• kvp
    #20
    A nyilt szabvanyok szerintem jok, mert lehetove teszik a termekek egymassal kompatibilitasat, ami segiti az innovaciot. Peldaul a szabvanyos csavarmenetek letrehozasa nagyon sokat segitett az ipari forradalom soran.

    A problemas szabvanyok a szabadalmakkal vedettek, mert ahhoz nem juthat hozza minden gyarto ingyenesen es masvalaki profital a gyartok munkajabol. Ezeket meg kellene szuntetni, lehetoleg ugy, hogy mindig nyilt szabvanyokat fogadjanak el. Ha ez nem megoldhato, akkor az allamnak meg kell vasarolnia a kivalasztott szabadalmi jogot es ingyenesse tennie.

    Az, hogy magat az allam letet es a szabalyozasok szuksegesseget kerdojelezzuk meg, az egy letezo es eleg regi anarchista vagy masneven szabad kapitalista megkozelites, de ha semmilyen tarsadalmi megallapodas es ertekrend nincs, akkor abbol altalaban a nagytokes hadurak feudalis rendszere lesz. Masneven vadkapitalista rendszer. (sajnos az EU parlamentje altal javasolt stakeholder democracy is errol szol, az 1 dollar vagy euro = egy szavazat elv menten, amikor a toke 99%-a az 1% 1%-anak kezeben van)

    ps: Az elozo tolto szabvanyt (mikro usb) a kinai kozponti biztottsagnak koszonhetjuk, mert az EU nem tudott zoldagra vergodni a temaban. Most is hasonlo keszul, a kinaiak be fogjak vezetni az USB-C-t es a vilag tobbi resze alkalmazkodik. Az EU annyit tehet, hogy idoben koveti a peldat, ezzel legalabb szimbolikusan beleszolva a dontesbe.