• Munkas
  #20
  Kínai gazdaság úgy működik, hogy az ország középső régióiban a szerencsétlen csórók szó szerint pár marék rizsért güriznek napi 12-14 órát. És amit ott megtermelnek, azt a Kommunista Párt „átcsoportosítja” a part menti fejlett régiókba, és abból épül a kínai gazdaság. Mint a ruszkiknál a ’20-’30-as években, mikor a falvakban milliók haltak éhen a munkásosztály felemelkedése érdekében.
  Aztán a pénzzel elmennek nyugatra befektetőket keresni. A követelmény meg az, hogy csak az mehet kínai piacra, aki helyben termel. Erre a fejlett cégek felhúzzák ott a gyárakat, betanítják az embereket, akiket aztán a párt tovább küld a gyár Kínai megfelelőjébe, vagy annak fejlesztő cégébe. És mindjárt ott hasznosulnak a munkamódszerek és a nyugati tervek. Mindent átvesznek (ellopnak), hasonló lesz a hatékonyságuk, mint a korábbi partnereiknek. Csakhogy a párt ezt a gyárakat tovább dotálja, így a nyugatiak versenyhátrányba kerülnek. És nem csak Kínában, hanem külföldön is, sőt még a saját országukban is. Ez a kínai terjeszkedés lényege.
  Trump is arra rágott be, hogy az amerikai innovációkon alapuló és amerikai szervezési és munkamódszerekkel gyártott termékeket adják el Amerikának kiszorítva a piacról saját gyáraikat.
  Nem kell az amerikai barátságot szidni, ők nagyon jól együtt tudnak működni az ottani barátaikkal (ld. Japán, Korea stb.), csak épp a kínaiak élnek vissza a barátsággal, mivel folyamatosan arra játszanak, hogy válhatnak a saját partnereik minél jobb konurrenciájává. Ezért kapták most ezt a figyelmeztetést.
  Ez nem a Huaweiről szól. Ők nem saját erőből voltak jók, hanem a párt dotációja miatt, és a cég így magszerzett erejét sem csak brand-re fordították, hanem arra amire a párt utasítást adott nekik.
  Aki volt már Kínában az érti, hogy ott kb. az megy, mint nálunk 50 éve. Vannak látszólag önálló cégek, de minden a Kínai Kommunista Párté.