Pár év múlva csak a nagyon gazdagok fognak saját autóval járni

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

molnibalage83
Mert a többség bizony arra használja, munkába járásra. Senki nem mondta azt, hogy minden autót ki fog váltani ez, de van rá esély, hogy potenciálisan megszünteti a taxiklat (ha önvezetők lesznek, akkor még jogsi sem kell hozzá), és alacsony igényű tömegközelekdést is kivátlja, mert nem óránként fog egy félig teli busz járni, hanem akkor hívja le a polgár az autót, amikor neki kell.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Tehát akkor mondjuk a több száz, vagy több ezer km-es családi kirándulásokra is ezt fogja mindenki használni, beleértve a rendszeres hétvégi kiruccanásokat? Azért lássuk be, az ember nem taxival jár ilyen helyekre, sőt bérelt autóval is durván drága lenne (az önvezető autó bérlése pedig semmiképp nem lesz olcsóbb mint a mostani átlag bértarif, sőt inkább a prémium autókéhoz lesz hasonló).

Nekem az a gondom az ilyen cikkekkel, hogy azt feltételezik, hogy mindenki csak munkába jár autóval, máshova pedig soha, és így arra a következtetésre jutnak, hogy néhány önvezető autóval ki lehet váltani egy milliós autóparkot. Közben pedig több gyakorlati gond is van:
- ha gyakrabban mész hosszabb útra akkor a bérelt önvezető autó nem opció, kivéve ha kőgazdag vagy. Persze a cikkben említett Svájci bank elemzője szerint sokkal olcsóbb lesz bérelni, mivel az ő mintájában egy ember/család minden 5 évben kicsenget 50-100 ezer eurót új autó(k)ra (kérdés, hogy egy bérelt autó fogja-e hozni ugyan azt a kényelmet, tisztaságot, stb. amit ezek az emberek elvárnak).
- még ha csak a városban használod az autót akkor sem igazán kivitelezhető a dolog, mivel csúcsidőben rengeteg önvezető autóra lenne szükség, máskor pedig kihasználatlanul állnának egy garázsban. Egy Budapest méretű városban tíz- vagy akár százezres nagyságrendről beszélünk, aminek a fenntartása/tárolása hatalmas összeg lenne.

Ha már szóba jöttek a nagyvárosok, szerintem a városi autóközlekedés visszaszorítására és az autópark méretének csökkentésére, kizárólag a tömegközlekedés fejlesztése alkalmas (vannak városok ahol nagyon jól működik a dolog) az önvezető autótól erre megoldást várni fölösleges (a taxikat és Über-eseket kiválthatják, utcára téve csomó embert, de kb. ennyi).

NEXUS6
És Németországban is ugye a 2 éve betelepült migráns is zsír új Audival jár? Gondolom nem.

Amúgy közgidaságilag elgodolkodott már valaki azon, hogy mi lesz ha ez tényleg igaz (szerintem nem) hogy "mindössze 18 000 robottaxi kell 200 000 gépkocsi kiváltásához".
1/10-ed annyi kocsit adnak akkor majd el? Biztos nem fog beleállni pl a német gazdaság a földbe.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

"Pár év múlva" mondja a cím. Szerintem ez "pár év múlva" ami nekem mondjuk 5-10 év nem fog bekövetkezni. Ennyi idő alatt még a mostani kocsikat se tudják majd kivonni a forgalomból. Miért hiszi azt sok ember, hogy ez egyik napról a másikra egy varázs kapcsoló átkapcsolásával fog lezajlani? Szerintem ez jóval több időt vesz igénybe. Még a fékasszisztens sem szériatartozék, minden autóban. Szép lassan terjednek majd el ezek a fejlesztések és idő kell ahhoz is, hogy egy alap áras autóban benne legyen. Átmeneti időszak is lesz. Utána is meglesz az igény rá, hogy ne kelljen várni a Taxi-ra, hogy megérkezzen, hanem akkor, amikor én kitalálom mehessek.

Én le nem cserélném egy akármilyen taxira a saját kocsit, amiben előtte ki tudja ki ült és mit, mivel kent össze... Az, hogy 1-1 ritka alkalommal hazamegyek taxival nem azt jelenti, hogy életvitel szerűen szeretném használni. Nagyvárosokban is hatalmas problémát jelentene ha csak ezzel akarnák kiváltani a buszokat. Önjáró buszok inkább lesznek, mint egy várost elfuvarozni képes 5 fős taxik.

Meg miért is lenne ez drága? Tömeggyártás megoldja az árat meg a piaci verseny.

Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 10:48:49
molnibalage83
És ki mondta, hogy ez csak a nagyvárosok belvárosába terjedhet ki...??

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

molnibalage83
A konteótopikok odébb vannak. A te megközelítéseddel élve ezek a hajhász milliárdosok mért nem akadályozták meg, hogy csak bérelni lehessen drágán a számítógépeket? Soroljam még a példákat?

Csak fele annyi lesz, mint a taxi? Hú, de jó üzlet! Ember, nem mindenki a belvárosban lakik 😄
Úgy, hogy Nyugaton megveszik az új autót és eladják 6 évesen. Eközben az értékének a kétharmada füstté válik.

És ne gondold, hogy Kovács Kázmérra ez nem lesz hatással, ugyanis a szegény országok az ottani lecserélt autókat hajtják tovább. Ha viszont ott el se indul ez a körforgás, akkor itt nem lesz mit megvenni.

NEXUS6
Én a következő módon módosítanám a cikk címét: Pár év múlva csak a nagyon gazdagok ÉS A SZEGÉNYEK fognak saját autóval járni.

"A svájci bank adatai alapján, ha egy háztartásban teljesen megszűnik a saját gépkocsi és a lakók ehelyett évente 10 000 kilométert egy aktuálisan hívott autonóm járművel fognak megtenni, úgy minden esztendőben 5000 eurót tudnak megtakarítani."
Ez hogy jött ki? Kovács Kázmér megvásárol egy viszonylag jó állapotú bontószökevényt 250 ezerért, kötelező, átiratás, évi 10 000 km benya, némi szerviz, stb. az összköltség nincs 1 millió Ft (3300 euro), nemhogy valami különbözet..
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.10.24. 09:16:41

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Ez csak egy álom !
A profithajhász milliárdosok ezt nem fogják hagyni!
A játék úgy fog folytatódni,hogy az átlagember éppen-hogy meg tudja fizetni a robottaxit,a saját gk.fenntartása el lesz lehetetlenítve,és csak a kőgazdagok
kiváltsága lesz.
Felvirrad a *gyalogkakukkok* napja...és a nullák száma tovább nő,az értelmetlenül felhalmozott milliárdok mögött.
/Mi-emberek-MINDENT el tudunk b*szni,ami lehetne jó is.../
← ElőzőOldal 3 / 3