• Vol Jin
    Én azt vetettem fel, hogy van-e arra elmélet, hogy csillagösszeomlás nélkül az ősrobbanást követő első pillanatokban kialakulhatott-e feketelyuk a kvarklevesben úgy, hogy a nem homogén eloszlású anyagban a kvantum hatásoknak köszönhetően voltak sűrűbb térrészek, és kellő anyagot tudtak még azelőtt bekebelezni, mielőtt a felfúvódás miatt csökkent az anyagsűrűség. Talán a legtöbb galaxis éppen ezért alakult ki, mert a felfúvódás alatt ezek a roppant nehéz objektumok maguk körül tartottak annyi anyagot, hogy a galaxisok megszülethessenek, és ne közel homogénen terüljenek szét az Univerzumban. Szerintem elég egyértelmű voltam, hogy erre utalok. Az, hogy nem vagyok tisztában azzal, hogy csillagok összeomlásából is keletkeznek feketelyukak, elég botor feltételezés volt a részedről.

Ha a galaxisunk tömege 800 milliárd naptömeg, amibe beleképzelnek rejtélyes sötét anyagot akkor egy 100 milliárd naptömegű szupermasszív fejetelyuk a valóságban a ténylegesen igazolt anyag felét adja. Ha a sötét anyag valóban létezik, és nem egy eddig nem ismert kölcsönhatás hiánya az egyenleteinkben akkor is a központ feketelyuk egy igen jelentős hányada a galaxis anyagának. Ha meg nincs sötét anyag, akkor a fele.