• Papichulo
    #38
    Az android eseten minden fo verzioban volt egy nagyobb api valtas, de azert visszafele kompatibilis maradt.

    Az, hogy egy szamot novelnek az android verzioknal nem jelenti azt, hogy ott nagyobb vatlozasok tortennek, mint iOS eseteben... mmi szintugy kompatibilis maradt. Arrol meg ne is beszeljunk, hogy mennyire kompatibilisek a Google closed source private API-k az AOSP-vel, semennyire!

    Az ios eseten eddig meg mindig megoriztek a desktop rendszerekbol atvett api-kat

    Mint peldaul a Sirit... Az meg, hogy probalnak API paritast elerni az inkabb pozitiv, mint negativ. Az androidnal nincs hasonlo desktop vonulat, tehat nincs is hova portolni az API-kat.

    pl. manualis memoriakezelest es reference counting-ot alkalmazni manapsag nem eppen kenyelmes a fejlesztoknek.

    Az ARC tokeletesen eleg egy normalis fejlesztonek, aki tudja, hogy hol milyen objektumot hozott letre. A GC az a legtobb esetben a memoria es a teljesitmeny karara megy es csak a trehany programozo profital belole. Raadasul IIRC az androidon is csak a Dalviknak van GC-je, a native code - amivel iOS-en hasonlitod - ugyanugy nem rendelkezik ilyennel.

    A nativ kodra forditott java es c# ellenben kepes egyesiteni a kenyelmes managed nyelv es a nativ kod elonyeit.

    Ismetcsak nem latom, hogy ez miben jelent barmilyen elonyt egy JO programozonak. Mar csak azert is vicces, hogy ezen porogsz, mivel a legtobb alkalmazas vagy elobb vagy ugyanakkor jelenik meg iOS-re es semmivel sem rosszabb - inkabb jobb - a feature set. Raadasul a fejlesztesi ido es koltseg is gyakran joval rovidebb az Apple platformjaira, bar ez az android fregmentacioja miatt is van. Bar elismerem, hogy szokni kell az Objective-C-t es vannak benne furcsa/zavaro dolgok, de semmivel sem alkalmatlanabb a fejlesztesre, mint a JAVA vagy a .NET.

    Tobbek kozott ezert van annyi emulator android-ra es kozel 0 ios alatt.

    Szinte az osszes emulatornak van iOS portja.

    Vegul megjegyzem, hogy a kezdeti kijelentesedet ("az android-ot fejlesztik es javul, az ios nagyjabol ugyanolyan a kezdetektol, csak tobb segedprogram (gyari app.) es par elsore letiltott funkcio (vagolap, sajat csengohang) lett engedelyezve az evek soran") semmivel sem tamasztottad ala, csak szokasosan mellebeszeltel...