• wraithLord
    #49
    Az angolul beszélés meg van magyarázva :D, az a legkisebb gond a Star Trekben. Minden csillagflottásnak van egy realtime egyetemes fordítója (mint pl. a Galaxis Útikalaúzban a bábel hal... de több sci-fiben van ilyen), és úgy oldották meg dramaturgiailag, hogy nem azt hallod, amit mond az idegen faj, hanem amit a csillagflottás hall, amit fordít neki a translator.

    A Star Trek tele van hülyeségekkel. Szerintem a legnagyobb hülyeség, hogy bármelyik faj bármelyik fajjal tud szaporodni, mikor semmi közük egymáshoz, és tele van az egész univerzum hibridekkel. Ember-klingon, ember-vulkáni, meg bármilyen kombináció előfordul.
    A valóságban az ember még a csimpánzzal se tud szaporodni, pedig 97%-ban ugyanaz a genetikai állományuk (csak máshogy oszlik el kromoszómákon, eggyel több kromoszómájuk is van, ami önmagában már egy elég nagy bibi).

    De nyilván ez azért van, mert Roddenberry olyan célokat tűzött ki a Star Trekkel, amit nem lehetett volna megvalósítani realisztikus idegenekkel (és realisztikusabb világgal), csak olyanokkal, akik kis eltéréssel úgy néznek ki, mint egy ember, és az emberi viselkedés egy-egy archetípusát képviselik. (Klingonok - méltóságos, nagy harcosok, mint a vikingek; Ferengik - kis nyomi, rafinált, kapzsi politikusok; vulkániak: tiszteletre méltó, magas intelligenciájú, mindig pedáns, jó megjelenésű, de unalmas idegenek, az emberiség felsőbbrendű és bölcs nevelője, akiknek az emberek, mint a *rossz gyerek, csak azért se fogadnak szót... olyanok, mint egyes fantasykban az elfek stb.) Szóval a Star Trek részben ilyen archetípus fajokkal eljátszott görbetükör a valóságra. Többek között ezért is van benne a sok "sci-fietlen" elem, meg hogy sokszor olyan, mint a Barátok közt. (mondja ezt egy "Star Trek fan", azaz én :D)

    ----
    *persze kezdetben csak a saját kereteik között voltak rosszak az emberek, mert a TNG-ig az emberi faj utópisztikus megjavult fajnak volt bemutatva. Csinál ugyan kisebb "csínyeket", de csak a jó cél érdekében, egyébként egy sokkal magasabb szintű erkölcsi síkra léptek fel, tökéletes globális emberi kultúrát hoztak létre a Földön, kinőtték mindenféle rossz tulajdonságukat stb. (amiket átpaterolt Roddenberry és a többi alkotója az ST-nek más fajokra... pl. romulánokra, ferengikre..)