• NEXUS6
    #17
    Hát ezek a gondolatok nem annyira valós tényeken, mint a sajtó által elterjesztett, kinevelt világképen alapulnak. Szerintem.

    A légkör CO2 tartalma a dinók idejében akár a jelenleginek majd 10X-ese lehetett (júra időszak, csúcs kb 2800 ppm), de átlagban 4X, az átlafhőmérséklet 22 fok, értelem szerűen a jégsapkák hiányát, magasabb tengerszintet jelentett.

    A magasabb CO2 kb a jelenlegi 4X mennyiségnél jelent maximális hozamot a növényeknél, a jelenlegi szint közelebb van a fejlettebb növények működése szempontjából minimálisnak tartható 100-200 ppm-hez. Az eljegesedési időszakokban ezt a légkör megközelítette ekkor érdekes módon a portartalom hirtelen megugrását látjuk, ami arra vall, hogy a növenyzet rohamos pusztulásnak indult és az eljegesedési időszakok legdúrvább periódusai súlyos elsivatagosodással is párosulnak.

    A CO2 jelenleg a nagy mumus, de az az igazság, hogy 1-1,5 Mrd év múlva nem azért fog megszűnni az élet a Földön, mert a Nap sugárzása túl magas lesz, hanem mert a CO2 szintje a modellek szerint elötte már lecsökken a fotoszintézishez szükséges szint alá.
    Szal ennyire mumus a CO2.

    Ha azt nézzük, és elfogadjuk, hogy tényleg az ember tehet a légkör jelentős CO2 szint növekedéséről, akkor ezt annak értelmezhetjük, hogy földanyánk gyak egy fiatalító kúrával próbálkozik általunk. ;)