• kvp
    #7
    A pentagon amiatt aggodik, hogy Kina jobb fegyverrendszereket fejleszt es nem az az amerikai hadsereg lesz a vezeto katonai ero a Foldon. Megeshet, de a fenti programok kb. az apropenz kategoria, raadasul az EU-hoz hasonloan a katonai es politikai vezetok nem igazan latjak, hogy mit is kellene fejleszteni. Szerencsere ez Kinaban is igy van.

    Tenyleges, emberektol fuggetlen katonai MI-t nem nagyon akar senki fejleszteni a nyugati vilagban, de valoszinuleg Kinaban sem, bar ott inkabb a politikai vezetes tulelesi osztone miatt, mig nyugaton inkabb a mernokok nem akarnak magukra is veszelyes rendszereket.

    Rovidtavon nem jellemzo, hogy az emberek (politikusok, katonai vezetok) kiengedjek az iranyitast a kezukbol. Hosszabb tavon meg majd meglatjuk.

    "Az önvezető autók és elektronikus fegyverek korában némileg elektronikához is értő programozóként egyre jobban aggódom. (Ld.: tin whiskers)"

    Az elektronika miatt nem erdemes aggodni, mar eleg regota tudunk olyan hardvert kesziteni, ami sulyos fizikai serulesek eseten is kepes megbizhatoan mukodni. A szoftverek begbizhatosaga sem olyan nagy gond ma mar. Itt az egyetlen problema az, ha nem azt akarja mondani a programozo amit vegul mond, azaz hibasan van meghatarozva a rendszer celja. Az automatikus fegyverrendszerek eseten tehat nem a meghibasodas, hanem a tokeletesen mukodo, csak eppen hibas celokkal ellatott rendszerek jelentik az igazi gondot. A szomoru az, hogy a gepek jelenleg csak azt csinaljak amit mondunk nekik, tehat ha baj van, akkor arrol jellemzoen az emberek altal keszitett program logikaja tehet. Ontanulo rendszerek eseten is ugyanez a helyzet, ugyanis ott a tanulo adatbazis tartalmaval hatarozzuk meg a vegeredmenyt, csak ezt a legtobb ember nem latja mar at.