• kvp
    #6
    "kivéve az olyan csodálatos binary blob-okat, mint például a Play applikáció, amely nem véletlenül zárt, hiszen vélhetően technológiai sarokköve az user tracking-nak."

    Pont nem az. Letezik belole web-es valtozat es onnan is le lehet szedni az apk-kat, amiket utanna tetszoleges sajat csomagkezelovel lehet telepiteni. Az app valtozat annyiban tud tobbet, hogy a beagyazott bongeszon kivul van benne egy web-es api (igazabol dom/js), ami lehetove teszi a gepen levo nem webes api-k tavoli elereset is, tehat pl. ki tudja listazni a telepitett programokat es indithat telepitest is. Ez a cucc viszont nyilt forraskodu es a google meg kulon cikkeket is irt a technologiarol. Egyebkent ugyanerre a technikara epul pl. a webgl hardver gyorsitasi api-janak bekotese is. Nagyjabol ugyanaz mint amit az activex probalt, csak ez mukodik es nagyjabol biztonsagos, legalabbis nem akkora katasztrofa mint amit a microsoft hozott ossze.

    Extra kovetes viszont nincs benne, ezt viszonylag konnyu ellenorizni ha egy arm-os emulatorban futo android alatt futo play store-t trace-el az ember. Ugy nez ki, hogy csak azert vigyaznak ra, hogy nehogy lemasolja valaki a technologiat, bar az amazonnak pont sikerult, az o gepeiken nincs is play store, mert kicsereltek sajatra.

    A pozicio kovetes a google maps app-ban es a location api-ban van, ami pl. a wifi adatok alapjan is probal javitani a gps-es pozicion es a wifi-s poziciok frissitesere fel is tolti ezeket amikor tudja. Ellenben ha ki van kapcsolva a wifi es a gps, akkor nagyjabol semmit sem er. Sajat android alatt meg nem rakja fel az ember vagy blokkolja a celszervereket, esetleg az adott hatterprogram net hozzafereset.

    "torkig vagyok a Google-val."

    Ott van helyette az apple, akik szinte semmit sem torodnek a vasarlok jogaival, lasd a gps egyseguk folyamatos naplozasat es azt, hogy barki es barmely app eleri az osszegyujtott pozicio adatokat, raadasul sokaig titkositatlan dump file-ban taroltak ezeket, amiket minden szinkronizalt gepre atmasoltak. (a google nem igazan tarol hosszu tavon lokalisan, amikor van net feltolti a felhobe es minden keszuleknek sajat profilja van, meg azonos felhasznalo eseten is)