Hollywoodban még a fekete lyukakat is sminkelik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2015.02.17. 00:16:01
Amikor eljő a Fehér Farkas tele, ne egyél a sárga hóból!
Vegyünk egy 5 naptömegű fekete lyukat.
Eseményhorizont mérete:
r=2GM/c2
Tehát: (2*6.67*10^-11*10^31)/2.997*10^8^2 = 44511 m
vegyünk egy olyan sugarat, ami már belül van az eseményhorizonton, legyen ez 30000m
Nézzük meg itt a gravitációs erőt:
Fgrav= (G*m1*m2)/d
Tehát Fgrav=(6,67*10^-11*80*10^31)/30000 = 1778666666666666666,66 N
vegyük a fejünknél ébredő gravitációs erőt ami 30002m-en ébred
Tehát Fgrav=(6,67*10^-11*80*10^31)/30000 = 1778548096793547096,86 N
Itt az erőkülönbözet már óriási, széttép minket simán. Sőt ez esetben már az eseményhorizont előtt szét leszünk szakítva. Tehát viszonylag kis tömegű fekete lyuknál az eredmény az, hogy már az eseményhorizont előtt a gravitációs erő különbsége szétszakít.
Vegyünk egy 100 milliószor nagyobb tömeget
Eseményhorizont mérete:
r=2GM/c2
Tehát: (2*6.67*10^-11*10^31*10^8*100000000)/2.997*10^8^2 = 4451100000000 m
vegyünk egy olyan sugarat ami már belül van, legyen ez: 3000000000000m
Nézzük meg itt a gravitációs erőt:
Fgrav= (G*m1*m2)/d
Tehát Fgrav=(6,67*10^-11*80*10^31)/3000000000000 = 17786666666,666666666666666666667 N
vegyük a fejünknél ébredő gravitációs erőt ami 3000000000002m-en ébred
Tehát Fgrav=(6,67*10^-11*80*10^31)/3000000000002 = 17786666666,654808888888896794074 N
Az erőkülönbség érdekesmód csak 0.01 N pedig bőven az eseményhorizonton túl vagyunk. Tehát elmondható, hogy nagy tömegű fekete lyukak esetében átléphetjük a horizontot károsodás nélkül, kisebb tömegűek esetében viszont nem. A kulcs az, hogy a tömegközépponthoz közeledve nő meg az erőkülönbözet.
Tudod mekkora mágneses teret gerjeszt az akréciós korong, és hogy az milyen részecskeözönt bocsát ki merőlegesen a korongra?
És ha beszarsz, akkor sem képzelhető el, hogy az eseményhorizontig eljuss egészben. Egy méterre, egy kilométerre, tíz centiire, tökmindeg, de szarrá szakadsz. És ha megkérlek, ne okoskodjatok azzal, hogy nem a gravitáció, hanem a pontszerűségünk nem volta miatt a különböző pontjainkra ható gravitáció különbsége miatt szakadunk szét, mert kibaszottul tudom, hogy így van. Szerintem ennek baromira le kellett volna jönnie, hogy tudom. Pont ezért írom, hogy szarrá szakadnál. Nem kettő meg három felé, hanem a kémiai kötések elengednének, és egy részecskenyaláb lennél, nem egy test.
Képlettel:
Fgrav fejednél=G*m1*m2/d1négyzet
Fgrav lábadnál=G*m1*m2/d2négyzet (itt a d 2m-el kisebb)
Ahol d1 a fejednél mért ármérő d2 pedig a lábadnál mért.
A testedet széttépni akaró erő: Fgrav (lábnál) minusz Fgrav (fejnél)
A két Fgrav különbsége abból adódik, hogy a d1 kisebb a lábadnál, mint a fejednél (d2). Ha ugyanannyi lenne akkor nulla erő hatna rád. De mivel a két oldalon szereplő d értéke lényegében ugyanannyi (2m különbség semminek sem számít ha a d 100 csillagászati egység) így a Két Fgrav lényegében szinte ugyanannyinak adódik. Ergó a testedet széttépni akaró erőhatás nagyon kicsi. Ez az erőhatás a távolság lényeges csökkenésével fog nagyra nőni csak, mégpedig akkor, ha a két d különbsége összemérhetővé válik az átmérővel.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2015.02.16. 19:05:08
De abban megállapodhatunk, hogy ez az eseményhorizont előtt megtörténik. Ha esetleg túlélnénk az akréciós korong sokmillió fokos plazmáját. Hoppá-hoppá... miről is beszéltem? Jé, csak nem pont erről? Akkor minek a sok mellérizsa elméleti okfejtésekkel? AMit mondtam az igaz? Igen. Akkor meg?
Cáfolj már meg, hogy nem arról beszéltem, hogy az eseményhorizontot egészben nem érhetjük el, mert az akréciós korongban elégünk és szétszakadunk. És cáfolj meg, hogy ebben tévedtem.
" Most játszunyk a számokkal!"
Ok. rs=(2Gm)/c2 A kedvedért kiszámoltam egy 10 millió naptömegű feketelyukkal, az eseményhorizont sugara: 295118960,783729 km. Durván 295 millió km, ez majdenem 2 AU (most a könnyebbség kedvért nem forog, ott nyilván valamivel kisebb). Mit gondolsz kiszámoljam kisebbel is? Amit meg te "számoltál" arról inkább feledkezzünk meg, mindenkinek jobb lesz.
És egy másik probléma, hogy hol kezdi az embert a gravitációs erő szétszaggatni, mivel az ember nem rendelkezik számottevő tömeggel, ezért nyilvánvalóan csak nagyon közel érvényesül ez a hatás, én most nem számolom ki neked, mert a fenti értéknél jóval kisebbet kapnék, az fix.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.16. 18:04:33
itt vannak osztályozva is. Akár több száz csillagászati egység is lehet az eseményhorizont átmérője, igaz nem fényévnyi.
Viszont nem a gravitáció tép konkrétan szét, hanem annak a különbsége, ami ébred mondjuk a fejed és a lábad között. Az pedig egy nagy fekete lyuk esetében nem nő olyan ütemben (mármint a különbség). Logikusan belegondolva egy több száz csillagászati egység átmérőjű eseményhorizonton belül, akkora különbségnek kell ébrednie 2m-es nagyságú testben, ami széttépi. Ez marha nagy erőkülönbség, és csak 2m-t számoltunk a sokszázmillióból. Egyszerűen nem nő ilyen ütemben 2m alatt a gravitáció, ha 200CSE távolságra vagy a központtól.
Szerintem az egész forgatókönyvet egy begombázott agyonszipuzott drogos banda írta az első delíriumos lázálmuk alapján."
Elvileg létezhetnek feketelyukak a naprendszerünkön belül is, persze ősi mikrofeketelyukak háztömbnyi, max hegynyi tömeggel. Bizonyos elméletek szerint az ősrobbanáskor keletkeztek lokális anyag koncentrációkból. Ha belegondolsz, egy homogén ősrobbanásban nem keletkeztek volna galaxisok sem, hanem egyenletesen elterült volna az anyag.
Beszélsz sületlenségeket...
Ahhoz baromi nagy tömeg kellene...
A feketelyukak eseményhorizontja pártíz kilométer. Most játszunyk a számokkal! Ha a gravitáció négyzetesen csökken a távolsággal, egy 100 milliárdszor nagyobb feketelyuk gyök 100 milliárdszor nagyobb távolságon fejt ki ugyanakkora átmérőjének nagvitációt, ha nem jön a képbe valami relativitási bizbasz, amire most nem gondoltam. Ez akkor harmincezerszeres sugarat jelentene, ami egy átlagos csillag nagyságrendje...
XD
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.16. 15:59:39
Ja, az eseményhorizontot meg sem kell közelíteni, hogy széttépjen. Most ne beszéljünk az elméleti, pár tonna tömegő feketelyukról, amiknek az eseményhorizontja kissebb, mint egy atom, vagy egy részecskegy.yorsítóban előállíthatóról, hogy két proton olyan közel kerül egymáshoz, hogy mikrofeketelyukak lesznek...
1. Egy feketelyukba belesbe nem tép szét azonnal a gravitáció, ez attól is függ milyen messze van a szingularitás az eseményhorizonttól.
2. Kerr-féle forgó fekete lyukból ki lehet jönni.
3. A szingularitás és féreglyuk nem ugyanaz.
4. A Hawking-sugárzás és párkeltésnek semmi köze egymáshoz (az csak ismeretterjesztő formában szokták magyarázni, teljesen másról van szó):
http://www.taxierden.hu
Lapajka drága, sok igazságot mondtál, de ebben speciel tévedsz.
Az örvénylően áramló anyag az akréciós korongban magasabb hőfokra hevül, mint a nap belseje, és ezt bizony látni lehetne. Márha van a környéken beszippantható anyag....
Akkor kár ezen az egész színmizérián filózni, mert úgy tudománytalan az egész, ahogyan van. Ahol ennyire időtorzít a gravitáció, ott szét is szaggat mindent. Másrészt, ha van akréciós korong, az pármillió fokos, és olyan sugárzást generál, hogy öl mindent. Meg úgy nagyjából szét is szakadnánk egy féregjárat felé közeledve...
Marhára nem az. A NO2 a nevetőgáz...
http://www.taxierden.hu
Ezt melyik filmben láttad? Mert ugye az Interstellarban nem volt ilyen.
Na ez azért eléggé kiverte nálam a biztosítékot... kevésbé agresszív. Persze, meg virágot osztogat. Mintha egy természeti jelenség lehetne kevésbé agresszív... Ez olyan mintha azt mondanád, hogy nagy áramerősségű és feszültségű de kevésbé halálos áramvezeték.
"De bizonyos esetekben túlélhető az eseményhorizont átlépése."
Aha... persze, meg átkerülünk tündérországba ugye?
Már az eleve óriási baromság, hogy egy fekete lyuk feltűnik a naprendszeren belül. Sőt egy égitest felszínén! Mivan?!
Szerintem az egész forgatókönyvet egy begombázott agyonszipuzott drogos banda írta az első delíriumos lázálmuk alapján.
"I am a leaf in the wind! Watch how i soar..." Wash from Serenity
Szal szerintem ez a visszapattanásos hasonlatod félrevezető.
Aztán ugye a filmben arról van szó, hogy egy nagy tömegű és kevésbé agresszív feketlyukat közelítenek meg. Ez lehet olyan is, hogy gyak észre sem veszed, hogy mikor léped át az eseményhorizontot, mert nem lépnek fel annyira szélsőséges árapályerők, amelyek egy emberi testet szészakítanának. Itt azért az űrhajó szétesett. De bizonyos esetekben túlélhető az eseményhorizont átlépése.
Az eseményhorizonton túl azonban nem egy feketeséget látunk, mint a filmben, hanem megpillantható az ott levő égitest, vagy égitestek, feltéve persze, ha nem az történik, hogy egy valós szingularitásba zuhan össze az anyag, ami szerintem nonszensz és sok kutató is a szingularitást csak mint az ismeretlen szinonímáját használja. Az anyagnak még különböző állapotai lehetnek ott, valami kvarkcsillagszerű pl.
Aztán ugye az egy dolog, hogy a szökésisebesség eléri a fénysebességet, azonban egy nem ballisztikus pályán mozgó űrhajóval jó sok energia árán egy kevésbé agresszív feketelyuk eseményhorizontja átléphető a fénysebességnél alacsonyabb sebességgel is, de folyamatos gyorsításra van szükség, ami jelentős túlterheléssel is jár. Ez olyan, mintha lenne egy kifogyhatatlan üzemanyagú rakétád, amivel 1 g meg még egy kicsi gyorsítást tudsz elérni. Akkor a földről indítva szép lassan, gyakorlatilag nem ballisztikus pályán a szökési sebesség elérése nélkül eltávolíthatnád a Földtöl az űrhajót és átvihetnéd egy másik égitest gravitációs mezőjébe.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Amúgy szerintem teljesen logikus az elsö ábrázolás a forgásból következö színeltolódással, a fekete lyuk mögött lévö korong látványa, ahogy azt a gravitációs lencsehatás a fekete lyuk "köré csavarja". Szóval lehet hogy pontatlan az egész, de logika van benne.
Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2015.02.16. 01:27:42
Ráadásul ennyi idő alatt sem sikerült egyetlen értelmes, hihető karaktert sem felépíteni. És ha úgy nézzük ez is tudományos probléma, mondjuk pszichológiai.
Ja és a sztori magától tette nevetségessé az egész "heroikus" kűzdelmet az űrben. Gyak arról szólt, hogy semmi értelme annak a felvetésnek, amiről a film szólt. Konkrétan: egy globális katasztrófának nem lehet az a megoldása, hogy az űrbe 1-2 űrhajóst küldünk az emberiség megmentése érdekében, hanem a túlélés lehetőségét itt kell megtalálni. Ahogy az a filmben is volt.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
(Tisztelet a minimális kivételnek.)
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Egy ilyen típusú feketelyuk közelében a gravitáció valóban nem kicsi. Mondjuk már ott megbukott a történet, hogy ha ilyen közel stabil pályán keringene egy bolygó, annak nem lenne ilyen (látványos) szuperdagálya, mert régen kötött keringésű lenne... A tudomány a feketelyuk/féreglyuk kinézetnél megállt. Enegem egyedül az zavar, hogy úgy hájpolják, mintha ez tényleg annyira tudományos lenne. Ha nem mondanák el minden héten, a kutyát sem érdekelne. Sajnos ez egy pocsék film más szempontokból is.
Az időeltérést meg azért hoztam fel, mert ilyen nagynál már hatalmas, hatalmas grvitációnak kell lennie. Egy "tudományos" alapokon nyugvó filmnek nem szabadna figyelmen kívül hagynia, hogy mi történik itt az emberrel.
Ekkora időeltéréshez, ki lehet számítani mekkora gravitáció kell.
Utoljára szerkesztette: Oliwaw, 2015.02.15. 18:28:06
Mondjuk gonosz, extrém fejlett technológiával rendelkező idegenek dimenziókapujára jobban hasonlít így. 😄
Igazából sosem gondoltam volna, hogy nem így néz ki egy feketelyuk, szóval jól átvertek. <#idiota>#idiota> (#1)
Mi van egy filmben valósághűen ábrázolva? A legtöbb filmben még az emberek is egytől-egyig szépek, pedig mindenki nagyon jól tudja, hogy léteznek csúnya emberek is. 😄
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.02.15. 18:05:35