47
  • bdzsana
    #47
    Engine programozás az más tészta, de a gameplay programozók nyugodtan bízhatnak a GC-ben, úgy ahogy a Unity/CryEngine/UDK motort használók is bíznak a GC-ben..
  • Papichulo
    #46
    Tedd fel magadnak a kerdest: John Carmack is a GC-ben bizna? Na ugye?! :)

    Mindazonaltal nem mondom, hogy nem kenyelmes dolog, de trehany progromazokat szul es a teljesitmeny karara is megy.
  • bdzsana
    #45
    Nekem nincs appom az appstoreban, de dolgoztam már nagyobb játékokon és jelenleg is egy elég nagy költségvetésű projectben vagyok benne, és azt kell hogy mondjam, hogy a gc tökéletesen végzi a dolgát.
    A coderek természetesen készítenék a kódot remek minőségben gc és egyéb eszközök nélkül is, mert meg van hozzá mindenkinek a skill, de amikor a design 100. iterációja miatt, huszonnyolcadjára kell kivenni/betenni/újraírni egy vagy tíz feature-t vagy az egész játékot és mindezt időre ott cseszheted a minőségi kódot.
    Te is és én is tudom hogy ideális körülmények között mi lenne a legjobb, de legtöbb esetben nincs ideális körülmény... Vagy pénzből, vagy időből vagy egyikből sincs elég, hogy minden változást úgy kezeljünk, hogy közben a termék minőségi maradjon.
    Még most is azt mondom, hogy szerintem te még nem dolgoztál ilyen projecteken, és fogalmad sincs mennyi szívás van azzal, ha ezeket neked kell kezelni.
    Nincs ezzel baj, nem is akarlak meggyőzni. A programozók sem egyformák, mindenesetre nekem ez a véleményem.
  • Papichulo
    #44
    A millio dollaros jatekok egyreszt nem Dalvik VM alatt keszulnek, mivel fontos a teljesitmeny, plusz boven van penz megfelelo coderekre, akik GC nelkul is minosegi kodot keszitenek.

    ps: Nekem is van par alkalmazasom az AppStore-ban ;)
  • bdzsana
    #43
    Már hogy a viharba ne lenne jellemző. Bár én csak a játékfejlesztés terén vagyok személyesen érintett, de az erősödő hardverek miatt ezen a területen is egyre gyakoribbak a millió dolláros vagy legalább többszázezres költségvetésű játékok.
    A sima mobil alkalmazásfejlesztések terén is túl vagyunk már rég az egyszemélyes hadsereg modellen. Egyre több vállalati és banki alkalmazás kerül át mobilra is, de pl skype-ot, vagy facebook app-ot sem egy ember fejleszti.
  • Papichulo
    #42
    nem is fejlesztett igazán komplex rendszereket több mint 2 fős csapattal

    Ez tipikusan nem a mobiltelefonos alkalmazasok piacara jellemzo... ott sokkal inkabb fontos a hatekonysag, amit a GC nem segit elo!
  • sanyicks
    #41
    Van ilyen, de szerencsére nem sok. Túl sok hátránya van a gagyi üvegnek és a fémnek, megvan ezeknek is a helye de az nem telefon vagy tablet vagy notiban van hanem mondjuk egy autóban, no meg az ember általában használja az ilyen cuccokat nem csavargatja, nyomorgatja nagy erőkkel.
  • bdzsana
    #40
    "Ismetcsak nem latom, hogy ez miben jelent barmilyen elonyt egy JO programozonak."

    Aki nem tudja értékelni a kényelmet az talán még nem is fejlesztett igazán komplex rendszereket több mint 2 fős csapattal. Eleget szoptam korábban memleakek debuggolásával, hogy megtanuljam értékelni a GC-t.
    Természetesen ha otthon csinálok valamit én is szeretek mindent magam kezelni, de ha fontos a pénz és az idő, ami igen jellemző, akkor már neked sem lesznek közömbösek a kényelmi eszközök.
  • Narxis
    #39
    KitKat frissítés olcsóbb mobilokra
  • Papichulo
    #38
    Az android eseten minden fo verzioban volt egy nagyobb api valtas, de azert visszafele kompatibilis maradt.

    Az, hogy egy szamot novelnek az android verzioknal nem jelenti azt, hogy ott nagyobb vatlozasok tortennek, mint iOS eseteben... mmi szintugy kompatibilis maradt. Arrol meg ne is beszeljunk, hogy mennyire kompatibilisek a Google closed source private API-k az AOSP-vel, semennyire!

    Az ios eseten eddig meg mindig megoriztek a desktop rendszerekbol atvett api-kat

    Mint peldaul a Sirit... Az meg, hogy probalnak API paritast elerni az inkabb pozitiv, mint negativ. Az androidnal nincs hasonlo desktop vonulat, tehat nincs is hova portolni az API-kat.

    pl. manualis memoriakezelest es reference counting-ot alkalmazni manapsag nem eppen kenyelmes a fejlesztoknek.

    Az ARC tokeletesen eleg egy normalis fejlesztonek, aki tudja, hogy hol milyen objektumot hozott letre. A GC az a legtobb esetben a memoria es a teljesitmeny karara megy es csak a trehany programozo profital belole. Raadasul IIRC az androidon is csak a Dalviknak van GC-je, a native code - amivel iOS-en hasonlitod - ugyanugy nem rendelkezik ilyennel.

    A nativ kodra forditott java es c# ellenben kepes egyesiteni a kenyelmes managed nyelv es a nativ kod elonyeit.

    Ismetcsak nem latom, hogy ez miben jelent barmilyen elonyt egy JO programozonak. Mar csak azert is vicces, hogy ezen porogsz, mivel a legtobb alkalmazas vagy elobb vagy ugyanakkor jelenik meg iOS-re es semmivel sem rosszabb - inkabb jobb - a feature set. Raadasul a fejlesztesi ido es koltseg is gyakran joval rovidebb az Apple platformjaira, bar ez az android fregmentacioja miatt is van. Bar elismerem, hogy szokni kell az Objective-C-t es vannak benne furcsa/zavaro dolgok, de semmivel sem alkalmatlanabb a fejlesztesre, mint a JAVA vagy a .NET.

    Tobbek kozott ezert van annyi emulator android-ra es kozel 0 ios alatt.

    Szinte az osszes emulatornak van iOS portja.

    Vegul megjegyzem, hogy a kezdeti kijelentesedet ("az android-ot fejlesztik es javul, az ios nagyjabol ugyanolyan a kezdetektol, csak tobb segedprogram (gyari app.) es par elsore letiltott funkcio (vagolap, sajat csengohang) lett engedelyezve az evek soran") semmivel sem tamasztottad ala, csak szokasosan mellebeszeltel...
  • kvp
    #37
    "Amugy tenyleg, hol kezdodik az "ertes" szamitogepekhez?"

    Android-nal az, hogy nem rak fel olyan cuccot amin latszik, hogy olyat csinal amit nem kellene, illetve ha egy program lelassitja a telefonjat, akkor leszedi es keres mast helyette. Tovabba kepes utannanezni, hogy mit erdemes felrakni az adott rendszerre, amitol jobb lesz es nem rosszabb. Erre a legtobb gyerek kepes.

    "Ezt te el is hiszed? Az hogy az Androidos telefonok legnagyobb resze a iPhoneok aranak a toredekeert kaphato, nyilvan semmit sem szamitott."

    De ez volt a legnagyobb erv. Mivel konnyu szinte barmilyen gyenge hardveren mukodesre birni, tovabba tetszolegesen kisfelbontasu vagy nagymeretu kijelzon is jol erzi magat, ezert barmilyen eppen keznel levo hardvert ala lehet rakni. Tehat ha valaki azt mondja, hogy neki egy pont a kezebe passzolo telefon kell, de rozsaszinben, dakkor tud ilyet venni. Ha azt mondja, hogy barmilyen jo, de tudjon fotozni, menjen rajta a net meg a youtube es max. 14 ezer forintja van ra, akkor olyat is kapni. (nem is rosszat) Ez az android lenyege, hogy annyi fele van belole es mind mukodik tobbe-kevesbe.

    "Azt szívesen venném, ha lenne olyan androidos telefon, aminek nem kula a minősége - ropogós műanyagok... és lenne normális tábla, a vastag buflák szarok helyett..."

    Vegyel pl. sony-t. Nem ropog, van fem, uveg es a kedvencem a gumirozott boritasu. Ez utobbi azert jo, mert nem karcolodik, nem latszik rajta az ujjlenyomat, tovabba viz es utesallo. Viszonylag nehez tonkretenni, ugyanakkor van koztuk nagyon vekony is. (bar nekem a meretben inkabb az a lenyeg, hogy ha kell az ingzsebemben is elferjen, tehat telefonbol kb. a bankkartya meret a jo, tabletbol meg a 10-11 inch-es)

    "persze alatamasztani semmivel sem tudod."

    Az android eseten minden fo verzioban volt egy nagyobb api valtas, de azert visszafele kompatibilis maradt. Az ios eseten eddig meg mindig megoriztek a desktop rendszerekbol atvett api-kat es technologiakat, ami jo a kompatibilitas szempontjabol, de pl. manualis memoriakezelest es reference counting-ot alkalmazni manapsag nem eppen kenyelmes a fejlesztoknek. Ezek az elavult objective-c technologia miatt vannak. A nativ kodra forditott java es c# ellenben kepes egyesiteni a kenyelmes managed nyelv es a nativ kod elonyeit. Az apple valamiert egyik technologiat sem engedi be a platformjara, szemben a google-lel, ami mindegyiket (c,c++,c#,java,objc) tamogatja android alatt. Tobbek kozott ezert van annyi emulator android-ra es kozel 0 ios alatt.

    Arrol nem beszelve, hogy az ios egy kibelezett osx, mig az android egy teljes desktop mobil gui-val. (meg a teljes szerver tamogatas is benne maradt) Ezert android alatt konnyebb desktop minosegu programokat fejleszteni vagy modositatlan desktop programokat futtatni (x11 vagy wine alatt). Ez lehetove teszi, hogy az android akar desktop rendszerre is valhasson a jovoben, mig az ios erre a tervezeskori limitek miatt nem kepes, csak a visszafele kompatibilitas feladasaval. Persze ezzel szemben az optimalizalt (lebutitott) api-k es kernel miatt sokkal kisebb az eroforrasigenye, mig egy android egy atlag linux desktop hardver igenyeivel rendelkezik. Mas filozofia es mas stilus. A felhasznalok persze idealis esetben ebbol semmit sem latnak es azt veszik aminek az ar/ertek aranya nekik jobban bejon.
  • slickboy
    #36
    A Sony Xperia S-ben sincs olyan menüpont, hogy restart. Vagy csak én nem vettem észre? USB tethering igen. :) De nekem is az a véleményem, több a hátulütője van, mint előnye annak, hogy a gyártók módosíthatják az Androidot.
  • Papichulo
    #35
    A sony pl. kepes volt 2.1-essel kihozott telefont 4.0-aig frissiteni.

    Ami mar tobb, mint 2 eves OS. Azota meg ugyanugy nem foglalkozik vele.

    az android-ot fejlesztik es javul, az ios nagyjabol ugyanolyan a kezdetektol, csak tobb segedprogram (gyari app.) es par elsore letiltott funkcio (vagolap, sajat csengohang) lett engedelyezve az evek soran.

    Ez a nevetsegesen elfogult kijelenteseid egyike... persze alatamasztani semmivel sem tudod.
  • ugh
    #34
    Az anadroid egy hulladek.
    Android droidoknak.
    Na gyere....
  • ugh
    #33
    Istenem te mekkora egy ostoba vagy......
    Kivancsi vagyok az asztali gepeden mit csinalsz ha ekkora linux bu#i vagy
    es meguntad a netezest. Gondolom nezegeted a desktopodat.

    Hogya rakba ne lenne koze az optimalizalasnak a hw-hez?
    1 Kevesebb hw-t kell tamogatni jobban lehet optimalizalni ra.
    2 Raadasul ezt az ms nem a suttyo kinai gyartokra bizza mint az android eseteben a google.
  • coolbboy83
    #32
    Azt szívesen venném, ha lenne olyan androidos telefon, aminek nem kula a minősége - ropogós műanyagok... és lenne normális tábla, a vastag buflák szarok helyett...
  • coolbboy83
    #31
    Senki nem mondta, hogy a Java lassú (kurva jó nyelv a Java!!) - egyébként a C# sokban hasonlít rá - de egy kissé rendezettebb, persze van is 90% közük egymáshoz. Kár ezekbe belebonyolódni.... ezek mind jó nyelvek, egyébként most ugyanaz a csávó aki a C# megy rendberakni az Oracle-hoz a Java-t.... tehát lesz ott is fejlődés.
    Az hogy melyiknek milyen a fejlesztői környezete az részletkérdés, a Visual Studio vagy alma oldalon az XCode elég magas szinten állnak a többi megoldáshoz képest..... azt veszem észre, hogy az Eclipse még azért elmarad - viszont a Microsoft elkezdte a mono projectet támogatni, így a C# már betör az iOS-re és az Androidra is..... az Unity is ezzel dolgozik. De mindenki azt csinál amit akar.... engem nem érdekel különösebben, ki mit fikáz..... lehet érveket felhozni minden mellett/ellen.
  • cateran
    #30
    De mondok mast: Mostansag 1 Nexus 5-ost gyozkodok. Ennel alapabb gyari Android nem nagyon lehet, raadasul napra friss...nincs benne restart..lehet valasztani, hogy kikapcsolom vagy repulogep uzemmod...Nincs menupont, hogyha usb-n csatlakozik, akkor automatikusan tethering. (a HTC One utan olyan szinten fapados, hogy az hihetetlen)
  • cateran
    #29
    Ja, hat a windows server es egyeb editionok is azonos kernelen osztoznak, csak a "korites" mas...(ertelemszeruen kiadas idopontjatol fuggoen, pl server 2013, win 8, etc)es innentol kezdve kibaszottul teljesen mas az egesz...

    Narxis: Na es? Van benne 3 gyari app es lerohad az egesz? Jo erv...

    kvp:..uristen..."Az ios azert tudott a piacon maradni, mert a legtobb embernek aki hasznalja pont erre van szuksege, se tobbre, se kevesebbre. Az android pedig azert vette at a piac nagy reszet, mert olyan emberbol tobb van akinek valami mas kellett es az android-ot a nyitottsaga miatt sokkal konnyebb es gyorsabb az igenyeikhez igazitani."
    Ezt te el is hiszed? Az hogy az Androidos telefonok legnagyobb resze a iPhoneok aranak a toredekeert kaphato, nyilvan semmit sem szamitott..vagy ugy egyaltalan az erintokepernyos okostelefonok felfutasa az elmult par evben...Nyilvan marha sok Android tulaj unlockolja a bootloadert, rootolja a cuccost vagy ugy egyaltalan probalja szemelyre szabni akar alap dolgokkal..hat persze

    Amugy tenyleg, hol kezdodik az "ertes" szamitogepekhez? Sajat desktop osszerakasa? Kotoraszas a Win registryjeben? Linux gurusag? Minimum 1 kozepszintu program megirasa? Minimum 1 telefon/tablet rootolasa? Hiszed vagy sem,az Android hasznalok (es ugy altalaban a mobiltelefon/ szamitogep hasznalok 95%-a marhara nem ert az ilyesmihez, Androidos telefont sem azert vesznek mert testreszabhato, hanem mert olcso..olcsobb, mint az iPhone) Tenyleg azzal akarod igazolni az Andriodot, hogyha "ert hozza az ember", ha tokig lecsupaszitja a stockot es/vagy feltol ra 1 fozott romot, akkor kurva jo? A Linux is pont ezzel az ervelessel nem tart sehol a desktop piacon.
  • kvp
    #28
    Megfelelo gyartotol kell vasarolni. A sony pl. kepes volt 2.1-essel kihozott telefont 4.0-aig frissiteni. Mindezt 1 darab 1 Ghz-es maggal es 256 MB memoriaval, tehat viccesen gyenge kategoriaju hardverrol beszelunk es megis fut rajta minden. Egy ilyennek akkor van rossz napja ha par betoltott weboldal megeszi a ram 90%-at, mert annyira sok adatot tartalmaz, de ezzel nem lehet mit kezdeni. Az android eleg barkacs, de mukodik es szabadon barkacsolhato a tulaj altal is. Az iphone gyarilag osszerakott es ha valakinek nem olyan formaju a feje, akkor ez az elso borotvalasnal megvaltozik. Ellenben mivel osszesen annyi jelenleg is tamogatott iphone tipus van mint amennyit a legkisebb android-os gyarto 1 ev alatt kihoz, ezert viszonylag egyszeru megoldani, hogy azon a par felen jol menjen minden. Nagyjabol. A windows-os telefonok pedig meg mindig nincsennek keszen, egyszeruen szinte semmit nem lehet veluk kezdeni, mivel a nativ tamogatas hianya miatt nehez rajuk programot irni es raadasul egy csomo funkcio csak a microsoft jobaratainak van engedelyezve, tehat mas nem is irhat rajuk programot. Ez pedig elhajtotta a fejlesztok jelentos reszet.

    Jelenleg ha valaki nem ert a szamitogepekhez, akkor ios, ha ert akkor android. A fiatalok (es gyerekek) jelentos resze ert, tehat a legtobb problemaja a felnotteknek van. Meglepo, de az sg-t is sokan latogatjak kozzuluk.

    A jovorol annyit lehet mondani, hogy az android-ot fejlesztik es javul, az ios nagyjabol ugyanolyan a kezdetektol, csak tobb segedprogram (gyari app.) es par elsore letiltott funkcio (vagolap, sajat csengohang) lett engedelyezve az evek soran. Az ios azert tudott a piacon maradni, mert a legtobb embernek aki hasznalja pont erre van szuksege, se tobbre, se kevesebbre. Az android pedig azert vette at a piac nagy reszet, mert olyan emberbol tobb van akinek valami mas kellett es az android-ot a nyitottsaga miatt sokkal konnyebb es gyorsabb az igenyeikhez igazitani.
  • fergusonpapa
    #27
    És? Ez érv hogy hát ez azért lassabb és szarabb mert nehéz dolguk van a gyártóknak? :D Nevetséges. Ott van több gyártó pl xiaomi Prémimuk kategóriás telefonok, optimizlálva jól frissitve nem leszarva a felhasználókat. Sikerük pedig garantált, mert a számok is őket igazolják. Egy nem kis országban ahol óriási a konkurencia már 5. -ek pedig elég frissek még ezena piacon. Lehet ezt normálisan is :) Nem az androiddal van bajom hanem azzal hogy szarnaka gyártók többsége a kiadott telefonjukra ami első héten még jó utána kinszenvedés. Mert csak ráteszik az ő saját androidjukat minden modelre, tojva rá hogy ez jólesz e, vagy tesztek, finomitások vagy bármi. Lásd fözött romok,érdekes eltudják érni hogy egy full szar telefon(zteblade) ami gyárilag szar csak is lehet jó telefon. Lehet ezt másképp is nem kell itt a kifogás hogy 1000 telefonra.. Volt kezemben már az említett márka és alma tulajként azt mondom simán váltanék rá. :) Samsungra , LG-re SOHA!

    És ez az android szégyene is hogy ezt hagyja hogy a megitélése roszabb emiatt.
  • Narxis
    #26
    Lófaszt kell annyi. Aki még egy rossz szót mer szólni az Androidról azt felpofozom.

    Azért gondolkodjunk már egy kicsit. iPhone az egy telefon még akkor is ha van 3-as, 4-es, 5-ös, ezek mind egy ágról szakadtak szemben az androidnál ahol különböző összeszerelésű, processzorral, kijelzővel, felbontással rendelkeznek és ennek tetejében a gyártó módosíthatja a rendszert ahogy akarja, nagyon laza feltételeknek kell megfelelni, kb. annyi, hogy nem szedhetik ki belőle a Google appokat. Azért így egészen más ez a frissítési dolog. Nyilván a Google mindenkinek a legfrissebb androidot "adná" de ez nem a gyártók érdeke, a gyártók a hardvereladásból élnek, nem a frissítésből.
  • fergusonpapa
    #25
    Az mindig érdekes hogy iphonera harmad annyi erőforrás elég, lásd iphone 4 vagy 4s, ami legújabb szoftal is kiválóan fut, minden alkalmazás gyors nem kell várni. Androidra meg 4 mag és 2gb ram kel hogy alap rendszer menjen. :D
  • sanyicks
    #24
    milyen mobil oprendszer? Android alatt ugyan olyan linux kernel fut, mint egy szerveren, csak a körítés más...

    "asreszt mert minden ujabb verzioval ugrasszeruen no az eroforrasigenye" marhaság. Éppen hogy csökken. Nem kéne minden marhaságot benyelni, amit azért találnak ki a gyártók hogy legyen ürügy miért nem frissítik a rendszert a cuccaikon. Memóriát nem gáz hogy pakolják, hiszen olcsó (volt), és a sok memória soha sem árt, ugyanis minél több a ram annál ritkábban fordul a lassú flash tárolóhoz.
    Pont ugyanúgy pakolják rammal, és cpu val, mint ahogy az iphonet, és a wp-s cuccokat is pakolják...
  • cateran
    #23
    "sőt az tűnik fel, hogy milyen jó gyors egy vindóz desktophozhoz képest."
    Uristen....a Basic meg ezeknel is gyorsabb volt c64-en (eskudj, hogy 1 mobil op rendszert hasonlitottal 1 desktophoz....amugy meg a hires Androidod ala is durvan pakoljak a memoriat, procit egyreszt parasztvakitasnak, masreszt mert minden ujabb verzioval ugrasszeruen no az eroforrasigenye)
  • sanyicks
    #22
    Egyébként a virtuális hiszti miatt, az androidra lassan jön a jelenlegi JIT compiler mellé az AOT compiler.
    A JIT az ugye futás közben fordítja a virtuális kódot gépi kódra, hátránya hogy bizonyos esetekben lassabb, de néha gyorsabb is lehet, mivel a környezettől függően futás közben optimalizál a kódon.
    Az AOT pedig arról szól hogy futtatás előtt lefordul az egész program natív kódra, (android esetében a program telepítéskor fordítja natívra, és onnantól az fut).
    De láss csodát, ahogy a Sun java és natív között, úgy androidon a JIT és az AOT között sem egyértelmű az előny, hiszen van amiben az egyik gyorsabb, van amiben a másik.
    Tesztek
  • sanyicks
    #21
    Nekem sikerül telefonálni androidos telefonnal és ezzel soha nem volt baj.
    "A windows 8 már nem annyira ipari hulladék kernelt tartalmaz" de az. Nulla szintű I/O kezelés, nulla cpu erőforráskezelés, hulladék memóriakezelés. Az androidon javas programok futnak, amik alig lassabbak mint egy natív, mellesleg a WP elsődleges alkalmazásfejlesztési nyelve, a C# aka .net, ami egy java utánzat, ugyanúgy virtuális.
    Az androidos lassúság nagy része egyszerűen nem igaz, sok hülye szajkóz egy faszságot mert hallotta valahol, ugyan olyan szint mint a "java szarlassú", meg az "AMD lefagy és elég", meg a többi.
    Ami igaz pedig a nyomorék gyártók fos gány UI-jeihez köthető (szenszUI meg a samsung fosa, meg az lg marhasága).
    Valahogy bármilyen gányolatlan androiddal felszerelt cuccot kipróbálok, köztük a nexusokat, nincs semmi féle probléma a sebességgel, sőt az tűnik fel, hogy milyen jó gyors egy vindóz desktophozhoz képest.

    "Ami még problémám az Androidnál, hogy gyakorlatilag nincs semmi garancia arra, hogy normálisan megy majd egy alkalmazás, ha telefont cserélek...."
    De van, a virtuális környezet, csak akkor lehet hogy nem megy másik telefonon, ha butább cuccra cserélsz, de csak akkor ha natív kód is van a programban. Ellenben natív cuccnál nincs ilyen, ott ha változik a cpu, és nem írják át arra, akkor viszlát.
  • coolbboy83
    #20
    Ami még problémám az Androidnál, hogy gyakorlatilag nincs semmi garancia arra, hogy normálisan megy majd egy alkalmazás, ha telefont cserélek.... de igazábol mindenki azt használ ami neki tetszik, mindenre van pro és kontra. Valami az egyiknek, van ami a másiknak ebben/abban jó...
  • coolbboy83
    #19
    Részben egyet kell értenem veled, de maga a rendszer tény - hogy simábban megy, mint egy Android az általános tapasztalatok szerint. Ezek az érintős telefonok, még mindig nem jók tulajdonképpen semmire sem! Telefonálni sem lehet már velük - régebben nem volt ennyi drop call.... ez független attol, hogy milyen telefon, persze ebbe a hálózati hibák is beletartoznak.

    A windows 8 már nem annyira ipari hulladék kernelt tartalmaz, rengeteg jó megoldást használtak - noha a csempés desktop az behasalt, ezen majd dolgoznak. Az android is egy ipari hulladék, konkrétan egy tákolt félJAVA valami.... mégcsak nem is az eredeti Sun/Oracle, hanem saját ún. Dalvik VM.... Nem bántam volna, ha inkább az OpenSolaris alapjairol építik fel a rendszert, és nem tákolnak.... még mindig meg lehetne csinálni, az összes alkalmazás futna - a rendszer meg hatékonyabb lenne.

    Az iOS legalább ugyanúgy egy lecsupaszított valami - de legalább az is egy natív XNU/partialFreeBSD valami, nem egy virtuálkörnyezetet futtató tákolt hulladék.... csakhát ott meg nem nagy a szabadság.

    Az embereket többségében nem is érdekli mit futtat a kütyü, vagy csak hallomásbol, megszokásbol vásárolnak... tökmindegy mit. A telefonokat én telefonálni veszem + mailt küldeni, gyorsan felugrani a netre + kicsi játék...., komoly dolgokra úgyis desktop OS kell...
  • sanyicks
    #18
    milyen optimalizáltságon látszik? Mi ez a hülyeség? Semmi köze a rendszerhez hogy egy programot optimalizálnak-e vagy sem...
    wp azért sem lehet fejlettebb, kernele mert a desktop win kerneltől származik, ami egy ipari hulladék(mindig is az volt), és szarból nem lehet várat építeni.
  • Papichulo
    #17
    Attól hogy az alkalmazásboltba nem engedik be az ezeket kihasználó programokat

    Plusz javitjak is a hibakat az ujabb release-ekben, melyek minden felhasznalohoz eljutnak. Ezzel szemben androidon hiaba patch-el a Google, az a mar nem tamogatott keszulekekre sohasem jut el update formajaban.

    még ott vannak a lyukak

    Nyilvan, hiszen tokeletesen biztonsagos OS csak Ferrer szerint van... viszont felhasznaloi szempontbol lenyeges az ezeknek valo kitettseg. Ebben viszont az android eleg rosszul szerepel.
  • coolbboy83
    #16
    Az igazság az, hogy az Android a legsokrétűbb rendszer - gyakorlatilag. Mint software technology viszont a WP és az iOS jócskán fejlettebb, ez látszik is a HW optimalizáltságokon.... ami sokszor zavaró, hogy egyes appok lényegesen hitványabbak Androidra mint a másik kettőre.
    Ez a piac még bőven alakulóban van.....
  • pixx
    #15
    PS3-t is kb 1.5 éve törték, pedig azon is egy linux változat futott.
    360-nál, meg azt nem hívnám törésnek, ahol forrasztgani kell, de ez volt anno ps2 és ps-n is.
    Vagyis ezeknél moddolják a készüléket.

    Droid viszont alapból rossz. Az áruházából letöltesz progikat, már azzal komoly problémákat okozol a rendszernek. Ami utána szét tud esni.
    Iphonen nincs ilyen. Viszont JB után nekem már fagyott le, azóta leszedtem róla.
  • sanyicks
    #14
    "Megsincs kozel sem annyi malware, mint androidon."

    Attól hogy az alkalmazásboltba nem engedik be az ezeket kihasználó programokat, még ott vannak a lyukak ;)
  • Papichulo
    #13
    Korulbelul igy nez ki az androidos gyartok verziokovetese:

  • Papichulo
    #12
    Problema, hogy az apple sem tesz semmit

    Ez mennyiben jelent problemat a linux kernel biztonsaga szempontjabol???

    ha az ios sem lenne ennyire lyukas mint amilyen

    Megsincs kozel sem annyi malware, mint androidon.

    egyszeruen nem ertem az apple miert nem javitja ki ezket a hibakat

    Az iOS7-re mar honapok ota nincs jailbreak. A szinten iOS-t futtato AppleTV 3-ra meg mar lassan egy eve. Szoval azert dolgoznak ok ezen ;)
  • caius marius
    #11
    "Androidnál meg megveszed, aztán utána el lehet feledkezni mindenféle terméktámogatásról. Ha szerencséd van, a gyártó még több hónap késéssel kiad egy frissítést, de ez is ritka."
    Ha jól rémlik a Samsung Galaxy S2 2011 májusában jelent meg 2.3.3-as verzióval. Most tart a 4.1.2-nél amit idén kapott meg. Ez nem pont az amit te írtál...
  • Papichulo
    #10
    Ez a lista vitatkozik veled: http://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-33/product_id-47/cvssscoremin-7/cvssscoremax-7.99/Linux-Linux-Kernel.html
  • Ferrer
    #9
    A linux kernelben _nincs_ biztonsági hiba. Egyszerűen a fejlesztési modellből adódóan nem lehet..
  • kvp
    #8
    "Es a kevesbe jelentos resze? Mar iden is tobb sulyos kernel hibat talaltak, amik sohasem lesznek kijavitva a ma hasznalatos keszulekek tobbsegen..."

    Ez tenyleg gond, sot az utobbi idoben a legtobb linux-os kernel hiba arm-os android alatt jon elo. Problema, hogy az apple sem tesz semmit, ugyanis ha az ios sem lenne ennyire lyukas mint amilyen ma, akkor lehetetlen lenne jailbreak-elni az ios-es keszulekeket. (egyszeruen nem ertem az apple miert nem javitja ki ezket a hibakat es allit elo egy olyan feltorhetetlen keszuleket, mint pl. amilyen az xbox360 lett, amit csak az egyik fejleszto altal berakott backdoor-ral tudtak megtorni) Nem veletlen, hogy az amerikai elnok is csak blackberry-t hasznalhat hivatali celra, mert csak azt tudtak valamennyire biztonsagossa tenni. Minden mas kb. annyira lyukas mint anno desktop-on a win95/win98 vonal.