, amire gondolok, hogy gondolhatsz (nem megyek mélyebbre, mert nem fogom tudni magamat sem követni... :D ); akkor jelzem, hogy eddig az új Win-nek nem voltak direkt hardveres követelményei, így fel lehetett rakni pár generációval korábbi gépre is. Ennek az volt az előnye, hogy nem volt lyukas a rendszered, nem kellett használnod pl. XP-t, mert felment a 7 is rá; vagy nem kellett 7/8-at használni, mert felment a gépre a 10 is (hiszen vírusirtó és tűzfal mellett is simán kaphatsz vírusokat, amik a régebbi oprendszer sérülékenységeit használják ki (illetve akár használhatsz még most is flash-es IE-t is XP alatt, ha akarnád, csak feltételezhetően már nem fogja megjeleníteni a receptes honlapokat sem)). Persze, mindenki azt csinál a gépével, amit akar; de az emberek döntő többsége nem akar 'lemaradni'; nem akar régi programokat használni (legalábbis hosszabb távon), ezért frissít (előbb vagy utóbb). Csak most nem fog tudni, mert kell a TPM. Vagyis aki elhagyná a régi, már nem biztonságos Win-t, és felrakná az újat (mert kell a Windows-os ökoszisztéma), annak kell új gép is - holott erőben a régi is bírná. És ez a gond, hogy nem lesz szabad választási lehetőséged, mint eddig. Szerintem.
  • Tetsuo
    Világos, de aki a konyhában használja receptek nézegetésére a laptopját lassan egy évtiezede, az minek akar új Wint ráerőltetni az eszközre? Használja tovább, egészségére. Semmi nem kötelező.
    Megszűnik a régi OS naprakész támogatása? Na és? Egyrészt az ő gépén eddig sem volt ajánlott érzékeny adatokat mozgatni, másrészt rengeteg vírusirtó szoftvercsomag van sőt, van Linux is...

Semmilyen per nem állja meg a helyét a Microsoft ellen, legalábbis a cikk témakörében.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.12.07. 23:16:08
  • kvp
    A microsoft azert nem akarja megengedni a tpm 2.0 nelkuli gepek hasznalatat, mert azzal megkerulheto a tartalomvedelmi rendszere. Ha sikerulne minden up to date gepet tpm 2.0 szintre felhozniuk, akkor egyszeruen kizarhato barmilyen modositas az operacios rendszerben vagy barmilyen mas operacios rendszer futtatasa az adott hardveren. Sok markas nyugati gep mar csak a microsoft boot kulccsat tartalmazza a bios-aban, igy semmilyen mas operacios rendszer nem indithato el rajta biztonsagosan. Amennyiben a biztonsagi funkciok kikapcsolasat megszuntetik, akkor kapnak egy zarolt platformot.

Emiatt azert nem lesz per, mert az osszes Apple termek es a legtobb Android-os keszulek is lezart bootloader-rel erkezik mar evek ota, igy a tarsadalmakban elfogadotta valt, hogy a keszulek nem magantulajdon, a vasarlo csak licensz szerzodes kereteben hasznalhatja a hardvert - a licensz visszavonasaig.

Amennyiben az x86-os PC-s szegmensben is sikerul ezt bevezetni (vagy ha ez nem sikerul, akkor az x86-os PC-s szegmenst felszamolni), akkor onnantol szinte mar csak a kinai gyartasu hardverek lesznek szabadon hasznalhatoak. Legalabbi amig be nem tiltjak oket nyugaton. Ezzel teljes mertekben vissza lehetne venni az emberektol az informatikai eszkozok birtoklasat. Sokkal konnyebb ugy iranyitani valakit, hogy ha a neten rosszat mond (vagy nem mond semmi elvartat) akkor minden informatikai eszkozet elvesziti es ezzel a hozzaferest az osszes vagyonahoz is. Az emberek tobbsege egy ilyen fenyegettseg eseten pont azt teszi amit elvarnak tole es azt mondja amit kell.

Perelhetik a picipuhat, de a jelenlegi amerikai torvenyek szerint minden joga megvan ahhoz amit csinal, az informatikahoz valo hozzaferes nem alapveto emberi alapjog, mint ahogy a nestle vezetoje szerint az ivoviz sem az.
  • Vanek úr
    Reakciók...

#1: Nem hiszem, hogy tisztában lennél a kartell vagy kartellezés fogalmával. Mert itt ilyen nincs. Itt az van, amit eddig is csinált a MS: új Windows készült, a réginek meg lejár kevesebb, mint 1 év múlva az életciklusa (mint ahogy lejárt az 1.0 óta szinte mindegyiknek). Ha akarod, használhatod tovább, de nem kapsz hozzá biztonsági frissítéseket. Ráadásul még ingyen is megkaphatod az újat.
    Ezzel nem vagyok a MS oldalán (én sem fogok csak ezért váltani), de azért ne öntsünk már minden szart a nyakukba - csak azt, ami tényleg az övék.

#4: Manapság rengeteg olyan 'régi' gép van, amely elegendő erővel szolgál szinte bármihez.4-5 éve ugyan növekedett a procik számítási kapacitása, ugyanakkor már a legtöbb felhasználási terület nem igényel ilyen erős alapokat (egy internetezésre, videó nézésére, bankolásra használt gépnek egy 10 éves gép is megfelelne - játékra a VGA az, ami fontos, prociból egy 5-6 éves példány is elegendő erőt ad - egyedül nagyon specifikus munkákra kellhet egy mai középkategóriás vagy annál is erősebb központi egység (hiszen manapság már a számítási igényes dolgokat is a GPU intézi, mert sokkal gyorsabb)).
    Vagyis már egy jó ideje a CPU-k azok az alkatrészek, amik lassan (egyre lassabban) avulnak el, és sokáig kihúzhatják 1-1 konfigban anélkül, hogy cserélnék. Éppen ezért a régi nem egyenlő a gyenge szóval, mint azt próbáltad érzékeltetni (régen még volt érezhető javulás 1-1 generációs cserénél is, most 3-4 generációnyi ugrást is meg lehet ejteni a nélkül, hogy látnád a gép gyorsulását is mellette).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.12.07. 15:21:23
  • wraithLord
    Meg itt nem is arról van szó, hogy gyenge egy gép vagy nem gyenge, hanem bizonyos generáció alatt nem hajlandó magát felrakni, és kész. A meghúzott határ alatti generációk között is vannak erős hardverek/konfigok, és határ felett is vannak szarok, amire viszont mégis fel akarja erőszakolni magát a Win11. Ha meg lehet kerülni, ha nem, az egyszeri userek (és a cégek) nem fogják.
  • Dodo55
    Szerintem nincs szükség perelni, érdemi gyanú esetén a versenyhivatalok azt hiszem hivatalból kötelesek vizsgálatot lefolytatni és tudtommal nemzetközi hatáskörük van kényszerítő intézkedéseket foganatosítani (tehát pl. a magyar versenyhivatal egy amerikai székhelyű céget is kötelezhet arra, hogy a magyarországi tevékenységük során a határozatukban foglaltak szerint járjon el, vagy fordítva ugyanígy).

#4: Bankolni azért bankolnak szerintem, de itt a fő probléma a manapság jellemző felelősségi viszonyok logikátlan mivolta. Tehát hogy manapság már az ügyfél felelős jellemzően minden incidens kapcsán, ha őt kár éri és kártalanítani kellene, ellenben arra hivatkozva kényszerítenek ki önkényuralmi módon az informatikát és a szabad internetet a feje tetejére állító intézkedéseket, hogy ez méltányosan megilleti a kényes infrastruktúrákat üzemeltető, illetve az ő rendszereik környezetét fejlesztő szoftvercégeket az általuk viselt felelősségek miatt (amiket ugye a valóságban viszont egyre rezzenéstelenebbül áthárítanak az ügyfelekre, tehát ez az egész bürokratikus és versenyellenes ámokfutás egy ordító hazugságra épül).
  • Tetsuo
    Mi a gond ezzel? Már csak régi, gyenge gépek nem teljesítik a követelményeket.
    Azokon meg mindegy van-e további OS-támogatás. Nem bankolnak rajta emberek, csa filmeznek, Facebook-oznak - arra jó, nem kell hozzá új OS.
  • wraithLord
    Végül is már az XP óta csak az XP-t frissítgetik. :D
  • Kryon
    Ha azt nézzük, hogy korábban kijelentették, hogy a win10 lesz az utolsó windows, és azt frissítgetik, valószínűleg lenne. Usákoknál kevesebbért is pereltek már.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Elég kartellezés gyanús a dolog, nem tudom lenne-e valós jogalapja perelésnek.