Prepar3D - XPlane
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"A tapasztalat az az iskola,ahol az ember megtanulja, hogy mennyire hülye.\"
Bár ez nem olyan szép mint az xp, de egy darabig még jó lesz...<#zavart1>#zavart1><#vigyor>#vigyor><#eplus2>#eplus2><#wave>#wave>
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
"Nem tudtam hogy lehetetlen,ezért megcsináltam"
Jó volna Misut rávenni, hogy konvertálja az LHSim LHBP-t XPL alá, mint ahogy LHDC-vel meg LHSM-el is tette...
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
de jobb mint az alap, és passzol X11 alá
De szoktam LHDC-n is repkedni, mert az viszont szépen portolva lett FSX alól. Ja meg LHSM is. 😉
Közben eszembe jutott, csináltam én már FSX/P3D Su-26 videót is, íme:
Freeware cucc:
Itt pedig a payware Alabeo:
És akkor most gondolkozzunk el egy pöttyet azon, melyik szimulátor is számol pontosabb FD-t egy repellőnek............ 😊
#2290: ez bizony nem.😊 azért látszik a gép viselkedésén, bár valamiért tibi bátyó szereti az ilyen puritán környezetet. vannak azért szebb helyek is. a p3d-ben is vannak ilyen repterek nem?😊
Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.22. 22:27:20
hogy is mondjam: igen is meg nem is. alapvetően arról van szó, hogy a gyártók igencsak hagynak tartalékot az eszközeikben. vegyük a procit. az intel nem állít fel minden típusra külön gyártósort, hanem csoportosítja őket. és egy koronggyártó sorról egy csomó típust tokoz be, attól függően, hogy miként teljesítenek. a korong gyártásakor minél kisebb a csíkszélesség annál nagyobb ráhagyással kell dolgozni, mert különben nagyon sok lesz a selejt. a vége az, hogy amit megveszel a boltban nem 4ghz-es proci, hanem a család legfelső tagja, csak nem ment át a teszteken. ha a család legerősebb tagja mondjuk 4.5ghz-es, akkor abban is van még bőven tartalék, különben egy darabot sem tudnának legyártani. így a 4.5ghz-esről simán el lehet mondani, hogy megvan az 5 is, vagy több. ennek a kiderítésére vannak különböző programok, amik kihajtják és ellenőrizhető, hogy neked megfelel-e. és itt jön a képbe a lényeg. kell egy olyan alaplap ahol, van elég mozgástered a proci "hangolásához". alapvetően egy ökölszabály van mégpedig, hogy nem lépheted túl a chip névleges teljesítményét, mert afelett már károsodik. megfelelő hűtésről is gondoskodni kell, mert egy chip nem végez semmilyen munkát, de a teljes felvett villamos teljesítményt fel kell dolgoznia. és ezt csak egy formában teheti meg, ha elfűti (disszipálás). akkor most adva van egy 91w-os processzor. el kell indítani a gyári értékein és tesztekkel meg kell nézni, mennyi a felvett teljesítménye. nem lesz több 50w-nál. tehát van még 40w-od játszani. 90w hőjét egyébként sem olyan nehéz elvezetni, de ennek a teljesítménynek a 3-4 szeresével is kell számolni, hogy kellően "hűvös" maradjon a processzor. erre azért van szükség mert létezik egy hőmegfutás nevű jelenség és ez legalább olyan rossz mint a szélnyírás. léghűtésre is kapható már 300w feletti hűtés épp, hogy befér a házba, de ezeket nagyon szeretem. nyáron is hozzák amit kell, és nincs velük baj. ma már vannak olyanok is amik nem dugulnak el a kosztól. én egy 12 hőcsöves szerkezetet preferrálok, mert lényeg, hogy a proci közvetlen környezetéből minél hamarabb el tudd vezetni a hőt, a tágabb radiátor felé.
szóval amikor már ismered az alapértékeket, meg kell nézni, hogy mit lehet emelni. proci esetében ez szinte mindig a szorzó, de baromira nem mindegy mivel teszed. ha csak kézzel belöknél neki egy magasabbat, nem működne, mert teljesítményt nem adtál neki. tehát a szorzó emelés függvényében a feszültséget (ezzel növeled a teljesítményt) is emelni kell. de ez semmiképp sem lehet állandó, mert most már az összes processzor dinamikusan szabályozza belül a teljesítményét. ezzel nem csak kevesebb áramot zabál, hanem nagyban megnöveli az élettartamát is. és itt jönnek a képbe a különféle technológiák. már majdnem mindegyik alaplap gyártó kifejlesztett magának 1-2 technológiát, de nemcsak ők, hanem a chipgyártó is, és ezeket a technikákat kell megfelelően használni. na most így már látszik az, hogy nem beszélhetünk tipikusan oc-ről, hiszen nem hajtottunk túl semmit, egyszerűen úgy válogattuk össze az alkatrészeket, hogy ki tudjuk belőlük hozni azt amit a gyártó belerakott. most nekem a 4.9ghz-en a proci még mindig csak a 70w-ot nyaldossa, de nekem pl. a p3d-hez bőven elég, az 50-60-120 fps-hez már nem igazán kell több. és ez igaz a gpu-ra is, 2ghz-nél még mindig csak 65-70% körül van, a core névleges teljesítményéhez képest. és igen az alaplapi dolgokat használom, mi a fenét használnék mást, de azokban amit használok rengeteg az állítgatni való. meg is dolgozok vele rendesen, hogy klappoljanak. ez most különösen nehéz volt, párszor használnom kellett a clear cmos-t, idejét sem tudom mikor használtam utoljára. de a lényeg, hogy most már kiismertem annyira a biost, hogy most már ha valamit állítanom kell az könnyebben megy. most már csak a cpu cache-ét hangolgatom egy kicsit, és azt hiszem végeztem is vele. a hőmérsékleteket még ebbe a szűk házba is sikerült belőni, elég csendes masenka lett.
Én nem akarlak megbántani, de ez nem FS2004? <#zavart1>#zavart1><#zavart2>#zavart2><#idiota>#idiota>
Én is W10X64-t használok, de nálam semmi hasonló nem volt!
Egyébként ezt a túlhajtásos dolgot még mindig nem egészen értem...
Tehát akkor a lap BIOS-ában meghatározott OC-t használod?
most először csinálok win10-es gépen p3d-t, hát itt mindennel meg kell küzdeni. pl. az ngx engine start-nál amikor a hajtómű elkezd dolgozni, beugrik a reverse, és nem jövök rá miért. soha nem láttam még ilyet, és itt most mind a két engine-nél csinálja.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.22. 16:56:38
Feltettem a p3d 3.3.5 veziót, és az ATC ablakban nem jelenik meg az elhangzott kommunikáció írasban. Lehet ezzel valamit csinálni?
Nekem soha nem volt OOM. hibám és mint ahogy írom a #2184 üzenetben nálam is elő jött!
A rák egye meg! Na nem baj, ez még mindig a jobbik eset mintha nem lenne meg a hiba!
Már rakom is vissza a régit (376.33)
Köszi Peti!
Tegnap este pont a Su-26-ost próbáltam - a P3D-re jellemző falevél effekt teljességgel hiányzik, szépen lerepüli a Lomcevak figurát, nem gabalyodik bele félúton... 😊))
Talán majd csinálok róla egy mozit, annyira döbbenetes a különbség. 😊))
A többi gépét még nem próbáltam a cégnek, de majd hamarosan!
Illetve de, az AgTruck-ot még próbáltam, na az teli vegyszertartállyal igen érdekesen viselkedik... 😊)) Vigyázni kell a sebire nagyon dobja fordulóban, és már pördül is lefele. Ellentétben a P3D-s verziójával, ahogy gyakorlatilag nincs különbség van-e cucc a tartályban vagy üres. Azért ez elmond valamit a P3D szimulációs képességeiről... 😊))
E vonalon elindulva, létezik egy szlovák srác, aki már eddig is eléggé jelentősen felturbózta a default XPL NG tudását. Jelenleg egy full realisztik FMC-n dolgozik - de már a jelenlegi is nagyon jó és használható. És mindez ingyenes - illetve lehet neki adakozni, ki hogy érzi.
Ezen a linken lehet megtekinteni a már most is eléggé illusztris fícsör listát, de folyamatosan, szinte naponta-két naponta jönnek az újabb és újabb ápdétek, szóval érdemes nyomon követni szerintem.
találtam már többet is, szerintem mindegyiket randazzo testvér árazta😊, és hát nem biztos, hogy érnek is annyit. úgyhogy eléggé elgondolkoztató, hogy mennyire lehet egy ilyenbe beruházni, mivel a fejlesztőkről semmit sem tudok.
Utoljára szerkesztette: Hypo, 2017.04.20. 15:29:02
egy olyan gépen amin rendesen fut a p3d, azon az xpl11 talán még egy kicsit kevesebb fps-t is produkál, de ezt jóval stabilabban teszi. a p3d-nél még 30fps környékén is szaggat kegyetlenül, az xpl 25 felett már simának látszik. de ha hozzávesszük, hogy a p3d tulajdonképpen mindent a mainthread-en csinál (eseménykezelés, grafika, számítások, fájlkezelés), addig az xpl-nél ezeket szétdobálták, így a grafikának nem kell másokra várnia, dolgozhat folyamatosan, akkor érthető is. ha a szinkronokat is jól megcsinálták (leggyakoribb programozói hiba, pedig nem olyan bonyolult), akkor így kell ezt.
Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.20. 15:16:51
Utoljára szerkesztette: Hypo, 2017.04.20. 15:04:07
az xpl-hez egyébként van airbus, de az addonjai területén én is kölökgólya vagyok. tibi bácsi tudna neked segíteni ebben, ő röpköd vele.
az én dell-em olyan 2 milla körül volt. lehet, hogy kap majd egy xpl11-et?😊)
Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.04.20. 15:02:26
Vágó vagyok és ezért kaptam ezt a gépet, 128 a ram es igen 2 proci. Az árat szorozd meg 4-el. : ) feltettem az x plane 11 et megy mint a meszes 200 körüli fps-sel, csak sajna arra nincs airbus. Marad a retek p3d... azert köszi a választ, fogas kérdes volt, mas nem is válaszolt.
ha az a hp a hewlett packard-ot jelenti, akkor a hp-ról tudni kell, hogy mindenféle furmányos módon visszafogják a gépeket. főleg az irodai alkalmazásra szántakat. gondolom, hogy jó sokáig bírják, és tényleg nem sok hibás hp-t láttam még. az fsx és p3d-nak viszont kell az erő. valószínű, hogy nálad is gyorsabbá lehetne tenni. az a 128gb ram komoly? hát mindenesetre cache-ből lesz bőven.😊 gyanítom szerver volt, vagy valami tervezőgép (melóhelyen nekem dell-ből van ilyen altium alapú elektronikai tervezéséhez/szimulációhoz). ha így van, akkor remek ez a gép meg pusztulat drága, de nem ezekhez a repszimekhez való. pl. egy tervezőprogramban óriásit tudnak renderelni akár még realtime is, vagy nagyon sok (inkább rengeteg) szálon számításokat végezni, de itt nem ezekre van szükség. viszont a jó hír, hogy a petró megvan bennük, lehet kísérletezni. a 2xe5 az 2db xeon proci? ha igen, akkor ez is lehetett vagy 1milla.😊 a 970-es kártya azért nem olyan rossz, nekem volt régebben és jobb volt mint a 1060-as. viszont ez már egy nem belépő szintű kártya, így ha az alaplapod nem támogatja a pcie3.0-át, tulajdonléppen nem jó bele. és akkor szakadozni fog, meg elnyújtja a képet, meg mindenféle disznóságot fog csinálni, egy idő után el is szállhat az alkalmazás.
összeraktam azt a gépet a dobozába (mondhatjuk úgy is, hogy végleges verzió) amit valamelyik nap említettem. az összerakás sima ügy volt, eltekintve, hogy háznak kicsit nagyobb kell, mert elég szűkösen lehet szerelni, de a nagyobbik baj a hő. mert a vga-ról azért dől rendesen, egyenesen a proci alá. és nincs mozgásterem a levegő elterelésre. úgyhogy ezt cserélni kell. az 5ghz gond nélkül megy játékkal és az alaplap menedzselésével. a hőmérséklet pár fokot emelkedett, bios-ban a 4.5ghz-nél volt 43C, 5ghz-nél kereken 50C-re állt be és itt is maradt (volt rá két órája, míg a másik gépen a winupdate szívatott). Windows alatt még nem tudom (telepíteni kell még egysmást), de kézzel megfogva a radiátort, kellemesen meleg, a biosban pedig be van állítva 80C-ra a virnyákolás. 5.4ghz-ig engedtem el, ott már szerintem nem volt stabil, de tesztelni még nem tudtam. az alaplap elvileg 6ghz-ig bügyögteti automatikusan, de annyi nem lesz és ezekhez azért még idő kell, hogy megtapasztaljam. az biztos, hogy egyre több dolgot kell megtanulni. egyébként most még nem is a napokkal leírt eljárással csináltam, hanem meglepetésemre az alaplapon vagy a bios-ban vannak cpu profilok egy csomó. és hát csak simán beállítottam a 7700k 5.0ghz-es változatot. a 7700k-ből van 4.5, 4.8, és 5.0ghz-es. ahogy így elnézegetem a bios-t most van háromféle automatikus módszer a hangolgatásra. szintén meglepetés, hogy a vga kártya gaming üzemmódban pár mhz-el 2giga alatt muzsikál, de dől belőle a hő (mondjuk annyira nem meleg mint pl. az 500-as sorozat). ezt a kártyát kipróbáltam jó pár alaplapban, többnyire 1959mhz volt a plafon. úgy látszik a lap még ad neki egy kicsit. millió beállítás van, lesz mit tanulnom. majd ha kész lesz és megszűntek a "gyermekbetegségek", meg ha érdekel részletesebben kitárgyalhatjuk. esetleg ha meg tudjuk oldani, adok hozzáférést, hogy ki lehessen próbálni.
amivel viszont szívok az a Windows. nem telepítettem újra, úgy gondoltam, hogy mivel a régi lap és vga is gigabyte és a legfrisseb driverek vannak fenn, így jó lesz a rendszer az új konfighoz is. mivel a w10 is támogat az ilyen ügyködésekben, egyszerűen átraktam a renszer ssd-t. úgy gondoltam, max. az usb driver akadhat össze. és jól is gondoltam, de egyvalamivel nem számoltam. a Windows legújabb frissítése pont ma, és pont akkor készült el, amikor a régit leállítotam volna. és hát pont most egy gigafrissítés jött a legújabb marhaságaikkal, többek között eltüntették a start menüből a vezérlőpultot. szóval beszakadt egy rakás Windows hiba, úgyhogy most azzal kell küzdenem.
a kérdésedre némileg válaszolva: először is: ha az uefi alatt a biost érted, akkor beszéljünk inkább biosról, mivel az. és ezek a technikák már az uefi előtt is megvoltak. mint azt írtam valamelyik nap, mindegyik gyártó maga dönti el, mit támogat, mit használ, mit fejleszt ki, stb. így aztán a lapok között elég nagy különbségek szoktak lenni. ha jól tudom te asus vonalon nyomulsz a lappal, azt én pl. már nem is ismerem annyira, nem nagyon szeretek már gépekkel bíbelődni (nagyon elveszi az időt mástól), úgyhogy inkább kinéztem magamnak egy csapásvonalat és azon haladok, így is elég sok meglepetés ér. szóval mindig magát a konfigot kell egészében nézni, azt kell megtanulni, és ha cserélni kell valamit, nem csak úgy venni valamit, hanem be kell oda passzintani. persze minden kompatibilibis egymással, de ez inkább csak elmélet ill. marketing. a pcie2 és pcie3 is kompatibilis egymással, mégis nézd meg milyen galiba van vele.
a hangolásnál már mindig az átláthatóság a fő probléma, ez embernek ez adja a legtöbb bizonytalanságot, úgyhogy át tudom érezni a problémád. és most már rengeteg beállítás van. egyébként ezért is szeretem a gigabyte-os cuccokat. a felhalmozott technológiák mellett maximálisan támogatnak az automatikus funkciókkal. most már csinálnak olyat is, hogy letiltanak paramétereket és auto-ra teszik, ha máshol, már keresztbe tettél annak a funkciónak. vagy ha máshol beállítasz valamit, és az már csak kalkulált paraméter lehet. mondjuk ez elég kétélű fegyver lehet, mert egyszeri embert ez talán mégjobban meghülyít.
Sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kerni a következő kerdésben. Több évve repülök szobapilótaként, eddig alap FSX-el, mert az itthoni gépem nem engedte a grafikai "fejlesztést". Nemrég kaptam az új munkahelyemtől egy erőművet és elkezdtem a telepítést. Mindent feltelepítve tapasztaltam, hogy az fps-em nem megy 25 fölé. Megcsináltam néhany .cfg hozzádást illetve átírást, de 30-40 fölé így sem megy az airbus x 1.31-el. Ha default gépekkel repülök akkor nagyjábol folyamatos 50-60 fps. Tudnátok segíteni, hogy hogyan lehet orvosolni a problémát?
Hp Z840
2x E5-2694 v4
128GB RAM
SSD
GTX 970 OC
telepített progik sorrendben:
FSX
FSX ACCEL.
P3D
ORBX Base 1.40
ORBX Vector 1.30
ORBX HD Trees
REX 4
AIRBUS 1.31
A videokartya gyengébb a gép többi részéhez képest, de azt magamnak kellett megvenni ezért low budget egy kicsit.
A youtube on láttam videókat amikben a jóval gyengébb i7 esek és a 970 olyan akadásmentes grafot produkált hogy döbbenet, igaz ott sem ment 30-40 fölé az fps de legalabb folyamatos volt fordulaskor is, az enyem szaggat ugyan azon az fps en.
Tudnátok segiteni, hogy hol a bibi?
Köszönöm
Gábor
Te milyen beállításokat ellenőriznél az UEFI-ben? Az az érzésem, hogy nagyon közel járok a tökéletes megoldáshoz és szeretnék a végére járni...
Arra gondolok, hogy esetleg van valami olyan kis apró dolog, ami elkerülheti a figyelmem és az kihatással lehet a működésre.
Esetleg valami busfreki, vagy alapból letiltott támogatás...