• t_robert
    #40
    Azért ez kicsit bonyolultabb.... nagyon sok dolognak össze kellett jönni ahhoz, hogy ma emberi civilizációról(egyesek szerint civilizálatlanságról) beszélhetünk.
    Egyrészt kellett hozzá a genetika. az utolsó 100 ezer évben kialakult a homo sapiens faj, ami már rendelkezett minden olyan biológiai jellemzővel, ami alkalmassá tette a civilizáció építésre.
    Aztán kellett hozzá a klíma változás. Ha az nincsen ma nem létezik emberi civilizáció.
    Nagyjából 20-22 ezer éve elkezdtünk kiolvadni az utolsó jégkorszakból. Úgy i.e 10 ezer környékére hatalmas területekről húzódott vissza a hó és jégtakaró. Nagyjából Afrikától egészen fel az északi sarkkörig. Ami azt jelentette, hogy több 10 millió hyégyzetkilométerniy élettér nyílt meg az emberiség számára. Ami lehetővé tette, hogy letelepedjenek az emberek elkezdjenek nővényeket termeszteni és állatokat tartani. majd a letelepedett emberek társadalmakat kezdejen építeni, ami által birodalmak jöttek létre. Vagyis civilizáció. Kialakult az írássogág és a tudományok. majd az oktatás és az ismeretek átadása generációkról generációkra. Így nem vesztek el az ismeretek, mint egy kis törzsben amit felfal a barlangban a barlangi medve és a pár tucat ember pusztulásával elveszik a generációk alatt felhalmozott tudás. Egy birodalom vagy ország nehezebben pusztul ki, mint egy kis törzs a barlangban és fenmarad a ismeret amire lehet építeni a következő generációnak.
    Vagyis egy olyan szerencsés időszak van az emberiség mögött az elmúlt 10-15 ezer évben, hogy kialakult biológiailag a megfelelő emberi faj és megkapta hozzá a környezettől a lehetőséget. Ha mondjuk késett volna a klíma változás 20-25 ezer évet, akkor az emberiség ma is végtelen hómezőkön kergetné prémekbe csavarva a mamutokat vagy őket a kardfogú tigris. Egy jégkorszaki ciklus változásai azért nem óramű pontossággal történek. a jeges időszakok nagyjából 150-200 ezer évet ölelnek fel. Simán tarthatnánk ott, hogy most kezdene megjelenni az első csöpögő jégcsapok.