68
  • globint
    Ezen gondolkoztam:
    A világ, amiben élünk 3D.
    Namármost, ez felfogható úgy is, mint végtelen számú 2D párhuzamos világ.
    Vagyis a 2D lények (ha lennének) kutatói így magyaráznák a 3D világot.
  • MasterMason
    "akkor abban hittek a "tudósok", hogy a csillagok és a hold az nem más, mint gáz képződmény és nem különálló égitest (mert ugye a föld lapos"

Nem hittek abban a papok pontosabban tudták bárkinél, hogy a föld kerek. De ezt nem volt szabad hirdetni mert a rabszolgáknak (hívők) nem lehetett tudomásuk róla.
  • MasterMason
    Én nem merném kutatásoknak nevezni ezeket. És igen fontosnak és hasznosnak tartanám, ha az ámítok helyett valódi kutatok kapnák a kutatási pénzeket.

• Attilawap
    Nyilván vannak olyan kutatások, amiknek aztán tényleg semmi értelmük sincs (még a jövőben sem). De gondoljatok bele, ha az embert nem érdekelné a külvilág, hogy mi van a bolygón kívül, akkor hová jutnánk? Egyszer azt olvastam valahol, hogy pár száz évvel ezelőtt, amikor még nem volt annyira fejlett a tudományos világ, akkor abban hittek a "tudósok", hogy a csillagok és a hold az nem más, mint gáz képződmény és nem különálló égitest (mert ugye a föld lapos). Ma már röhögünk ezen.
  • xpek55
    Isten őrizzen, hogy a politikusok kezébe kerüljön. De egyszerűen jobban is meglehetne fontolni, hogy tényleg mibe lehet befektetni, és mibe nem. De ez nekem az én szemszögem.
  • teddybear
    Na, igen. Adnák inkább a politikusok kezébe, hogy még többet tudjanak lopni.
    Az alapkutatások már csak ilyenek. Látszólag semmi értelmük nem volt hogy páran mindenféle kristályokkal kezdtek kísérletezni, de most azért tudsz itt a fórumon dühöngeni, mert valaki kidobott egy csomó pénzt erre a marhaságra. Mert az eredményekből sikerült egy egészen új technikát kifejleszteni.

A multiuniverzum szerkezeti kutatásai épp úgy értelmetlen első pillantásra, de talán tanulunk belőle valamit, ami valamire mégis jó lesz. Hogy mire, azt még nem tudom, de majd meglátjuk.
  • xpek55
    Felháborító az is, hogy az ilyen semmikre milliókat, vagy milliárdokat adnak ki bármilyen pénznem formájában. Közben a világon olyan nagy problémák vannak, amiket meg kéne oldani. De nem! Inkább az elhessegetésre, és az orbitális baromságokra adják ki csak a pénzt. Már, ha persze adnak, mert várnak is cserébe valamit, ami részben megérthető (lenne), ha nem olyan jellegű dolgokat kezdenek el finanszírozni, ami csak elcsendesíti a problémát látók agyát valamennyire.

Akkora gondok vannak, ami magát az egész embert is fenyegeti. Ezt egy szem ember nem képes egyedül átlátni teljesen. Mikor jönnek el azok az igazi tudósok, akik csak egyszerűen megakarják oldani a bajokat, amiket véletlenül és nem pedig szándékosan okoztak, akár a világnak, vagy magának az emberiségnek is?

Erre volnék én igazán kíváncsi.

Akiben visszatetszést keltett a HSZ-em, akkor kérem írjon PÜ-t, és akkor hajlandó vagyok levelen keresztül kitárgyalni a véleményem okát.
    Utoljára szerkesztette: xpek55, 2014.11.07. 18:31:24
  • xpek55
    Akkor igazából mikor fogjuk úgy egyetemesen felismerni, és felfedezni a (valóban) körülöttünk lévő világot? Ami valóban a világhoz tartozik, és nem pedig magához az ember által vélt világképhez/képekhez?
    Utoljára szerkesztette: xpek55, 2014.11.07. 18:24:57
  • xpek55
    Tehát ez csak egy vaktávon futó fantazmagória... Akkor az igazi józan és tudást bővítő tudomány hol van? Mert én idáig az életem folyamán sok-sok cikket olvastam különböző kutatásokról, de alig, vagy egyáltalán nem tárgyaltak benne eget verő mértékű eredményt... Mindig szinte csak ugyanazt a kört futjuk így le. Ezzel sehova sem lehet eljutni...
  • verge175
    A multiverzum bizonyithatatlan elmelet, tehat az elmelet a hasznossagat tekintve olyan, mintha nem lenne.
  • xpek55
    Ez az amit magam én sem szeretek egyszerűen. Olvas az ember az élete során sok dolgot. Aztán valami zavaros katyvasz jön ki belőle, és nem képes ezt tisztán és egyszerűen megfogalmazni.

Ahogy én értelmezni próbáltam ezt az egészet.

A párhuzamos univerzum, mint fogalom a számomra nem teljesen hiteles, illetve értelmezhető. Ha komolyabban elmélyülünk benne, akkor mit kapunk belőle?

Most itt tegyük fel én fehér polót viselek. Na de aztán egy másik ugyanilyen jellegű univerzumban az "énem" ugyan így itt ül a számítógép előtt, és pötyögi a HSZ-t ide. Ő akkor most egy kék polóban ül. Idáig nekem egyértelmű és egyszerű ez. De, amikor ezen a részen túlmegyek. Hogy az miért van így...

Akkor már onnantól csak lóg nekem a levegőbe az egész. Ez így micsoda, ha ez nem egy zavaros katyvasz? Aztán még, amikor hozzákapcsolunk még egy-egy elméletet megspékelve egy-egy képlettel, vagy számítással. Innentől már ez az egész értelmét veszti. Mi az értelme így a világ kutatásának is, ha egyszerűen az a következménye mindig, hogy kimozdolunk a téma tekintetében önmagunkból? Aztán helyettesítjük valamivel.

Mire jó ez? Kérdezem én...
  • Irasidus
    Tegyük helyre a dolgokat, mert úgy látom teljes a homály...

A multiverzum kifejezés igazából egy olyan gyűjtőcsoport, ami sok olyan különböző elméletet foglal magában, ami akár párhuzamosan is igaz lehet, ebben az esetben a meta-univerzum kifejezés lenne a találó. A fenti cikk a MNV (vagyis kvantumfizikai) típusú multiverzumól szól, ami végtelen Hilbert-térrel számol, ezzel feloldhatja határozatlansági elvet (hozzá tenném a fizika anélkül is jól működik, hogy fel kellene oldani). És akkor itt megjegyezném, mert úgy látom ez sem tiszta, a Hilbert-tér dimenziójának semmi köze a rendszer fizikai dimenziójához. Ez sem kellene keverni, a többit meg hagyjuk, aki ebbe belekeveri az álmokat, az inkább menjen vissza az iskolába és tanulja meg legalább a biológia, meg fizikát alapjait. Szóval teljesen fals dolgokról beszéltek, és még keveritek is őket.
  • MasterMason
    Bocs de ennél még az is hihetőbb, hogy egy szakállas bácsi teremtette a világot, pedig arra is csak kb 0.00000000000000000000000000000000000000000000001% esély van.

A párhuzamos világegyetem pont olyan mint a senki által nem látott isten, maximum csak hinni lehet benne...
    Utoljára szerkesztette: MasterMason, 2014.11.07. 05:38:11
  • Amergin
    Miért várod el, hogy az álom logikus legyen?
    A valóság pedig az, amit a tudat annak fogad el. Az álom is lehet valóság tehát. Azoknak a tudatoknak a terméke, amelyek létrehozzák.
    Így működik a világ...
  • Attilawap
    Az a gond az álmokkal, hogy kevés bennük a logika. Szerintem ezért hülyeség az az elmélet, miszerint amikor álmodunk, akkor egy másik párhuzamos világba kerülünk át. Én sokszor álmodok olyat, hogy városok, rétek, folyók felett repülök, akkor van olyan párhuzamos világ, ahol repülő emberek vannak?
  • DontKillMe
    Amúgy nekem már az is bőven elég lenne, ha ez már eldöntött tény lenne. Akár létezik, akár nem, de tény lenne valamelyik verzió. Az igenlő válasz esetén is már kapásból meglenne, miért álmodok ennyire furcsa, mégis rendkívül szabályos álmokat. Rendkívül részletes világokat, ahova többször is "ellátogatok" álmomban akaratomtól függetlenül, akár több tíz év távlatában. Olyan, mint a valós emlékek, amikre emlékezünk, így térek vissza egy adott "világba" sokkal később is akár. Természetesen - látszólag - véletlenszerűen. Viszont ha ez már valós dolog lenne, legalább tudnám valamire fogni. :D.
  • DontKillMe
    Nincs is kanál baxod..:D.
  • Attilawap
    Szeritem a wikipédia magyarázata hihetőbb:
    Multiverzum-elmélet
    Az időutazás logikai ellentmondásait (pl. időparadoxon) oldja fel a multiverzum-elmélet. E szerint végtelen számú párhuzamosan létező, egymástól különböző, ám összefüggő világegyetem létezik. Ekkor az időutazás nem más, mint két – eseményeiben független – világegyetem közötti ugrás, tehát logikai kötöttségek nem állnak fenn. Az alternatív valóságokat néha "más dimenziónak" is nevezik. Először William James pszichológus írta le, majd Michael Moorcock író népszerűsítette.
  • verge175
    Jo sok okorseget osszehordtal. Roviden.
  • zoliii
    Jönnek majd a Kromagok :D (Sliders). Jó lenne, ha tényleg léteznének más dimenziók, világok. Ahol normális emberek irányítják az országot pl.
  • fjoska
    Szerintem, ha egy univerzumot képzelünk el több ismeretlen dimenzióval (pl. 11), amikor egy részecskének csak egy vetületét látjuk, ami hol kisebb, hol nagyobb, vagy több univerzumot képzelünk el, az hasonlóan magyarázatokat adhat. Mindenesetre azt nem hiszem el, hogy más univerzumban "én" szintén létezzek.
  • BCs design
    Attól hogy elektron nagyságú szinten, sikeres mérés esetén, a tudatottal megtudod határozni hogy 2 hely között az egyiknél fixen ott legyen az elektron, abból nem következik hogy hatással vagy a dolgokra. Ettől még nem leszel hatással egy feléd repülő golyóra vagy autóra, de még egy feléd repülő elektronra sem lesz semmilyen hatásod ha nem vizsgálod szuper berendezéssel a pályáját.
  • Narxis
    Tök jó lenne ha lennének párhuzamos univerzumok, utána már csak egy eszköz kellene amivel utazhatnánk közöttük.
  • BCs design
    Kétlem hogy léteznének párhuzamos univerzumok, ez egyáltalán nem következik semmilyen ismert dologból, a kvantumtudományokból sem következik, nem mintha sokat tudna róla az emberiség.
  • NEXUS6
    Nem tudom mennyire jutottak tovább a hagyományos sok univerzum értelmezésnél. A kvantummechanika eddig is arról szólt, hogy a hullámfüggvény összeomlása után a klasszikus-newtoni világot kapjuk.

Namost egyrészt a kvantummechanika realitás, ha úgy tetszik a multiverzum realitása bizonyított, a kérdés már inkább az, hogy ehhez képest a hullámfüggvény összeomlása, a klasszikus világ nem-e csak egy idea-konstrukció, amit agyunk hoz létre.
    Ilyen értelmezésben viszont a mi világunk időbelisége is csupán látszólagos, valóság nélküli, mert döntéseink nem csak a jelent határozzák meg és ezáltal az okozatokon keresztül a jövőt, hanem a múlt is azáltal jön létre, hogy a gyakorlatilag a multiverzumból agyunk csatlakoztatja az oksági kritériumoknak megfelelő eseményeket. De valójában csak az agyunk számára felfoghatatlan multiverzum létezik.

A különálló idővonalakra bomló multiverzum valósága, helyesebben még saját idővonalunk realitása is nehezen bizonyítható, mert ugyan létünk, az itt és most mindenki számára megtapasztalhatóan evidens, azonban nagyon jól tudjuk, hogy a múlt és a jövő számunkra csak koncepció.

Ha a cikkben szereplő kutatók tudnak olyan kísérleti módszereket, jelenségeket, amelyek az általuk képviselt álláspontot bizonyítják, akkor ezzel saját idővonalunk realitása is bizonyíthatóvá válik, az hogy az ok-okozati viszonyok nem csak látszólagosak, hanem ez valós erőként működik.

Röviden :)
  • NEXUS6
    Szlályderssssz!!!

Na majd addig kísérleteznek, hogy átgyünnek a kromagok szemgolyót enni! :(