6
  • kvp
    #6
    "kivéve az olyan csodálatos binary blob-okat, mint például a Play applikáció, amely nem véletlenül zárt, hiszen vélhetően technológiai sarokköve az user tracking-nak."

    Pont nem az. Letezik belole web-es valtozat es onnan is le lehet szedni az apk-kat, amiket utanna tetszoleges sajat csomagkezelovel lehet telepiteni. Az app valtozat annyiban tud tobbet, hogy a beagyazott bongeszon kivul van benne egy web-es api (igazabol dom/js), ami lehetove teszi a gepen levo nem webes api-k tavoli elereset is, tehat pl. ki tudja listazni a telepitett programokat es indithat telepitest is. Ez a cucc viszont nyilt forraskodu es a google meg kulon cikkeket is irt a technologiarol. Egyebkent ugyanerre a technikara epul pl. a webgl hardver gyorsitasi api-janak bekotese is. Nagyjabol ugyanaz mint amit az activex probalt, csak ez mukodik es nagyjabol biztonsagos, legalabbis nem akkora katasztrofa mint amit a microsoft hozott ossze.

    Extra kovetes viszont nincs benne, ezt viszonylag konnyu ellenorizni ha egy arm-os emulatorban futo android alatt futo play store-t trace-el az ember. Ugy nez ki, hogy csak azert vigyaznak ra, hogy nehogy lemasolja valaki a technologiat, bar az amazonnak pont sikerult, az o gepeiken nincs is play store, mert kicsereltek sajatra.

    A pozicio kovetes a google maps app-ban es a location api-ban van, ami pl. a wifi adatok alapjan is probal javitani a gps-es pozicion es a wifi-s poziciok frissitesere fel is tolti ezeket amikor tudja. Ellenben ha ki van kapcsolva a wifi es a gps, akkor nagyjabol semmit sem er. Sajat android alatt meg nem rakja fel az ember vagy blokkolja a celszervereket, esetleg az adott hatterprogram net hozzafereset.

    "torkig vagyok a Google-val."

    Ott van helyette az apple, akik szinte semmit sem torodnek a vasarlok jogaival, lasd a gps egyseguk folyamatos naplozasat es azt, hogy barki es barmely app eleri az osszegyujtott pozicio adatokat, raadasul sokaig titkositatlan dump file-ban taroltak ezeket, amiket minden szinkronizalt gepre atmasoltak. (a google nem igazan tarol hosszu tavon lokalisan, amikor van net feltolti a felhobe es minden keszuleknek sajat profilja van, meg azonos felhasznalo eseten is)
  • Skylake
    #5
    "A google open source strategiaja alapjan a forraskod publikus lesz" - kivéve az olyan csodálatos binary blob-okat, mint például a Play applikáció, amely nem véletlenül zárt, hiszen vélhetően technológiai sarokköve az user tracking-nak.

    "Ha egy csak szenzorokat tartalmazo fitnessz karkoto reklamokat vagy barmilyen informaciot meg tudna jeleniteni az erdekes lenne. Ez kb. egy biologiai parametereket mero eger vagy billentyuzet esete, egyiken sincsennek villogo reklamok." - természetesen nem a karkötő jelenít meg reklámokat, hol mondtam én ilyet. Hanem a szenzorok alapján majd célzottan kapja az user a kijelzővel rendelkező okoseszközeire, meg PC-ire.

    "A google jelenlegi uzleti strategiaja arra jatszik, hogy a lakossag tamogatasat elvezze, akar az allammal szemben is. Ezert altalaban csak olyan dolgokat tamogatnak amit a lakossag is." - és ez működik is, mivel a lakosság, azaz az userek jelentős része tökéletes digitális analfabéta, ezért könnyen megteheti, hogy eljátssza a nagy filantróp vállalatot, közben meg szed össze mindent, amihez csak hozzáfér - az userek többségének informatikai butaságát, mint üzleti erőforrást felhasználva. Ez az üzleti modelljük jelentős de nyilván nem propagálható hajtóereje - remélhetőleg szép lassan egyre többen jönnek rá a hogy ő csupán a termék. Persze én se tennék, máshogy a sok birkával - én is pontosan ugyanígy csinálnám meg nekik azt a digitális homokozót amelyet mára létrehozott, aztán hajrá, ahogy a felhasználók ott tevékenykednek, az alapján kapják amit kell nekik. Így jogos, hogy még sokáig "a google a fentiek miatt mindig a win-win uzleti eseteket keresi, tehat mind a vasarlok (lakossag), mind ok nyerjenek az uzleten. Szinte ez az egyetlen hosszutavu strategia amivel stabilan biztosithato egy ceg jovoje."

    Én pedig azt mondom, hogy torkig vagyok a Google-val.
  • kvp
    #4
    A google open source strategiaja alapjan a forraskod publikus lesz es kulso felek (az open source kozosseg) altal auditalt. A kereskedelmi termekekbe ennek a gyartoi valtozata kerul igy mindenki eldontheti, hogy a gyari szoftvert hasznalja vagy lecsereli a nyilt forraskodura epulo sajatra.

    Reklamok: Ha egy csak szenzorokat tartalmazo fitnessz karkoto reklamokat vagy barmilyen informaciot meg tudna jeleniteni az erdekes lenne. Ez kb. egy biologiai parametereket mero eger vagy billentyuzet esete, egyiken sincsennek villogo reklamok.

    Hardveres szenzor kikapcsolas: Modelltol es gyartotol fugg, mindenki olyat valaszt amilyet akar vagy epit sajatot ha nem tetszik neki ami kaphato.

    Lobbizas: A google jelenlegi uzleti strategiaja arra jatszik, hogy a lakossag tamogatasat elvezze, akar az allammal szemben is. Ezert altalaban csak olyan dolgokat tamogatnak amit a lakossag is. Ennek az az oka, hogy a legjobb lobbi strategia az, ha a politikusok helyett a lakossag tamogat, igy mind az allammal, mind a konkurensekkel szemben elonyosebb helyzetbe kerul a ceg, raadasul meg szeretik is az emberek. Politikusok koreben ezt hivjak populizmusnak es alapvetoen ha a politikus oszinte, tehat nem hazudik vagy lop, akkor hosszutavu es nagy aranyu tamogatast hoz. Cegek eseten ez azt jelenti, hogy az emberek onkent adjak nekik a penzuket es nem kell trukkozniuk hozza. Egyebkent ez nagyjabol benne van a ceg vallalati filozofiajaban, csak mas szavakkal.

    A google a fentiek miatt mindig a win-win uzleti eseteket keresi, tehat mind a vasarlok (lakossag), mind ok nyerjenek az uzleten. Szinte ez az egyetlen hosszutavu strategia amivel stabilan biztosithato egy ceg jovoje.

    ps: A google le van maradva, ezt a termeket az apple mar apple watch neven piacra dobta es ok meg az engedelyeztetessel sem nagyon foglalkoztak, sot az elso vasarlokon vizsgaljak, hogy a technologia mukodik-e egyaltalan. Ennek ellnere megis nagyon nepszeruek ok is.
  • Skylake
    #3
    Miért, mi a baj a kérdéseimmel? Talán zavaró, hogy egyáltalán vannak?
  • Zombee
    #2
    Amúgy veled minden rendben?
  • Skylake
    #1
    Mivel én nem szopom be ezt a szeretetszolgálat-filantrópiát, mert nagyon kilóg mögüle a a jól ismert nyereséghajászás, ahogy ez már megtapasztalhattuk, egyet kérdezek: mivel kőkeményen személyes adatokról van szó, ugye én mint felhasználó totális kontrollt kapok a felett, mit akarok megosztani a webes reklámozás e Godzillájával? Ugye a cucc forráskódja hozzáférhető lesz? Ugye a cucc forráskódja alapján igazolható lesz, hogy ha tiltom a hozzáférést a Google megadott szolgáltatásai felé, akkor az maradéktalanul úgy is lesz? Ugye az adatok titkosítottan fognak közlekedni az eszköz és az ahhoz társított másik eszköz között? Ugye erőteljesen személyre szabhatom, milyen hirdetések jelenhetnek meg, ha netán hagyok erre lehetőséget? Ugye igényeim szerint hardveresen is kikapcsolhatók lesznek egyes szenzorok, ha jónak látom? Ugye nem fog a Google lobbizni a kormányzatoknál, hogy kötelező legyen a termékük viselete, azaz állami szankcióktól tartva kell hozzájárulnom, hogy ez az undorító adathalász vállalkozás még nagyobbra és még undorítóbbá legyen?