• mrzool
    #7
    "Japánban elterjedhetnek az ápolási robotok" -pedig importálhatnák a népet ők is, hogy náluk is legyen "multikulti" annak minden "áldásával" együtt. Ott vajon miért nem szeretik a multikultit? Biztos azért mert rásszisták!

    Egyrészt igen, a japánok úgy általában felsőbbrendű népnek gondolják magukat, de ennél sokkal prózaibb okok vannak a háttérben:

    - Relatíve kevés bevándorló vágyakozik japánba, kevesen tanulják meg a nyelvüket ahhoz képest, hogy pl. angollal vagy spanyollal mennyire lehet boldogulni a világban (és habár nem beszélek japánul, de van egy olyan érzésem, hogy még egy relatíve "egyszerű" ember is előbb tesz szert megfelelő spanyol/francia/angol/német tudásra, mintsem belépjen a japán írás-olvasás-beszéd világába)
    - Ha lenne is ilyen fajta migráció, az élet (és nyilván a munkaerő) Japánban nem olcsó, simán elképzelhető, hogy tényleg megéri robotizálni
    - Érdemes elolvasni a japán társadalom és egyének elszigeteltségéről szóló tanulmányokat, lehet az is tudatos döntés, hogy inkább robotokkal, mintsem emberekkel kelljen interakciót folytatniuk

    Majd idetéved valaki, aki jobban képben van azzal a világgal, és kijavít.:)