2481
Microsoft Flight Simulator 2020
-
#1559 -
#1558 -
#1557 Akciós most az FSRealistic: Black Friday -
bunny #1556 Na, az is haladás hozzám képest :) Jah, lehet kell még egy kis időt adni nekik. Köszi! -
#1555 Én továbbjutottam, lejjebb vettem a sebességet kb 90-re és utána vissza 103-ra, továbbengedett. Viszont utána 2 teljes kört kell repülni balra és jobbra, ott nem engedett tovább, és nem volt időm próbálgatni. Egy kicsit lehet bugos ez a rész.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2022.11.16. 20:33:09 -
#1554 Csak a felszállást próbáltam de megnézem ma -
bunny #1553 Kipróbáltam a vitorlázó tutorialt, a basic controllban amikor azt mondja, vegyem vissza a tempót 103km/ó -ra és trimmeljem ki - ott valaki továbbjutott? Mert hiába trimmelem ki kb oda (ugye baromira nem lehet a sebességmérőn pont a 103-mat megtalálni) de csak repülök, repülök, repülök és egy kumma szót nem szól többet. -
#1552 :-)))) Köszönöm, akkor megnyugodtam! :-) -
#1551 Természetesen. Known bug from iniBuilds :))))) Még pár peccs és használható is lesz. -
bunny #1550 Nyilván régi gépről érdemes váltani, én pl. a 4gen-es gpem cseréltem 10gen-re, mert ugye se M1 se DDR4 nem ment bele. De mondjuk egy 10600K + gyors DDR4-ről ami van nem feltétlen érdemes csak azért váltani, hogy gyorsuljon a repszim. És ugyanígy a GPU, a 1080TI-t cseréltem 6800XT-re, papíron ég és föld, valójában minimális gyorsulás. Atom felesleges lenne lecserélni egy 7xxxx AMD-re vagy 4xxx nvidia-ra, mert egyik se fogja megadni a stabil 90 fps-t a HP reverben, akkor meg minek költeni. És ha igaz amit írsz mindez a memória miatt.
A DDR5-tel pont az a baj amit írsz, hiába nagyobb a freki, olyan latency idők vannak hogy ajaj... DE a DDR4 is úgy indult, aztán gyorsult, szóval én most ott tartok hogy ülök a se**emen és próbálom a jelenlegi gépet optimalizálgatni, és egy stabil 45FPS-sel nagyon boldog vagyok. -
nibron #1549 CCD (Chiplet) magában foglalja a CCX (Core Complex)-eket. A CCD-ben van maga a CPU core-ja, régebbi típusoknál a cache-el együtt, újabbaknál közös cache-el. Gyártási jelentősége van, a tervezési időt és a dokumentációt csökkenti. Elég bonyolult dolog, bele kell nézni a processzorba. Google-zd fel, és inkább a képeken nézd át, hogy mi mit jelent. Érthetőbb és vizuálisabb:).
Szóval az a helyzet, hogy ez nem befolyásolhatja a cpu alapvető működését. Persze pl. a közös cache használata felgyorsítja a végrehajtást ill. az adatanalízist, de nem ez a lényege.
Minden processzor és régebben az mmu, azonos olvasási és írásciklusokkal rendelkezik. A valóságban azonban nem csak magát az IO műveleteket kell nézni, hanem az utasítás bekerülésétől (értelmezés), a befejezéséig. Régebben az utasításbeolvasás kezdetétől, a következő utasítás beolvasás kezdetéig voltak a utasítás végrehajtási ciklusok. Ma már két utasítás végrehajtása között a cpu belül végez más tevékenységeket is. Tehát az IO ciklus olvasáskor és íráskor ugyanaz, így ugyanazt a sebességet kell produkálnia. Viszont ha belevesszük a cpu-t is az utasítás dekódolással és végrehajtással, akkor az írási ciklus 1-2 órajellel megnövekszik, mert az íráshoz adatelőkészítést kell végezni a cpu-n belül. Magyarán ha az olvasási ciklushoz 6 órajel szükséges, akkor az íráshoz 7, extrém esetben 8 (nem néztem utána csak hasra ütöttem, de ez a lényeg). Így ha az olvasás egy teszten ~45000MB/s, akkor az írás csak kismértékben maradhat el, Azért írtam, hogy saccperkáné 42000 körül kellene lennie. -
#1548 Sziasztok!
Szembesült már valaki azzal, hogy az új A310-300 -as az fps-t kb. 10-14 -gyel csökkenti? Pl. KLGA-n állva 21-23 fps-t kapok, míg egy A320NX (és a legtöbb gép esetében) esetében ez 31-34? -
#1547 Azt mondják azért van, mert a 3800xt 1CCDs, jelentsen ez bármit is :D
A 3900, 3950, 5900, 5950 a dual CCDs. -
nibron #1546 Érdekes. Én alaplapra tippelnék, első lépésben kivenném a RAM-okat és egy másik gépben próbálnám. Lehet, hogy a lapon valamelyik írási vezetéken elszállhatott passzív (szűrő) alkatrész okozza. Ilyenek a memóriamodulban is vannak, de azok tuti nem mennek tönkre.
Szerintem a jó értéknek ~42500 körül kellene lennie. Az, hogy nagyjából a fele számomra azt jelenti, hogy a modul amikor ír, valamiért 1600MHz-en megy, tehát a natívon és nem az extrémen. -
nibron #1545 ha ddr4 3200-as ramod van (gondolom cl16), akkor ahhoz a cpu turbó frekije 4800MHz kellene, hogy legyen. Vagy 5200MHz. A kettő között "elcsúszás" van a két egység között, amit extra késleltetéssel szinkronizál. 5000MHz-el akkor lenne jó, ha a ram 3600-as (CL18 vagy alatti) lenne. Ezért az 5000MHz és 4800MHz CPU freki között nincs is különbség, csak a proci végrehajtásában (az meg semmi).
RAM-ot húzni nagyon nem éri meg még Corsair esetében sem (pedig a húzhatóság miatt olyan drága). A natív sebesség még rendben lenne, de extrém módban hatalmas csapda.
Gondold át lehet, hogy a bios-ban belenyúltál a memóriabeállításokba és ezért lett rossz az xmp. Ha így van bios reset után lehet újra próbálkozni. A Clear cmos jumpert kell rövidrezárni, nem elég a default visszatöltése. A GigaByte-os lapoknál az XMP 1-es profil alapból jó kell, hogy legyen. Ha így is rossz, akkor memóriamodul, de megmondom őszintén kábé 10 éve nem láttam hibás modult (amit nem statikusan vágtak haza).
Egyébként amikor gépet rakok össze vagy vizsgálok, mindig felrakok egy Prepar3D szimcsit, és az nem szállhat el 24 óra múlva sem. Teszt feladat: jó hosszú repülés max. FL140-en, szükség szerint "újratankolással". PMDG-el, ActiveSky-al, sok AI-al, tehát próbálok adni neki. Esetleg a time rate-ot 2x vagy 4x-esre állítani Ha azt kibírja, mindent kibír. GPU stressznek pedig nagyon jó, az összes kikapcsolt "crash" melletti beleszállni a földbe vagy tengerbe úgy, hogy magától "pattogjon", oszt ott hagyni, hadd csinálja. Ha sokáig bírja elszállás nélkül, akkor jó.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2022.11.14. 19:56:59 -
nibron #1544 ja és a gépcsere. személy szerint azért szoktam gépet cserélni ill. teljesen újat összerakni, mert az előző elavult. Jelenleg az MSFS miatt eszembe sem jutott volna cserélni, viszont a visual studio-tól már nagyon ki volt a gép (nagy a fejlesztőkörnyezet). 7700-as és 8700-as gépet cseréltem 12900-asra. Tehát 2-ből, 1-et. Plusz elsődleges szempont volt az energiafelhasználás skálázhatósága (nem a rezsi miatt, hanem munkahelyi projekt). Általában ezért történnek a gépcserék, ki lehet előre számolni, hogy mennyiért mit kapsz, nincs ebben semmi csoda. Részemről teljesen megérte a csere, amit el kellett végezni, az el lett, plusz egy géppel kevesebbet használok. Szuper lett, nincs vele semmi probléma. De, jelenleg a szűk keresztmetszet a DDR5 memóriák nagy késleltetései miatt a memóriában van. Pl. az MSFS-ben ott ahol nem kell nagy memóriaterületekkel dolgozni és elengedem a gpu-t hadd tegye a dolgát, majdnem 8000 körül van az fps. Viszont ahol nagy mozgatások vannak, simán beesik 100 alá. Tesztek is ezt igazolják. Háttértár viszonylatában is ez a helyzet. Ha van egy 7000-es átvitelű SSD-d, akkor amikor dolgozni is kell a memóriában, sosem fogja a max. 3500-at átlépni. Amikor viszont a célterület dummy, akkor megfelel a leírásoknak. Ezek viszont nem jelentik azt, hogy nem lesznek gyorsak a feldolgozások.
Úgyhogy pl. részemről igenis megérte a befektetett pénz, elégedett vagyok. Az már egy más történet, hogy csak a videókártyával megspóroltam közel 300e-et, a többi komponensel is egy "keveset". Ez is szempont volt a váltásnál. -
nibron #1543 ez mindig így van. nem tudok olyanról, amikor minden összeklappolt volna. talán csak az amikor a sima ddr-ek után megjelentek az sdram-ok, akkor sokkszerűen megnőtt a memóriák sávszélessége, és volt egy kis idő amikor a cpu is együtt haladt vele.
egyébként most nem is az a visszhangja ennek az egésznek, hanem inkább az, hogy érdemes-e ddr4-ről, ddr5-re váltani. és a válasz elég egyértelmű nem. tehát csak azért nem érdemes cserélni, hogy ddr5 platform legyen. valszeg ennek is köszönhető, hogy a 12th generációnál elérhető a ddr4 támogatás, sőt ddr4-ddr5 adaptereket is gyártanak.
viszont aki most, teljes gépet épít, ott már a ddr5 platform a javasolt, a későbbi esetleges lapcsere ill. memóriacsere elkerülése végett. a ddr5 memória kicsit azért gyorsabb mint a ddr4 és alapból nagyobb frekvenciákon dolgozik (az összehasonlítás közel azonos frekikkel készül), tehát nagyobb sebességű lesz. a ddr5 más szervezésű adatbusszal dolgozik (64 bit helyett 2x32bit), így az x64 típusokon ezzel is sebességet lehet nyerni (kvázi quad-ként kezeli, és a bájt, word integer 32 biten jön be és nem 64-en). Mivel a 86-os utasításkészlet utasításainak a hossza erősen asszimetrikus, a végrehajtásban elég sok időt lehet így nyerni, szemben mondjuk egy ARM utasításkészlettel.
viszont az említett cpu és gpu iszonyat gyors, mellettük már feltűnik a memória RAS és CAS jeleinek az elég nagyszámú késleltetése. az msfs ultrán hajtva PMDG-el is csak 20% körüli terhelést jelent cpu és gpu viszonylatban. a memória viszont a címzésenkénti közel 100 óraciklus késleltetésével, itt meg is fogja a végrehajtást. magyarán nem lesz több fps, mert a memória ennyit tud. -
#1542 Szia,
nem kell rotor brake és a throttle sem. A helikopterben felejtsd el a gázkart, nagyon leegyszerüsítve a helik mindig optimális gázzal repülnek és ezt a governor szabályozza. Neked nem kell a gázadással foglalkoznod mint egy repülőgépben. Neked csak a kollektívvel és a ciklikussal kell törődnöd, és persze a farokrotor pedállal.
Vegyük pl. a Bell 407-est:
a kollektíven a gázkaron beállítod a 'fly' pozíciót és ennyi, ezt az automata tartani fogja. Utána már csak a kollektív fel-le mozgatásával szabályozod az emelkedést süllyedést. Ezt nagyon finoman kell csinálni, mm-t mozdítva, gyakorolni kell meg nem árt egy jó joytstick.
A kollektívvel meg jobbra-balra, előre/hátra döntöd a gépet. Adott kollektívtez adott farokrotor kell, szólal mindkét kezed és a lábad is folyamtosan használnikell az egyensúlyhoz.
Ezen kívül van a beállításokban rotor trim is, én ezt rákonfiguráltam a jojra mintha repülőgép trim lenne, a bólintást/dőlést lehet trimmelni minden sebességhez (és kell is)
Ha jól csinálod akkor elengedett kézzel is stabilan repül a heli.
Ha van kérdésed írj nyugodtan, akár tudok csinálni egy rövid videót is hogy én hogyan állítottam be.
Minden segítség ki van kapcsolva pl ezen a repülésen is:
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2022.11.14. 12:15:54 -
#1541 Sziasztok!
Helikoptereseket kérdezném:
Egy-két dolgot nem értek a helikopterekkel kapcsán. Eltartott egy ideig mire jobban elsajátítottam az irányításukat, a testreszabott HOTAS x52Pro-val. (assist-ok bekapcsolva) De:
Amikor landolnék, akkor az optimális süllyedési sebességet elég nehéz "eltalálnom". Tudom van 3 dolog: A Collective tengely, a Helicopter Throttle tengely és a Rotor brake. (A trimm-ek kezelését is vágom) Általában a rotorfékkel próbálkozom, optimális collective teljesítménnyel, de így is gyakran szerintem igen keményen érek földet, de néha van, hogy tényleg olyan magas süllyedéssel esek a földnek hogy aircraft crash üzenet a vége...
Erre van tipp, vagy csak rengeteg gyakorlás?
A másik dolog ami jobban foglalkoztat engem: A valódi helikopter pilóták is honnan/hogyan a fenébe tudnak PONTOSAN HELYRE landolni a magasságból??? Pl. a karikás "H" betűjel közepére.
Mert ezt én VR-ben se látom át! Hiába lehet jól látni a helikopterből, ha lefele nézni nem lehet (pl. nincs üveg a pedáloknál :P ) ! Honnan tudjam egy ismeretlen terület felett hogy ha pl. fák vagy épületek között tenném le a gépet, függőlegesen süllyedve nem fogok véletlenül egy fa objektumra ütközni? Van erre műszer, ami segíti a pilótákat?
Ja és nyilván a landolás közben nagyon finoman kell kezelni a botkormányt, hogy pontosítsunk a landolási helyzetünkön. -
bunny #1540 Érdekes amit fejtegetsz, hogy a memória sebesség a limit. Ezesetben atom felesleges millát költeni a vasra, úgyse lesz soha olyan sebességed amit szeretnél. -
#1539 Ha már említetted a memóriát, csináltam egy aida benchmarkot. Nem igazán értem miért ilyen gyenge a memória írás, ennek majdnem a duplája kellene hogy legyen.
-
#1538 Eddig tuninggal ment a gép, xmp engedélyezve volt és a proci is 5 ghz-en ment, de sajnos az MSFS miatt vissza kellett vennem. Semmi mással nem volt gond, minden játék szuperül fut (Il2, DCS), de ahogy engedélyezem az xmp-t a játék pár perc után lefagy, van hogy kékhalállal.
MSI gaming edge lapom van.
Viszont vr-ban nyomom Reverbbel, ha monitor lenne nem érdekelne, de itt számít minden fps.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2022.11.13. 20:01:36 -
nibron #1537 először is bocsi, elírtam a procit: nem 13900ks, hanem 12900ks. a 13900k nem az enyém, még csak most csinálom.
van gépem amiben 7700k-s proci gtx1070-es 8gb grafika és 32gb ddr4 3200 és 3600-as ram (mindkettő van, de végeredmény szempontjából nincs jelentősége). 1080p-ben teljesen jól megy a pmdg737-el is (van 50 fps nagyjából stabilan). de itt is el kell engedni az acpi-t, különben elszáll. 16gb rammal használni elég kockázatos, de ha valaki gyorsan reppenni szeretne az alapgépekkel jól működik.
az xmp profilt kikapcsolni nem érdemes, mert nagyon sokat veszítesz. gigabyte lapod van? viszont túlhajtani sem szabad. ha a ram meghibásodott (lehet tesztelni csak sokáig tart), akkor jó eséllyel van rá garancia.
9700k bőven elég az msfs-hez, engedni kell, hogy turbóban menjen, ha a lapod támogatja nagyon gyors procit lehet belőle csinálni alapból. jól kell mennie 1080p-ben, szerintem 2k-ban is megoldható, 4k irreális. de itt is alapvetően a vga kártya a mérvadó. 1070-el közepes (néhol magas) beállítás, 3090ti-el pedig ereszd el a hajam, és még így sem lépi át az 50%-ot.
az új gép amit épp összerakok 4090-et tartalmaz. a 3090-hez képest is rohadt gyors, viszont kihajtáskor már nem volt elég az 1200w-os táp, 1500-as kell. De: amikor nagy memória blokkokat használó teszteket csinálok, belassul a memória miatt. Szóval most megint ott tartunk, hogy van jó cpu és gpu is, az alaplap is inkább támogatja mint visszafogná (azért 200-ezerért legyen is így), de nincs elég gyors memória. ebben 6ghz-es ddr5 van, de megfogja a feldolgozási sebességet, gondolom azzal, hogy szinte minden késleltetés 40 óraciklus benne. -
#1536 Hmm, érdekes amit írsz. Nekem csak 32gb 3200-as memória van, de alapra kellett állítanom az xmp profilt mert a játék fagyott, és rengeteg tesztelgetés után úgy gondolom a memória miatt. Semmi más játék nem fagy amúgy semmilyen tuninggal, de az MSFS háklis a memóriára.
Amúgy nekem 9700k procim van és az is gyenge a játékhoz. Upgradelni kellene de drága minden. -
nibron #1535 a balanced beállítást biztosan át kell állítanod.
prioritást ne piszkáld, úgy jó ahogyan van. rendszergazdai indítás viszont elvárt. a windows-ban magára az exe-re kell globálisra beállítani.
ha különböző felbontásoknál közel ugyanaz az fps van, akkor az inkább memória. ha a cpu-nak és a gpu-nak is van szabadideje, akkor tuti.
nekem 13900ks cpu 3090ti 24gb vga és 64gb ddr5 ram van. a cpu és a gpu is unatkozik, a memória viszont teljesen ki van használva (pedig quad-ként használja). ez van, majd ha lesz gyorsabb memória lehet cserélni. viszont ennél a konfignál is oda kell figyelni az acpi beállításokra. főleg azért mert a cpu 250w-ot, a gpu 400-450w-ot eszik ténylegesen. ilyenkor már az áramkorlátozók is megszólalnak.
a memória sebessége szabályozza alapvetően az ssd-k átviteli sebességét is. persze csak a gyors ssd-knél (3000 felettiek). -
#1534 Nem tudom igazából, gyanús hogy ennyire gyenge ez a 3800xt proci a 6900xt vga-hoz, mert 2k-ban és 4k-ban is ugyanannyi fps-em van. Azt hiszem vennem kell majd egy 5800x3D-t.
Eddig ryzen balanced beállítást használtam az energiagazdálkodásnál, megnézem high performance módban. Olvastam olyat is régebben, hogy a flightsim.exe prioritását magasra vagy valós idejűre kell állítani.
Utoljára szerkesztette: macleody, 2022.11.12. 17:20:01 -
nibron #1533 az msfs nagyon erőforrásigényes. ha össze-vissza mindenféle hibaüzenet nélkül kilépeget, és a windows eseménynaplóban nem mindig ugyanaz az alkalmazáshiba van, akkor jó eséllyel az acpi szórakozik veled. a vezérlőpulton teljesítménycentrikusra kell az energiamodult állítani, a gpu energiamegtakarítása ki állásban, a cpu minimumja is 100%-on legyen. ha esetleg van valamilyen teljesítmény szabályzó alkalmazásod, vagy a bios-ban vannak ilyen beállítások, ki kell őket lőni.
erőforrászabáló alkalmazásoknál nem igazán tesz jót a futásnak, hogy össze-vissza ugrálnak a frekvenciák, előbb-utóbb memóriahiba lesz a vége.
a teljesítménycentrikus üzemmódról még csak annyit, hogy az eredetileg is létezik a windows telepítése óta, nem szabad megváltoztatni. eredetileg a windows a mérsékelt módot állítja be. ha állítgatva lett a teljesítménymód, akkor valszeg csak a windows újratelepítése tudja csak visszaállítani (nem tökéletes még a világ).
ha van gpu profilod az msfs-hez ott is tiltani kell a spórolós üzemmódokat.
amivel eddig találkoztam ilyen hibákkal és nem a hardware volt a rossz, mindig ez volt. én is üres community-el szoktak tesztelni, de a pmdg 737-est berakom. nem kell letúrni, elég "elmúvolni", és amikor kész "visszamúvolni". az a szívás amikor emiatt a probléma miatt 4-5 óráig jól működik és utána dörren el. -
#1532 Na megnézem, most törlök mindent a communityből. Valamelyik nap letúrtam a vga drivert ddu-val, utána 80fps-em volt Rioban a HPG145-össel. Most megnéztem, a fele van csak. Valami nagyon be van akadva nálam. -
#1531 Ahh, későn volt már, összekevertem az alt+tabot a ctrl+tabbal. Akkor nem tudom mi lehet a probléma,nálam a community átnézés segített mindig. -
#1530 Nem vr-ban nyomom, meguntam az fps-sel való kínlódást. -
#1529 Én is vr-ban nyomom, nálam nincs gond az alt+tabbal. A wmr portált indítod előbb vagy a játékot? Mert nálam akkor szokott kilépni ha előbb a játékot indítom és csak utána a vr-t.
SZóval én így csinálom: reverb bekapcs (wmr elindul), ha a hmd ready akkor játék elindít, repülés betölt -> fly, és ha a pilótafülkében ülök akkor alt+tab.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2022.11.12. 00:10:39 -
#1528 Az a gyanúm, hogy az alt+tab nem tetszik neki. -
#1527 Hmmm nálam semmi ilyen. Üres community mappával próbáltad? Szerintem összeveszik vmi addonnal. -
#1526 Most próbáltam épp a helit, de megint fogta magát és kilépett a francba a játék. Már nem először csinálja. -
#1525 Minden nagyon zsiráf. Meglepődtem hogy nem a szokásos félig kész repülőket adják ingyen, a vitorlázók és a helik is jók lettek
-
#1524 Köszi uraim.
Nincs Navigraph előfizum, azért a pár alkalomért nem éri meg előfizetni szerintem.
Na, akkor update-re fel, lássuk mit rontottak el az új frissítéssel :) -
#1523 Sziasztok!
19 ért adják most a standardot megéri vagy várjak még vele? -
VDomino #1522 SimBrief, a flight plane- t tudod importálni az FMC- be is. Annyi, hogy régebbi Navdata- val dolgozik, ha nincs Navigraph előfizud. -
nibron #1521 Én az Aerosoft FPX-et tervezem használni (még nem próbáltam). Az van meg és szeretem is, szerintem kompatibilis a PMDG gépeivel. De most nincs időm, még arra sem, hogy kiadásilag megnézzem, hogy áll az MSFS-el. -
#1520 Én a játék beépített tervezőjét használom a Boeinghez az atc-vel, semmi különös, nekem elég ez is kezdésnek. Vannak hibái de bőven használható.
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2022.11.10. 08:41:11