• grobs
    "lényegében a hazai műszaki szürkeállomány is pusztul"

A hülyeség újra kitermeli önmagát. Sajnos el kell ismerni, hogy a mi (40+) generációnk is sokkal gyengébb szakmai tudással rendelkezik mint a szüleinké. Édesapám legalább 40 éve semmit se csinált villamosmérnökként, de még mindig több gyakorlati tudása van mint nekem ... szerencse, hogy én csak diplomáztam, de soha sem dolgoztam villamosmérnökként.
    A tanári pálya nem túl vonzó, így nem a legjobbak tanítanak. Az általuk képzettek sem lehetnek a legjobbak, és így tovább generációról, generációra. Ameddig nem tudjuk elérni, hogy a legjobbak újra tanítsanak ez így marad.
    Nekem persze jó, hogy a legjobbak külföldre mennek, mert én így maradok az "A" kategóriában, de reálisan nem ott lenne a helyem, az országnak viszont ez a lassú halál. Látható, megállíthatatlan sorvadás. Persze ez nem csak Magyarországra jellemző, de a jobb gazdasággal rendelkező országok egyelőre megoldják "agy elszívással" a problémát. Ez viszont mélyíti a szakadékot Európában. Mert a nyugati országok nem csak gazdaságilag, de agyban is gazdagabbak lesznek. Ami innen hiányzik, az odamegy. Mivel a kelet-európaiak alapvetően nyugat kompatibilisek, így a beilleszkedésük szinte probléma mentes. Nincs 2-3. generációs krízis mint a közel, vagy távol-keleti családoknál.