111
  • paragic
    Az MI jelenlegi útviszonyokhoz való fejlesztése gyorsabb és olcsóbb, mint a teljes úthálózatot átalakítani.
    Azon kívül bármit csinálsz az utakkal, mindig lesz aki vezetés közben elbambul vagy a telefonját nyomkodja, stb.
  • NEXUS6
    Jaaaa, de akkor miért nem arról szól a cikk, hogy hogyan kell a közúti közlekedést biztonságosabbá tenni!?

Mondjuk, ha az utakat a robikocsi használatára felkészítik, azzal jelentősen csökkentik a humán sofőrökre jellemző baleseti kockázatot is, csak mert manapság óriási kupleráj van az utakon, amihesz iszonyat figyelem, meg reakció készség kell, ami olyan szinten ma még nincs meg robinak.
  • paragic
    "Nekik, külön engedélyt adnak, hogy mégis legyen saját verdájuk?"

Senki nem mondta, hogy a saját tulajdonlás be lesz tiltva, csak pénzügyileg nem fogja megérni és piaci folyamatok révén csökkenni fog az aránya.
  • paragic
    "Másrészt a fejletlenebb országokban ez sosem fog bekövetkezni. De lehet, hogy a fejlettekben sem...amit még vezetni is jó érzés (szinte minden autógyár erre építi a reklámot egyébként, ha elkerülte volna a figyelmet), mert az önkifejezés eszköze, amire jó ránézni, beleülni..."

Csakhogy ez az érzés évente egymillió emberéletet követel az utakon, illetve a sérültek kezelése hatalmas tétel nemzetgazdasági szinten. Így viszont ésszerűnek tűnik a száműzésük, amint egy nagyságrenddel biztonságosabbak lesznek a biorobotnál.
    A füstös kocsma is egy érzés volt, mégis betiltották a dohányzást a vendéglátóhelyeken, a zúgolódás ellenére is.
  • paby88
    szerintem még 30 év is kevés lesz erre
  • fszrtkvltzttni
    Ja, mert a családtagot le szokás cserélni, ha már sokat futott.
    Mit szeretsz az autódon ennyire, hogy a kipufogó nem tágul ki? :D
  • SanMaster
    Hát ez érdekes lesz. Én minden nap kocsival járok munkába. Ha BKV-val mennék akkor az 90 perc lenne, kocsival 30. Nem tudok meglenni kocsi nélkül, és ahogy mások is írták szeretek vezetni. Tehát a jövőben minden reggel hívom majd a bérautót... hmmm... és ha nincs éppen szabad arrafelé? Akkor nem megyek dolgozni. Ez az egész olyan, mintha azoknak találták volna ki, akik 1 héten 1x használnak autót. Én nem szórakozok, vásárolgatok....
  • AgentKis
    Furcsa lesz 5000 eurót (1,5 milliót) spórolni. (az egyszerűség kedvéért 300-al számolok.)
    Jelenleg egy 660.000HuF (2.200 Eur) ért vásárolt autóm van, amit fél éve használok. 5,8 liter benzint eszik 100 Km-en. Éves szinten kb. 10.000 km-t megyek vele. Ez ugye akkor 580 liter benzin. Ez a 351-es átlagárral számolva is kb. 204.000 HuF (680 Eur)
    Javításra menjen el mondjuk évi 150.000 HuF, adó+biztosítás évi 30.000HuF alatt (100Eur).
    Használjam 3 évig a kocsit, az egyszerűség kedvéért 0 Ft-ot érjen 3 év múlva... Tehát: Bekerülés 660.000, "gondozás" 480.000, üzemanyag: 800.000 (hátha drágul, amit azért kétlek), 1 műszaki vizsga kb. 60.000.
    Ez így 3 évre 2.000.000 Huf (6666 Eur)
    Ami 1 évre: 2222 Eur
    Ebből én hogyan spórólhatok meg 5000 Eur-t?
    Ennek egy módja lenne, ha km-enként 0,278 Eurt, azaz kicsit több mint 83 Ft-ot kapnék, hogy nem saját kocsival járok!!! XD

Já és ide alám (#63) válaszul, vihetem a robikapát is!
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.10.25. 11:48:52
  • dyra
    Nem tudom, a kocsi azért más. Nekem van hobbi "telkem" mibe teszem a robi kapát és az egyéb szerszámokat még kimegyek kicsit "földmüveskedni"? Azért ezzel elég sok ember van így. Nekik, külön engedélyt adnak, hogy mégis legyen saját verdájuk? Vagy a robi kapát vigyem ki a hátamon?

Vagy az ia automatizált lesz, megmondom egy cégnek mikor kapjál be, az automata kimegy bekapálja, egy másik cég meg automatában leszedi a barackot. Frankó. Csak akkor minek van hobbi telkem?

Kicsit agyukra ment az informatikusoknak meg a Musk féle "látnokoknak" a sok automatizáció. Én pl vezetni is szeretek, nem akarok róla lemondani.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.10.25. 11:10:21
  • NEXUS6
    Előregondolkodtam. Hétközben jelenleg is villamossal, meg villanybusszal járok, tömegközizek, lelkiismeretem tiszta. Hétvégén meg elmegyek a SAJÁT kocsimmal bevásárolok, kirándulok, élvezem. Lexarom, hogy az utcán áll hétközben, ha építenének rendes parkolót (15 éve építik, azóta sincs kész) ott állna.

Marhára nincs sükségem a közösségi kocsira, ahol kaja, ivás, háziállat, dohányzás alapból tilos (lásd greengo szabályzat), hogy beszéljünk a dzsuváról is. Ezek egy részét legalább a tömegközin hagyják, szal ha egy üdítőt be akarok nyomni nem ütik ki a kezemből, vagy nyom fel stikában a köv júzer.

Szal elgondolkodtam, ez is piaci alapon működik, ha az emberek nem igénylik, akkor nem fog. Leírom mégegszer, hogy kicsivel többért most is van telekocsi, GreenGo, taxi és pont annyira népszerűek, amennyire, ha fele árba lennének, meg robotsofőr lenne bennük sem nőne az egekbe, változtatná meg az autózás filozófiáját. Szerintem.

Van pár fiatal ismerősöm, esetenként hipszter beütéssel, abban a pillantban, hogy normális fizetést kaptak, rögtön saját kocsin kezdtek gondolkodni. Ennyi.
  • Cat #61
    Gondolkodjatok már egy picit 15 évre előre. Régen az emberek megvették a könyveket, ott állt a polcon, gyönyörködtek benne. Ma letölti mindenki az ebookot. Régen megvették a zenei albumokat, játékokat stb. Ez se érdekel ma már senkit, sőt, még durvább a helyzet: a streamelésé a jövő, amivel még csak a tulajdonodba sem kerül a dolog. A fiatalok számára más fontos, nem a birtokolható, kézzel fogható dolgok, hanem az élmények. Ez a változás világszintű, ennek köszönhető a turizmus, a gasztronómia és egyéb hasonló szolgáltatások szárnyalása.

Békaszemszögből látjátok a világot és magatokból indultok ki. Próbáljatok picit a nagyobb folyamatokra figyelni. Az autógyártók kölcsönzőcégeket vesznek, készülnek arra a fajta jövőre, amint a cikk is ír. Mindegyiknek lesz saját taxiszolgáltató és bérautó leányvállalata, a gyártásban az elektromos autóval már nem lesz pénz. A német gyár nem fogja bírni az árversenyt a kínaival, mert míg a benzin/dízel jármű egy magas műszaki tartalmú, bonyolult eszköz, addig az elektromos autó egyszerű mint a faék. Azt bárki lemásolhatja, egy idő után csak az ár fog számítani. Ezzel a drága nyugati termelés nem tudja és nem is akarja tartani a versenyt. A pénzt a szolgáltatásból fogják szerezni, olcsón legyártatják a cuccokat valamelyik fejlődő országban, és ők pedig flottaüzemeltetővé válva menedzselik, üzemeltetik és prémium szolgáltatásokért beszedik a nagy hasznot.
  • Ender Wiggin #60
    Aki nem vágyik arra, hogy osztozzon, akinek számít az "élmény", aki egy nap egy csomó helyre megy családostul és csomagokkal stb. annak nem hiányzik ez a torz jövő. Mi értelme van? Ott a busz, vazze. Legyen az önvezető meg elektromos, amin osztozhat a sok hipszter birka. Nem is beszélve arról, hogy a meglévő járművek tulajdonosait nem kötelezhetik azok kukába hajítására (nem is lenne arra kapacitás, hogy 100-150 millió járművet elintézzenek), abból forradalom lenne, teljesen jogosan. Másrészt a fejletlenebb országokban ez sosem fog bekövetkezni. De lehet, hogy a fejlettekben sem, mivel autót csak a csórók vesznek használati tárgynak, akinek van pénze, nem véletlenül vesz teleextrázott erőművet, amit még vezetni is jó érzés (szinte minden autógyár erre építi a reklámot egyébként, ha elkerülte volna a figyelmet), mert az önkifejezés eszköze, amire jó ránézni, beleülni...
    Végül pedig az önvezetés még messze van attól, hogy az embernél megbízhatóbb legyen anélkül, hogy ott üljön a kormányt fogva egy ember, akire a gép minden figyelmeztetés nélkül átháríthatja a felelősséget...
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2017.10.25. 06:37:16
  • bunny
    Hacsak nem valami egzotikus ritka autód van, akkor bátran mondhatom, ez keleti kuriózum, ami abból fakad, hogy baromi sokba kerül egy autó a fizetésedhez mérve, ergó nem tekinted tárgyként. Régen meg még vártál is rá 5 évet minimum. Namost Lajtától nyugatra az autó egy tárgy, ami arra van, hogy használd. Mint a kenyérpirító, az asztali lámpa, a hifi, a tévé stb. Persze ott is van nevesített járgány, amit az első mondatban írtam, a gyűjtői darab. De átlagJürgen autója nem több az autónál, és ha jobban megéri a megosztott autó, pont ugyanúgy lecseréli, mint te a CD gyűjteményt a letöltött zenére. Praktikusabb, olcsóbb, jobb, tehát a régi megy az új jön, pont.
  • bundasjezus
    Járműmérnök diplomám van. Több éves autóipari tapasztalat van mögöttem és most is éppen fejlesztőként dolgozok.
    Sajnos minden gép, minden eszköz "lelketlen". Ami széppé teszi őket, az a teremtő munka, amivel elérjük, hogy egy ötlet, egy kósza gondolat megvalósuljon, testet öltsön. Minden tárgy, amit alkotunk, minket, embereket szolgál.

Akiknek ténylegesen lelkük van (emberek), azok viszont sz*rnak egymásra, viszont a kocsijukat nagy becsben tartják.
  • barret
    Kedves "mérnök"urak figyelmét felhívnám arra az apróságra,hogy a személyautó nem csak egy lélektelen közlekedési eszköz! Majdnem családtag,és ezt nem válthatja ki egy bérelhető (kurva?) vagy nem tudom minek nevezzem dolog. Ennyi a véleményem a dologról. Gondolom nekik semmi saját tárgyuk nincsen,mindent bérelnek...
  • molnibalage83
    Ami teljesen függetlenül jár attól, hogy neked éppen mikor van szükséged rá. Akkor is 10-20 tonnás busz jön, ha egy utas van...
  • mariakandras
    "okostelefonon megnézzük merre van az adott cég legközelebbi járműve"

Ilyen mar van, ugy hivjak, busz!
  • paragic
    Sem az olcsó eektromos autók, sem az önvezető taxik nem adottak még. Ezek pedig elengedhetetlenek.
  • ToxiMaxi
    Ezek akár már most is adottak lehetnének mégsem csökkennek a taxi árak.
    Meg milyen algoritmusról is beszélünk, mikor a Taxik még egy szaros Uber szintjét sem képesek elérni technológiailag... ugyan már. Magyar viszonyokat vegyük már figyelembe ne azt, hogy egy idióta mit ír a cikkbe.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 20:54:29
  • tom_pika
    Mi ketten nyilván külön planétán élünk.
  • paragic
    "Árban meg nem hiszem, hogy versenyképes lenne vele egyelőre egy bérautó, semmilyen konstrukcióban."

Van egy olyan üzleti modell, ahol a fuvardíj fillérekbe kerül, vagy akár ingyenes.
    A következő forrásokból származik bevétele a taxis cégnek:
    1. Út közben reklámokat adnak
    2. Megosztod velük az adataidat, amiket értíkesítenek, vagy ők maguk felhasználnak
    3. Beülsz egy robottaxiba és azt mondod: vigyél egy pizzériába. Ekkor a taxis cég algoritmusa megversenyezteti a környékbeli pizzériák algoritmusait, és amelyik több pénzt ajánl, oda viszi a vendégeket.
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2017.10.24. 19:51:05
  • molnibalage83
    Mire ide elér lesz az több is. Elég megnézni egy adatot. A magyar autók átlagéletkora 13 év. És ezt csak a céges flották húzzák ennyire le...
  • paragic
    Elektromos autók nem nagyon szoktak lerobbani, ha mégis, jelez a központnak, küldenek egy másikat. Ha annyira elromlik, hogy se kép, se hang, rendelsz egy másikat ugyanazzal az appal.
    Várni városon belül nem kell sokat. Ha tudod hogy mikor mész, akkor meg időre rendeled. Mondjuk 8-kor vége az ügyeletnek, akkor 8-ra rendelsz egyet.
  • paragic
    15 év múlva nem 10% lesz önvezető, hanem a megtett kilometerek 90%-a.
  • paragic
    Csak aztán ki fognak tiltani az utakról, mert egyrészt közveszélyes a humán sofőr, másrészt szennyezed a levegőt. Aki vezetni akar, meg menjen pályára.
  • paragic
    Ez lehetséges, de akkor fizetheted a többletköltségeit.
  • molnibalage83
    Én nagyon örülnék már a dugódíjnak. Tök "fun" látni az év nagy részében, ahogy Bp. felett egy szmog és porszutyok lebeg...
  • molnibalage83
    Lent is írták. Lehet olyan autó a flottában, ami háziállat számára is elérhető. Most is van olyan taxitársaság, akinek van kisbusza is...
  • bunny
    Lesz az éves köteleződ 150-200.000Ft + behajtási díjak mindenfele, meg tudják oldani, hogy ne akarj saját autót. De szerintem a 10-15 év nagyon optimista elképzelés, nem olyan sok idő az egy ilyen gyökeres változáshoz. Vagy valami sokkszerű dolog kell, ami miatt tényleg egyik pillanatról a másikra vált a nép.
    Én azt gondolom először a nagyvárosok helyi és környékbeli forgalmát fogja ez érinteni, de a jövő bizonyosan nem a kőolajé. Egy jobb elektromos autó már elég lenne mo-on bárhova közlekedni, a nagyobb távokra még marhaság (nem is értem az e-kamion koncepciót) de alapvetően 1 dolgot kell megoldani a két alapvető nyűgből (töltési idő és kapacitás), hogy berobbanjon a villanyautó. Ja meg persze nem árt hozzá upgrade-elni a villamoshálózatot, hogy elbírja majd a töltését a több millió járgánynak ami rászakad :)
  • fonak
    Részemről nem fontos ez különösebben (nekem is régi suzukim van jelenleg, ér talán 200-250 ezret), lényeg, hogy elvisz A-ból B-be, meg lehet csinálni vele egy nagybevásárlást, vagy el lehet vele vinni egyéb nehezebb tárgyat, bele tudom ültetni a kutyát is akár (nem tudom mit szólna ehhez egy bérautó szolgáltató?) kimenni vele a "telekre" stb. Árban meg nem hiszem, hogy versenyképes lenne vele egyelőre egy bérautó, semmilyen konstrukcióban.
    Mindig az a lényeg mire használnád, én csak ilyesmire, melóba nem járok vele, mert otthonról dolgozom többnyire. Annak viszont nem örülök, ha az ilyen fajta autózást politikai okokból ellehetetlenítik majd, mert biztos az évi 5-7 ezret futó 1 literes Swiftek miatt van a globális felmelegedés stb.
  • kvp
    Valoszinubb, hogy az olcso elektromos autok lejjebb viszik azt a szintet ahol mar egy ember megengedheti maganak, hogy sajat autoja legyen. A robottaxik kepesek lesznek kivaltani az embervezette taxikat, mig az arcsokkenes miatt tobben hivnak taxit akik eddig inkabb tomegkozlekedessel jartak. Viszont akinek tartosan kell egy jarmu, mert a rendszeres tomegkozlekedes kivaltasara szanja (azaz autoval akar kozlekedni), annak jobban megeri majd venni egy olcso elektromos hajtasu robotautot, ami pont annyit bir egy nap menni mint amennyire neki altalaban szuksege van. Ilyenekbol nem lesz robottaxi, de olcso alternativat jelenthetnek a tomegkozlekedesnek. Es meg a nemet ipar is boldogan gyarthatja tovabb az autokat. Ez utobbi tunik inkabb win-win-win helyzetnek (ipar-emberek-politikusok). Az, hogy automata vagy sem masodlagos, mert annyira olcso az onvezeteshez szukseges elektronika, hogy nem tetel. (kb. egy alap lekondi araban van mar most is a hardver, tehat igazabol csak jogi es persze egyelore szoftver tudas beli akadalya van)
  • molnibalage83
    Segény annyira kétbites, hogy arra szavak alig vannak.
  • molnibalage83
    Na de ez önvezető autók egy része pl. ez lenne. Ha van 4 ember egymástól 100 méterre, akik kb. egyirányba mennek, akkor 3 perc alatt jön az önvezető autó. A busszal a baj az, hogy túl sokszor túl nagy, nem gazdaságos...
  • bunny
    Nagyon nem érted vagy nem akarod érteni a lényeget, esetleg csak kötekedsz mint más is. A Bp forgalmának 80%-át kitevő autósról van szó, aki melóba, gyerekért, boltba megy és az autó a nap nagyrészében dekkol valami parkolóhelyen. A többinek lesz még jóideig autója, viszont egyre drágább lesz a fentartása, így tényleg csak annak lesz akinek nem oldható meg máshogy. Vannak már ilyen országok, lásd svájc már évtizedek óta, legutóbb dániáról volt asszem cikk, milyen horror az autófentartás. Majd amikor azt mondják, a Hungárián belülre behajtás 5000Ft alkalmanként, a közösségi autóval meg ingyenes, rögtön nem fog érdekelni ki ült benne előtted.

"Mi van pl., ha útközben lerobban? Azt se tudod rosszabb esetben, kit hívj, meddig kell várnod, stb. "
    Miről beszélsz? Ember, komolyan azt hiszen hogy azok az autók nem lesznek 7/24-es felügyeletre kötve? Előbb fogja tudni a diszpécser, hogy baj van mint te aki benne ülsz. Pontosan tudja majd hol vagy, ki vagy, ha gyorshajtasz, ha szabálytalankodsz és így tovább. Ha lerobbansz, küldenek másik járgányt izibe.

Szakadjunk már el a suzuki swift-től, azt gondolná az ember az sg.hu-n egy kicsit tovább látnak az emberek, mint a Velvet olvasói :)
  • hawkie22
    Én elég sokat utazom (évi 35000km+), külföldön, lakóhelyemtöl távol, ügyeletbe. Namost egyáltalán nem lenne kedvem egy 24-48 órás ügyelet után még arra várni reggel, hogy megérkezzen egy ilyen "bérautó".
    Tömegközlekedés nálam nem játszik, mivel az ügyeleti helyek általában kisvárosokban vagy akár falvakban vannak, ahol a tömegközlekedéssel csak nagyon körülményesen/sokkal több idö alatt jut el az ember. Azért nagyon nem mindegy, hogy megérkezem saját autóval 1-1,5 órás utazás után és idöben leváltom a kollégámat vagy esetleg mondjuk vonattal/busszal 2 vagy több óráig tart az út és esetleg még kések is.

Inkább a saját autó. Mint itt többen is mondták már elöttem, ebböl nem egyhamar lesz valami, illetve tényleg nem tudhatod, ki ült elötted az autóban. Saját autóban tudom, mi van, mivel kentem össze, én takarítom, én javíttatom, stb.
    Mi van pl., ha útközben lerobban? Azt se tudod rosszabb esetben, kit hívj, meddig kell várnod, stb. Az elmúlt kb. 10 évben egy kezemen meg tudom számolni, mikor használtam taxit vagy tömegközlekedést. Elég is volt belöle tapasztalatok alapján.
    A cikkben említett 5000€ spórolás évente meg szerintem egy picit túlzás, inkább olyan 2-3000€ lesz az, ami havi szintre lebontva kb. 240€, ezt egy kis spórolással bérautó nélkül is össze lehet hozni.
    Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2017.10.24. 15:18:02
  • nkmedve
    "Mert a többség bizony arra használja, munkába járásra."

Ezt a szokást kéne már nagyon kiírtani, mert a légszennyezés legnagyobb része, dugók mind emiatt vannak. Ezen pedig legkevésbé sem fog segíteni az önvezető autók elterjedése (attól, hogy a dugóban 10% önvezető autó lesz 15 év múlva, sokat nem javít a rendszeren).
    Itt az egyetlen megoldás a tömegközlekedés javítása, és ebbe beletartozik az is, hogy ne félóránként jöjjön egy üres lerobbant busz, hanem csúcsidőben sokkal gyakrabban és a megfelelő állapotú buszok jó kihasználtsággal menjenek (ez nyugaton nem igazán gond, mivel ott nagyon sokat/egyre többen használják a tömegközlekedést). Azt is tegyük hozzá, hogy amint többen kezdenek tömegközlekedni, úgy fognak csökkenni a dugók és így jóval hamarabb meg lehet majd tenni busszal is az adott távot, ami javítja majd a tömegközlekedés megítélését is.

Amúgy attól, hogy a tömegközlekedést javítjuk és rávesszük az embereket, hogy csúcsidőben inkább azt használják, még az önvezető taxik szépen elférnek az utakon és sok helyzetben lehetnek hasznosak (csak nem annyira a saját autók kiváltására).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.10.24. 15:17:46
  • NEXUS6
    Jelenleg is van közösségi jellegű kocsi, Über, Telekocsi, de akár a taxi is ilyen. És nem úgy tűnik, mintha hihetetlenül olcsó lenne, és az emberek egymás sarkára lépve taposnák egymást, hogy használják. GreenGo kocsit is több napig látom parkolni egyhelyben, mikor valaki igénybeveszi, nincs túl nagy pezsgés.

Igen valszeg várható azért nagyobb elterjedés, kb a forgalom 20%-át is kiválthatja, ami nem kevés, de tekintve, hogy eközben forgalom növekedésre is lehet azért számítani nem fog igazán csökkenni a zsúfoltság. Azt az csökkentené, ha végre nem egyedül tanyázna plázacicanéni a BMW telepjárójában.

Ha utasként utaztál, eddig is beülhettél a kocsiba a tablettel, vagy ne adj isten beszélgethettél a sofőrrel. A multimédiacentert akárhányszor próbálták elsütni igazából bukta lett belőle, se a számítógéppel, se a hifivel, se a konzollal nem sikerült háziasítani, autóval elég perverz dolognak érzem. Rádió, kisebb kijelző eddig is akadt a kocsiban, ha fejlettebb szolgáltatásra vágysz vigyél be egy komolyabb eszközt, mondjuk laptopot, pont erre van kitalálva. Ha általában nem használod, akkor meg felesleges pénzkidobás ezt a képességet felfejleszteni.

Szerintem.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.10.24. 14:44:54
  • Aquator
    Az, aki többször szívta már be a taxit a reptérre otthonról ;)
  • molnibalage83
    Szóljál majd, ha a Suzikid kénylemi szintje eléri majd akár csak egy most 10 éves Skoda Ocatvia szintjét...

A közösségi autóhasználattal kb. ez a belőtt minium cél...
  • Vata111
    De mi lesz a motoros bandákkal? Lassan tervezek belépni egybe, de ha ez a jövő, akkor inkább a bélyeggyüjtés.