Csapást mér az olajárra a Tesla új autója

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

De ez a leaf nem hozza. Hozzá kell tenni, már nem új. Lemérték vmi 110 km-ert tudnak vele menni ha fullra fel van töltve, de épp ezért neccess 100 km-res utat bevállalni vele, mert ha valami gikszer van (pl. dugó/baleset valahol) ahol állni kell akkor elfogy a kakaó, meg gyakorlatilag ehhez az kell hogy otthonról fullva feltöltve induljanak.

(mert bár sokan azt hiszik az elektromos autó nem fogyaszt dugóban hiszen áll, ez csak féligazság, mert a fütés/hütés ugyanúgy fogyasztja az áramot).
Ezen oknál fogva most vettek mellé egy benzines is...

"akkor mar most is van racio az elektromosban"

Ráció biztos nincs benne. Egy új leaf 9 milliótól indul, miközben hasonló méretü de _full extrás_ benzines kisautót megkapsz 4 milláért. Ha a leafet ingyen tankolod és a különbözetet a benzines tulaj a párnájban tartja (nincs kamat) akkor is kb. 20 év alatt fordulna nyereségesre.

Szóval ma még elektromos autót csak az vegyen aki vagy szereti a totál csendes autókat vagy valamiért a mániája az elektromos autó és nem bánja hogy egy valag pénzt bukik vele. Minden más szempontból csak ráfizetés és még baromi kényelmetlen is (a hatótáv és a töltési idő miatt)

Nekem a töltési idővel van bajom, nem a hatotavval. Tegyük fel pl., éjjel rohanni kell a gyerekkel a kórházba, de nem tudok mert az autó éppen töltődik. Ez így gáz szerintem.
A hatotavrol annyit, ha most itthon pl. Pest aglomeracios korzetebol a varosba jarashoz kell masodik autonak, megengedheted magadnak, es tolteni is van hol, akkor mar most is van racio az elektromosban. Fenntartani sokkal olcsobb. A Leaf rendszeres szervize peldaul kb. a pollenszuro cserejebol all.

Stikkes majom. A BC2 tonkretetelenek elinditoja. A Rövid Szöveges Üzenet küldők klub

Na most ez azert igy marhasag, mert egy Leaf eleg magabiztosan kell hogy hozzon 100 kilometert. Az E-NV200 is kepes volt ra, pedig az eleg vacak elektromos autonak. Kozlekedni vele amugy nagyon kellemes elmeny, de fouton 85-vel vitorlaztam vele es a futest sem mertem hasznalni. Annak 160 kilometeres hatotavot ir a Nissan, de meg az auto sem mutatott soha tobbet 140-nel.
A Leafrol azt mondta egy ismeros, hogy odafigyelessel tudja produkalni a gyari adatot, de futes/hutes/autopalya igen csak eszi a toltest.
Az atlagosan 240 kilometeres hatotav nem tudom hogy jon ki, mert en mar vezettem egy parat, de egyik sem tudott annyit meg gyari adatban sem. Valahogy ketlem, hogy csak a vacakabbak kerultek a kezembe, maskepp meg sehogy sem jon ki ez az atlag. A Tesla megbizhatoan tudja a 350 kilometert, de azt meg nem vezettem.

Stikkes majom. A BC2 tonkretetelenek elinditoja. A Rövid Szöveges Üzenet küldők klub

"Szerintem az akkumlator csere nem egy jo megoldas. Nekem peldaul nem tetszene, ha beallnek a "benzikutra" es az auto ertekenek felet ott hagynam. :) "

Nagyon egyszerűen megoldható. Az akku nem az autó része hanem egy független értékesítési láncban van a csereállomásokon, az amortizációt és a töltést fizeted ki és kalap. Az akku maga nem a tiéd. Az akku állapotáért a "benzinkút" a felelős. Ezt be kell szabályozni és kész.
NIncs szükség 1000 km-re. 300 is bőven elég. A probléma inkább az, hogy ebből mi a valós és mi a nem.

Ismerősömnek van egy nissal leafja, papiron vmi 200 km a hatótáv. A valóság az hogy nem mernek vele 100 km-res utat sem bevállalni.
Mert amikor télen -10 fokban felnyomja a fütést (nyáron a klímát), a világítást, a hifit és az út sem olyan lapos mint egy tómeder akkor az elektronok száma szabadesésbe vált.

Jelenleg ez ügyben rosszabb a helyzet mint a fogyasztási adatokkal a normál autókkal, mert ott ha a gyártó 5 litert ad meg akkor mindenki tudja hogy lesz az 6-7 is normális körülmények között, itt meg simán feleződik vagy még rosszabb a hatótáv valós körülmények között.

Idokozben Elon Musk mar be is jelentette az 1000 km hatotavu Tesla S modelt 2017-re. 2020-ra pedig 1200 km-t iger. Szoval az 1000 kilometer koruli hatotav mar tenyleg kozel van, igy nem valoszinu akkucseres megoldasba kezdenenek, ok vagy barki mas.
Biztos mindjart beirja valaki, hogy 1200 az semmi, mert O mindennap 1500-at szokott autozni. Es egyebbkent is miaz hogy nem lehet a holdig menni egy toltessel. ? <#csodalk>
Szerintem az akkumlator csere nem egy jo megoldas. Nekem peldaul nem tetszene, ha beallnek a "benzikutra" es az auto ertekenek felet ott hagynam. :) Es kapnek helyette valami akarmilyen allapotu akkumlatort.(tisztaban vagyok vele hogy sok fele keppen lehet merni egy akku allapotat, de a hetkoznapokba kitudja hogy mukodne a rendszer ) Szerintem mire nemzetkozileg szabvanyositanak az akkumlator cseret, addigra az akkumlatorok kapacitasa eleri azt a szintet, hogy mar felesleges lesz.
1000 km hatotav eseten atlagos hasznalat mellett elegedo lenne akar 2 hetente tolteni, az meg nem letezik, hogy 1-2 hetente nincs ra 6-8 ora.
Szoval valoszinuleg a nagyobb kapacitasu, olcsobb akuk feleslegesse fogjak tenni akku cseret. Es arra par evre meg, nem eri meg kiepiteni egy ilyen sok milliardos nemzetkozi rendszert.
Utoljára szerkesztette: duke, 2016.04.02. 19:28:12
Van rá kész technika (akkucserére), csak szabványosítás kérdése lenne. Ami szintén megoldható, csak akarat kérdése.
Ez így van. De az olaj kiváltásara jobb lenne egy olyan technika, ahol az energiatároló cella pillanatok alatt cserélhető. A töltést meg oldják meg erre szakosodott helyeken cégek. Kb. Mint a gáznál, csak persze lényegesen modernebb módon, de erre egyelőre nem sok esélyt látok.
Szerintem reszletes vizsgalat nelkul pusztan becsles alapjan is, nyilvanvalo, hogy a foldet, vizet, levegot pusztito, olajhaborukat indito olajipar szennyezesehez kepest barmilyen mas iparag szennyezese jelentektelen lehet. Peldaul HIVATALOSAN a vilag legkornyezetszennyezobb tevekenysege, a Kanadai olajhomok feldolgozasa. Fel Magyarorszagnyi teruleten apokaliptikus allapotok vannak. Milliard tonna vegyszer, omlik a fust, kiirtva, megmergezve minden negyzetmeter. Egy atomhaboru ahhoz kepest greenpeace akcionak tunik.
Engem inkabb az foglalkoztat, hogy ha nagy mennyisegben megjelennek az elektromos autok, a megnovekedo akkumulator igeny nem okoz-e majd hasonloan nagy kornyezeti szennyezest. Tudjuk hogy az olaj es a belso egesu motorok mit tesznek, de az akksigyartas sem kifejezetten kornyezetbarat folyamat.
Hát a taxikat pont nem kéne kizárni, hiszen még nálunk is van, csak elektromos autokat használó taxi társaság.
GreenTaxi
Botond
Nem lesz mindenki Teslája. Előfordulhat, könnyen. Benzines/dízel autója sincs mindenkinek aztán mégis piacon van még a termék.

Céges környezetben sem minden autó megy nonstop csak azért mert sok km van benne, szóval ott is van ám alkalom tölteni. Szóval szerintem így kapásból a taxikat tudjuk kizárni talán. Minden más céges autó rendszeresen megáll órákra. A töltést ehhez kell ütemezni.
Utoljára szerkesztette: Botond, 2016.04.02. 13:52:48
Egyrészt céges környezetben ennyit lazán mennek egy nap, másrészt nem mindenkinek van garázsa ahol éjjel tölthet. Itt mar elvérzett egy halom ügyfélnek a dolog. Aztán ismerve a mai akku techet, nem adok 2-3 évnél többet, es fokozatos romlásnak indulhat a hatásfok. Főleg, ha nem garázsban tátott autóról van szó, bár annál is, mert a munkahelyen még ritkább a garázs, tehát így is állnia kell a minuszokban. De az is kétségtelen, hogy van egy réteg akinek mar ez a technika is elegendő es jól ki tudja használni. Különösen, akik nem mennek sokat.
Botond
Ja, Moszkva meg még messzebb van Madridtól. Meg az usában is biztos sokan ingáznak naponta new yorkból, los angelesbe kocsival, és ők sajnos tényleg nem célpiac. De reálisan nézve senki nem tölt napi 5-6-7-8 órákat melóba ingázással. Ha meg családdal mész hétvégén messzire akkor ott a batárnagysuv a garázsban oszt go.

Nyilván jó lenne meg nagyobb hatótáv, de ez a 300+ km számomra már pont kezelhető pl.
Botond
Télen leesik a hatótáv mondjuk 300km-re. Na most tegye fel a kezét aki nem taxis meg kamionos vagy buszsofőr és napi 150 km-t autózik melóba meg haza is. Nekem ez havonta egyszer jön össze, általában 120-130 km megy csak a kocsiba, szóval azért pár kóbor elektron arra is marad, hogy ha esetleg hazafele be kell nézni a Tescóba... Este meg garázsban töltőn lehet a kocsi, mint az iPhone. Csak a Tesla egy töltéssel bírja egy napig a bármilyen random okostelefon meg nem. :D

Mindegy, én már várom nagyon a cuccot!
Utoljára szerkesztette: Botond, 2016.04.02. 13:34:05
Rámpa sem kéne, ráállsz egy amolyan fékpad szerű szerkezetre ami megfelelően van pozicionálva, aztán a pad bevisz a csereállomásra (mint egy autómosó), ahol az automata rendszer betájolja majd megkezdi a cserét.

Ha már automata tőgymosó+fejőgép létezik ami egy fix karámba besétált tehenet full automatán megfej és fülbevalós vonalkód alapján betájolja hogy hanyadik fejés, és melyik állat. (némely jószág rákattant a dologra és többször menne mint illik.)

A technológia nagyon nem megoldhatatlan. Ennyi erővel a japán föld alatti bringatároló is kivitelezhetetlen volna, mert az még csak nem is kockaforma jármű.
Erre gondolsz? :)

https://www.youtube.com/watch?v=H5V0vL3nnHY

A Tesla sajnos kukazta a dolgot, maradtak a toltesnel. Tul bonyolult a dolog es marha nagy a hibalehetoseg.

Max olyat tudnek elkepzelni, hogy a "kuton" a "kutasok" allnanak ra a rampara mindig. Maskepp lenne baj eleg....
A napelemek az elkövetkező 5 évben olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek.

Az anti-winnie brigád másodikszámú képviselõje.

Nohab
És mennyi a hatásfoka az aksinak? És öt év után? És ha nem fűtött garázsban tárolja? Nem árt ha a jármű teljes egészének az energiahatékonyságát nézed, mint azt a belsőégésűnél tetted.

Nem árt, ha az ember objektíven mérlegel.
Na és a villamosenergia előállításának a hatásfoka?
Téves a kiindulási feltétel az okfejtésedben,és így nem verifikálható !
hány ilyen autó fut magyarországon? és hány fog fútni 20-40 év múlva? na erről ennyit

Igen, a villanymotorok hatasfoka jelentosen jobb, kozel 100% (a belso egesuek kb 40- %ahoz kepest), hatranyuk az akkumlatorok sulya, de ezen a teren ugye sok feljodes tortenik mostanaban es valoszinuleg fog is.
Ha meg tobb konstans energia kell lehet epiteni atomeromuveket, azok eleg zoldek.
Szoval en szivem szerint mar most kitiltanam az osszes belso egesu motoros jarmuvet, amit ingazasra hasznalnak a nagyvarosokban.
Utoljára szerkesztette: Kaeblo, 2016.04.02. 09:14:04
Ha megnézed, hogy napközben hogy oszlik el az áramfogyasztás, akkor sejthető, hogy az elektromos autók töltése pont nem a csúcsidőben fog történni, legalábbis nem az lesz a jellemző. Nem azt mondom, hogy nem növekszik az áramfogyasztás, de a jó hír az, hogy sokkal jobban növekszik a csúcsidőn kívüli időszakokban, ami egy egyenletesebb áramfogyasztáshoz vezet.
Először is inkább az erőműveknél kerüljön a levegőbe, mint a városok közepén, hogy a legtöbb ember szívja. Kisebbik rossz. Másodszor pedig egy kocsi és egy erőmű között óriási különbség van. Egységnyi fosszilis üzemanyagból jóval több energiát képes előállítani egy erőmű, mint egy autó motorja.
Az ugye megvan neked is, hogy a Totalcaron volt egy cikk, kb egy hónapja, hogy az újságírok lementek 1500 km körül, egy Kia Soullal, aminek hatótávja 130 km. Képzeled Tőlünk nyugatra van töltő még az autó pályán is. Jövőre itthon is fel akarnak állítani 1500 állomást, sőt az állam adni is fog 2 milliót minden ilyen autóra.

Az anti-winnie brigád másodikszámú képviselõje.

Ezt a fasságot mikor sikerül végre elfelejteni?

Most ugye Mo-ból indulsz ki? Nagyobb országokban vannak ám városok egymástól nagyobb távolságokra is. És ha megnézed, hogy mennyit futnak a használt dízelek, mennyi a cégesautó, akkor azért kiderül, hogy 250 km, amit egy töltéssel elvben megtehet egy Tesla, az lófütty és nem praktikus. Ez az egyik. A másik, ohgy autópályatempónál nincs meg a 250 km-es hatótáv sem a Teslának. És itt visszalyukadunk oda, hogy városban bohóckodni jó, különben csak drága játékszer egyelőre.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

Az elektromos áramot is elő kell állítani, aminek a jelentős részét mai napig fosszilis erőművekben termelik meg. Annyi változik, hogy nem az utcán kerül a levegőbe a szar, hanem az erőműnél. Értelemszerűen, nagyjából annyival több, amennyivel nagyobb terhelést jelent az e-autó. A termeszetvédelmet ebből a szempontból hagyjuk, mert parasztvakitas.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.02. 02:11:57
Ha ez tömegesen elterjed, akkor esélyes hogy:
- emelkedik az áram ára
- nincsenek felkészülve az erőművek a terhelesre (emlékezzünk, hogy az USA-ban mar volt gond a klímák miatt is, forróbb nyári napokon.
- a jelenlegi elektromos hálózat sok helyen fejlesztésre szorul majd (ami mondjuk nem baj)

Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.02. 02:07:30
Kormányzati autókának is tökéletes" , hazai pénztárcához viszonyítva. És ha vhol sok fut az utakon , az már imidzsnek is megteszi . bár ha általába a lakosságnak is futná erre az mingyár jobb

Szent Haba-kukk

Ezt mire irod? A statisztika amirol beszelek US-re vonatkozik. http://www.statisticbrain.com/commute-statistics/ Tessek...
"Csapást mér az olajárra a Tesla új autója"

Orommel latnam, hogy a sok ingyenelo arab ehendoglik, illetve belefullad az eladhatatlan olajaba.
MerlinW
Oké, akkor most tegyük fel, hogy nem Magyarországon, hanem az USA-ban élsz, ahol két kocsma között van 20km.

[merlinw.org]

Lehet talalni statsztikakat az egyesult allamokrol, az emberek 84%a nem megy tobbet napi 80kmnel. 1000km-re meg en inkabb mennek repulovel, mint autoval...
Utoljára szerkesztette: Kaeblo, 2016.04.01. 23:23:22
Tervben sincs? Talán keress rá. Kész, működő megoldások vannak rá.
Szerinted hány ember utazgat 1000 kilométereket autóval? Főleg egyhuzamban. Szerintem még 350-et se sokan vagy gyakran. Standard napi/heti használatra szerintem bőven elég az a 350 kilométeres hatótáv.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Az olaj és a szén a valaha volt legdrágábban kitermelhető nyersanyag, amelyek valódi árát nem a benzinkutakon hanem a kórházakban vagyis egészségügyben kell majd megfizetnie a társadalmaknak...

Az olcsó húsnak híg a leve, szokták is mondani...

https://fxmason.blogspot.com/

"Csapást mér az olajárra a Tesla új autója"

Köze nincs egymáshoz a kettőnek. Az olajár a kereset-kínálat miatt ingadozik, a tesla pont semmit nem nyom a latba. Azért esik az olajár, mert még mindig túltermelés van belőle, és épp ma jöttek ki az adatok ezzel kapcsolatban.
Tetsuo
Ha nem lenne olyan nagy dolog, akkor már rákapott volna néhány cég, de még tervben sincs ilyen... nem gyanús? ;-)

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Palinko
sok gyártó, egységesített standard kéne, akkor is ha rosszul áll be a sofőr beakad valamibe a kar, kárt okoz, bonyolult, drága. egyszerű a megoldás valóban hogy hopp kitaláltuk már ezt, de a megvalósítás nem olyan egyszerű.
Tetsuo
Akkor mit szív fel? Mivel oldják meg az áramigényt? Ezt elfelejtetted beleírni a félmondatotba.

Álmodj királylány...

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Mindig a töltésen akad fenn az emberek nagy része, hogy az milyen sokáig tart. Én még 6 éves voltam amikor már olyan könyvet forgattam a kezemben (most 26 vagyok), amiben már úgy írtak az elektromos autókról, mintha 2 éven belül valóság lenne. Volt is egy időben csak megvenni nem lehetett, kizárólag bérelni. Ott a könyvben már úgy ábrázolták a dolgot, hogy van egy töltőállomás ahol a föld alatt tárolt szabvány akkumulátorokat megújuló energiával töltik folyamatosan, mire megérkezik egy jármű, addigra mindig van kész, feltöltött akku. A jármű beáll, szépen jobb oldalt az új akksit betolják, bal oldalt a régi kiesik és viszi a futószalag a töltőbe. A sofőr örül, mehet tovább. Ez olyan nagy dolog lenne?
barret
Lassan fognak elterjedni,mert az erőműveket is hozzá kell igazítani a járműparkhoz.

Bérbe vehet? reklámfelület...

Az lehet, de egyelőre ez még csak egy jól megtervezett média hype.

A kocsit leghamarabb jövőre kezdik el gyártani, mire ebből mérhető elterjedtség lenne az még jóval odébb van (alsó hangon is tiz év).

És persze simán meg is csúszhatnak a dátumokkal, számomra pont az ezer dolláros előleg teszi komolytalanná, mintha maguk sem biznának benne, azért ha egy 10 millás autóra nem kérnek legalább 10% előleget az fura.

Az áram meg majd ott jön képbe, hogy lesz nagy meglepi amikor ezek elterjednek és kiderül hogy a nagy igyekezetben sikerült az összes atomerőmüvet bezárni és majd szénerőmüvel próbálják meg előállítani a szükséges áramot mert az annyira környezetbarát...

Meg az elektromos hálózat kérdése is érdekes lesz, ezeknek az autóknak az akkuja 40-60 kw-os, ami - otthoni töltést - feltételezve olyan teljesítményigényes mintha mondjuk 10-12 órán keresztül folyamatosan menne a lakásban a klíma. Na ott is lesznek meglepik amikor az emberek majd rádugják ezt a cuccot (a klíma mellett) az elektromos hálózatra.

Városban megéri, ha van töltő, de különben nem praktikus. Pl. 1000km-es út alatt fél nap csak a töltögetés, tehát amit nyer az ember a benzinen azt időben bukja (és 40 év mire itt az elmaradott balkánon lesz minden kúton töltő - és elég hely a Tesláknak, mert 1 óra alatt összejöhet jópár egy kúton). Vagyis kell tarcsiban egy normális autó is, vagy inkább a hibrid technológia.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

Tehát az áramtermelés sem szívja fel az elektromos autók miatt kieső olajkeresletet.

Tetsuo
Tehát?