53
  • bmw
    #53
    semmit nem jelent, hogy nem talaltak semmit... sehol nem tartunk meg az urben...
  • wraithLord
    #52
    *A későbbi... Mármint a később játszódó...
  • wraithLord
    #51
    Az nem elmélet, hanem nyilván úgy van, mert az egyetemes fordító egy Star Trek tech. Eleve az is hülyeség lenne, ha nem azt hallanád, amit tátog. A nézőnek nincs universal translatora. :D Ilyen apróságokkal foglalkozni se érdemes, így oldották meg, aztán kész, nem kell túlbonyolítani, mert az élvezhetőség rovására megy. :D

    A későbbi Star Trek sorozatokban már a transporter dekontaminál. Igaz, az csak arra jó, hogy visszafelé ne hozzanak fel a hajóra semmit. Odafelé nem tudom, hogy oldják meg, hogy a legénység ne lihegjen mindent tele a mikrobáival... :D

    Szerintem a Picard nem rossz, érdemes nézni. Látszik rajta, hogy olyanok csinálják (a TNG-s csapat), akik szeretik a Star Treket.
  • wraithLord
    #49
    Az angolul beszélés meg van magyarázva :D, az a legkisebb gond a Star Trekben. Minden csillagflottásnak van egy realtime egyetemes fordítója (mint pl. a Galaxis Útikalaúzban a bábel hal... de több sci-fiben van ilyen), és úgy oldották meg dramaturgiailag, hogy nem azt hallod, amit mond az idegen faj, hanem amit a csillagflottás hall, amit fordít neki a translator.

    A Star Trek tele van hülyeségekkel. Szerintem a legnagyobb hülyeség, hogy bármelyik faj bármelyik fajjal tud szaporodni, mikor semmi közük egymáshoz, és tele van az egész univerzum hibridekkel. Ember-klingon, ember-vulkáni, meg bármilyen kombináció előfordul.
    A valóságban az ember még a csimpánzzal se tud szaporodni, pedig 97%-ban ugyanaz a genetikai állományuk (csak máshogy oszlik el kromoszómákon, eggyel több kromoszómájuk is van, ami önmagában már egy elég nagy bibi).

    De nyilván ez azért van, mert Roddenberry olyan célokat tűzött ki a Star Trekkel, amit nem lehetett volna megvalósítani realisztikus idegenekkel (és realisztikusabb világgal), csak olyanokkal, akik kis eltéréssel úgy néznek ki, mint egy ember, és az emberi viselkedés egy-egy archetípusát képviselik. (Klingonok - méltóságos, nagy harcosok, mint a vikingek; Ferengik - kis nyomi, rafinált, kapzsi politikusok; vulkániak: tiszteletre méltó, magas intelligenciájú, mindig pedáns, jó megjelenésű, de unalmas idegenek, az emberiség felsőbbrendű és bölcs nevelője, akiknek az emberek, mint a *rossz gyerek, csak azért se fogadnak szót... olyanok, mint egyes fantasykban az elfek stb.) Szóval a Star Trek részben ilyen archetípus fajokkal eljátszott görbetükör a valóságra. Többek között ezért is van benne a sok "sci-fietlen" elem, meg hogy sokszor olyan, mint a Barátok közt. (mondja ezt egy "Star Trek fan", azaz én :D)

    ----
    *persze kezdetben csak a saját kereteik között voltak rosszak az emberek, mert a TNG-ig az emberi faj utópisztikus megjavult fajnak volt bemutatva. Csinál ugyan kisebb "csínyeket", de csak a jó cél érdekében, egyébként egy sokkal magasabb szintű erkölcsi síkra léptek fel, tökéletes globális emberi kultúrát hoztak létre a Földön, kinőtték mindenféle rossz tulajdonságukat stb. (amiket átpaterolt Roddenberry és a többi alkotója az ST-nek más fajokra... pl. romulánokra, ferengikre..)
  • Kelta
    #48
    Ahol angolul beszéltek...így könnyű :) és pont ugyanakkora volt a légkör összetétele, és a gravitáció, és egyetlen idegen mikroba vírus se akadt a légkörben...:)
  • wraithLord
    #46
    Miért lenne egoizmus? A tudomány objektív. Csak azt tudjuk keresni, amit ismerünk, mert amit nem ismerünk (nem tudjuk, hogy létezik, nem fedeztük fel stb.), arra nincsen módszerünk keresni. Ez ugyanolyan, minthogy a miénkhez hasonló életformákat keresünk, és nem nem hasonlót, mert nem tudjuk, milyen az a "miénkhez nem hasonló", tehát keresni is elég nehéz lenne.
    Tehát azért azt keressük, amit keresünk, mert azt tudjuk keresni, nem azért, mert azt hisszük, hogy csak az van. Kíváncsi lennék, milyen módszert dolgoznál ki a "valami" vagy az "akármi, amiről nem tudjuk hogy létezik" detektálására.

    (Maga az élet definíciója is sántít. Majd ha lesz elég tapasztalatunk azzal, hogy mi az élet, tehát ismerni fogunk a földi jellegű életen kívül is élőlényeket, akkor pontosítani tudjuk. Bár szerintem azért sántít az élet definíciója, mert az csak az ember csoportosítási, osztályozási tevékenységének a mellékterméke. Élő és nem élő között folyamatos az átmenet (molekuláris szinten), nincs éles határvonal. Mint ahogy pl. fajok sincsenek, csak élőlények vannak, és az élővilág sokszínűsége grádiensszerűen változik térben és időben. Az osztályozás, csoportosítás az emberi gondolkodás terméke. Csak úgy tudunk foglalkozni a minket körülvevő dolgokkal, ha azt valaminek elnevezzük, valahova besoroljuk, így tudjuk csak megismerni a minket körülvevő világot, így működik a tudományos kutatómunka.)
  • AcsMarci
    #45
    Ez nem optimizmus, ez egoizmus, mert feltételezi, hogy mi vagyon az etalon, a legjobb és a technológiai színvonalunknál más nem lehet feljebb vagy jobb.
  • VolJin
    #44
    Az emberi faj pont ugyanaz volt 20 ezer éve, mint ma...
    Olyan 40 ezer év genetikai eltérés van a fehér és ázsiaiak között a négerekhez képest. A fehérek és ázsiaiak keveredtek a neandervölgyivel, a négerek nem.
  • VolJin
    #43
    Nabassz, ki gondolta volna?
    Ja én bazmeg, azért írtam!
  • Kelta
    #42
    Még ma is tart a jégkorszak...épp a legvége felé vagyunk :)
  • Kelta
    #41
    képessége lehet, csak tudása nem..
  • t_robert
    #40
    Azért ez kicsit bonyolultabb.... nagyon sok dolognak össze kellett jönni ahhoz, hogy ma emberi civilizációról(egyesek szerint civilizálatlanságról) beszélhetünk.
    Egyrészt kellett hozzá a genetika. az utolsó 100 ezer évben kialakult a homo sapiens faj, ami már rendelkezett minden olyan biológiai jellemzővel, ami alkalmassá tette a civilizáció építésre.
    Aztán kellett hozzá a klíma változás. Ha az nincsen ma nem létezik emberi civilizáció.
    Nagyjából 20-22 ezer éve elkezdtünk kiolvadni az utolsó jégkorszakból. Úgy i.e 10 ezer környékére hatalmas területekről húzódott vissza a hó és jégtakaró. Nagyjából Afrikától egészen fel az északi sarkkörig. Ami azt jelentette, hogy több 10 millió hyégyzetkilométerniy élettér nyílt meg az emberiség számára. Ami lehetővé tette, hogy letelepedjenek az emberek elkezdjenek nővényeket termeszteni és állatokat tartani. majd a letelepedett emberek társadalmakat kezdejen építeni, ami által birodalmak jöttek létre. Vagyis civilizáció. Kialakult az írássogág és a tudományok. majd az oktatás és az ismeretek átadása generációkról generációkra. Így nem vesztek el az ismeretek, mint egy kis törzsben amit felfal a barlangban a barlangi medve és a pár tucat ember pusztulásával elveszik a generációk alatt felhalmozott tudás. Egy birodalom vagy ország nehezebben pusztul ki, mint egy kis törzs a barlangban és fenmarad a ismeret amire lehet építeni a következő generációnak.
    Vagyis egy olyan szerencsés időszak van az emberiség mögött az elmúlt 10-15 ezer évben, hogy kialakult biológiailag a megfelelő emberi faj és megkapta hozzá a környezettől a lehetőséget. Ha mondjuk késett volna a klíma változás 20-25 ezer évet, akkor az emberiség ma is végtelen hómezőkön kergetné prémekbe csavarva a mamutokat vagy őket a kardfogú tigris. Egy jégkorszaki ciklus változásai azért nem óramű pontossággal történek. a jeges időszakok nagyjából 150-200 ezer évet ölelnek fel. Simán tarthatnánk ott, hogy most kezdene megjelenni az első csöpögő jégcsapok.

  • VolJin
    #39
    Az ősembernek minden képessége meg volt a laptopépítéshez. Ezért sikerült neki néhány ezer év alatt. Az ősember ugyanaz a faj, mint mi, csak korábban élt...
  • globint
    #38
    Vizi civilizáció csak kétéltűek esetén lehetséges, lásd a dogonok kétéltű gyík szerű ufonautáit.
    Utoljára szerkesztette: globint, 2020.09.27. 09:05:52
  • globint
    #37
    Ha jól tudom, a G6 kb. 150-200m-ig sogároz fogható jeleket. A kábel meg semennyire. Ha minden G6-on és kábelen lesz, meg lézerrel, stb., eléggé kihalt bolygónak fogunk tűnni.
  • T_I
    #36
    Ne felejtsük el, hogy - jelenleg - az információt úgy továbbítjuk, hogy valamely vivőfrekvenciát (fény, rádiósugárzás) MODULÁLUNK az információval. A gravitációt nemigen tudom elképzelni, hogy egy asztali készülékkel modulálni lehetne olyan mértékben, hogy az távolról felfogható lenne. Az viszont lehet, hogy más elven továbbítható információ
  • Kelta
    #35
    Földi feltételekből indulsz ki, és lehetőségekből..
  • _svd_
    #34
    "...például ők egy nálunk 2,5-szer nagyobb gravitációjú bolygón fejlődtek ki. Így nagyobb jelentősge van a fizikájukban a gravitációnak. ergo ők mondjuk valamiféle gravitációs hullám fele indultak el."

    A gravitációs hullámokat nagyon nehéz érzékelni. Mindenre egyformán hat,
    Mi mindannyian gravitációs hullámzásban élünk. De ebből nem érzékelünk semmi, te sem.
    A Hold a saját gravitációjával hat a Földre, dagályapály jelenséget okozva.
    A közös oldalon emeli, a másik oldalon csökkenti vízszintet.
  • _svd_
    #33
    '...hanem az intelligencia
    mi egy irányba mentünk el..szárazföld végtagok ujjak..
    vízben más a buli :) '

    Vízben más a buli, valóban.
    Annyira, hogy nincs buli.
    A delfinek az egyik legintelligensebb állatok a Földön. De behatárolt civilizációt lennének képesek építeni. Építeni például semmit. Eszközhasználat talán, az is csak minimális mértékű. Nem kell öltözködni. Az élelmiszer megszerzéséhez nem kell új módszereket kidolgozni. Az ellenség elől rejtőzködni vagy menekülni is jó a már kidolgozott módszerekkel.
    Hiányzik az információ rögzítés módszere. Írás nélkül nem lehet a tudást egymásra építeni.
    Talán a delfinek éneklik meg a világegyetem legszebb balladáit a delfinek életéről, csak rajtuk kívül senki sem tud róla.
  • Kelta
    #32
    Az hogy annak akkor nyoma van
  • cateran
    #31
    "amit írtam az nincs összefüggésben sem a fejlődési sebességükkel se azzal hogy ugyanúgy fejődött vagy másképp
    azt írtam, hogy logikus azt feltételezni hogy felfedezik az elektromágneses sugárzást, és annak a felhasználási lehetőségeit.."

    Az mit segit, ha felfedeztek 1 milliard evvel ezelott? A 2 idezett mondatoddal ellentmondasz sajat magadnak...Ha felfedezik, akkor feltetelezed, hogy kozel hasonlo gorbevel fejlodtek...(multido, jelenido, jovoido)
  • Kelta
    #30
    Ezt te állítod, lehet ők képesek rá
    ősember se tudott volna laptopot építeni :)
    vagy beállítani a pontos időt egy karórán..pedig még az ujjai is megvoltak hozzá
    nem a szervek megléte vagy hiánya dönt ilyen esetekben, hanem az intelligencia
    mi egy irányba mentünk el..szárazföld végtagok ujjak..
    vízben más a buli :)
  • VolJin
    #29
    Aha, kohászat nélkül nem lépesek technológia ugrásra. Víz alatt minden végtag csökevényesedik uszonnyá. Víz alatt nem képesek az anyag szerkezetét feltárni...
  • Kelta
    #28
    Ezt nem hinném, vízbontásból lehet energiát nyerni, és a különböző akusztikus hullámokkal jól lehet operálni a víz alatt
    jó példa erre az amcsi film, A Föld inváziója - Csata: Los Angelesért
    amiben ilyen vizi ufók voltak..:)
  • VolJin
    #27
    Egy vízalatti civilizáció törvényszerűen megreked egy szintem, mivel se tüzet, se áramot nem képesek hasznosítani. Tanulmányozni, megérteni pláne nem... Mondjuk a halak csontból készült baltákkal hadakoznak egymással szint után nincs hová fejlődni.
  • Kelta
    #26
    Persze, de a kezdetekben valszeg ők is ugyanazt használták (használják) mint mi, így ennek a nyomát keressük..
  • Sequoyah
    #25
    A gravitacios hullamot kifejezetten nehez kommunikaciora hasznalni. A gravitacio extrem gyenge a tobbi erohoz (koztuk az elektromagnesesseghez) kepest, es nem hangzik tul hatekonynak feketelyukakat utkoztetni csak hogy elkuldjunk egy SMS-t:)

    A radiojeleket sokkal messzebbre el lehet kuldeni sokkal kevesebb energiabefektetessel.
  • T_I
    #24
    1. Azt nem szokták kihangsúlyozni, hogy az kevés, ha magasrendű élet fejlődik ki, akár nálunk1000x nagyobb intelligenciával, ha nem képesek TECHNIKAI CIVILIZÁCIÓVÁ alakulni. Anélkül pedig nincs távolba ható kommunikáció. 2. Az elektromágneses, de általában a rezgések spektruma azonos a világmindenségben, és a hang, rádió- majd a fényrezgések használata evidens. Ha fejlettebbek, használhatják a spektrum magasabb frekvenciás rezgéseit, akár a röntgen sugárzást stb. 3. Egészen más elven is kommunikálhatnak, amit nem is sejtünk
  • Kelta
    #23
    ok, tiszta ügy, és a vízben mi terjed a legjobban? a hang..de bármely hullámterjedéssel megoldható a kommunikáció, így sok választása Polipiának se lehet :)
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2020.09.22. 15:29:50
  • zola2000
    #22
    Kivéve ha (földi gondolkodással) mondjuk víz alatti lények mondjuk polipok válnak valahogy intelligens fajjá, máris nem olyan alapvető a dolog.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2020.09.22. 14:23:32
  • Kelta
    #21
    de az elektromágneses sugárzás az egyik legalapvetőbb és talán legkönnyebben felfedezhető dolog, és a "képességei" is elég adottak így igen nehéz feltételezni hogy ne használnák..
    szupernova nem robban fel, mert a felrobbant csillagot hívjuk szupernovának :)
    és a gravitációs hullám két feketelyuk összeolvadásakor keletkezik érzékelhetően
    amiket írsz nagy részt értelmetlen, a mágneses hullám (erőtér) nem alkalmazható erre..se a gravitációs hullám...mert az maga a gravitáció a tér gyűrődése..
    persze lehet olyan amit még nem ismerünk
    de egy fejlődő civilizáció amelyik odaér ahol mi voltunk, kb 1900-1930 között, nagyon nagy valószínűséggel feltételezhető hogy az elektromágneses sugárzást alkalmazza kommunikációra, adatátvitelre..
    a többi fikció..de persze bármi lehetséges..lehet telepaták :)
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2020.09.22. 13:03:12
  • t_robert
    #20
    gravitációs hullámokat például ismerjük. mostanában kezdtünk vele foglalkozni és megpróbálni azonosítani egy csillagászati esemény gravitációs nyomát. Mondjuk felrobban 1,5 millió fényévre egy szupernóva ami olyan gravitációs hullámokat kelt a térben, amit még mi is fel tudunk fogni ilyen távolból is. nagyjából az utóbbi pár évben kezdték komolyabban vizsgálni a kérdést. Mostanában történt pár siker a kérdésben, hogy sikerült gravitációs hullámban bemérni és párositani csillagászati események nyomát. vagy mostanában kezdünk netrinó detektorokat építeni, amivel néha képesek vagyunk bemérni távoli események nyomát. lehet, hogy működne valami féle neutrinó sugárzáson(vagy részecskéken alapuló kommunikáció) nagy előnye, hogy simán átgyalogol mindenen minimális veszteséggel csillagon, bolygón gázködön leszarja mi kerül elé. Pont ezért nehéz detektálni. nem tudunk semmit róla, hogy létezik-e 0 tér vagy más dimenziók esetleg valami féle hipertér vagy téridő görbületek. attól, hogy mi jelenlegi tudásunk alapján nem ismerünk semmit csak feltételezünk dolgokat simán lehet más 50 millió éve használja....
  • t_robert
    #19
    vagy alapból mást fedeznek fel a kommunikációra, ami nekünk még az eszünkbe se jutott.... nekik lehet a rádióhullámos kommunikáció volna újdonság... :) nem tudjuk hogy két eltérő faj két eltérő környezetben mit fedez fel. például ők egy nálunk 2,5-szer nagyobb gravitációjú bolygón fejlődtek ki. Így nagyobb jelentősge van a fizikájukban a gravitációnak. ergo ők mondjuk valamiféle gravitációs hullám fele indultak el. Amibn mi még csak ott tartunk, hogy képesek vagyunk érzékelni csillagászati események gravitációs hullámát. (mondjuk felrobban egy szupernova) lehet, hogy az erősebb gravitációs térben fejlődve eleve érzékenyebbek a gravitáció változásra. így mikor valamiféle technológiai korba lépnek ebbe az irányba viszik el a kommunikációjukat. Vagy valami olyan fajból fejlődnek ki, ami képes érzékelni a mágnese tér változásait(mint nálunk a költöző madarak, melyek azt használják iránytű szerűnek) aztán mikor értelmes lénnyé válnak a technológiájuk is a mágneses téren alapul. Aztán szépen elbeszélgetünk egymás mellett... mi nyomatjuk a rádióhullámokat és keressük, a második a gravitációs hullámokat nyomatja és füleli a harmadig meg valami mágneses izét erőltet. És elbeszélünk egymás mellett. a 4. meg 1 millió éve túl van olyan primitív dolgokon, mint rádió hullám, gravitációs hullám, mágneses izé... Hol élünk az őskorban??? már régen valami hiperteres kommunikációt folytat. semmi garancia, nincsen rá, hogy ugyan azt a technológiát használjuk és fejlődésünk ugyanabban a fázisában vagyunk. egy civilizáció történetében pár 10 ezer év egy szempillanat. egy középkori ember számára a mi általunk használt hétköznapi technológia is varázslatnak tűnne. pedig pár száz év a különbség. 500 év még máglyát raktak a furák alá, mi meg teljesen természetességgel beszélgetünk a föld túloldalán levőkkel.... mágusok vagyunk, mint Merlin, pedig csak egy kis tenyérnyi izét használunk valami mobil telefont.... Vajon mekkora technológiai szakadék lehet 1-2-5-10 millió évvel eltérő civilizációk közt? simán lehet, hogy egy bolygón pár 1 milliárd évvel előbb vagy később mászik ki az élet a tengerből a szárazföldre. semmi garancia nincsen, hogy két közeli civilizáció mondjuk 100 fényévnyire egymástól pont ugyan abban a technológiai fázisban van és pont ugyan abban reletív kis időszeletben. lehet, akivel érdemes lett volna kommunikálni már 150 ezer évvel ezelőtt kihaltak. lehet, hogy aki eljutna arra szintre, hogy velünk kommunikáljon már mi leszünk kihalva addigra fél millió éve.... lehet, hogy már nem leszünk itt mert régen átköltöztünk addigra egy másik galaxisba. lehet, hogy amit mi mondjuk egy pulzárnak nézünk az valójában egy évmilliókkal fejlettebb civilizáció energia kinyerése, ahogy éppen feldolgoznak egy csillagot, hogy hasznosítsák... :) magasról leszarják, hogy az olyan fejletlen hangyák, mint mi mit baromkodnak rádió hullámokkal.
    Szóval persze ezek fikciók, mint bármi, de miért gondoljuk, ha léteznek más civilizációk a környékünkön pont ugyan azt használják ugyan úgy, mint mi????? Vagy hogy egyáltalán érdekeljük őket?????? lehet, hogy több ezer civilizációt ismernek a galaxisban és mi az egyik vagyunk számukra, ami talán eljut arra a szintre, hogy majd érdemes legyen velünk foglalkozni. Vagy lehet, hogy szerencsénk, hogy nem tudnak rólunk, mert azt az elvet vallják jobb még a csirájában eltaposni a potenciális konkurenciát mielőtt megerősödik és gondot fog okozni. Így csak eltaposnának egy hangyabolyt.... lehet, hogy rájönnek, hogy vagyunk és kiküldenek egy csótányirtót....
  • Csaba161
    #18
    Ja, és a mágnesek tere is dipól tér, emiatt a mágneses vonzás is a távolság köbével csökken, ezért van hogy két mágnes még kisebb távolságból is alig vonzza egymást, azonban ha összetapadnak, akkor alig tudod szétszedni azokat...
  • Csaba161
    #17
    Ezen mit kéne kifejteni? Ez elemi fizika, hogy vanak dipól, kvadrupól, oktopól stb. momentumok és ezek változása adja a nekik megfelelő sugárzást. A közönséges antennák dipól-sugárzást bocsátanak ki, amit már óvodában is tanítanak.
    Persze lehet fókuszálni ezeket a sugárzásokat, rádiósugárzás esetén ott vanak a mézerek, amelyek energiája alig csökken a távolsággal, de a parabolaantennákkal kibocsátott sugárzás energiacsökkenése is az adott irányban nem túl nagy...
  • VolJin
    #16
    Kofejtenéd mit értesz dipól.sugárzásnak?
    És miért is csökkenne a távolság köbével?
  • gothmog
    #15
    Összefoglalom:
    Az általunk jelenleg látott téridő szeletben nem látunk általunk érzékelhető -értsd: hozzánk hasonló módon létező és kommunikáló- technikai civilizációt.
    -asszem így lenne pontos.
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2020.09.21. 15:10:04
  • Csaba161
    #14
    De, a dipól-sugárzás a távolság köbével csökken...
  • Kelta
    #13
    amit írtam az nincs összefüggésben sem a fejlődési sebességükkel se azzal hogy ugyanúgy fejődött vagy másképp
    azt írtam, hogy logikus azt feltételezni hogy felfedezik az elektromágneses sugárzást, és annak a felhasználási lehetőségeit..
  • _svd_
    #12
    "...miből gondoljuk, hogy egy másik értelmes faj rádióhullámot használ????? alapvetően nem túl hatékony technológia a nagy távolságú kommunikációra. ...."

    Abból gondoljuk, hogy nem ismerünk mást. Az elektromágneses hullámoknál vagy nem képes gyorsabban haladni bármi vagy nem vagyunk képesek megfigyelni azt a bármit. A mai ismereteink szerint a fény sebességét semmi sem lépheti át.
    Vannak fotonpáros kísérletek, de ezeknél a fotonpárokat időben el kell indítani. 100 fényév távolságra el kell juttatni a foton pár egyik tagját, a másikat meg egy helyben pörgetni. Ezek után már lehetne azonnali üzenetváltást csinálni, ha lenne hozzá technológiánk. Elméletileg, mert gyakorlatban nem feltétlenül megvalósítható a dolog.