111
-
HuMarci #31 Ez egy baromság. Inkább veszek egy szakadt Suzukit 100-200e Ft-ért és elmegyek vele minthogy bármi más szolgáltatásért fizessek. -
Neocortex #30 Attól függ az állam mivel jár jobban, megpróbáltak esélyt adni az Übernek is de azok nem voltak hajlandóak/képesek érdemben tárgyalni a kormánnyal. Ha az autonóm személyszállítással foglalkozó cégek leadóznak minimum annyit mint a taxisok akiknek a nagyrésze am is elcsalja az adót akkor hasta la vista baby
Utoljára szerkesztette: Neocortex, 2017.10.24. 13:49:25 -
#29 Ez az egyik fele. 20+ élvig tömegeztem és kb. akkor volt tolerálhatatlan az egész, amikor csövik utaztak a járművön. Egy ilyen szolgáltatásnál ez nincs és mai autókban meg alap a légkondi tehát a meleg sem faktor... -
ToxiMaxi #28 Miért lenne nagyobb a biztosítás, amikor tele az út biztonságosan közlekedő autóval? Bónusz rendszer most is azt díjazza aki nem okoz balesetet? Én 98-óta vezetek okozott baleset nélkül. Motort is vezetek, ott se volt baleset. Miért kerülne egyre többe a biztosítónak egy olyan autó biztosítása, ami korábban nem okozott balesetet és egyébként is robotautó? Tehát nem én vezetem? Robotautónak egyébként miért is lenne nagyobb költsége? Amit el tudok képzelni az a sorozatos software frissítés de erre sincs még semmilyen információ, hogy ez a valóságban, hogy fog működni.
A másik meg az, hogy én nem akarok arra várni míg megérkezik a robotautó hozzám. Debrecenben ugyan nem nagyok a távolságok de ha ez a cucc éppen olyan helyen parkol akkor bizony várni kell majd rá. Vár a bánat, akkor inkább felpattanok egy biciklire.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 13:37:02 -
bunny #27 Ez megoldható azzal, hogy értékeled az autó állapotát, és akire folyamatos panasz jön azt pl kizárja a rendszer, vagy bünteti. A kritizált autót kiveszik a körből, és kap egy takarítást. Stb. Ezer megoldás van, és persze az is, hogy akkor használj saját autót, és persze álld a költségeit ami nyilván egyre magasabb lesz, pl. biztosítás. -
ToxiMaxi #26 Itt egy közösségileg megosztott járműről lenne szó nem pedig az ismerősök által használtról. Kb. olyan szaga és az állapota lenne mint a buszoknak, vonatoknak. Bárki utazhat rajta semmilyen személyi alap higiéniai elvárás nem lenne. Én nem azt mondom, hogy minden autó ilyen lenne. Csak azt, hogy nekem más fingját nincs kedvem szagolni. Legyen az enyém én tisztítom és akkor tudom, hogy olyan amilyennek én szeretem.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 13:20:20 -
bunny #25 Én évente kb. 5000km-t megyek, szóval ha nagyon kiszámolnám lehet már most is olcsóbban jönnék ki taxi+bérautóval. Viszont mivel vidéken élek, sajnos a autó elengedhetetlen. A cikkben leírt metódus nagyvárosokban mehet, de a "vidék" nem élhet autó nélkül sajnos. Az pedig, hogy kisvárosokban, pláne falvakban elérhető legyen a szolgáltatás nem 10-15 év az tuti. Viszont van ismerősöm svájcban, amikor kb. 2003 körül meglátogattam, neki már akkor se volt saját autója. Drága a parkolás, jó a tömbegközlekedés és amikor kellett, bérelte. Persze főváros, nem falu ott sem.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2017.10.24. 13:20:36 -
#24 Te úgy állítod be, hogy ez a tipikus. Hány ismerősöd van? Azok milyen gyakran adják ezt elő? Ezek szerint akkor csak az én ismerősi köröm kultőrember, te meg bunkókkal vagy körbevéve, akik csak isznak és hánynak? Jaj... -
ToxiMaxi #23 A kijelző mérete nagyon nem mindegy. Rühellek mobilon videót nézni. -
bundasjezus #22 A multimédiás központ most is ott van mindenkinek a zsebében, okostelefon formájában. Semmi szükség rá, hogy az autó is azzá váljon. Egy mai fiatal számára tök mindegy, hogy metrón, villamoson, trolin, taxiban vagy kocsiban telefonozik, a lényeg hogy folyamatosan online lehessen. -
ToxiMaxi #21 Én nem fogok olyan autót használni, ami nem tiszta mert szaros Jóska éppen a tegnapi bulizás után behányt vagy csak szimplán egy büdös ember ült benne előttem, esetleg egy olyan beteg köhögte tele, ami után ugyan koszos nem lesz de én vagy a gyerek meg beteg lesz, semmi kedvem más után takarítani.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 12:56:28 -
bundasjezus #20 Amikor gimis voltam, akkor nagyon menő dolognak számított motorozni. Tizenévesként motorral bandáztunk mindenfele a városban. A városi pláza előtt gyülekeztünk nyári estéken, vagánykodtunk a csajok előtt és nekik ez bejött.
Később már az volt a menő csávó, akinek legalább egy szakadt E30-as vagy E34-es BMW-re futotta. Aki E46-ossal járt, az félistennek számított. A klubbok, diszkók előtt pörögtünk a parkolóban.
Ma már egy 8 éves gyerek kezében is okostelefon van. A tizenéveseket nemhogy a motorozás, hanem még a kocsik se érdeklik. Csak a telefon, csak az Iphone, csak a közösségi médiában való jelenlét számít. Hogy ez jó vagy rossz dolog, azt nem az én feladatom eldönteni, de a változás nyilvánvaló.
Utoljára szerkesztette: bundasjezus, 2017.10.24. 12:51:43 -
#19 Senki nem mondta, hogy 100%-ban lecserél mindent. Az átlagos igény és ütemezés alapján képes kismiítani a saját autó igényét.
Pl. egy ingázó autója egész nap áll a parkolóban, miköznben napközben n+1 ember igénybe vehetné, ha megosztott erőforrás lenne. Bevásárolni, kivinni valakit a reptérre, bármire. Az autók holtidei állása és parkolási igénye ezzel csökkenthető.
Nem minden autó magátulajdona szűnne meg. Nekem pl. taxi helyett alternatíva lett volna régen, mikor éppen szükség lett volna rá, vagy amiikor szökővéneként bútort, stb. veszek.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.10.24. 12:45:43 -
ToxiMaxi #18 Az, hogy fog működni, hogy embreknek nem lesz pénzük egy drága robotautóra, viszont cégeknek lesz de mégis olcsóbb lesz bérelni mint most a taxikat?
Az miért elképzelhetetlen, hogy most akinek van pénze kocsira annak a jövőben is lesz? A piaci környezet ugyanaz, egyetlen dolog, ami eltűnik az a vezetés. Lehet majd tv-t venni a kocsiba is, meg mindenféle kijelzőt. Hatalmas piac lesz ez, hogy a kocsi egy multimédiás központtá alakul át. Technológia csak az elején baromi drága, ha piacképes akar lenni, akkor olcsóbb lesz a tömeggyártás felfutásával.
De tegyük fel, hogy lehetséges és tényleg ez a jövő. Hol fog parkolni ez a rohadt sok robottaxi, hogy ha például egy nemzeti ünnepen a város java része ki akar látogatni, akkor tényleg mindenkit ki tudjon? Egyszerűen nem fogják tudni teljesíteni az igényeket éppen az ilyen problémák miatt nem fog eltűnni. Most 0 percet várok az elindulásra ha kocsival valahova el akarok menni, ennél jobbat nem tudnak, pedig ahogy én látom a jövő nem az életritmus lelassulásáról szól.
Über-ből meg a Taxiból eltűnik a sofőr ezzel egyet tudok érteni de, hogy a kocsi mint magántulajdon megszűnjön azt az én életemben elképzelhetetlennek tartom.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 12:43:44 -
#17 Képzeld, hogy sokan vannak, akik egyiket sem lengetik... -
#16 Nem lehet végtelenségig szél ellen pisálni, ez a történelem tanulsága. Akkor nem lenne ma villanymozdony, mert a gőzmozdonylobbi kinyírja. Nem lenne ma ailiner, mert a léghajó szelné az eget. Nem lenne ma gázturibna, mert a dugattyúmotoros gyártók közbelépnek. stb.
Mindig ámulok az ilyen kommenteken. A történelem legnagyobb taunulsága az, hogy a technikai fejlődést hosszútávon senki nem tudta megállítani. -
tom_pika #15 "Azonban változik a világ és felnőtt/felnő egy olyan generáció, aki többre tartja a telefonját egy autónál. Számukra felesleges nyűg az autózás, az autóbirtoklás."
És akkor farok helyett mit lengetünk , ha nem az autónkat? A telefont? Nem jól látni messzebbről... -
#14 90%-ot teljesen irreálisnak érzem. Első körben 20% is ambíciózus lenne. Ez nem kibocsátás szempontjából lenne jó. Bp-n az autók 1/4-e 1/3-ada csúcsidőben azért köröz, mert parkolóhelyet keres. Ha ez a forgalom eltűnne a többfelhasználós autó miatt már az első körben jó lenne. -
tom_pika #13 És ezt a taxisok hagyják? Eddig mindent megakadályoztak, ami a kenyerüket veszélyeztette. És pont ezt szó nélkül hagyják?? Hogy van ez? Valaki felvilágosítana? -
bundasjezus #11 Ha a jelenleg a világ útjain futó autókat le lehetne váltani önvezető taxikra, akkor 90 %-kal csökkenne a közúton futó személyautók száma, aminek hatására a teljes autóipar becsődölne. Az utcára kerülő autóipari dolgozók nem lelkesednének az ötletért.
A saját tulajdonban lévő autó a szabadság és a gazdagság jelképe volt mindig is. Azonban változik a világ és felnőtt/felnő egy olyan generáció, aki többre tartja a telefonját egy autónál. Számukra felesleges nyűg az autózás, az autóbirtoklás. Mégis azt gondolom, hogy egy nagyon jól működő tömegközlekedési hálózat sokkal hasznosabb és jobb megoldást jelent bármilyen robottaxinál. -
#10 Mert a többség bizony arra használja, munkába járásra. Senki nem mondta azt, hogy minden autót ki fog váltani ez, de van rá esély, hogy potenciálisan megszünteti a taxiklat (ha önvezetők lesznek, akkor még jogsi sem kell hozzá), és alacsony igényű tömegközelekdést is kivátlja, mert nem óránként fog egy félig teli busz járni, hanem akkor hívja le a polgár az autót, amikor neki kell. -
nkmedve #9 Tehát akkor mondjuk a több száz, vagy több ezer km-es családi kirándulásokra is ezt fogja mindenki használni, beleértve a rendszeres hétvégi kiruccanásokat? Azért lássuk be, az ember nem taxival jár ilyen helyekre, sőt bérelt autóval is durván drága lenne (az önvezető autó bérlése pedig semmiképp nem lesz olcsóbb mint a mostani átlag bértarif, sőt inkább a prémium autókéhoz lesz hasonló).
Nekem az a gondom az ilyen cikkekkel, hogy azt feltételezik, hogy mindenki csak munkába jár autóval, máshova pedig soha, és így arra a következtetésre jutnak, hogy néhány önvezető autóval ki lehet váltani egy milliós autóparkot. Közben pedig több gyakorlati gond is van:
- ha gyakrabban mész hosszabb útra akkor a bérelt önvezető autó nem opció, kivéve ha kőgazdag vagy. Persze a cikkben említett Svájci bank elemzője szerint sokkal olcsóbb lesz bérelni, mivel az ő mintájában egy ember/család minden 5 évben kicsenget 50-100 ezer eurót új autó(k)ra (kérdés, hogy egy bérelt autó fogja-e hozni ugyan azt a kényelmet, tisztaságot, stb. amit ezek az emberek elvárnak).
- még ha csak a városban használod az autót akkor sem igazán kivitelezhető a dolog, mivel csúcsidőben rengeteg önvezető autóra lenne szükség, máskor pedig kihasználatlanul állnának egy garázsban. Egy Budapest méretű városban tíz- vagy akár százezres nagyságrendről beszélünk, aminek a fenntartása/tárolása hatalmas összeg lenne.
Ha már szóba jöttek a nagyvárosok, szerintem a városi autóközlekedés visszaszorítására és az autópark méretének csökkentésére, kizárólag a tömegközlekedés fejlesztése alkalmas (vannak városok ahol nagyon jól működik a dolog) az önvezető autótól erre megoldást várni fölösleges (a taxikat és Über-eseket kiválthatják, utcára téve csomó embert, de kb. ennyi). -
#8 És Németországban is ugye a 2 éve betelepült migráns is zsír új Audival jár? Gondolom nem.
Amúgy közgidaságilag elgodolkodott már valaki azon, hogy mi lesz ha ez tényleg igaz (szerintem nem) hogy "mindössze 18 000 robottaxi kell 200 000 gépkocsi kiváltásához".
1/10-ed annyi kocsit adnak akkor majd el? Biztos nem fog beleállni pl a német gazdaság a földbe. -
ToxiMaxi #7 "Pár év múlva" mondja a cím. Szerintem ez "pár év múlva" ami nekem mondjuk 5-10 év nem fog bekövetkezni. Ennyi idő alatt még a mostani kocsikat se tudják majd kivonni a forgalomból. Miért hiszi azt sok ember, hogy ez egyik napról a másikra egy varázs kapcsoló átkapcsolásával fog lezajlani? Szerintem ez jóval több időt vesz igénybe. Még a fékasszisztens sem szériatartozék, minden autóban. Szép lassan terjednek majd el ezek a fejlesztések és idő kell ahhoz is, hogy egy alap áras autóban benne legyen. Átmeneti időszak is lesz. Utána is meglesz az igény rá, hogy ne kelljen várni a Taxi-ra, hogy megérkezzen, hanem akkor, amikor én kitalálom mehessek.
Én le nem cserélném egy akármilyen taxira a saját kocsit, amiben előtte ki tudja ki ült és mit, mivel kent össze... Az, hogy 1-1 ritka alkalommal hazamegyek taxival nem azt jelenti, hogy életvitel szerűen szeretném használni. Nagyvárosokban is hatalmas problémát jelentene ha csak ezzel akarnák kiváltani a buszokat. Önjáró buszok inkább lesznek, mint egy várost elfuvarozni képes 5 fős taxik.
Meg miért is lenne ez drága? Tömeggyártás megoldja az árat meg a piaci verseny.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.10.24. 10:48:49 -
#6 És ki mondta, hogy ez csak a nagyvárosok belvárosába terjedhet ki...?? -
#5 A konteótopikok odébb vannak. A te megközelítéseddel élve ezek a hajhász milliárdosok mért nem akadályozták meg, hogy csak bérelni lehessen drágán a számítógépeket? Soroljam még a példákat? -
Aquator #4 Csak fele annyi lesz, mint a taxi? Hú, de jó üzlet! Ember, nem mindenki a belvárosban lakik :D -
Cat #3 Úgy, hogy Nyugaton megveszik az új autót és eladják 6 évesen. Eközben az értékének a kétharmada füstté válik.
És ne gondold, hogy Kovács Kázmérra ez nem lesz hatással, ugyanis a szegény országok az ottani lecserélt autókat hajtják tovább. Ha viszont ott el se indul ez a körforgás, akkor itt nem lesz mit megvenni. -
#2 Én a következő módon módosítanám a cikk címét: Pár év múlva csak a nagyon gazdagok ÉS A SZEGÉNYEK fognak saját autóval járni.
"A svájci bank adatai alapján, ha egy háztartásban teljesen megszűnik a saját gépkocsi és a lakók ehelyett évente 10 000 kilométert egy aktuálisan hívott autonóm járművel fognak megtenni, úgy minden esztendőben 5000 eurót tudnak megtakarítani."
Ez hogy jött ki? Kovács Kázmér megvásárol egy viszonylag jó állapotú bontószökevényt 250 ezerért, kötelező, átiratás, évi 10 000 km benya, némi szerviz, stb. az összköltség nincs 1 millió Ft (3300 euro), nemhogy valami különbözet..
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.10.24. 09:16:41 -
esztyopa #1 Ez csak egy álom !
A profithajhász milliárdosok ezt nem fogják hagyni!
A játék úgy fog folytatódni,hogy az átlagember éppen-hogy meg tudja fizetni a robottaxit,a saját gk.fenntartása el lesz lehetetlenítve,és csak a kőgazdagok
kiváltsága lesz.
Felvirrad a *gyalogkakukkok* napja...és a nullák száma tovább nő,az értelmetlenül felhalmozott milliárdok mögött.
/Mi-emberek-MINDENT el tudunk b*szni,ami lehetne jó is.../