• Nos
    #9
    Valójában mindkét országban elég komoly prioritás az AI. Az a baj, hogy ha mesterséges inteligenciáról van szó, akkor az emberek jó része sokszor egy önállóan gondolkodó, öntudattal rendelkező entitásról beszél. Biztos ilyen irányú kutatás is van, de ettől még messze vagyunk. A machine learning módszerek, neural networks már kb mindenhol jelen van, gyártás, önvezetés, képfelismerés, project management, tőzsde, biztosítások, egészségügy, hadsereg, logisztika . . .

    A mérnökök, politikusok, vállalatok annyira nem félnek ettől a technológiától, hogy épp durva hiány van az ilyen szakemberekből, és nagyon megy az agyelszívás. Abban igazad van, hogy a politika valószínűleg nem látja át tökéletesen, hogy mit kellene fejleszteni, ebből a szempontból csak követő, de azért a már kialakított módszereket elég szép számmal használják Kínától a nyugati világig. Kínában az AI valószínűleg eléggé benne van az óriási populáció megfigyelésében, de a nyugati választások befolyásolásában is erősen látszik, hogy a háttérben valamilyen neural networkre alapuló algoritmussal mérték fel a lépéseket. Az usában már kísérleteztek azzal, hogy előrejelezzék egy adott város adott körzetében, hogy kit érdemes igazoltatni a rendőröknek (ez az algoritmus elég rasszista lett), körülbelül millió felhasználási lehetőség van. Most ott járunk, hogy van egy technológia, ami még nem épp kiforott, de már most is több területen lehetne használni, mint amennyi a szakember kapacitás.

    Ha valakit érdekel, és jóban vani, a lineáris algebrával, bayes statisztikával, meg valamilyen program nyelvvel, akkor szerintem most érdemes ebbe az irányba képezni magát, mert egyetemi diploma nélkül is jó kis állásokat lehet megcsípni.