A valve játékos linux alapú operációs rendszere
  • kifli
    #36
    hát azért nem csak a gaming köti az embereket a winhez, hanem a linuxal való szopás is. Notin elementary os-t használok elsődlegesen (ubuntu 12.04 változat). Driverekkel szopok, programokkal szopok stb. Pl bootolok win-be, felmegyek ts-re szép tiszta a mikrofon hangja, átlépek elementary-ba, hirtelen doboz hangom lesz. Mindkettő friss telepítés, semmi drivert nem raktam fel külön.

    De van még jópár apróság. Amiket már leküzdöttem:

    -nvidia driver install. nem volt egyszerű, gányolni kellett hozzá, ppa-t hozzáadni stb, amit egy mezei user nem fog megcsinálni.
    -Driver install után elszállt a splashscreen, használható így is a rendszer csak csúnya.
    -photoshop felküzdve, bár csak úgy működött ha sourceból telepítettem a wine nevű önszopató programot :)
    -grub bootsorrend beállítása nem bonyolult, de ezt sem fogja egy mezei user megcsinálni
    -az állandóan előjövő ilyen-olyan hiányzó lib-ek, amiknél persze nem azt adja meg, mit telepítsek pontosan, hanem hogy telepítsek olyan csomagot ami tartalmazza.
    -hdmi-vel külső monitornál az ablakok szélei le vannak vágva. (túllóg a kép)

    És akkor tegnap telepítettem a rendszert egyenlőre ennyi. (kali linux lett lecserélve, ami szintén ubuntu alapokra épít, de azt nem igazán baszogattam, így nem volt vele annyi hiba)
    Elvileg az ubuntu és azon belül az elementary az ami a leginkább user friendly szempontok szerint készült (és nem csak elméletileg van így, tényleg eddig ez a legkezesebb). Szép is jó is gyors is, de továbbra sincs next-next linux. Win ezt még mindig fel tudja mutatni. Nem most kezdtem linuxot használni, illetve szerver még több törődést igényel, onnan azért tudtam tapasztalatot meríteni, úgyhogy nem ijeszt meg ha hiányol valami csomagot telepítésnél a gép, vagy turkálni kell mindenféle konfigurációs file-okban. Aki életében először bootol linuxot win után, úgy hogy mostantól az lesz a main os, nem csak próbálgatja, az hajat tépve sikoltozva fogja a win telepítőt a gépbe tuszkolni.

    Mindezek ellenére, ha egyszer beállítja az ember, és már ketyeg a rendszer, akkor nagyon jó tud lenni, de wint egy darabig még nem fogja kiváltani.

    Az pedig szerintem nagyon sokaknál nem érv, hogy a linux ingyenes. Home userek nagy százaléka wint is ingyenesen telepíti. Külön csak magát az oprendszert szerintem a használó közönség méretéhez mérten elenyésző mennyiségű ember veszi meg. Leginkább annak van eredeti windows a gépén, aki oem kapta a gép mellé, vagy diák és dreamspark premium jár neki. Sokkal inkább emiatt van leívelőben jelenleg az ms pályája mert egyre kevesebb pc fogy.