52
  • Vol Jin
    A kvarklevesben olyan folyamatok történhettek, amiket nem is ismerünk, így az egyenletekben sem lehettek benne. Mondjuk ismeretlen kölcsönhatások, olyan határeset jelenségek, amik ma is léteznek, csak nincsenek. Mintha newtoni fizikával modelleznénk azt, ahol a relativitás dominál.
  • gforce9
    A jelenlegi modellek szerint, tudomásom szerint a következő történt: A jelenlegi inhomogenitásból megsaccolták, hogy az ősrobbanáskor mekkora volt az egyenetlensége az anyagnak. Ez bejött. A jósoltnak megfelelő ingadozás mérhető ki a háttérsugárzásban. Viszont nem így kéne kinéznie az univerzumnak. Ugyanennyire inhomogénnek kéne lennie de nem ennyire koncentráltnak a galaxisokban. A fekete lyukak korai keletkezését is megfontolták, de tudtommal az sem adja ki a galaxisokat.
  • Vol Jin
    Én azt vetettem fel, hogy van-e arra elmélet, hogy csillagösszeomlás nélkül az ősrobbanást követő első pillanatokban kialakulhatott-e feketelyuk a kvarklevesben úgy, hogy a nem homogén eloszlású anyagban a kvantum hatásoknak köszönhetően voltak sűrűbb térrészek, és kellő anyagot tudtak még azelőtt bekebelezni, mielőtt a felfúvódás miatt csökkent az anyagsűrűség. Talán a legtöbb galaxis éppen ezért alakult ki, mert a felfúvódás alatt ezek a roppant nehéz objektumok maguk körül tartottak annyi anyagot, hogy a galaxisok megszülethessenek, és ne közel homogénen terüljenek szét az Univerzumban. Szerintem elég egyértelmű voltam, hogy erre utalok. Az, hogy nem vagyok tisztában azzal, hogy csillagok összeomlásából is keletkeznek feketelyukak, elég botor feltételezés volt a részedről.

Ha a galaxisunk tömege 800 milliárd naptömeg, amibe beleképzelnek rejtélyes sötét anyagot akkor egy 100 milliárd naptömegű szupermasszív fejetelyuk a valóságban a ténylegesen igazolt anyag felét adja. Ha a sötét anyag valóban létezik, és nem egy eddig nem ismert kölcsönhatás hiánya az egyenleteinkben akkor is a központ feketelyuk egy igen jelentős hányada a galaxis anyagának. Ha meg nincs sötét anyag, akkor a fele.
  • duke
    "Mások szerint csillagtömegű fekete lyukakként kezdték pályafutásukat, majd valahogy sikerült átlépniük az Eddington-határt. "

Ha jol ertem, ez az Eddington-hatar, csak akkor problema, ha a feketelyuk, ritka gazokbol boviti a tomeget. Ha viszont mas feketelyukakat, neutroncsillagokat nyel el, azokat mar, nem tudja kilokni, ez a visszafele hato sugarzas, tehat ugy sokkal gyorsabban is novekedhetnek a feketelyukak.
  • duke
    Miutan a feketelyukakban valoszinuleg nincs anyag, ter, ido, ezert keletkezhettek akar meg a csillagok, illetve az anyag kialakulasa elott is. Kihagyva az anyaga alakulas koret, az energia azonnal feketelyuka lett, mivel gravitacio, valoszinu mar akkor is volt.
  • Irasidus
    Végigolvastam, és nagyjából igaz amit írok, viszont Vol Jin kérdése annyira nem hülyeség, ugyanis egyes hipotézisek szerint a Big-Bang után (csillagok keletkezése előtt) is keletkezhettek fekete lyukak (és egyéb, még észlelt egzotikus objektumok). Viszont a galaxiskeletkezés az sokkal összetettebb folyamat, tehát feketelyukkal nem magyarázható. +1 Vol Jin-nek!
  • gforce9
    Nincs válasz erre egyelőre tudtommal. A galaxisok keletkezése egy nagy rejtély. Egyszerűen a modellekből az jön ki hogy ehhez sokkal több idő kell. A sötét anyag (legyen az bármi is) felfedezése és tanulmányozása talán elvezethez a megoldáshoz. A standard modellek szerint a legjobb tudomásom szerint kilóg a lóláb. Ha csak a látható anyagot kalkulálják, az nem adja ki a galaxisokat. Legalábbis nem ennyi idő alatt. Van még mit kutatni.
  • Kelta
    szerintem egy komplett galaxis roskadt össze valahogy és így keletkeztek...ekkora anyag mennyiség nem lehetett egy csillagban..vagy sok kis feketelyuk olvadt össze..
  • cylonflatus
    De aztán ősrobbanás után ahogy csökkent a hőmérséklet létrejött a hidrogén, meg valamennyi hélium. Különböző hőmérsékletű területeken kezdett a gáz felhőket alkotni, tovább sűrűsödve pedig létrejöttek az első csillagok. Nem ez a kérdés, hanem hogy a többmilliárdnyi naptömegű szupermasszív méretig hogy jut el.
  • Kelta
    Ez nem valószínű, mert a szupermasszív feketelyukak hatalmas csillagok összeomlásából keletkeznek, eddigi tudásunk szerint..az ősrobbanás után közvetlenül még nem voltak csillagok, és pláne nem omlottak össze :) még anyag sem volt pár millió évig :)
  • Macropus Rufus
    a feketelyukak úgy keletkeztek, hogy Isten nullával osztott
  • Vol Jin
    Olyan eémélet nincs, hogy a szupermasszív feketelyukak az idők kezdetén úgy keletkeztek, hogy az ősrobbanás után rögtön kialakultak, és a galaxisok annak köszönhetik a létüket, hogy a felfúvódáskor a feketelyukak maguk körül tartották az anyagot a fene nagy tágulás ellenére?