• kvp
  #19
  "Dél Korea annyira lesz az USA nagy gyártókapacitása, mint Németország. Hamarabb fogják az összes gyártósort a Balkánra hozni.."

  Jelenleg mar az. Amit nem kinaban gyartanak, azt jellemzoen Del Koreaban vagy Tajvanon. Nem nagyon maradt gyartokapacitas az USA teruleten.

  "Mier kinai akku gyartoval szerzödik pl a BMW es miert szeretnek a gyartast Nemetorszagba hozni? Mert nincs technologiai konkurenste az adott kinai technologianak."

  Van. A Tesla altal hasznalt japan aksik. Viszont azt ertelemszeruen nem adjak a japanok a konkurens gyartoknak. A Tesla egyik alapitojat (a knowhow-val egyutt) viszont elvittek a kinaiak az SF Motors-on keresztul, ami egy kinai tozsdei ceg tulajdonaban van, aminek a partnere a legnagyobb kinai allami autogyar. Igy kisse kerulouton, de ugy nez ki sikerult megszerezniuk a kinaiaknak, a japan technologiat.

  Egyebkent az ARM jelenleg egy japan befektetocsoport tulajdonaban van, de eladtak egy reszet arab befektetoknek. Szerintem ha eleg penzt kapnak erte, akkor eladjak gond nelkul a maradekot a kinai allamnak is. Onnantol meg a kinai allam donthetne el, hogy ki is gyart arm-os procit es ki nem. (gondolom csak a delkkoreaiak es az Apple nem kapna licenszet) Plusz ott van a kvazi 'sajat' architekturajuk is, ami az idok soran nyiltta es ingyenesse valt MIPS architekturara epul. (elvileg 2019 Q1-ota tenyleg ingyenes)