20
 • asgh
  #20
  "Musk egy marketinges és period."

  Tévedés. Musk nem csak a befektetője és CEO-ja, de a vezető mérnöke is a SpaceX-nek és nem csak papíron, hanem napi rendszerességgel konkrét mérnöki kérdésekben dönt.

  "Ettől még az eredményei szépek, csak nem az ő érdeme, hanem zömében a NASA elmúlt 40 évnyi kutatásáé."

  A NASA fejlesztései szükséges de nem elégséges feltételei a SpaceX sikereinek, ahhoz nagyon keményen hozzá kellett rakniuk a saját melójukat is. Én pl. nem láttam még drónhajóra rutinszerűen leszálló NASA boostert, de szólj, ha tévedek.

  "Azt ugye tudtad, hogy a Tesla-t sem ő alapította, hanem két mérnök? Musk szállt be pénzzel, ez tény, tehát ismét kiváló üzletember és marketinges volt! De k*rvára nem innovátor!"

  Jah, csak éppen nem a Tesla két alapító mérnöke töltött álmatlan órákat a gyártás optimalizálásával, amikor a gyártási nehézségek miatt a cég kis híján befeküdt, hanem Musk.
  Ez a "Musk csak marketinges" duma egy hatalmas bullshit, amit a saját munkatársai is jó pár alkalommal cáfoltak már.

  "Vagy ha már itt tartunk, a Tesla koncepció is fasza, csak jelenleg a lítium-Ion akkuk újrahasznosítása megoldhatatlan, tehát élete végén megy a szemétre az összes, veszélyes hulladékként."

  Ezt a hülyeséget meg nem tudom honnan vetted. Gondolom van konkrét bizonyítékod arra, hogy a Tesla akkukat nem lehet újrahasznosítani, mert a fellelhető források ennek pont az ellenkezőjét állítják.
 • asgh
  #19
  @ Tokra Fan:

  "Az USA törvénykezésének nem véletlenül része a tröszt-ellenes törvény, amikor a túl nagyra nőtt vállalatokat felszabdalhatják."

  Az általad idézett mondatomnak semmi köze a trösztellenes törvényhez, mert azt az üzleti manipulációkkal elért mesterséges monopóliumok megakadályozására hozták létre, nem pedig a sikeres cégek büntetésére.
  Nem a túl nagyra nőt vállalatokat szabdalják fel, hanem a konkurencia felvásárlásával teremtett monopolhelyzetet szüntetik meg azzal, hogy a beolvasztott cégeket leválasztják az anyacégről.
  A SpaceX esetében viszont ilyesmi fel sem merülhet, mert egyrészt saját tőkéből építi a Starlinket, másrészt eleve az a SpaceX terve, hogy a net üzletágat tőzsdére vitelkor leválasztják a cégről, így nem nagyon lenne mit felszabdalni.
 • TokraFan
  #18
  HTC

  Annak picit nézzél már utána, hogy Musk mire alapozva csinálja mondjuk a SpaceX-et! Ugye nem gondolod, hogy a teljes technológiát otthon szülte meg 2 nap alatt? A teljes know-how a NASA-é, ami persze USA-ban full legális, ezzel semmi gond, csak ez a messiássá avatás zavar engem nagyon. Musk egy marketinges és period. Azt viszont jól csinálja, elvégre, a kutyát nem érdekelnlé az egész, ha nem lövöldözne Tesla-kat az űrbe. A népnek itt is a bulvár cirkusz kell, arra figyel fel, és minél hülyébb valaki, annál jobban szeretik. Ettől még az eredményei szépek, csak nem az ő érdeme, hanem zömében a NASA elmúlt 40 évnyi kutatásáé. Abban az egyben értek egyet, hogy a NASA egy korrupt pénztemető, és ebben a tekintetben a vállalkozók bevonása egy egészséges folyamat. De innováció és tech vonalon rohadtul nem Musk a csodaember. Azt ugye tudtad, hogy a Tesla-t sem ő alapította, hanem két mérnök? Musk szállt be pénzzel, ez tény, tehát ismét kiváló üzletember és marketinges volt! De k*rvára nem innovátor!

  "Musknak tökéletesen igaza van, a politikusokkal ellentétben fel bírja fogni hogy itt az emberiség fennmaradása a tét. "

  Hahaha, b*szki. Azért fektetett milliárdokat Bitcoinba, ami a legértelmetlenebbb, legenergiapazarlóbb f*szság manapság, ahol már egy kisbb ország energiaigényét füstölik el digitális nem létező bitekért cserébe. Üzleti alapon nincs ezzel baj, csak akkor hagyjuk már ezt a zöld szabadságharcos marhaságot. Ha a profiton kívül oktányit is érdekelné, hogy mi a tét, akkor nem támogatott volna ilyesmit. Vagy ha már itt tartunk, a Tesla koncepció is fasza, csak jelenleg a lítium-Ion akkuk újrahasznosítása megoldhatatlan, tehát élete végén megy a szemétre az összes, veszélyes hulladékként.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.12.18. 01:52:27
 • TokraFan
  #17
  "veszelyes a jelenlegi amerikai kormanyzati hatterhatalomra"

  Ó b*zzeg, Te meg ne nézzél már annyi konteós f*szságot, mert egyre inkább fanatizálódsz a nagy semmiben. Jelenlegi kormány, aki háttérhetelom? Most akkor háttérhatalom, vagy egy nyilvánosan létező kormány?
  Teljes idiotizmus, ami a neten megy. Ez vezet a világ végéhez, nem az atombomba. A sok hülye konteós idióta, akik a nem létező baromságaikkal harcolnak.
 • TokraFan
  #16
  "Fel lehet rúgni ezt a rendszert és el lehet tiporni a sikeres vállalkozásokat valamiféle "társadalmi igazságosság" nevében"

  Az USA törvénykezésének nem véletlenül része a tröszt-ellenes törvény, amikor a túl nagyra nőtt vállalatokat felszabdalhatják. Más kérdés, hogy a gyakorlatban ez sokszor sz*rt sem ér. Nem a társadalmi igazságosság a lényeg, az tkp. le van sz*rva részemről is, hanem éppen a sikeresség és az ország gazdasági érdekei. Egyetlen kézebn összpontosuló gazdasági és stratégiai hatalom nem minden esetben előnyös. Ezért szokták időnként az ilyet szétszedni vagy megakadályozni, nem a "társadalmi igazságosság" nevében. Ráadásul itt nem arról van szó, hogy magát a vállalkozást nyírják ki, hanem arról, hogy a felügyeletét kiveszik egyetlen ember kezéből és átadják mondjuk egy testületnek.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.12.18. 01:29:43
 • ostoros
  #15
  Naivitás amit beszélsz. A politikus a milliárdosnak -különösen az USA-ban- nem ellensége, hanem a legnagyobb szövetségese.
 • HTH
  #14
  "Nem ez a lényeg, hanem az, hogy kifejezetten veszélyes egyetlen ember kezében összpontosítani ekkora gazdasági, stratégiai, és valamilyen szinten politikai hatalmat is."

  Mert a politikusok kezében olyan jó helyen van? Ne haragudj, de én nem tudok olyan sikeres feltalálókról és üzletemberekről akik világháborúkat robbantottak volna ki. Ellenben politikusok akadtak...

  Tetszik vagy nem, az emberiség ha nem telepedik meg más bolygón a következő 20 évben akkor már nem is fog. Egyszerűen kifogyunk az ehhez szükséges erőforrásokból és a társadalmi valamint környezeti problémák is egyre súlyosabbak lesznek.

  Musknak tökéletesen igaza van, a politikusokkal ellentétben fel bírja fogni hogy itt az emberiség fennmaradása a tét.
  Ha a közutálatnak örvendő Musk sikerrel jár akkor az emberiségnek van jövője, ha nem, akkor visszazuhanunk a sötét középkorba, aztán pár száz év alatt szép lassan kihalunk.

  Nagyon komoly a tét, de sajnos sokan nem képesek nagyobb időtávlatokban gondolkodni. Ő azon kevesek egyike aki fel bírja fogni merre is tartunk.
 • kvp
  #13
  Musk alapvetoen libertarianus, ami kb. a jobboldali liberalis kapitalista kategoriaja manapsag, de joreszt ez volt a fuggetlensegi nyilatkozat kitalaloinak is a nezopontja. Ezzel es a vagyonaval egyuttsen veszelyes a jelenlegi amerikai kormanyzati hatterhatalomra. Arrol nem beszelve, hogy eleve elore kikialtotta a Mars fuggetlenseget (ha ok ernek oda hamarabb es amerikai kormanyzati tamogatas nelkul) es azt mondta, hogy a Mars nem lehet gyarmat, amivel ujabb negativ pontokat szerzett a globalistak szemeben.

  Egyebkent az igaz, hogy a Times-nak volt mar jobb valasztasa is, pl. amikor Hitler volt az ev embere. O sokkal nagyobb hatassal volt vegul az emberisegre.

  Azt sokan elfelejtik, hogy az ev embere a legnagyobb hatasu ember, nem a leginkabb kovetendo pelda. Ez azt jelenti, hogy az ujsag nem mond iteltet az adott ember (vagy neha csoport) folott, csak kiemeli a jelentoseget az adott evben.
 • asgh
  #12
  #11

  Na látom a 444-nek ismét sikerült megmártóznia az ultrademagógia szartengerébe, gratulálok.
 • Cat #11
  https://444.hu/2021/12/14/tobbek-szerint-a-time-eddigi-legrosszabb-dontese-volt-hogy-elon-muskot-valasztottak-az-ev-emberenek

  "Musk 2014 és 2018 között összvagyonának jelentős növekedéséhez képest csak kis adókulcsot fizetett, 3,27 százalékot. Elizabeth Warren szenátor Twitteren azt írta, a Time döntése rávilágított arra, hogy az adótörvényt meg kell reformálni, „hogy az év embere valóban fizessen adót”." Robert Reich szerint – aki Clinton alatt volt munkaügyi miniszter – pedig azt mondta, ez most jó alkalom, hogy visszaemlékezzünk arra, amikor Musk „törvénytelenül fenyegetett azzal, hogy elveszi a részvényopciókat, ha az alkalmazottak szakszervezetbe tömörülnek”. Kurt Eichenwald író és újságíró pedig arra emlékeztetett Twitteren, hogy Elon Musk semmibe vette a covid veszélyeit, és a korlátozások ellenére is nyitva tartotta kaliforniai gyárát.
 • asgh
  #10
  "Nem ez a lényeg, hanem az, hogy kifejezetten veszélyes egyetlen ember kezében összpontosítani ekkora gazdasági, stratégiai, és valamilyen szinten politikai hatalmat is."

  Ez a kapitalizmus logikájából adódik: a hozam arányos a kockázattal. Musk tud és hajlandó is sokat kockáztatni és amikor bejön neki, akkor az értelemszerűen nagy hozamot eredményez.
  Fel lehet rúgni ezt a rendszert és el lehet tiporni a sikeres vállalkozásokat valamiféle "társadalmi igazságosság" nevében, de az a rendszer hatékonyságának romlásához fog vezetni.
  Az űripar ma olyan, mint egy futóverseny, ahol eddig ki sem kellett menni a pályára, mert már az öltözőben ledealelték a szponzorokkal a végeredményt, erre a semmiből jön egy outsider, aki ezerrel futja a köröket és most ki akarják zárni a versenyből, mert túl nagy lett az előnye.
  Utoljára szerkesztette: asgh, 2021.12.14. 09:30:44
 • TokraFan
  #9
  HTH

  Nem ez a lényeg, hanem az, hogy kifejezetten veszélyes egyetlen ember kezében összpontosítani ekkora gazdasági, stratégiai, és valamilyen szinten politikai hatalmat is. Ha szereted a scifi-t, akkor számos hasonló témát boncolgató könyvet, regényt, filmet találhatsz a témában. Inkább rémisztő, mint kívánatos az ilyen. Mondom ezt full technokrataként, és úgy, hogy alapvetően semmi bajom a tech cégekkel. Pont olyan piaci szereplők, mint bárki más. De figyelembe kell venni a tágabb hatásokat is, nem beszélve az emberi természetről. A sikeres tech cégek vezetői jellemzően fénysebességgel lesznek gazdagok és jutnak a kelleténél nagyobb hatalomhoz, sok esetben ez hajlamossá teszi őket a pszichés torzulásokra, messiás komplexusra. Főleg, ha fiatalon jutnak el ide, mint pl. cukorberg, aki már nyilvánvalóan megőrült. Musk sem áll távol tőle, néhány kijelentése is erre utal, a teljes elmebeteg nőjéről nem is beszélve.

  De nem lesz belőle semmi, teljes gőzzel száguldunk egy klasszikus disztópikus Cyberpunk világ felé.
 • HTH
  #8
  Muskot meg Bezost se vegyük egy lapra. Bezos tényleg csak bohóckodik, Musk nem.

  Elon Muskot pl úgy bíráld a bérek miatt is, hogy a Teslánál havi 2700 Euro a kezdő fizetés egy betanított munkásnak is. Ez messze magasabb mint a minimálbér.
  A SpaceX-nél meg a betanított segédmunkás is évi 100 000 dolcsit keres, ami még az USA-ban se rossz fizu, sőt az sokszorosa a minimálbérnek.
  Volt olyan ott dolgozó mexikói hegesztő aki a kamerák előtt odament hozzá és megölelte hogy megköszönje amiért ott dolgozhat.
  Ja a SpaceX-nél mindenki széthajtja magát, de legalább meg is fizeti érte őket Musk, ráadásul az emberek látják is hogy van értelme annak amit csinálnak. Az egész emberiséget viszi előre az a cég, már amennyiben engedi neki a politika...
  Utoljára szerkesztette: HTH, 2021.12.13. 18:59:40
 • HTH
  #7
  Na akkor ennek egy kicsit olvas utána, mert látom a töri nem megy.

  A minimálbér fogalmát is egy Muskhoz hasonló elvetemültnek köszönheted, név szerint Henry Fordnak.

  Kinevették az általad nagyara becsült politikusok mikor felvetette, hogy azért van gazdasági válság mert úl alacsony bérekért dolgoznak az emberek. Mivel a politikusok nem voltak hajlandóak lépni ezért Ford a saját gyáraiban jelentősen megemelte a fizetéseket, annyira hogy egy egyszerű gyári munkás is képes legyen megvenni egy kocsit önerőből.

  Hírtelen mindenki a Fordnál akart dolgozni és ő válogathatott a jól képzett munkaerőben. Ezzel más cégek is rákényszerültek sorra a Fordhoz hasoló bérek bevezetésére. Egy lavinát indított el ez a bérverseny sorra maradtak munkaerő nélkül a túl alacsony béreket fizető cégek, végül a politikusok is belátták hogy kell az a minimálbér nevű dolog. Az USA pedig nemhogy kijött ezzel az akkori gazdasági válságból de gazdasági nagyhatalommá vált.

  Később más országokban is belátták hogy béreket kell emelni és kell az a fránya minimálbér, amitől kevesebbért ne lehessen dolgoztatni az embereket...
 • Cat #6
  "Szerintem meg túlzottan is visszafogják a korrupt politikusok a fejlődést"
  Azért álljon már meg a menet: a szemét politikusok miatt nem 8 dolláros órabérért dolgoznak az emberek az Amazonnál, amíg Jeff Bezos az űrben bóhockodik. Ezek a milliárdosok mind pszihopaták, teljesen más világban élnek, mint mi, fogalmuk sincs az embereket foglalkoztató kérdésekről (élelmiszer áremelkedés, lakhatás, stb.), hanem azon versenyeznek, hogy ki megy előbb az űrbe. Ehhez pedig kitapossák a saját alkalmazottaik belét, ha kell.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2021.12.13. 15:55:21
 • HTH
  #5
  Szerintem meg túlzottan is visszafogják a korrupt politikusok a fejlődést, szívesen lecserélném őket egy tucat Elon Muskhoz hasonló alakra. Ha ezt megtettük volna egységesen mindenhol az egész bolygón 10 éve akkor már rég kolonizálva lenne a Mars, sőt sok más égitest is. Musk meg már úton lenne az Alfa Centaurira :D
 • kvp
  #4
  Most komolyan, az EU mit tehet? Felmennek es odaallnak a muholdak utjaba? Nem adnak neki helyi frekvenciaengedelyt, ha mar kesz lesz a halozat? Megbuntetik, amit aztan vagy befizet vagy nem?

  A nemzetkozi birosagi per lenne az egyetlen ertelmes lepes, de meg egyseges EU-s velemeny sincs arrol, hogy a starlink tulajdonkeppen jo vagy rossz az EU szamara.

  Aztan ha esetleg a Spacex-et sikerulne is megfurni, akkor leallnak kemenykedni a kinai allammal is? Ok meg arra sem figyelnek, hogy hova fognak visszaesni az urallomasaik indito fokozatai, amikbol egy ha Europat talalna el, akkor kellemetlenebb lenne mint par tizezer borond meretu muhold, amik 3-5 ev alatt maguktol eltunnek.
 • asgh
  #3
  A nagyhatalmak űripara megfeneklett a korrupcióban, szándékosan pazarló és rossz hatékonyságú technológiát használnak évtizedek óta és erre jön valaki, aki felpörgeti az innovációt és ezzel durva versenyelőnyre tesz szert.
  De persze nem a korrupcióval van a gond, hanem Muskkal.
  Hát jó ...

  Kb. mint amikor az Apple piacra dobta az iPhone-t és a piacvezető telefongyártók a Nokia-val az élen mentek a levesbe, akkor is Steve Jobs volt a mumus.

  Meg gondolom a szekérgyártók se kedvelhették Henry Fordot.

  "Aschbacher többek között attól tart, hogy olyan sok Starlink műhold kerül a világűrbe, hogy nem marad hely a vetélytársaknak."

  Ha kiépítik a teljes 40 ezres Starlink konstellációt (jelenleg csak 12 ezerre kaptak engedélyt), akkor se fog egy adott időpontban Magyarország teljes területe felett 8-nál több műholdjuk tartózkodni.
 • NullZ3r0
  #2
  Tegyünk ki róla plakátokat, az segíteni szokott.
  “Ne hagyjuk, hogy Musk nevessen a végén!”
 • T_I
  #1
  Musk egy zseniális ember! De! Túlvállalta magát, túl sok mindenbe kezdtek bele. És - sajnos - nem teljesen normális, időnként hajmeresztő dolgokat csinál