Vanek úr#14
Akkor újból...
1. Az, hogy minél hamarabb elavuljanak a gépek, az igaz, hogy elvárás, de manapság pont a processzor erő az, ami már jópár éve elég minden alap dologra is. Egyszerűen már nincs miért processzort cserélj, mert pl. az én i5-4590S-es procim is elég azokra a játékokra, felhasználási területekre, amire egy átlagos felhasználó használja a gépét (videokártya terén már más a helyzet, hiszen ott tavalyelőtt már váltanom kellett a GTX 950-ről egy 3060-ra, mert ott tényleg van/volt még fejlődési potenciál). És mivel a számítógép moduláris, így nem kell kidobni a teljes gépet, hanem elég csak egyes alkatrészeit upgrade-elni (ellentétben a tévével, a mosó- illetve mosogatógéppel, mikróval, ....). Persze, ha te tényleg a mai fogyasztói társadalomnak egy hű követője vagy, akkor évente cserélheted a teljes géped (monitorral, billentyűzettel, egérrel, ..... együtt). Ugyanakkor van, aki nem szeretné, mert felesleges.
2. Mint említettem, a MS nyomja ezt a 'cserélj oprendszert, mert a 10 nem lesz biztonságos' dolgot a leginkább (persze, a legtöbb felhasználó is törekszik rá, mert akkor kevésbé kell attól félnie, hogy megfertőzik a gépét egy nyitott biztonsági lyukon keresztül - és nem azért, mert 'ez új, ezért kell', vagy mert megállna az élet tőle). Eddig nem is volt vele gond, mert (szintén, mint említettem), amire felment a 7, arra felment a 8, és a 10 is - sőt, a 11 is felmegy, és tökéletesen működik is, ha kilövöd a TPM ellenőrzését. Vagyis a MS eddig nem törekedett a gépek idő előtti elavultatására, de most a TPM megkövetelésével már ezt teszi. Persze, ha nálad az okostévéden sem frissíted a tévé szoftveres dolgait, hanem egy új TV-OS megjelenésekor cseréled a tévét is, ha az okos telefonodat is évente kidobod, mert van újabb oprendszeres verzió belőle, akkor megértem, hogy miért tart itt a világ, ahol (és miért nem tudsz elvonatkoztatni attól, hogy manapság már elvárás, hogy ne legyen fix szoftver egy (részben) fix hardveren).
3. Mint említettem, valószínűleg én sem fogok 11-re váltani. Ugyanakkor valószínűleg 10-en sem fogok maradni (eredetileg 7 volt a gépen, amikor vettem, de ugye, nem fix az oprendszer, így lett utána 10 is rajta (a 8 nem tetszett annyira, hogy maradhasson)). De hogy oprendszer váltás miatt gépet nem fogok cserélni, az biztos - hiszen nem szeretem, ha egy olyan piaci területen, ahol modularitás van, és tökéletesen működik, hirtelen egyesek el akarják ezt törölni. És ez a legfőbb gond. Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.12.19. 09:46:52