23
  • Mekong Delta
    #23
    Csak nehogy a tenoristák kezébe kerüljön...
  • kvp
    #22
    "Ha vegiggondoljunk egy ilyen "tanitast", akkor azt lathatjuk, hogy a tanito atviszi sajat mozdulatait a tanitvany testebe, ami azokat vegrehajtja, mikozben egyuttal erzekeli is sajat mozgasat, ezzel stimulalva a szenzoros agykerget, pontosan a megfelelo mozdulatokat raktarozva el, meg a melle szukseges millio kis informaciot is."

    Hozzatennem, hogy a fenti eljaras hosszu tavu hasznalata roncsolja az ingerelt agyteruletet, sejtelhalast okozva. Kiserletezni jo, de a gyakorlatban tul brutalis es tul pontatlan a technologia, raadasul nem elektrokemiai az ingerforras, hanem elektrodinamikus, es az erintett neuronok termeszetes toltottsegi szintje ellen dolgozik, ezert kb. olyan mint amikor valaki egy tranzisztoros kisfeszes aramkorbe nagyfeszes szikrakkal visz be jeleket. Mukodik az is, de iszonyatosan roncsolja a tranisztorok kristalyszerkezetet. Itt is ugyanez tortenik. Eloszor csak a neuralis kapcsolatok esnek szet, aztan a sejtek adjak fel. Arrol nem beszelve, hogy csak feuleti interface-nek jo, mivel az inger hatasa melysegileg nem pozicionalhato, pedig az agy szurkeallomanya nem egy sik gombfeluleten helyezkedik el.
  • johnfly
    #21
    Melyik pár utolsó évtizedben nem öltük egymást? Csak azzal, hogy létezel, irtod a harmadik világ éhező gyermekeit, mert ahhoz, hogy téged ellássanak a fogyasztói társadalom nyersanyagaival és-vagy késztermékeivel, azokat az országokat kell gazdaságilag kizsákmányolni, ahol épp ők élnek. Attól, hogy nem Te húzod meg a ravaszt Te is ugyanúgy halomra ölöd őket, mint én, meg a többi fejlettebb társadalomba tartozó emberke. Ja, és ez csak a jéghegy csúcsa, és mind felelősek vagyunk a halálukért, még ha a homokba dugjuk a fejünket, és azt állítjuk békében élünk. Ez baromság.
  • Macropus Rufus
    #20
    ha jólértem a cikket, akkor itt nem fog senki semmit megtanulni a másiktól.
    Az agy azon teürletéről jött egy inger ami az újjat mozdítaná meg, ami egy transzmitter segítségével a másik agyban realizálódott. Ez olyan mindha a kungfu edző a saját kezével mozgatná a tanítvány kezét. Nem fog rögzűlni a folyamat és nem lesz autómatikus akkor amikor kell. Nem fogja tudni ismételni a mozdulatot, hiszen nem is ő hozta létre hanem egy másik agy, aminek a jelen esetben a másik teshez volt köze. Ettől még nem fog tanúlni. Ahhoz igenis a memóriát kell programozni. Azt meg nem igazán tudják még, és nem is igazán lenne jó 5let ha tudnák...

  • vumbi
    #19
    Ez lehet, hogy ennel bonyolutabb. Ha vegiggondoljunk egy ilyen "tanitast", akkor azt lathatjuk, hogy a tanito atviszi sajat mozdulatait a tanitvany testebe, ami azokat vegrehajtja, mikozben egyuttal erzekeli is sajat mozgasat, ezzel stimulalva a szenzoros agykerget, pontosan a megfelelo mozdulatokat raktarozva el, meg a melle szukseges millio kis informaciot is. Tehat lehet, hogy pont egy nagyon hatekony gyakorlat bemutato modszer lenne, mert a tanitvany nem probalgatassal jutna el a megfelelo tudashoz, hanem egy pontosan elvegzett gyakorlattal kezdene a tanulast.

    Utana folytathatna termeszetesen a sajat edzest.
  • vakondh
    #18
    Személy szerint örülnék, ha Hawkins ilyen eljárással, gyorsabban tudna könyveket írni...
  • teddybear
    #17
    Ez pont nem jó ötlet. A kungfu, de minden más gyakorlati dolog tanulásához elengedhetetlen a tanuló agyának közreműködése. Egy ütéskombináció végrehajtásához az agy mozgásvezérlését épp úgy be kell "programozni", mint ahogy a kezet is fel kell készíteni az ütés következményeinek elviseléséhez.
    Ha a mester agya közvetlenül vezérli a tanuló izmait, akkor a tanuló nem egyéb egy marionett-bábúnál. Tanulni nem sokat fog, csak mozogni.

    Ráadásul a küzdősportoknál és a harcművészeteknél nem csak a test edzése fontos, hanem az alany lelki felkészítése is, a küzdelemre.
  • vumbi
    #16
    Barmelyikotokben felmerult a gyanu, esetleg.... hogy most onmagatokat is blamaljatok?
    Mert ne legyenek ketsegeitek affelol hogy ti is emberek vagytok, sot nagy esellyel semmi kiemelkedo nincs a letetekben (nekem se), ergo ha az emberiseg osszessegeben egy torzult degradalt vmi, akkor ti az atlagos, torzult, degradalt egyseg sugaru allampolgart testesitek meg.
    Na sok szerencset a vilagkepetekhez!
  • Xellos999
    #15
    Akkor nem volt eltorzulva, amikor még halomra öltük egymást, tehát az utolsó pár évtizedet leszámítva, mindig.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #14
    Előnyösebb lenne, ha töketlen lenne... nem szaporodna túl.
  • vision5
    #13
    Nem eltorzult az emberi faj csak tökéletlen.
  • vision5
    #12
    Kitűnő, elképzelem a kung fu oktatást ahogy a mester agya vezérli a tanítványait hogy begyakorolhassák a mozdulatokat :D
  • bdzsana
    #11
    Miért torzult el a világ és az emberi faj? Mihez képest. Mondjál már nekem egy kort amikor még nem volt eltorzulva és akkor megmondom miért nincs igazad.
    Akkor nem volt eltorzulva, amikor mágján égették a boszorkányokat, vagy amikor rabszolgákat tartott az ember, vagy amikor király végeztettek ki embereket szórakozásból. Mondjál már egy kort ami szerinted egészséges....

    Sem a világ sem az emberiség nem torzult el, hanem csak szimplán változik folyamatosan. Ez a természetes. Az lenne torz világ ha most is ugyanaz lenne mint 10 vagy 20 éve....
  • Nagydög
    #10
    "Igenis eltorzult a világ, s az emberi faj is !"

    Mar el is ertel odaig, ahol az okori romaiak tartottak, mikor is?

  • balfi7
    #9
    Nyugi, sokan szeretnének olyan világban élni ahol a hatalom rendelkezik az életfogytosok lényével, de csak azokéval.

    Igenis eltorzult a világ, s az emberi faj is !

    Amikor a dobermann fülét nem kupíroztathatod mert az állatkínzás, de a lányod fülét akár születése napján kilyukaszthatod...
    amikor a magyar vizsla farkát nem kurtíthatod mert az állatkínzás, de a fiad 'farkát' akár születése napján körülmetélheted...
  • vumbi
    #8
    "Ugyan már. Tele a sitt életfogytos majmokkal :-)"
    te sem akarsz olyan vilagban elni, ahol a hatalom rendelkezik a testeddel, akaratod ellenere, lsd. Kina.

    " Szerinted az iPhone 10 mennyire lenne kelendo ha egy elktrodat lonenek az agyadba, mert billentyuzete mar nincs?"

    "Nyugi. Világszenzáció lenne. Ez az eltorzult emberi faj venné mint a cukrot."
    Az emberi faj, olyan amilyen, nem torzult el. Mindenki a maga eletet eli, azt torzitja el. Akinek nincs motivacio az eleteben, az mindig is kapva kapottminden velt vagy valos kapaszkodon, potcselekvesen.
  • balfi7
    #7
    "önkéntes alanyok"
    Ugyan már. Tele a sitt életfogytos majmokkal :-)

    " Szerinted az iPhone 10 mennyire lenne kelendo ha egy elktrodat lonenek az agyadba, mert billentyuzete mar nincs?"

    Nyugi. Világszenzáció lenne. Ez az eltorzult emberi faj venné mint a cukrot.

  • vumbi
    #6
    az #5 erre ment
  • vumbi
    #5
    "Eloszor is ez a periferialis motorikus rendszerbol veszi a jelet es a periferialis motorikus rendszerbe viszi at."
    nem, a mozgato kereg ingeruleteit olvastak ki es vittek at a fogado fel mozgato kergebe.

    "A masik gond, hogy mind a meresi, mind a stimulacios eljaras alkalmatlan pontos iranyitasra."
    Ez miert gond? Igazoltak egy technologia mukodokepesseget. Elso lepes egy lapkutatasban.

    "A harmadik hogy csalnak, csak egy olyasmi ingert kap a fogado fel, amilyen pl. az mri-ben eri az embert, de ennek hatasara mar o mozditja meg az ujjat, tudatos iranyitas alatt."

    Olvasd ujra a cikket. A ficko olyasmit erzett mintha tikkelt volna a szeme, ami azt jelenti, hogy az ingerulet eleg eros volt, noha gondolom tudta volna moderalni pl ha arra utasitjak, hogy szurja le az anyjat.

    "Egyebkent az egesz eljaras semmivel sem komolyabb mint egy atlag mobiltelefon fejet ero magneses tere es annak sincs komoly hatasa. (vagy nem vizsgaljak a kozvetett neuralis hatasat)"

    se eleje se vege mondat. az eljaras gagyi mint a mobil technologia, vagy az eroter gyenge amit alkalmazni mint a mobile? vagy mi lett volna ez?

    "Mindenesetre nagysagrendekkel jobb eredmenyt lehetne elerni beultetett elektrodakkal, mivel ott pontosan tudnak merni es ingerelni is."

    Pontosabb lenne, de az alkalmazasi lehetoseg sokkal kissebb lenne, raadasul be kellene drotozni az egesz motoros mezot, itt meg csak a ingerlo tekercs poziciojat kell megvaltztatni. Meg aztan emberes kiserletek, beultetett elektrodakkal? ezt gondold ujra. Jogi szabalyozas, onkentes alanyok, penzugyi hatter megeteremtese etc. Raadasul egy masik cikkben a kutatok megjegyeztek, hogy masok is csinalnak hasonlo kutatasokat, ugyanezzel a technologiaval, ami azt jelenti, hogy a noninvaziv vonalat jobban finanszirozzak a tudomanyos alapok, hala istennek. Szerinted az iPhone 10 mennyire lenne kelendo ha egy elktrodat lonenek az agyadba, mert billentyuzete mar nincs?
  • kvp
    #4
    Eloszor is ez a periferialis motorikus rendszerbol veszi a jelet es a periferialis motorikus rendszerbe viszi at. A masik gond, hogy mind a meresi, mind a stimulacios eljaras alkalmatlan pontos iranyitasra. A harmadik hogy csalnak, csak egy olyasmi ingert kap a fogado fel, amilyen pl. az mri-ben eri az embert, de ennek hatasara mar o mozditja meg az ujjat, tudatos iranyitas alatt. Egyebkent az egesz eljaras semmivel sem komolyabb mint egy atlag mobiltelefon fejet ero magneses tere es annak sincs komoly hatasa. (vagy nem vizsgaljak a kozvetett neuralis hatasat)

    Mindenesetre nagysagrendekkel jobb eredmenyt lehetne elerni beultetett elektrodakkal, mivel ott pontosan tudnak merni es ingerelni is.
  • KopaszIsten
    #3
    "Az általunk alkalmazott technológiát lehetetlen az egyén akaratán kívül használni"

    És ha mégis lehet? :S Ha nem is pont ezzel, de egy fejlettebb változatával. :(

    "Stocco szerint bár csak évek múlva, de a technológiát használhatja arra, hogy egy repülőgépet a földi irányítás letegyen a kifutópályán egy utaskísérő, vagy utas segítségével,"

    Bakker, akkor már inkább a robotpilóta. Nem?
  • Richard Donkies
    #2
    Milyen egyszerű lesz így kivégeztetni pár balekkal pár fontos embert.
  • noland
    #1
    supersexy :)