• kvp
    #14
    A tengerszint a jegkorszak vege ota emelkedett, mig a renenszansz korul elerte a szokasos magassagot. Aztan jott az ember es most tovabb emelkedik, pedig a regi mintak alapjan ezt nem tette a szarazfoldi elet megjelenese ota. Ezt valoszinuleg az ipari forradalom okozza, ami egyelore meg tart.

    A tengerparti varosok jelen technologia mellett kb. 20 emelet magassagig vedhetoek gatakkal, a folott mar problemas lenne. Viszont nincs annyi edesviz a Foldon, hogy ha minden elolvad, varhatoan akkor se emelkedik 50 metert a vizszint.

    A tengerek emelkedese csak a szegeny orszagokat erinti, akiknek nincs ra keretuk, hogy megvedjek magukat. Mindezek mellett a foldi legkor oxigenszint csokkenese problemasabb es az ellen nehezebb is vedekezni. Marpedig ha elpusztitjuk az osszes erdot es a megnott szendioxid szint altal okozott savasodas elpusztitja az osszes tengeri algat, akkor bajban leszunk. (vagy mar vagyunk is, egyelore nem ismert hogy a folyamat megallithato-e meg) Mindenesetre ekkora legkori szendioxidszintet nem mertek az oxigentermelo elolenyek foldi megjelenese ota, mivel a tobb milliard ev alatt kivont szenkeszletet nyomjuk vissza a legkorbe viszonylag rovid ido (par szaz ev) alatt. Ez gyakorlatilag a Foldet ert tobb milliard evnyi napsugarzas energiajanak felszabaditasa, amiben a szendioxid a nagyobb baj. (egyebkent meg mellekhataskent az infra es lathato tartomanyban vilagitunk az urben, szoval latszik hogy itt civilizacio van, szerencsere ez az info csak fenysebesseggel terjed)