22
  • UUUU
    #22
    Melyik Broncosaurus tanult meg repülni? Ja hogy kihaltak ?
  • NEXUS6
    #21
    Kicsit lefogytak, amúgy jól vannak, csak most épp madárnak nézzük őket.
    ;)
  • NEXUS6
    #20
    És most nem világít annyira, mint 65 millió év múlva fog!
  • UUUU
    #19
    És hol vannak a dinoszauruszok ?
  • ostoros
    #18
    65 millió éve a Nap nem világított ennyire.
  • NEXUS6
    #17
    Hát ezek a gondolatok nem annyira valós tényeken, mint a sajtó által elterjesztett, kinevelt világképen alapulnak. Szerintem.

    A légkör CO2 tartalma a dinók idejében akár a jelenleginek majd 10X-ese lehetett (júra időszak, csúcs kb 2800 ppm), de átlagban 4X, az átlafhőmérséklet 22 fok, értelem szerűen a jégsapkák hiányát, magasabb tengerszintet jelentett.

    A magasabb CO2 kb a jelenlegi 4X mennyiségnél jelent maximális hozamot a növényeknél, a jelenlegi szint közelebb van a fejlettebb növények működése szempontjából minimálisnak tartható 100-200 ppm-hez. Az eljegesedési időszakokban ezt a légkör megközelítette ekkor érdekes módon a portartalom hirtelen megugrását látjuk, ami arra vall, hogy a növenyzet rohamos pusztulásnak indult és az eljegesedési időszakok legdúrvább periódusai súlyos elsivatagosodással is párosulnak.

    A CO2 jelenleg a nagy mumus, de az az igazság, hogy 1-1,5 Mrd év múlva nem azért fog megszűnni az élet a Földön, mert a Nap sugárzása túl magas lesz, hanem mert a CO2 szintje a modellek szerint elötte már lecsökken a fotoszintézishez szükséges szint alá.
    Szal ennyire mumus a CO2.

    Ha azt nézzük, és elfogadjuk, hogy tényleg az ember tehet a légkör jelentős CO2 szint növekedéséről, akkor ezt annak értelmezhetjük, hogy földanyánk gyak egy fiatalító kúrával próbálkozik általunk. ;)
  • Zolly75
    #16
    Kedves hozzászólók, amennyire én tudom egyetlen földtörténeti értelemben rövid időszak kivételével a mostani tengerszint a legalacsonyabb a Föld teljes 4600 millió éves története során. Forrás: http://moly.hu/konyvek/meszaros-erno-a-fold-rovid-tortenete (ez a könyv könnyed de mégis tudományos igényű mű, a földtörténet gyors összefoglalásaként szerintem bízvást ajánlható mindenkinek, nem igényel semmilyen előképzettséget.)
    Amennyiben a fentiek helytállóak, akkor tehát a tengerszint igazából mostanában áll helyre, halad a kirívóan alacsonytól a "szokásos" fele.
  • UUUU
    #15
    Az a 6m, konkrétan 6cm volt, mert alulbecsülték a modelljükkel és 20cm lett helyette.
    Ráadásul, az sem igaz, hogy nem tudják mikorra és mekkora emelkedést prognosztizálnak. Az ENSZ 2090-ig, 9-88cm-re teszi ezt az adatot, Rahmstorf tanulmánya szerint rosszabb a helyzet és 50-140cm-et mond.
    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.09.07. 14:21:42
  • kvp
    #14
    A tengerszint a jegkorszak vege ota emelkedett, mig a renenszansz korul elerte a szokasos magassagot. Aztan jott az ember es most tovabb emelkedik, pedig a regi mintak alapjan ezt nem tette a szarazfoldi elet megjelenese ota. Ezt valoszinuleg az ipari forradalom okozza, ami egyelore meg tart.

    A tengerparti varosok jelen technologia mellett kb. 20 emelet magassagig vedhetoek gatakkal, a folott mar problemas lenne. Viszont nincs annyi edesviz a Foldon, hogy ha minden elolvad, varhatoan akkor se emelkedik 50 metert a vizszint.

    A tengerek emelkedese csak a szegeny orszagokat erinti, akiknek nincs ra keretuk, hogy megvedjek magukat. Mindezek mellett a foldi legkor oxigenszint csokkenese problemasabb es az ellen nehezebb is vedekezni. Marpedig ha elpusztitjuk az osszes erdot es a megnott szendioxid szint altal okozott savasodas elpusztitja az osszes tengeri algat, akkor bajban leszunk. (vagy mar vagyunk is, egyelore nem ismert hogy a folyamat megallithato-e meg) Mindenesetre ekkora legkori szendioxidszintet nem mertek az oxigentermelo elolenyek foldi megjelenese ota, mivel a tobb milliard ev alatt kivont szenkeszletet nyomjuk vissza a legkorbe viszonylag rovid ido (par szaz ev) alatt. Ez gyakorlatilag a Foldet ert tobb milliard evnyi napsugarzas energiajanak felszabaditasa, amiben a szendioxid a nagyobb baj. (egyebkent meg mellekhataskent az infra es lathato tartomanyban vilagitunk az urben, szoval latszik hogy itt civilizacio van, szerencsere ez az info csak fenysebesseggel terjed)
  • jovokutato
    #13
    Velence saját magának köszönheti ezt!
    A talajvízkészlet emberi felhasználása miatt süllyed a város.
  • molnibalage83
    #12
    Velencét évről évre jobban elönti a víz. A múlt században szinte ismeretlen volt, az elmúlt 15 évben meg állandó hír, hogy Velence egy része már megint víz alatt van...
  • molnibalage83
    #11
    Rengeteg meg a tenger alatt. Anglia keleti része folyamatosan pusztul és a régi Alexendira is a víz alatt van...
  • Macropus Rufus
    #10
    ez igaz. De már akkor is volt pl. tengerár. Meg hurrikánok. Sőt, cunamik is.
  • NEXUS6
    #9
    Azért azt tegyük hozzá, hogy a tengerszint kisebb nagyobb megszakításokkal folyamatosan emelkedik az utolsó eljegesedés óta, az az kb 12 000 éve.

    Ez azt is jelenti, hogy jelentős területek kerültek vízalá még az írott emberi történelem kezdete után is, az az kb 6-7 ezer éve. Erről szólhat az Atlantisz-legenda, vagy az Özönvíz-legenda. Az utóbbi a nagyjából biztosan aarról szól, amikor az óceánoktól elzárt Fekete-tenger mélyfölddé vált partvidéke elöntésre került.

    Szintén jelentős esemény lehetett a mai Északi-tenger fokozatos víz alá kerülése is. Indiában, Egyiptomban is vannak olyan tengeri régészeti leletek, amelyek egykor virágzó városok után kerültek elő.

    Nem túllihegve, a világegyetem idő és térbeli méretarányait, folyamatait is figyelembe véve kéne ezeket a várható eseményeket értékelni, a médiának közvetítenie.

    Ja, amúgy minmeghalunk!
    XD
  • Ragnaar
    #8
    Még 100 év ? Megint fölöslegesen aggódnak előre a szerencsétlen tudósok. Megint olyan tüzet akarnak eloltani ami nem is ég. (Különben meg olaszok megoldották Velencét kicsit régebben. Csak azt kell képzelni, hogy földrengés volt, és újra kell építeni a tengerparti városokat akkor nem tűnik fölösleges pénzkidobásnak.)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.09.03. 10:22:17
  • Ender Wiggin #7
    az a fura, hogy 1880 óta jegyzik kb. tudományosan az emelkedési adatokat, és kb 1920-as évektől kezdett meredeken emelkedni, amikor még sehol nem volt ekkora hatása az emberiségnek a környezetre. de a legnagyobb csoda az, hogy azóta lineárisan emelkedik, azonos mértékben (hároméves átlag reprezentál egy pontot a grafikonon), függetlenül attól, hogy jelenleg mekkora pánikot keltenek az emberi beavatkozás hatásai miatt. Plusz poén, hogy a tényleges mért adatok és a számítógéppel becsült adatok totál nem egyeznek a 20. század tekintében. vagyis jelenleg senki sem tudja, mi lesz. tehát szerintem is: addigra minmeghaluk!
  • gosub
    #6
    Rengeteg hajdan tengerparti kikötőváros ma mélyen a szárazföldben 10-50km-re a tengerparttól fekszik. Gyerekkoromban 25-30 éve még 6méter tengerszint emelkedést jósoltak 100év múlva az erre hivatottak. Most már csak 1métert de fingjuk sincs mikor következik be. Ez is olyan mint évezredek óta a világvége jósok, ha ügyesek jól megélnek belőle. Megélhetési klímakutatók.
  • barret
    #5
    ÁÁÁ nem kell evvel foglalkozni,majd megoldjuk,ha oda jutunk!
    Addig 100 év technikai fejlesztés lesz mögöttünk.
    A technika legyőzi a természetet. Amúgy meg addigra minmeghalunk:)
  • molnibalage83
    #4
    Ezeket a városokat 200+ vagy több száz éve lakják már. Akkor senki nem gondolta, hogy a tenger szintje nem állandó...
  • Bazsio
    #3
    Ki a franc mondta hogy a tengerszínthez pár méterre kell lakni?Senki, még az állat is értelmesebb, mert azt ha egyszer valami baleset éri az többet oda nem megy vissza, de az ember az nem ilyen............neeeeeeeeeeeeeeeem az ilyen, hülye hogy a világvárosokat 11 méterre építi (New York) Tokyo, Los Angeles, Shangai, San Francisco, Amsterdam, stb.
  • NEXUS6
    #2
    Tesóm, ín eztet mondom mindég!
    XD
  • Astrojan
    #1
    Hogy ne lenne válasz, túl sokan vagyunk.