210
 • ostoros
  #210
  Én aztán nem pfujolom őket jobban mint bármi mást. Engem a birodalmak irritálnak. Kína is, az oroszok is. Meg az, hogy ezeknek a birodalmaknak a létrehozását szükségszerűnek, meg elkerülhetetlennek állítják be. Sőt, kívánatosnak. Nem veszi be a gyomrom, mivel eddig minden birodalom megszívatott minket.

  Leginkább azt szeretném, ha minden állam megmaradna magának, és nem baszkurálnák egymást meg a kisebbségeket. Egyszóval utópia, na.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.06.05. 19:54:55
 • ostoros
  #209
  Jó, de fizesd a licenc díjat, mert copyright! :)
 • ostoros
  #208
  Na, jó, de én nem tartozom közéjük. Nem vagyok Tetsuo.
 • VolJin
  #207
  Pusztuljak meg, ha lehet profilt szerkeszteni, átírom magam Lord Vol' Jin-re. :-D
 • VolJin
  #206
  Az volt amire számítottam. Analóg ballisztikai számítógép, ami csak kiírta, hogy mennyivel kell mellélőni, de ebből is kevés, és a T-80-ban már lehetett digitális, ami automatán működött, de nem tudtak mindegyikbe beszerelni.
 • VolJin
  #205
  Tatán voltam sorkatona a híradósoknál, és a 121 T-72-ből(120 a dandár meg egy parancsnoki) 10 alatt volt a lézeres távmérős. Mind ilyen sztereo-optikai mikor nem szellemképes a cél megoldású volt. Éjjellátó az szintén néhányon volt. Bazi erős reflektor, ami nem látod, hogy világítana. Valójában infralámpa, és egy primitív szerkezet, amiben látod a visszaverődő infrafényt. Szerintem vagy ötven méterre el is lehetett vele látni. :-D
 • VolJin
  #204
  Mondjuk szerintem te szoktál érdemi témában is hozzászólni, de erős a késztetésed a mindig az jut eszedbe témavezetésre.
  Vannak néhányan, akik semmi mást nem csinálnak, mint bármelyik topikban a fujj Zsidók\EU\USA mederbe terelni a dolgok folyását.
 • ostoros
  #203
  De ellenségesek vagyunk. Mivel bántottalak meg?
 • ostoros
  #202
  Talán nézz utána, kicsit.
 • molnibalage83
  #200
  Eddig téged még sehol nem láttalak bármihez érteni....
 • fonak
  #199
  Nem tudom mit értesz a zömén, jelenleg M/M1 változatok vannak (raktáron is), ezek tudtommal lézertávmérővel felszereltek. igaz (fél)automata tűzvezető rendszer az ezek szerint nincs bennük, ezek is exportváltozatok voltak, illetve licenceltek. Az eredeti T-72 "Urál" is rendszeresítve volt nálunk ezek szerint? Gondolom azok már a ruszkik által levetett darabok lehettek. Az volt parallax optikai távolságmérős. A 80-as években meg még a szovjetek bőszen upgradelték a meglévő cuccaikat is (persze a MN nem, ott már spór volt, illetve a tábornok elvtársak vadászházai és az oda vezető utak lebetonozása volt a fontosabb, a sorállományt is erre használták elsősorban (persze más építkezések, mezőgazdasági, gyári segédmunkás "bevetések" mellett)). A SZU úgy 1987-88-ig még ténylegesen a GDP-je közel felét nyomta el a katonai-űr kiadásokra, lásd az egyszer repült Buran űrsikló esetét, a hk-kat rendszeresen modernizálták, a még T-55-ösöket is, amikor kivonultak tőlünk, olyan T-55-ösökkel álltak fel a vonatra, amik a kiegészítő páncélzat miatt tök másképp néztek ki (torony külseje), mint a korábban megszokott. Sőt még lövegből indítható páncéltörő rakétát is rendszeresítettek hozzá (sőt még vontatott páncéltörő lövegekhez is, ami azért elég bizarr...)
 • ostoros
  #198
  Ebbe meg ne szólj bele, én sem vitázok a tankok specifikációin, meg a haditechnikán, mert nem értek hozzá. Csak VOLJIN nagyúr ért mindenhez.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.06.05. 14:58:08
 • ostoros
  #197
  Ez az az eset, kedveskéim, amikor a jók nem biztosak magukban, a rosszakat pedig szent meggyőződés hajtja.
  És ti vagytok a "rosszak" ha létezik egyáltalán olyan.
 • Papichulo
  #196
  Bar igazad van, de ez nekem guilty pleasure :)
 • fonak
  #195
  Molnibalage: Megkérdeztem Cifut a másik topikban, válaszolt is kimerítően. :)

  VolJin: lásd a fenti linket, szóval bonyolultabb ez. A 72-es változatokat összefoglalja ez az angol wiki cikk, persze lehetnek benne tévedések.
 • molnibalage83
  #194
  Nem értem, hogy miért "vitázol" ostorossal és T-vel. Mindkettő csont debil. Minek pazaroljam az időt ilyenekkel való eszmecserére? Teljes álomvilágban élnek...
 • Papichulo
  #193
  Ha megnezed, hogy mely orszagokban a legjobb az egeszsegugy es az oktatas, amely aztan nagyban befolyasolja az eletminoseget, akkor latni fogod, hogy ez is egyenesen aranyos a GDP-vel.
 • VolJin
  #192
  A GDP/fő térképre ránézve, és az életszínvonal térkép hazánkban szinte tökéletesen egybevágó. Sőt az egész világon így van.
  Akkor miről is próbálsz beszélni?
 • Tetsuo
  #191
  A magas GDP a luxusnegyedeket és a gazdag kertvárosokat jellemzi, egy detroiti fekete életkörülményeire abszolút nincs hatással.
  A magyar GDP pedig megtévesztő, mert a multicégek kiviszik a nyereséget.
  Igazából a GDP az egyik legrosszabb mutató, az életszínvonalat tekintve.
 • Tetsuo
  #190
  Na igen, de az nem a magyarok miatt van. ;-)
 • VolJin
  #189
  A Magyarországon rendszeresített T-72 zöme optikai célzóberendezéssel szerelt volt. Néhány darabban volt csak lézeres távolságmérő. Míg egy Abhrams tankban több számítógép volt, mint a SZU honvédelmi minisztériumában. Ezek is csak legyártották ezer számra, és ahogy kijött a gyárból, olyan maradt. A 90-es években meg volt fontosabb dolguk, mint a több tízezer tankjukat modernizálni.
 • molnibalage83
  #188
  Cifu-t kérdezd meg és köpi a választ.
 • molnibalage83
  #187
  Nem az, kérdezd meg a Tolvajkergetőket.
 • fonak
  #186
  A T-72-nek sok változata volt, az optikai távolságmérő csak a legelső szériában volt, a 80-as években ezeket is modernizálták.
  Illeve voltak egyszerűsített "majommodellek", amiket kevésbé megbízható országoknak szántak (illetve háborús mozgósítás esetére saját használatra is tartottak ilyeneket, illetve ezekre állították volna át a gyártást egy háború idejére) ilyeneket szállítottak pl. arab országokba, de a lengyelek által licencben gyártott változat (amikből mi is kaptunk) is "lebutított" volt (bár a gyártási minőséget tekintve a lengyelek állítólag jobbat produkáltak, mint a szovjetek - nem lenne meglepő:)). Bár asszem lézertávmérő volt már ezekben is. (A MH meg később a 90-es években kapott Belarusztól további T-72-eseket, amik között szinte nem volt két egyforma változat, de ez a magyar dilettáns beszerzés miatt volt (kimentek kint a telepre, és rámutattak azokra a példányokra, amik megtetszettek nekik), ezért nem vettünk hozzájuk pl. ERA-t sem...) Az előretartás számításáról nem tudok, szerintem nem kell ehhez sem olyan csúcs elektronika, és ha a szovjet ipar tudott 1985-ben már olyan tudományos kalkulátort gyártani, aminek a "lelke" egyetlen gomb nagyságú "plecsni" tokban lévő IC volt (persze másolat, a bugjai is ugyanazok voltak, mint egy bizonyos japán modellnek), akkor sztem a T-72-ben is volt valszeg valamilyen ballisztikai számítógép, bár nem tudom milyen képességű, és milyenek voltak a nyugatiak.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.06.04. 11:22:21
 • VolJin
  #185
  Azért ez erős túlzás. :-)
 • VolJin
  #184
  Szerintem arra számított, hogy elkezdünk vele vitatkozni, hogy nem létezik a Harlem, és akkor végre neki is igaza lesz valamiben.
  Bár azt is el tudom elképzelni, hogy valami konteo alátámasztására szánt színes prospektusból a múlthéten tudta meg, és hirtelen még okosabbnak kezdte elképzelgetni magát, mint eddig valaha is merészelte nagy szerénységében, és sokkolni akart minket az ismereti fölényével...
 • molnibalage83
  #183
  Sőt, BP-n is van olyan terület, ahol századerő alatt nem megy ki rendőr...
 • Papichulo
  #182
  Látom, te sem ismered az USA "lecsúszott vidékeit".

  Nem keves idot toltottem az orszagban. Te hanyszor voltal?

  Az, meg hogy hogyan él az átlag magyar, annak nem sok köze van a GDP-hez.

  Biztosan nem. Elvegre az oktatasnak es az egeszsegugynek az egvilagon semmi koze a GDP-hez...
 • Papichulo
  #181
  Még New Yorknak is van olyan része, ahol egy járőrautó nem mer végigmenni nappal sem.

  Parizsban is van ilyen, Stockholmban is, Mumbaiban is es Bogotaban is... Ez mennyiben relevans egy orszag eletszinvonalat tekintve?
 • VolJin
  #180
  Nagyszerű, megtudhattuk, hogy létezik a Harlem, meg hasonló nyomornegyedek. Szerinted miért kellene rdekelni itt ez bárkit is?
 • VolJin
  #179
  Illetve elképzelhető, hogy pár darabba beépítettek valami kísérleti elektronikát, de ezrével vannak olyanok, amikben csak optikai távolságmérés van. Két optika a két szemre, és akkor nem lát a katona két képet a célról, ha az adot távolságnak megfelelő szöget zár be a két optika, így ahhoz tartozik egy löveg magassági szög. Jó, ha minden ötödiknek van lézeres távolságmérője, ami sokkal pontosabb. De ez is csak a röppálya kezdő magassági szögénél segít. Ha közben mozog a cél, akkor ugye amíg oda ér a lövedék, másodpercek telhetnek el, ugyhogy marad a katonának a saccolás, hogy mennyivel lőjön a cél mozgási iránya felé mellé. Valami komoly elektronikánál ez tök automata lenne. Kétlem, hogy ilyen tömegesen lenne beszerelve a T72
 • VolJin
  #178
  Lövegstabilizátor az van. Optikai vagy lézeres távmérés az van. Így a lövés magassági szögét automatikusan állítja, de kétlem, hogy lenne benne olyan elektronika, ami kielemzi a célpont sebességét, és annyival lő mellé, hogy míg a lövedék odaér, a célpont pont ott legyen.
 • Tetsuo
  #177
  Kitörölheted a segged a magas GDP-vel Detroitban. LOL
  Még New Yorknak is van olyan része, ahol egy járőrautó nem mer végigmenni nappal sem.
 • molnibalage83
  #176
  Mi nincs a T-72-ben? Melyik változatára gondolsz a tonnányi közül?
 • ostoros
  #175
  Látom, te sem ismered az USA "lecsúszott vidékeit".
  Az, meg hogy hogyan él az átlag magyar, annak nem sok köze van a GDP-hez. Ezeken a lecsúszott vidékeken ugyanis az a jellemző, hogy egyébként kurva gazdag cégek, éhbérért dolgoztatnak, miközben a munkanélküliség egyébként igen nagy, ezért a munkabért tartósan képesek alacsonyan tartani.
  Szóval igen, bizonyára elalélnak tőle az emberek, hogy a cég amely az egész megyét uralja, milyen gazdag.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.06.03. 20:11:34
 • Papichulo
  #174
  Te most komolyan fantasmagoriakkal es a lazalmaidban elofordulo kepzelgeseidet tenykent beallitva akarsz vitatkozni? Na latod ez a legnagyobb ostobasag. Meg azt gondolni, hogy a USA ezen "legcsuszott vedekein" meg mindig nem joval nagyobb GDP-bol elnek, mint az atlag magyar...
 • VolJin
  #173
  A célpont mozgására gondoltam. Az tuti nincs a T-72-ben
 • ostoros
  #172
  És ez nem valamiféle sötét összeesküvés miatt van. Hanem gazdasági törvényszerűség.
  Minden birodalom, minden ország kitermeli a saját perifériáját. Hazánk Trianon után a Magyar királyság legfejlettebb területeit kapta meg. Ennek ellenére néhány év elég volt hozzá, hogy kialakuljanak az új határon belül a leszakadó régiók, mint ahogy kialakultak azok a régiók is, ahol a tőke és az infrastruktúra koncentrálódott. Ez törvényszerű.
  Azt hinni, hogy egy határ menti tartomány, amely messze fekszik a fő pénzügyi és kereskedelmi központoktól az EU legfejlettebb vidéke lesz, merő ábránd.
  Itt akkor lesz valódi fejlődés, ha az EU megegyezésre jut az Oroszok vezette ázsiai unióval és őket is integrálja, vagy pedig sikeresen integrálja az összes szomszédunkat.
  Mégis mit gondoltok, miért támogatta minden magyar kormány a románok, szerbek, horvátok stb. felvételét? Mert ezzel önmagunktól távolabb toljuk az EU határát.
  Na most akkor nézzük meg ezt az "erős EU-t"! Egy központosított EU-ban a magyar érdekérvényesítő képesség erősen csökkenni fog, már csak azért is, mert elvándorol a lakosság a fejlettebb területre. Egy kiürült terület, amely egyre kevesebb képviselőt képes az EU parlamentjébe juttatni, egyre kisebb a lobbi ereje, és egyre kisebb piac, majd szerintetek gazdaságilag megerősödik az EU-ban, igaz? Csak úgy özönleni fog a kiürült területre a befektetés, mi? Ahol egyre kevesebb a piac, a munkaerő, sőt csökken az érdekérvényesítő képessége, és egyre kevesebb fejlesztési pénzhez fog hozzájutni, majd az EU éllovasa lesz? Erősen kétlem.
 • ostoros
  #171
  Ostobaságok halmaza. Európának pontosan ezen az úton leszünk a segglyuka. Most még törődnek a leszakadó régiók felemelésével, de már ez is csak részeredményeket hoz. Amikor az EU igazi birodalommá válik, akkor majd ez szépen abbamarad, és perifériább lesz Magyarország, mint valaha. Az USA-nak is megvannak a nyomortelepei. Lecsúszott vidékei. Némelyik nagyobb, mint hazánk. Most még csak az ország 30%-éka számít perifériának az országon belül. Egy általatok vizionált "erős unióban" pedig majd a 90%-a.
 • molnibalage83
  #170
  A szovket orosz harkocsikon is volt lövegstab. lézertávmérő, meg ami kell. T-72-vel is lőttek ki már álló célt 3 km-ről. A görög harckocsitender kapcsán volt összehasonlítás.

  http://sg.hu/forum/uzenet/1074537255/66846