55
A valve játékos linux alapú operációs rendszere
 • SzirmosSzisza
  #55
  Ez nem az a topik, de konkrétan a Libraryben nincs egy játék se vagy maga a store se jön be?
 • tigeroo
  #54
  sziasztok lenne egy kérdésem!

  ubuntura felraktam a linuxos steam klienst, de a bejelentkezés után nem látok egyetlen egy programot sem. (tehát listed games = 0, a keresőbe is írhatok én akármit)

  tudna valaki segíteni hogy mi lehet a gond? sajnos pár napja vagyok még csak linuxos, de már szinte minden lépésemnél valami akadályba ütközöm...
 • Malakai
  #53
  Lesz hozzá API, amikor kiküldik a béta darabokat, akkor lesz nyilvános.
 • MerlinW
  #52
  Szerintem ez driver szinten támogatott és simán gombát/D-Pad-et emulál. Nem hiszem hogy az OS-nek vagy a játékoknak sok köze lenne hozzá.
 • SzirmosSzisza
  #51
  Szerintem azt OS szinten kell majd támogatni, nem játék szinten, legalábbis Valve nem beszélt még semmilyen Steam OS kontroller SDK-ról. Meg igazából két touchpad, 1 db eddig is volt laptopokban :D
 • grebber
  #50
  A tapipad miatt nem egészen!
 • SzirmosSzisza
  #49
  Miért ne támogatná? Olyan, mint egy egér :d
 • grebber
  #48
  Remélem mostantól kb minden game támogatja majd,mert egy ilyenre benevezek az tuti!
 • SzirmosSzisza
  #47
 • MerlinW
  #46
  Passz... az Xbox kontroller megy. A Valve-os nem tudom, lehet hogy ahhoz kell.
 • SzirmosSzisza
  #45
  A kontroller megy mindenféle extra nélkül?:o
 • MerlinW
  #44
  Csak VGA driver-t.
 • SzirmosSzisza
  #43
  Drivereket azert nem art telepiteni :)
 • MerlinW
  #42
  Ha otthon vagy a Linux világában, akkor neked semmi szükséged a SteamOS-re. Telepítesz egy Debian-t és arra Steam-et. Autorun-ban indítod a Steam-et bigpicture paraméterrel és ugyanott vagy.
 • SzirmosSzisza
  #41
  "Béta"
 • Inquisitor
  #40
  Egyetlen pozitívuma, hogy megy "öreg" BIOS-os lappal. Könyörgöm mi a fenének rakna fel valaki egy GAMER rendszert öreg gépre, vagy integrált VGA-t emuláló virtuális gépre? Vagy virtuális gépként menne pl. XEN-nel? mert akkor már van értelme ...
 • Inquisitor
  #39
  Na most én leszedtem a legfrisebb telepítőt, de KÖNYÖRGÖM!

  Mi ez a marhaság, hogy nem lehet dual Boot, mert elveszik összes adat? 2014-ben?
  És mi az a másik marhaság, hogy a SteamOS-nek kell a MINIMUM 1TB-os partíció? Normális??? :D
 • SzirmosSzisza
  #38
  http://directhex.github.io/steamos-installer/
 • MerlinW
  #37
 • kifli
  #36
  hát azért nem csak a gaming köti az embereket a winhez, hanem a linuxal való szopás is. Notin elementary os-t használok elsődlegesen (ubuntu 12.04 változat). Driverekkel szopok, programokkal szopok stb. Pl bootolok win-be, felmegyek ts-re szép tiszta a mikrofon hangja, átlépek elementary-ba, hirtelen doboz hangom lesz. Mindkettő friss telepítés, semmi drivert nem raktam fel külön.

  De van még jópár apróság. Amiket már leküzdöttem:

  -nvidia driver install. nem volt egyszerű, gányolni kellett hozzá, ppa-t hozzáadni stb, amit egy mezei user nem fog megcsinálni.
  -Driver install után elszállt a splashscreen, használható így is a rendszer csak csúnya.
  -photoshop felküzdve, bár csak úgy működött ha sourceból telepítettem a wine nevű önszopató programot :)
  -grub bootsorrend beállítása nem bonyolult, de ezt sem fogja egy mezei user megcsinálni
  -az állandóan előjövő ilyen-olyan hiányzó lib-ek, amiknél persze nem azt adja meg, mit telepítsek pontosan, hanem hogy telepítsek olyan csomagot ami tartalmazza.
  -hdmi-vel külső monitornál az ablakok szélei le vannak vágva. (túllóg a kép)

  És akkor tegnap telepítettem a rendszert egyenlőre ennyi. (kali linux lett lecserélve, ami szintén ubuntu alapokra épít, de azt nem igazán baszogattam, így nem volt vele annyi hiba)
  Elvileg az ubuntu és azon belül az elementary az ami a leginkább user friendly szempontok szerint készült (és nem csak elméletileg van így, tényleg eddig ez a legkezesebb). Szép is jó is gyors is, de továbbra sincs next-next linux. Win ezt még mindig fel tudja mutatni. Nem most kezdtem linuxot használni, illetve szerver még több törődést igényel, onnan azért tudtam tapasztalatot meríteni, úgyhogy nem ijeszt meg ha hiányol valami csomagot telepítésnél a gép, vagy turkálni kell mindenféle konfigurációs file-okban. Aki életében először bootol linuxot win után, úgy hogy mostantól az lesz a main os, nem csak próbálgatja, az hajat tépve sikoltozva fogja a win telepítőt a gépbe tuszkolni.

  Mindezek ellenére, ha egyszer beállítja az ember, és már ketyeg a rendszer, akkor nagyon jó tud lenni, de wint egy darabig még nem fogja kiváltani.

  Az pedig szerintem nagyon sokaknál nem érv, hogy a linux ingyenes. Home userek nagy százaléka wint is ingyenesen telepíti. Külön csak magát az oprendszert szerintem a használó közönség méretéhez mérten elenyésző mennyiségű ember veszi meg. Leginkább annak van eredeti windows a gépén, aki oem kapta a gép mellé, vagy diák és dreamspark premium jár neki. Sokkal inkább emiatt van leívelőben jelenleg az ms pályája mert egyre kevesebb pc fogy.
 • r4pt0r
  #35
  "Steam OS kifejezetten arra lesz, hogy berakd a TV-d mellé " én erre válaszoltam. Elvan egy windows gép is a tv mellett vagy egy linuxos gép is, és még a big picture mód sem kell, mert minek. Szerintem értelmetlen ez a Steam OS de hát mindenki azt használ amit akar.
 • SzirmosSzisza
  #34
  Windowsos Steamen is van ám Big Picture mód ami kb ugyanaz, mint a Steam OS (legalábbis felhasználói szempontból).
 • r4pt0r
  #33
  És mit csináljon az akinek a gépe (asztali? :D) a TV mellett van, kanapéban játszik, vezetéknélküli egér/billel/kontrollerrel és még szarfos windowsa van amit jobban szeret mint a linuxot?

  Szeretem az ilyen kattegóriákat, Konzol+TV, meg gép+monditor, mintha nem menne mindegyik midegyikkel. :D
 • SzirmosSzisza
  #32
  Ehhez a Steam OS-nek imho nem sok köze van. Asztali gépre egyszerűen felesleges ezt felrakni, azt tudja egy sima bubuntu/debian + Steam kliens, Steam OS kifejezetten arra lesz, hogy berakd a TV-d mellé a nappaliban és a fotelből játszogass. Persze nagy löket, hogy a Valve a Linux felé kacsingat, de én valahogy nem tudom elképzelni azt, hogy az EA, Ubisoft és nagyobb kiadók Linuxra fejlesszenek (félreértés ne essék én örülnék neki, nem kéne átjelentkeznem mindig, ha játszani szeretnék :D).

  Amúgy fejleszteni is sajna 1-2 fokkal kényelmetlenebb Linuxon nagyobb dolgokat, nem nagyon van Visual Studio képességű IDE rá (az indie játékok nagy része meg ugye valami nagyobb keretrendszerrel készül, pl Unity, azt meg arra portolja az ember amire nem szégyenli :D)
 • skinnyman
  #31
  Mondja ezt akinek az sg-s logojaban is egy ronda vindoz logo virit :D
 • bon
  #30
  N+1. linux, inkább egységesíteni kellene.
 • skinnyman
  #29
  A windows mindenkeppen lefele iveloben van, a linux pedig mindenkepp folfele ivel egy ideje.
  Es ez, hogy a pc gaming nagy reszet lefedo szolgaltatas (steam) is a linux fele evez, egy nagyon nagy lokest adhat a folyamatnak.
  Az emberek eleg nagy reszet szinte csak a gaming kotozi a windows-hoz, ha ez valtozik (mar pedig valtozik), es egy ingyenes, jobb, nyilt rendszeren is ugyanazokat a dolgokat meg tudjak csinalni, akkor sokan bizony valtani fognak. En szurkolok a dolognak, es a linux gaming-nek is ugy altalaban.
 • genndy
  #28
  1. Mert mindenki minden játékhoz úgy konfigurálja ahogy akarja. A pozíció meg adott, gondolom a beállításkor is látod a kontroller sematikus képét, úgy lövöd be a gombokat.
  2. Mert még béta :) Gondolom nem akartak tökölni a szitázással.
  3. Még ők se találták ki a jelöléseket.
 • SzirmosSzisza
  #27
  Párszor el lett már mondva, hogy ez csak béta kontroller, azért könnyű, azért kábeles, etc. (meg szerintem ez mehetne inkább Steam Machine topikba is, de igazából mindegy :D)
 • Evoluti0N
  #26
  Miért nincsenek megjelölve a gombok?
 • twi452
  #25
  A macska jófej a kontroller meg.. hagyjuk :)
 • genndy
  #24
  A kontroller is béta. A végleges wireless lesz.
 • Firerock
  #23
  Ezek 20 évvel le vannak maradva?:) Mi ez a vezetékes borzalom?
 • ProGabe #22
  Kontroller in dá eksön :D

 • SzirmosSzisza
  #21
  Mármint fogja tudni, jelenleg még csak bétában van és mintha olyasmi olvastam róla, hogy Java + mono nincs még benne, szóval 1-2 játékkal biztos kevesebbet.
 • SzirmosSzisza
  #20
  Ezeket bírja :)
 • Amaymon
  #19
  Ez a Steam libaryben lévő bármilyen játékot képes futtatni vagy csak SteamOS-re készülteket?
 • SzirmosSzisza
  #18
  Vidió

  Telepítés VM-be.
 • Tinman #17
  Fetrengek :-D
 • NEOreg3
  #16
  Vállalkozó kedvűeknek lentebb egy angol nyelvű leírás. Nekem a 15. pontig működött, utána valamiért sem a sudo nem fogadta el a jelszót, sem a guest additions iso-t nem ismerte fel és mivel nem vagyok linuxguru és már így is elbasztam vagy 3 órát erre az életemből, így töröltem az egészet.

  "These are the steps I used to install steam os in virtual box. Your mileage may vary.

  1. These instructions are written assuming that you downloaded SteamOSInstaller.zip

  2. Extract SteamOSInstaller.zip to a folder named SteamOSInstaller.

  3. Create an .iso of the folder. The tool you use to create the .iso must support joliet and rockridge extensions. The OP used IsoCreator 1.0, while I used cygwin. To create the ./iso I ran this command in cygwin: "genisoimage.exe -r -J -o steam.iso SteamOSInstaller" where SteamOSInstaller is the path to the folder where the installer was extracted to. This command should also work in linux.

  4. Create a new debian 64bit virtual machine in virtual box. Make sure to select 64 bit.

  5. In the virtual machine settings, under the "System" screen check the "Enable EFI" box.

  6. Under "Storage" load the steam.iso that was created earlier.

  7. Boot the machine. For me this takes me directly to the screen where you should select automated install. Select automated install and hit enter.

  8. Wait until the installation is complete, then click "continue" to reboot.

  9. A grub boot screen should appear once the machine is rebooted. Quickly select recovery mode before grub automatically continues. You should then be logged in as root.

  10. Under the devices menu, select install guest additions.

  11. Run the following commands (these steps are from http://steamcommunity.com/groups/steamuniverse/discussions/0/648814395797000712/#c648814395802598466):
  "mkdir ~/vboxadds/"
  "mount /dev/disk/by-id/ata-[the vbox cdrom drive] ~/vboxadds/"
  "cd ~/vboxadds/"
  "./[the vbox additions binary].run"
  "reboot"

  12. Allow the machine to reboot, then log in the gui as steam with the password steam.

  13. Open a terminal and launch steam from the commandline. Allow steam to update, then login. After you are loged into steam, logout.

  14. Log out of the desktop, then login again as the user desktop with the password desktop.

  15. Open a terminal and run ~/post_logon.sh. The sudo password is desktop.

  16. The system will then reboot and ask to create a recovery partition. Say yes and allow the process to complete. Once finshed select reboot on the menu that appears.

  17. After rebooting I got stuck with a blank screen so I presed Ctrl+alt+f2 and logged in as desktop. I then had to reinstall guest additions, but this time sudo was required:
  "mkdir ~/vboxadds/"
  "sudo mount /dev/disk/by-id/ata-[the vbox cdrom drive] ~/vboxadds/"
  "cd ~/vboxadds/"
  "sudo ./[the vbox additions binary].run"
  "sudo reboot"

  18. After this it should boot into big picture mode.

  19. One last thing to take care of: If you were to shut down the VM instead of rebooting, then you will be dropped into a EFI terminal. To prevent this from happening, once you reach the EFI terminal do the following:
  "FS1:" (or FS0: if you dont have a cd mounted)
  "cd efi"
  "mkdir BOOT"
  "cp steamosgrubx64.efi BOOTBOOTX64.EFI"
  "cd BOOT"
  "BOOTX64.EFI"

  After this it should always boot like normal."