23
  • Agyturbinikusz
    #23
    Pont erről van szó, pl az MSZ hálózat telepítéssel foglakozó része rá van erőltetve a tervezőkre/kivitelezőkre.

    Mert ha nem lenne akkor lenne érdekes világ, hiszen Mindent lehet olcsóbban is nem kell 6m a föld fölött minimum, elég a 4 is, stb.
    Ezt muszáj törvényileg szabályozni.

    Az már tényleg érdekes kérdés hol húzzuk meg a határt.
  • Sydra
    #22
    A szabványokkal nincsen gond, ha azok önkéntes szerveződés eredményei. A dolgok azért terjedjenek el mert önmagukban jók és hasznosak, ne azért mert valaki felülről a rendszerre erőszakolja azokat.
  • Agyturbinikusz
    #21
    Én sem értek egyet a szabadalommal, ebben a formában semmiképpen. De a szabvanyokban látom a jövőt.
  • kvp
    #20
    A nyilt szabvanyok szerintem jok, mert lehetove teszik a termekek egymassal kompatibilitasat, ami segiti az innovaciot. Peldaul a szabvanyos csavarmenetek letrehozasa nagyon sokat segitett az ipari forradalom soran.

    A problemas szabvanyok a szabadalmakkal vedettek, mert ahhoz nem juthat hozza minden gyarto ingyenesen es masvalaki profital a gyartok munkajabol. Ezeket meg kellene szuntetni, lehetoleg ugy, hogy mindig nyilt szabvanyokat fogadjanak el. Ha ez nem megoldhato, akkor az allamnak meg kell vasarolnia a kivalasztott szabadalmi jogot es ingyenesse tennie.

    Az, hogy magat az allam letet es a szabalyozasok szuksegesseget kerdojelezzuk meg, az egy letezo es eleg regi anarchista vagy masneven szabad kapitalista megkozelites, de ha semmilyen tarsadalmi megallapodas es ertekrend nincs, akkor abbol altalaban a nagytokes hadurak feudalis rendszere lesz. Masneven vadkapitalista rendszer. (sajnos az EU parlamentje altal javasolt stakeholder democracy is errol szol, az 1 dollar vagy euro = egy szavazat elv menten, amikor a toke 99%-a az 1% 1%-anak kezeben van)

    ps: Az elozo tolto szabvanyt (mikro usb) a kinai kozponti biztottsagnak koszonhetjuk, mert az EU nem tudott zoldagra vergodni a temaban. Most is hasonlo keszul, a kinaiak be fogjak vezetni az USB-C-t es a vilag tobbi resze alkalmazkodik. Az EU annyit tehet, hogy idoben koveti a peldat, ezzel legalabb szimbolikusan beleszolva a dontesbe.
  • Sydra
    #19
    Mondjuk én most csak a töltőkre vonatkozó szabadalmakról beszéltem, de ha már így kérdezted akkor elmondom, hogy én a szabadalom létezését általánosan károsnak tartom. A fejlesztés finanszírozás problémáját próbálja megoldani teljesen rosszul. Ráadásul maga az infrastruktúra, ami a szabadalmi rendszer betartatását igényli, sokkal drágább, mint az összes előny, amit nyújt. Továbbá 90%-ban csak visszaélésre jó és a kisebb piaci szereplőknek praktikusan elérhetetlen. Az már csak a sokadik aspektusa a problémának, hogy meg lehet akadályozni vele a konkurenciát, hogy töltőt, vagy egyéb alkatrészeket gyártson a te készülékeidhez, amiből aztán az lesz, hogy semmi nem kompatibilis semmivel. Ezért mondom, hogy a probléma amit ismét állami erővel akarnak megoldani az eleve az állami szabályozásból ered.

    Kérlek ne kezd el magyarázni, hogy miért találták ki a szabadalmakat. Én azt mind értem és nem értek vele egyet!

    Az meg egy ezen felüli probléma, hogy az állam előírja, hogy kinek milyen biztonsági előírásoknak kell megfelelnie. Ez nem az állam dolga és nem is ért hozzá igazán és a gyakorlatban ezek a szabályok is gyakran visszaélésekhez vezetnek, meg monopóliumok kineveléséhez.

    "Akkor az is kényszerítés. Az nem baj?"
    Minden erőszakos kényszerítés baj az én erkölcsi rendszeremben. Az erőszak intézményesítése mindig a józan ész és önrendelkezés ellehetetlenítéséhez vezet.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.09.27. 18:57:46
  • Agyturbinikusz
    #18
    Akkor leírom másképp:
    Van egy adott törvényi feltétel, ami pl azt mondja, az adott berendezés nem lehet veszélyes az emberi életre.

    Itt jön képbe a szabadalom, hiszen a gyártók régen szamtech oldalról azt mondták, szabadalmaztassuk az AT feszültség szinteket (ami nyílt volt?), így abból lett az ipari Szabvány. Te erre gondolsz?

    Én viszont arra, hogy a törvény ugyan úgy meghatározza az épületekre vonatkozó elvárásokat, DE csak egy VÁZLAT kerül terítékre, ami alapján megalakul a szabványt előállító testület, aminek végeredményét törvénybe foglalják, és kötelező érvényű lesz.
    Ez pl MSZ vagy AS/NZS.
    Én erről a szabványról beszélek.

    A magyar nyelv hiányos értelmezése az adott problémának.

    Az utóbbi a világ legtermészetesebb dolga, nálunk fizetni kell érte, hogy megkapd a szabványt, és azzal kompatibilisnek kell lenni az összes elektromos hálózatnak az épületekben, stb. As/NZS3000-2018A1 ha jól emlékszem ez a legfrissebb.
    Ugyan így van szabvány akkumulátor töltők, klíma, stb esetében. A telefon esetében is van ilyen, sőt frekvencia engedélyt is be kell szerezni.

    Akkor most mi a baj itt?
    A frekvencia miatt eleve ugyan ott vagy, hiszen az 5G és 4G is olyan szabadalom, amiért fizetni kell.... És azt is az állam határozták meg... Akkor az is kényszerítés.
    Az nem baj?
  • Sydra
    #17
    Mert nem érted amiket írok, meg furán használod a szavakat. Azthittem külföldi, vagy félmagyar vagy. De akkor ezek szerint más a probléma.
  • Agyturbinikusz
    #16
    1986-ota?
    Miért?
  • Sydra
    #15
    Te mióta tanulsz magyarul?
  • Agyturbinikusz
    #14
    Dehogynem, a szabvány nem természeti törvény, ember alkotta igény: kényszerítés.
    Én párhuzamot látok, ahogy a természet védelem is törvénybe van iktatva, szabványok léteznek rá. Ez is természet védelem.
    Ugyan ez az autó esetében, meg kell feleni adott szabványoknak.
    Az hogy a ezt hogy érik el, az amiről vitatkozunk SZVSZ.

    Az, hogy megmondjuk pl az adott országban csak adott kritériumokat teljesítő berendezések adhatók el, teljesen normális dolog. Az USB-C is egy szabvány, ahogy az érintés védelem megoldásai is, vagy éppen a Frekvencia sávok használata.
  • Sydra
    #13
    "Ha nem lehet szabadalmaztatni akkor az nem kényszerítette a jelenlegi helyzethez képest?"
    A szabadalom az nem egy magától létező természeti törvény, hanem egy emberi igény, amit erőszakos kényszerítéssel tartatnak be. Pl. nem csinálhatsz egy adott fajta csatlakozót, mert más levédte és megbüntetnek érte ha mégis csinálsz.

    " nem kényszerítette a kettős szigetelés alkalmazása sem, sőt az életvédelmi előírások sem, hiszen nem lesz belőle szabvány"
    Szigetelést nem azért használunk mert valaki kényszerít rá, hanem azért hogy nem csapjon meg az áram. A szabványnak és a kényszerítésnek sincs köze egymáshoz.
    Az hogy ilyennel a törvényhozók elkezdenek foglalkozni az csak azt jelenti, hogy túllépik a hatáskörüket. Törvény egyedül arra kell, hogy mindenki az ígéreteit és a garanciavállalásait tartsa be. Ha egy gyártó nem ígéri, hogy nem csap meg az áram ha a készülékét használod, akkor te szimplán ne vedd meg! Ha mégis megveszed magadra vess!
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.09.26. 20:12:19
  • Agyturbinikusz
    #12
    Ha nem lehet szabadalmaztatni akkor az nem kényszerítette a jelenlegi helyzethez képest?

    Akkor rendben, nem kényszerítette a kettős szigetelés alkalmazása sem, sőt az életvédelmi előírások sem, hiszen nem lesz belőle szabvány. Végülis jó ötlet, ez is egy megoldás a felesleges szemét megoldására, nem lesz annyi fogyasztó.

    Támogatom!
  • kvp
    #11
    Jelen esetben nem kellene kotelezove tenni, hogy csak es kizarolag usb-C-t hasznalhassanak a gyartok. Csak azt kellene kotelezove tenni, hogy usb-C-t tamogassanak a keszulekek es a toltok. Tehat barmelyik gyarto tehetne akarmilyen csatlakozot a keszulekere, amig van rajta usb-C-s port es akarmilyen csatlakozo lehetne a toltokon, amig van rajtuk usb-C-s port. Mint az autok eseten, a szabvanyos uzemanyag tolto nyillasokon kivul lehet masfajta is a jarmuveken, amig van rajtuk szabvanyos. A gyartok pedig eldontik,hogy megeri-e nekik ketfelet tamogatni egyszerre.

    Egyszerubb lenne ha csak annyi lenne a feltetel, hogy CE matricat nem kaphat az a termek ami nem felel meg a fenti kovetelvemenyeknek. Igy ha egy gyarto akarja, akkor az usb-C melle rakhat mikro usb vagy akar lightning portot is a keszulekere vagy a toltoire, mint ahogy sok laptopnak van sajat tolto portja is az usb-C mellett.

    Persze a fenti akkor erheto el, ha a kivalasztott szabvany teljesen nyilt es ingyenes, tehat az EU-nak ezzel egyidoben ingyenesse kellene tennie az elvart szabvany hasznalatat. Ezt legegyszerubben ugy lehetne, ha elotte megvasarolnak a jogokat, majd szabad felhasznalasuva tennek.
  • Sydra
    #10
    Mi lenne ha eleve nem kényszerítenél senkire semmit? Mindenki csináljon olyan csatlakozót amilyet akar és ne lehessen szabadalmaztatni. A probléma megoldaná önmagát.
  • Agyturbinikusz
    #9
    A 2 nem ugyanaz, hiszen az egyik esetben nem adsz választási lehetőséget a gyártónak, mert megmondod, konkrétan hogyan kell a terméket csinálni, a másik esetében csak annyit mondasz nálunk ez a szabvány, ha tetszik akkor készítesz terméket ami megfelel, ha nem hát nem, senki nem kötelez rá.

    Az eredmény ugyanaz, csak tudod, a tudat alatt fontos, hogy azt higgye, hogy van választási lehetősége.
    Így működik az ember.
  • Agyturbinikusz
    #8
    És?

    Én Ausztráliában élek, így engem aztán nem zavar.
  • xyl
    #7
    Azért vicces, hogy lassan az USB-C csatlakozóval szinte sikerül utolérni a párhuzamos port 25 pólusú csatlakozóját.


    Mindezt pedig ilyen kis méretekben, úgy, hogy elvileg 5A, 20V, vagyis 100W-ot is képes átvinni.
  • wraithLord
    #6
    Pedig az egyetlen, aki nem USB-C-t használ, az pont az Apple. :D Persze tudom, laptopoknál van mindenféle fiszemfaszom töltőcsati, de a mostaniakon van USB-C aljzat is, és arról is lehet tölteni.
  • Sydra
    #5
    Az ostoba szabadalmi rendszer eredménye ez a probléma. Az EU-nak szimplán nem kellene formákkal meg evidenciákkal kapcsolatos szabadalmakat jegyeznie.
  • Sydra
    #4
    "nem kell kötelezni"
    "be kell tiltani"
    Az igen. :D
  • TSImike
    #3
    Szerintem is Agyturbinikusz megoldása lenne célravezetőbb, mondják azt hogy az EU-ban kizárólag ilyen vagy olyan lehet, aztán majd a gyártó eldönti hogy akar e itt eldani. Alkalmazkodik, csinál kétfélét (eu/világ más része), vagy nem ad el. Így nem kényszerít senkit semmire...
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    Jó lenne olyan mesevilágban élni, ahol ezt EU megtehetné. Sajnos egyből jönnének az amerikai szankciók.
  • Agyturbinikusz
    #1
    Fordítva ülünk a lovon, nem kell senkit kötelezni semmire, egyszerűen be kell tiltani az árusítását ami nem EU komfort. Aztán majd elgondolkodik a gyártó mi is a teendő.