11
  • esztyopa
    #11
    Én is !
    Hol vannak azok a régi,szép idők,amikor csak ember ölt embert?
  • mcganyol
    #10
    Végre valaki, aki érti mit hívunk ma mesterséges intelligenciának. Túl van misztifikálva az amit jelenleg ezek tudnak, szó sincs önálló gondolkodásról, csak hogy bizonyos célokat úgy tud elérni egy gép, hogy nem tudja előre a lépéseket kb.
    Akit érdekel annak szerintem érdemes némi elméleti képzés azért (nem kell túlzásba vinni), főként matek. Akinek a parciális deriválás nem mond semmit az nem fogja érteni a hibavisszaterjesztést, hogy miért működik (ez pedig a machine learning v deep learning alapja, hogy hogyan "tanulnak" a neurális hálók). Ettől egyébként lehet ai rendszereket fejleszteni, igazán jó frameworkok vannak, de a basic concept nem lesz meg, hogy hogy működik és akkor képzeleg az ember ilyeneket hogy terminátor és gondolkodik a gép, meg új vágyai és ötletei lesznek.
    Képzéshez bármely egyetem előadásai nyílvánosak bárki számára, csomó tök jó online kurzus is van (ingyenesek közt is). Szerintem 100óra befektetéssel az is megérti akinek a matekhoz se sok köze van. És tényleg jó állások vannak, ha valakit a téma érdekel. Szóval hajrá :)
    Utoljára szerkesztette: mcganyol, 2018.08.30. 21:32:59
  • Nos
    #9
    Valójában mindkét országban elég komoly prioritás az AI. Az a baj, hogy ha mesterséges inteligenciáról van szó, akkor az emberek jó része sokszor egy önállóan gondolkodó, öntudattal rendelkező entitásról beszél. Biztos ilyen irányú kutatás is van, de ettől még messze vagyunk. A machine learning módszerek, neural networks már kb mindenhol jelen van, gyártás, önvezetés, képfelismerés, project management, tőzsde, biztosítások, egészségügy, hadsereg, logisztika . . .

    A mérnökök, politikusok, vállalatok annyira nem félnek ettől a technológiától, hogy épp durva hiány van az ilyen szakemberekből, és nagyon megy az agyelszívás. Abban igazad van, hogy a politika valószínűleg nem látja át tökéletesen, hogy mit kellene fejleszteni, ebből a szempontból csak követő, de azért a már kialakított módszereket elég szép számmal használják Kínától a nyugati világig. Kínában az AI valószínűleg eléggé benne van az óriási populáció megfigyelésében, de a nyugati választások befolyásolásában is erősen látszik, hogy a háttérben valamilyen neural networkre alapuló algoritmussal mérték fel a lépéseket. Az usában már kísérleteztek azzal, hogy előrejelezzék egy adott város adott körzetében, hogy kit érdemes igazoltatni a rendőröknek (ez az algoritmus elég rasszista lett), körülbelül millió felhasználási lehetőség van. Most ott járunk, hogy van egy technológia, ami még nem épp kiforott, de már most is több területen lehetne használni, mint amennyi a szakember kapacitás.

    Ha valakit érdekel, és jóban vani, a lineáris algebrával, bayes statisztikával, meg valamilyen program nyelvvel, akkor szerintem most érdemes ebbe az irányba képezni magát, mert egyetemi diploma nélkül is jó kis állásokat lehet megcsípni.
  • overseer-7
    #8
    A kifejlett intellektuális potenciáljában a mesterséges intelligencia számára annyira se leszünk ellenfelek.. mint amennyi fenyegetést jelent nekünk a majmok társadalma valami eldugott erdőben.
  • kvp
    #7
    A pentagon amiatt aggodik, hogy Kina jobb fegyverrendszereket fejleszt es nem az az amerikai hadsereg lesz a vezeto katonai ero a Foldon. Megeshet, de a fenti programok kb. az apropenz kategoria, raadasul az EU-hoz hasonloan a katonai es politikai vezetok nem igazan latjak, hogy mit is kellene fejleszteni. Szerencsere ez Kinaban is igy van.

    Tenyleges, emberektol fuggetlen katonai MI-t nem nagyon akar senki fejleszteni a nyugati vilagban, de valoszinuleg Kinaban sem, bar ott inkabb a politikai vezetes tulelesi osztone miatt, mig nyugaton inkabb a mernokok nem akarnak magukra is veszelyes rendszereket.

    Rovidtavon nem jellemzo, hogy az emberek (politikusok, katonai vezetok) kiengedjek az iranyitast a kezukbol. Hosszabb tavon meg majd meglatjuk.

    "Az önvezető autók és elektronikus fegyverek korában némileg elektronikához is értő programozóként egyre jobban aggódom. (Ld.: tin whiskers)"

    Az elektronika miatt nem erdemes aggodni, mar eleg regota tudunk olyan hardvert kesziteni, ami sulyos fizikai serulesek eseten is kepes megbizhatoan mukodni. A szoftverek begbizhatosaga sem olyan nagy gond ma mar. Itt az egyetlen problema az, ha nem azt akarja mondani a programozo amit vegul mond, azaz hibasan van meghatarozva a rendszer celja. Az automatikus fegyverrendszerek eseten tehat nem a meghibasodas, hanem a tokeletesen mukodo, csak eppen hibas celokkal ellatott rendszerek jelentik az igazi gondot. A szomoru az, hogy a gepek jelenleg csak azt csinaljak amit mondunk nekik, tehat ha baj van, akkor arrol jellemzoen az emberek altal keszitett program logikaja tehet. Ontanulo rendszerek eseten is ugyanez a helyzet, ugyanis ott a tanulo adatbazis tartalmaval hatarozzuk meg a vegeredmenyt, csak ezt a legtobb ember nem latja mar at.
  • YaniMan
    #5
    Az önvezető autók és elektronikus fegyverek korában némileg elektronikához is értő programozóként egyre jobban aggódom. (Ld.: tin whiskers)
  • Jawarider
    #4
    Van valami újdonság egyből a fegyverekre terelődik a téma. Mintha már lett volna ilyen a történelemben....
  • levy668
    #3
    LOOOL :) Ez egy korrekt összefoglaló.
  • NEXUS6
    #2
    1. "A mesterséges intelligencia miatt aggódik a Pentagon"
    2. A Pentagon miatt aggódik a mesterséges intelligencia
    3. Nem aggódik a Pentagon miatt a mesterséges intelligencia

    XD

  • levy668
    #1
    Hehe, aki először kifejleszti az első körben legyőzi az ellenségeit, majd második körben ő is eltűnik a feledés homályában :) Skynet/terminator live.