Közeleg az egyirányú Mars-utazás jelentkezési határideje
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz
Csoda-e, hogy minden kolóniának nehézségei voltak az elsõ években?
A Mayflower telepesei meg fõleg a vallási életük miatt indultak el, mert az újvilágban vallási korlátozás nélkül élhettek. Csak éppen nem volt elég élelmük, nem volt elég megmûvelhetõ föld, nem ismerték a terepet, a körülményeket, és nem volt semmijük. Persze hogy a többségük nem élte meg a következõ évet.
Vagy szerinted a távoli helyekre utazó elsõ telepeseknél - volt ilyenbõl pár millió eset, kezdve a polinéz szigetvilág benépesítésétõl a vikingekig - is volt az a pasi is mindig, aki megõrül, és beengedi a csápos idegeneket vagy túlhevíti az atomreaktort? Vagy menstruáló nõk rendeztek baltás vérengzést? Majd egyszer nézz meg egy nõt közelrõl, már ha meg mered majd szólítani. Én évek óta élek feleséggel, és kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy a torkomnak ugrik egy marsjáróban a nehéz napokon.
Elõre lehet tudni, hogy minek lesz nézettsége:
- kiválasztóshow szavazással
- kilövés - indulás
- pályára állás a Mars körül
- leszállás
- a lakóhelyek elfoglalása, berendezkedés
- mindenki meghal
A köztes idõben néhány fanatikuson kívül senkit sem fog érdekelni az egész, mert tv showmûsor szempontból nem is fog történni semmi érdekes, ha csak nem gerjesztik mesterségesen.
Ha olyan sok embert vonzanának az ûrhajózás mindennapjai, hogy ennek mutogatásával finanszírozni lehetne az emberiség egyik legköltségesebb vállalkozását, akkor a NASA-nál már most sorban állnának a tv csatornák, hogy az ISS-rõl közvetítsenek fõ mûsoridõben, mert a Mars utazás x éve alatt is kb. ugyanazt lehet majd látni, mint most az ISS-en.
Az nem úgy volt...
Nyilván drámázva, veszekedve, stb. meg nem lehet egy ilyen projectet sikeresen végrehajtani, ez az ellentmondás az egész koncepcióban, ezért nem is lesz belõle semmi.
Igen, ha az utcán este véletlenszerûen összeszedsz 10 balfaszt, és összezárod õket, akkor egymás torkának esnek. Ha kiválogatod õket, ráadásul éveken keresztül egymással vizsgálod õket, akkor nem. Ennyi! Nem kisiskolásokról van szó, és nem egy elkúrt Hollywoodi mûvészeti "alkotásról", ahova kell a dráma. Vagy szerinted hogy a faszba van az, hogy eddig egy ûrprogram se torkollott vérfürdõbe? Talán úgy, hogy a hülye, agresszív, intoleráns Tajgetosz-pozitív barmokat ki lehet szûrni. Szûrhetnék õket a földön is.
Persze öngyilkosságnak tûnik, de másrészt meg kalandnak. Nem sokban különbözik egy Himalája expedíciótól.
Másrészt meg nem tartom valószínûnek, hogy még életemben eljutok a Marsra, szóval ha egy kicsit fiatalabb lennék, biztos jelentkeznék.
Persze nem ez a legjobb módszer, jobb lenne, ha elsõ körben katonákat, de legalábbis olyan képzett embereket küldenének, akiknek a parancs teljesítés nem derogál.
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Ha csak az elszigeteltséget vesszük - távol-keleten az MMORPG fanatikusok jó része már jobban elszigetelõdött a földi társadalomtól, mint ezek a leendõ bátor emberek a Marson.
Az nem úgy volt...
Aham..tisztara ugyanaz....Istenem, de hulye vagy...(csak a legtrivialisabb kulonbseg: levego/oxigen..A Mayflowereseknek csak a helyiekkel kellett megkuzdeniuk, minden mas foldi es ilyenforman termeszetes kozeg es allapot volt) Amugy az embereknek 1 dologgal kell igazan megkuzdeniuk es az nem a high-tech..hanem onmaguk..zarj ossze 1 kisebb csoportot 1 szuk helyen, szuperlimitalt lehetosegekkel es semmi perc alatt ugranak egymas torkanak...es akkor meg nem beszeltunk a nok havi ciklusarol, amikor is a logika es jozan esz a naprendszeren kivul helyezkedhet el...nem beszeltunk a hormonokrol sem..stb.
Marhaság itt a pszichológiára hivatkozni. Semmiben se lenne ez nagy különbség az elsõ amerikai telepesek életéhez és vállalásaihoz képest, lásd Mayflower. Ami amúgy a sokadik sikertelen alapítási kísérlet után történt, elõtte több sztori van arról, hogy sokszáz átküldött telepes nyomtalanul eltûnt, lásd pl.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Colony
Szóval a pszichológia a legkevesebb, és barátságtalan helyi indiánok se várhatóak. A környezet majdnem teljesen kiszámítható.
Amivel a telepeseknek meg kellene küzdeniük az óceánon át landoló elõdeikhez képest, az a technológia. Hi-tech dolgokkal vannak körbevéve, amelyeket általában nem tudnak könnyen kijavítani. Extrém izgalmas mérnöki kihívás lenne olyan rendszereket építeni, amelyek rendkívül üzembiztosak, vagy mondjuk egy 3D-s printer birtokában reprodukálhatóak. De csak kitalálni, hogy hogyan lehet pár emberrel nulláról egy mûködõ ipari termékláncot létrehozni; intelligens, önjavító technológiákat tervezni, kitalálni, szerintem nagyon izgalmas kihívás, méltó a modern ûrkutatáshoz.
Én amúgy mindig az emberes repülés ellen beszélek, de ebben a formában szerintem is megéri a Marsra embereket küldeni, pláne hogy így elvileg sokkal olcsóbb lenne.
A mesterséges inteligencia nem ellenfele a természetes hülyeségnek.
Visszaemlekezes az 50 evvel ezelotti Nagy Marsi Atveresre:
Akkor meg nem tudtuk hogy a jovo valosagshowjara keresnek jelolteket. Az indulo letszam 100 fo volt, 50 ferfi es 50 no. Mindenkinek part kellett valasztani az elso heten. Evente jott a kovetkezo ellatmany, amikor csokkent a letszam akkor a tobbiek osztoztak a tobbleten. Es ez csak par szabaly azok kozul amit a leszallaskor kozoltek veluk. Azt hittek ok lesznek az elso Mars kolonizalok. arrol nem is sejtettek semmit hogy az egesz ottletuk es halaluk minden perce vissza volt kozvetitve a Foldre. A legnezettebb valaha keszult valosagshow olyan nepszeru volt hogy osszeomlott a gazdasag mert az emberek nem mentek be dolgozni...
Én mindíg tapsolni fogok az ilyen elképzeléseknek. Minden elõrébb viszi az emberiséget. Ha nem jön be akkor nem de ha 1-2 technológiát kifejlesztenek már pont megérte, Mindenki az "ûrmeghódíccsára" hajt. Ha nem vagyunk hajlandóak a köztes lépéseket megtenni (mert milyen dolog már a hold után nem a csillagközi féreglyukmeghalytást megvalósítani) soha nem fogunk jutni semmire.
Õk csak addig lennének hiresek amig meg nem jelenik az elsõ ember aki a marsjon járt és vissza is jött onnan.
De a valóság az, hogy ezek a szerencsétlenek valószinüleg még az odaúton meghalnának vagy ha nem akkor a landolás során. És ugye nem kell mondanom hogy az emberek 99.99999%-nak fogalma sincs hogy ki kerülte meg elõször a Holdat... Vagy hogy ki közelítette meg elõször 15 km-re stb stb.
Ezek a jóképességüek maximum arról lennének hiresek hogy õk lennének az elsõk akik egy ürbéli valóságshowban haltak "hõsi" halált néhány napnyi ürutazás után...
De a legvalószinübb hogy ez az egész csak egy jó nagy pénzlehúzás ahogy az elején is irtam.
Tudjuk mire képes az ember ha out of controll vagy csak azt hiszi...
Amúgy ott a Marson senki nem fogja tudni kordában tartani õket, ha õk nem akarnak nyugton maradni. Nincs fakabát aki odamenne és véget vetne a kísérletnek stb...
Ha ott elszabadulnak az indulatok akár halál is lehet a vége.
Elsõ körben én is azt tenném amit Linkout javasolt: világvégére kitelepíteni õket, minden lakot teürlettõl pár ezer kilóméterre, egy szigetre. Senki nem megy oda, és neki nem jönn onnan le. (pontosabban ez van beadva nekik. Aki oda megy az ott fog meghalni a szigeten és kész.) 40 perc késés a hanggal. És ennyi.
Azt esznek amit ott találnak. De nem vagyok geci... félévente kûldenék nekik ellátmányt, mint ahhogy a Marsra is fognak juttatni kaját meg vizet és ilyesmiket. De ennyi. Nincs több kommunikáció.
Sztem fél év... max. egy év és a csapta tagjai egymásnak fognak esni, pláne akkor amikor még nem jött az ellátmány, de mér fogytán van az elözõ adag (esetleg már nincs) Na akkor kezdõdik majd a buli.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Kíváncsi lennék mennyire lenne önfenntartó bioszférájuk, mezõgazdaságuk, milyen hierarchia alakulna ki meg ilyenek.
Szerintem a legkisebb gikszer hatására azonnal gyilkolások lennének.
Éhezésben világbajnokok, a környezeti változás nem fogja sokkolni õket, a honvágy ellen meg felépítenek egy Kim Dzsung Un szobrot.
(Francis Drake volt az elsõ "híres", aki valóban túl is élte az egészet és nem csak az emberei.)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Az elsõ pár küldetés (de lehet, hogy célzottan a többi is) lehet hogy a /dev/null -ba lesz irányítva.
Az biztos, hogy a delfinek ugye megelõznek minket.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Amúgy pedig vsz. két emberre fognak emlékezni:
- Arra, aki elõször eljútott a Marsig.
- Arra, aki elõször letette a lábát a bolygóra.
(Lásd: Jurij Gagarin és Neil Armstrong)
Amúgy pedig a Dennis Tito-féle kirándulást életképesebbnek tartom.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>
\"És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják,hogy én vagyok az Úr,ha bosszúmat állom rajtok.\" Ezékiel 25, 17
...minden kezdet nehéz.
286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

Szerintem max azt tudják elérni a jelenlegi technológiával, eszközökkel és tapasztalattal, hogy belelövik az önként vállalkozókat a Marsba...de ameddigre odaérne az "ûrhajó" a Marshoz, addigra valószínûleg már úgysem élnének a "közönség által kiválasztott" "asztronauták". 10 év alatt még kifejleszteni sem lehet semmit ahhoz, hogy ezt meg tudják oldani, nemhogy tesztelni, és a gyakorlatba átültetni.
Vicc az egész. Valóságsó.....
Kajával nem lesz gond, épitenek a föld alá egy több emeletes épületetet és hidroponiával termesztenek kaját 😄 csak kell majd furni egyjo nagy kutat, meg bányászniuk iskell majd 😄
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
A Marsra utazásra meg leginkább sok pénzre van szükség, ami viszont politika és/vagy társadalmi akart (és technika) nélkül nem megy. Nem igazán látok "Marsutazás-hívõket", csak olyanokat akik szeretnék - meg olyanokat akiket nem érdekel. Azért kíváncsi vagyok, hogy mi kell ahhoz, hogy "Marsutazás" hívõ legyek? Reménykedni valamiben és hinni nem ugyanaz...
Jól van.. most pedig szedd be a gyógyszered.. vagy keresd meg mert elgurult... Igazad van.. melegítsük fel a sarkvidéket hogy ott lehessen lakni, jah hogy közben a bolygó többi része válna lakhatatlanná? Ugyanmá' az û'meghódccsa, meg a terrafó'málás beböfögés sokkal érdekesebb a jelentésük tudása nélkül. Igaz?
jóval egyszerûbb lenne szibériába vagy a déli sarkra...
errõl jut eszembe: az emberiség a tundrát, sarkvidékeket, sivatagokat se tudja benépesíteni vagy "terraformálni", az ilyen marsutazásos-ürmeghodiccsa dolgok jó nagy önámítások
persze a materialista-ateista "fejlett világ" népe kénytelen ilyenekben hinni, mert amúgy ügye miben...
Minek tartsuk el pl az életfogytosokat akik gyilkolnak, rabolnak, aztán a börtönben jól érzik magukat? (érdekes hogy a rabokat jobban eltartja az emberiség mint az idõseket) Lõjjük ki õket a Marsra! Vagy legalább a Napba. Vagy valami.
Vasárnaponként algaszósz - ami teljes értékû de egy jó csirke pörköltért haza kell járniuk egy darabig. <#vomit>#vomit>
Amúgy a muszlimok honnan fogják tudni merre van Mekka?