Országnyi méretű jéghegy vált le az Antarktiszról
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
XD
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Nemértem miért itt vered magad ?!?
"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget "
Nemértem, akkor miért itt veritek magatokat és nem jelentkeztek valamelyik kutató intézetnél ha ennyirán profik vagytok a témában ?!?
Szánalmas hogy itt egymással pingpongoztok ... én ezt láttam - én meg ezt olvastam , én így tudom a másik mástól másképp hallotta , valaki lerajzolta ahogy elképzelte ... stb .
Mindenli attól különleges , hogy különböz? ! MSI 970 GAMING , AMD FX6350 4,0GHz , 2*8GB DDR3 1866MHz , MSI RX470 GAMING 4GB , KINGSTON SUV400 480GB SSD
Nem haragszom, itt egy részletesebb cikk a témáról térképpel. Szerinted?
"Ez nem tanulmány. Egy példa, ami jó példa ugyan, de senki nem ígéri, hogy ez újra bekövetkezik. Vagy igen?"
Szahara nedves periódusáról írt cikk
Nagyobb terjedelmű anyag a Szahara jelenlegi zöldüléséről.
"Ez is azt indokolja, hogy ne borítsuk fel a helyzetet. Egyrészt, hogy a relatív állandóság adott lehetőséget a komoly fejlődésre. Másrészt, hogy ha ez megváltozna - pl. szupervulkán tevékenység miatt a felszínt érő napsugárzás intenzitása drasztikusan csökkenne - akkor nyúlhatnánk a fosszilis energiahordozókhoz.
Egyébként a Macropus Rufus által linkelt hőmérséklet grafikonon látható, hogy milyen tüskét okozunk majd. Ezen a felbontáson nem látszik, hogy volt-e már ilyen hirtelen emelkedés valaha is a Föld történetében, de el tudom képzelni hogy ha volt is, annak elég drasztikus következményei voltak."
Nem tudjuk nem felborítani a helyzetet az élet a technológia azt jelenti, hogy kihasználod a környezet erőforrásait, átalakítod azt. A zöld technológia is azt jelenti, csak más irányba.
Véleményem szerint a beépített/átalakított terület albedo változása jelentősebb hatású, mint amit a fosszilis gázoknak tulajdonítanak. A klíma melegszik ez tény, az ember beavatkozik ez is tény, de hogy melyik a legjelentősebb faktor (pl. CO2) arra csak közvetett bizonyítékok vannak. És néhány tény ellent is mond ennek, pl. a melegedés nem egy bizonyos légköri magasságon akkumulálódik, ahogy annak egy üvegházgáz koncentráció okozta melegedés miatt kéne lennie, hanem közvetlenül a felszínen, ami az albedó változás jelentőségét emeli ki inkább. A fosszilis energia hordozók égetése jelentős aeroszolképződéssel jár, ami önmagában visszaveri a napfényt, illetve segíti a felhőzet képződést, ez is fontos tényező. A CO2 szint emelkedése viszont segíti a növények térnyerését, minnél erősebb a növényzet (sivatag > tundra> szavanna> erdő csökken az albedo) annál tőbb fényt nyel el a felszín, annál inkább melegszik, vagy a transpiráció/párologtatás miatt kerül át a légköri víz által hordozott energiába. Stb, stb, stb.
Korábbi linkelt cikkben látod, hogy a Dryas időszak egy pár hónap alatti 10-15 fokos lehűléssel kezdődött, amit 1500 év múlva egy hirtelen 20 év alatt bekövetkező 15 fokos melegedés követett. Ilyet azért nem csináltunk, és talán nem is fogunk.
"Éppen ezért szerintem az lenne helyes, hogy addig amíg nem tudjuk mit okozunk nem játszanánk ilyen dolgokkal, és komolyan vennénk ezt a veszélyforrást.
Attól, hogy egy bohóc varázspálcát kap a kezébe, még nem lesz bölcsebb ember."
Átlag júzer szintjén vajon ki veszi a kérdét komolyabban, az, aki simán visszaböfög bármilyen GW riogatást, sőt azt hiszi minnél vadabb dolgokat talál ki az annál realisztikusabb lásd #4.
Vagy az un. szkeptikus, aki elolvassa a Global warning cikket elgondolkodik rajta utána olvas és rávilgít a gyenge pontjaira. Szerintem átlagban a klíma szkeptikusok racionálisabb, tudatosabb emberek, nyilvánvalóan, hiszen nem csak állítani, hanem eleve érvelniük kell. De nem mondanám hogy tisztán valaki GW hívő, vagy szemét szkeptikus, mindenkiben keveredik mindkét oldal és a politikusok miatt hisszük el, hogy végül valamelyik oldalra kéne állnunk. Pedig nem. Trump alapvetően egy fasz, mint ahogy az előző elnökök is azok voltak, szal ebből én nem vonnék le hosszabbtávú következtetést. Másrészt a leggyökerebb ember is néha tud meglepű bölcsességeket mondani. És ahhoz kell egy bizonyos belátá és intelligencia, hogy ezt is észrevegyük.
;)
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ne haragudj de, ez nem igaz. A belinkelt cikk a kiszáradt Aral tavat (ami egyébként sós tó volt, és mivel a szél 10 kilométerekre sodorja a sót a kiszáradt fenékről, már a környék is sivatagosodik - nem tudom kinek élettér ez), Dubai-i mesterséges szigeteket és egyéb mesterséges képződményeket, gátakat sorol fel. Ez inkább szarkazmus. Kíváncsi vagyok meddig bírják majd pl. a Holland gátak.
""Érdekelne az a tanulmány, ami szerint pozitívan fog változni a globális időjárás."
5-8 ezer éve, amikor hasonlóan meleg volt a klíma az egész Szahara egy nagy szavanna volt, egyfajta monszun jellegű esőzésekkel, hatalmas folyamokkal, tavakkal. azért az elég kedvező lenne ma is a térség számára, ha ilyen változás történne!"
Ez nem tanulmány. Egy példa, ami jó példa ugyan, de senki nem ígéri, hogy ez újra bekövetkezik. Vagy igen?
"Kb 12 ezer éve fenn áll egy viszonylagos állandóság. Tekintve, hogy a klíma kaotikus rendszer, az állandóság sem nevezhető egyensúlynak. Ilyen hosszú ilyen meleg periódusra valóban nem volt példa az utóbbi 500 ezer évben. Nem az a csoda hogy felborul, hanem hogy eddig miért maradt fenn, biztosítva hogy egyáltalán egy modern technikai civilizáció kialakulhatott!??? "
Ez is azt indokolja, hogy ne borítsuk fel a helyzetet. Egyrészt, hogy a relatív állandóság adott lehetőséget a komoly fejlődésre. Másrészt, hogy ha ez megváltozna - pl. szupervulkán tevékenység miatt a felszínt érő napsugárzás intenzitása drasztikusan csökkenne - akkor nyúlhatnánk a fosszilis energiahordozókhoz.
Egyébként a Macropus Rufus által linkelt hőmérséklet grafikonon látható, hogy milyen tüskét okozunk majd. Ezen a felbontáson nem látszik, hogy volt-e már ilyen hirtelen emelkedés valaha is a Föld történetében, de el tudom képzelni hogy ha volt is, annak elég drasztikus következményei voltak.
Abban is egyetértünk, hogy nagyon összetett rendszer a klíma, az időjárás, vagyis nehéz lenne a sok változó miatt megbízható becslést adni. Talán ezért is nem kellene addig piszkálni, amíg nem értjük pontosan a működését.
A CO2 kibocsátás egy egyirányú utca, a millió éve a föld alatt összegyűlt szenet a légkörbe pumpáljuk. Nem tudjuk mi lesz ennek a hatása, mert nem értünk eléggé hozzá, ennek ellenére mindenki a saját érdekei szerint hírdeti a saját igazát.
Ilyen nem pontosan ismert hatás pl. a szibériai mocsarak olvadása, aminek hatására az ott elolvadó jég alól a régóta képződő metán a légkörbe kerül. A metán gáz üvegházhatás szempontjából sokszorta rosszabb a CO2-nál.
Éppen ezért szerintem az lenne helyes, hogy addig amíg nem tudjuk mit okozunk nem játszanánk ilyen dolgokkal, és komolyan vennénk ezt a veszélyforrást.
Attól, hogy egy bohóc varázspálcát kap a kezébe, még nem lesz bölcsebb ember.
Közben pedig pl. első körben szimplán csak a városiasodással, erdőirtással is hozzájárulhattunk valamilyen mértékben, mert megváltoztatja a felszín albédóját, az IR elnyelés/visszaverés arányát... Valószínűleg elég csak regionálisan megborogatni valamit, és idővel kihat az egész rendszerre (tengerjárás, széljárás, nem tudom, mi, nem értek hozzá...)
Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.07.16. 19:14:01
Azt viszont, hogy ezt hatékonyan meg tudjuk valósítani az egészet komplex módon ismernünk kell, és komplex módon kell rá hatni.
Az a politika amit most erőltetünk, hogy egyetlen paraméter, a CO2 kibocsájtásán keresztül akarjuk befolyásolni a rendszert, szerintem tévút. Mert az egészből hiányzik a megközelítés komplexitása.
Nem az a gáz hogy így kommunikál, egyszer/kétszer, hanem hogy évek alatt láthatólag semmit nem változik! :(
tudod erre mondják, hogy stílus maga az ember....
De ettől még a tény tény marad: neked csak a szád jár. Én meg adtam neked tényeket. Cáfold, és ne sértegessél, nem adtam rá okot.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.15. 18:07:46
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Az ember, mint egy hülyegyerek eldöntött egy évezredek óta a csúcsán billegő sziklatűt, ez a felelőssége, az is talán hogy milyen irányba. Szerintem viszont a folyamat jelentős befolyásolása már sajna meghaladja a képességeinket, bármennyire is erősnek hisszük magunkat. Ha úgy tetszik a felelősség adománya már kicsúszott a kezünkből.
Szerintem.
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.07.15. 11:39:39
Meg a melegebb tengerpartok is érdekes módon!
"jogos. 60 millió éve kb 1500 ppm volt a szint, kísérletek szerint a C3 típusú növények kb ilyen atmoszférában mutatják a fotoszintézis maximális szintjét."
Erre most így tényleg jó lenne forrás..."
Üvegházakban is használják!
"Csak éppen a változás gyorsasága a nem mindegy. Az emberi tevékenység felgyorsította a folyamatot, és olyan változásokat idéz elő, ami a ma élő embereknek több negatívummal jár mit pozitívummal. Érdekes, hogy mindig több ezer évvel ezelőttről beszélsz, miközben a máról van szó, és a ma emberiségérél. Persze, tudom, hogy tisztában vagy vele, hiszen milliószor elmondtuk neked ezt. Ez mindig akkor hozod elő érvként, amikor új emberrel beszélsz, hátha bedől a bullshitnek, persze velünk is újra bejátszod, hogy "de hát 12 ezer éve, meg a dinók korába, stb". Ez így nem érv arra, hogy ma mi lesz velünk."
Ma az van szerintem, hogy a GW netto hatása pozitív az emberiség viszonylatában!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.15. 06:07:12
link
látható, hogy ez a viszonylagos stabil klíma nem volt jellemező.Igazából most sem az. Az elmúlt 20 ezer évben is sokat ingadozott. Ezzel egyutt a co2 szintje is folyamatosan változott. Érdemes megnézni a vosztoki jég mag elemzését, ami közel 400 ezer évet ölel át. A co2 összhangban változott a hőmérséklettel:
co2 alakulása
100 ezer éve nem igen volt ipar a Földön, még is olyan magas volt a co2 szint a levegőben mint manapság.
Ettől függetlenül azért nem árt odafigyelni.
Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2017.07.15. 01:09:26
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Amúgy tucatjával lehet ilyen jó kis kördiagramokat találni
https://www.epa.gov/sites/production/files/2016-05/global_emissions_sector_2015.png
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.14. 22:11:29
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.07.14. 21:56:47
Az egy dolog, hogy a természet kikényszeríti a változásokat, de ha valamire nincs megoldásunk, mert baszunk megkeresni, akkor lehet hogy már későn fogunk észbe kapni. Tehát: tudományos kutatás ezerrel!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 20:57:28
Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.07.14. 19:48:51
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 19:29:55
Csökkenteni soha nem késő. Nem mindegy, hogy egy fokot emelkedni, vagy kettőt, vagy hetet az átlaghőmérséklet, most az egy az biztos, a kérdés, lesz-e kettő, három, stb. Neked mindegy, de az emberek igen jelentős részének nem mindegy, az életük múlik rajta. Te leszarod mert ilyen ember vagy, tudomásul vettük, de nem kell állandóan hirdetni, hogy te szarsz az emberekre, tőled mindenki megdögölhet, és a melledet döngetni közben, hogy te tulajdonképpen mennyire nem értesz hozzá, és ez csak a te véleményed! Figyelj, nem tudom neked mit tanítottak, de nekem azt, hogy amihez nem értek ne szóljak bele... Te meg itt osztod az észt, miközben te is beismered annak háján vagy, ha klímáról van szó. Nem lenne egyszerűbb hallgatni? Nem ugye...
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 18:05:02
Mondjuk pont Kína állt most a klímaváltozás elleni harc élére, Indiában is szépen jön fel a napenergia, miközben leállították a szénerőművek építését.
Utoljára szerkesztette: HyBrIDNyLA, 2017.07.14. 14:35:22
Konkrétan hol biztosítanak nagyobb életeret? Az Északi tengeren, vagy a hegyekben? :O
"5-8 ezer éve, amikor hasonlóan meleg volt a klíma az egész Szahara egy nagy szavanna volt, egyfajta monszun jellegű esőzésekkel, hatalmas folyamokkal, tavakkal. azért az elég kedvező lenne ma is a térség számára, ha ilyen változás történne!"
Nem tudsz globálisan gondolkodni. Miért volna jó, ha egy lakatlan terület lakhatóvá válik, miközben ahol ténylegesen laknak emberek meg tönkre megy? Csak úgy kérdezem, milyen álomvilágban élsz, mert amiben én élek, ott országok vannak, országhatárokkal, meg etnikai csoportok, akik nem igazán jönnek ki egymással.
"jogos. 60 millió éve kb 1500 ppm volt a szint, kísérletek szerint a C3 típusú növények kb ilyen atmoszférában mutatják a fotoszintézis maximális szintjét."
Erre most így tényleg jó lenne forrás...
"Kb 12 ezer éve fenn áll egy viszonylagos állandóság. Tekintve, hogy a klíma kaotikus rendszer, az állandóság sem nevezhető egyensúlynak. Ilyen hosszú ilyen meleg periódusra valóban nem volt példa az utóbbi 500 ezer évben. Nem az a csoda hogy felborul, hanem hogy eddig miért maradt fenn, biztosítva hogy egyáltalán egy modern technikai civilizáció kialakulhatott!??? "
Csak éppen a változás gyorsasága a nem mindegy. Az emberi tevékenység felgyorsította a folyamatot, és olyan változásokat idéz elő, ami a ma élő embereknek több negatívummal jár mit pozitívummal. Érdekes, hogy mindig több ezer évvel ezelőttről beszélsz, miközben a máról van szó, és a ma emberiségérél. Persze, tudom, hogy tisztában vagy vele, hiszen milliószor elmondtuk neked ezt. Ez mindig akkor hozod elő érvként, amikor új emberrel beszélsz, hátha bedől a bullshitnek, persze velünk is újra bejátszod, hogy "de hát 12 ezer éve, meg a dinók korába, stb". Ez így nem érv arra, hogy ma mi lesz velünk.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 14:20:57
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 14:12:21
;)
Nálam ezzel az indirekt kényszerrel nem mész semmire. Most már minimum egy elnézést kérésre számítok a részedről, hogy hajlandó legyek veled érdemben szóba állni.
Puszcsi!
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.07.14. 14:09:10
Nem mert a tengerparti veszteség mellett a felolvadó jégmezők nagyobb életteret biztoítanak egyelőre.
"Érdekelne az a tanulmány, ami szerint pozitívan fog változni a golobális időjárás."
5-8 ezer éve, amikor hasonlóan meleg volt a klíma az egész Szahara egy nagy szavanna volt, egyfajta monszun jellegű esőzésekkel, hatalmas folyamokkal, tavakkal. azért az elég kedvező lenne ma is a térség számára, ha ilyen változás történne!
"A CO2 nem trágya, hanem alapanyag."
jogos. 60 millió éve kb 1500 ppm volt a szint, kísérletek szerint a C3 típusú növények kb ilyen atmoszférában mutatják a fotoszintézis maximális szintjét.
"Részemről az időjárásnak maga a változása negatív hatású, mert a jelenleg fennálló egyensúlyi állapotot relatív gyorsan, és véglegesen borítja fel, ami újrarendeződést igényel, vagyis termelés kiesést és háborút okozhat."
Kb 12 ezer éve fenn áll egy viszonylagos állandóság. Tekintve, hogy a klíma kaotikus rendszer, az állandóság sem nevezhető egyensúlynak. Ilyen hosszú ilyen meleg periódusra valóban nem volt példa az utóbbi 500 ezer évben. Nem az a csoda hogy felborul, hanem hogy eddig miért maradt fenn, biztosítva hogy egyáltalán egy modern technikai civilizáció kialakulhatott!???
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 14:06:27
Ha vitatkozni akarsz, akkor kéretik megadni a tiszteletet!
Akkor talán én is hajlandó leszek én is ugyan erre.
Addig csá, ffej!
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 12:59:37
Egyébként a linkelt oldalad egy harcos vegán csoport "alternatív" emberi klímaváltozás ellenes oldala, ahol nem igazán a tényekkel törődnek, hanem az a (hátsó) szándékuk, hogy a vegetarianizmust propagálják. Az előbb a populizmussal volt bajod, a direkt manipulációval nincs? Arról nem beszélve, hogy vegetarianizmus hit, már lassan vallási fanatizmusba csap át egyeseknél, arról nem beszélve, hogy a vegetarianizmus nem természetes dolog, és kellő mennyiségű mesterséges vitamin és fehérjepótlás nélkül elég veszélyes, főleg gyerekere és nem növényevő állatokra nézve.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 12:25:30
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 12:17:26
Informatikus vagyok. De ha egy kocsmában egy sör mellett beszélgetnénk ez lenne az álláspontom. Ha tudományos vitára vágysz akkor mást kell keresned. Én nem vagyok tudós.
Amit linkeltem meg legalább olvasd el, sötét zöld vagy nem valós számokkal érvel.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.07.14. 11:45:22