67
  • errorista
    #67
    hol van a bőrük?
  • teddybear
    #66
    Tudod a legtöbb gyarmatosítási kísérlet nem volt eléggé előkészítve. Majdnem vaktában indultak el, többnyire még a megfelelő mennyiségű készletet sem vitték magukkal. Hiányos eszköztárral, stb.
    Csoda-e, hogy minden kolóniának nehézségei voltak az első években?

    A Mayflower telepesei meg főleg a vallási életük miatt indultak el, mert az újvilágban vallási korlátozás nélkül élhettek. Csak éppen nem volt elég élelmük, nem volt elég megművelhető föld, nem ismerték a terepet, a körülményeket, és nem volt semmijük. Persze hogy a többségük nem élte meg a következő évet.
  • kukacos
    #65
    Hát igen, így jár az, aki a világképét B-kat gagyifilmekből építi fel. Majd egyszer ha felnézel a popcornból, gondolkodj el, mit vállalnál be inkább: néhány tízezer felbőszült indián bármelyik nap agyonverhet téged meg a családod, vagy hogy szkafanderben kell ugrálnod odakint? Biztos rambónak születtél, szóval gondolom az elsőt, mi maradék 99% meg a másodikat.

    Vagy szerinted a távoli helyekre utazó első telepeseknél - volt ilyenből pár millió eset, kezdve a polinéz szigetvilág benépesítésétől a vikingekig - is volt az a pasi is mindig, aki megőrül, és beengedi a csápos idegeneket vagy túlhevíti az atomreaktort? Vagy menstruáló nők rendeztek baltás vérengzést? Majd egyszer nézz meg egy nőt közelről, már ha meg mered majd szólítani. Én évek óta élek feleséggel, és kicsit nehezen tudom elképzelni, hogy a torkomnak ugrik egy marsjáróban a nehéz napokon.
  • asgh
    #64
    Ha az Apolló program esetében már a harmadik Holdra szállás után is drasztikusan csökkent a nézőszám, akkor mennyi az esélye, hogy egy több évig tartó űrutazást, amikor kb. nem történik semmi érdekes az átlagnéző számára figyelemmel fognak kísérni az emberek minden előre szervezett dráma és feszültség nélkül?
    Előre lehet tudni, hogy minek lesz nézettsége:
    - kiválasztóshow szavazással
    - kilövés - indulás
    - pályára állás a Mars körül
    - leszállás
    - a lakóhelyek elfoglalása, berendezkedés
    - mindenki meghal
    A köztes időben néhány fanatikuson kívül senkit sem fog érdekelni az egész, mert tv showműsor szempontból nem is fog történni semmi érdekes, ha csak nem gerjesztik mesterségesen.
    Ha olyan sok embert vonzanának az űrhajózás mindennapjai, hogy ennek mutogatásával finanszírozni lehetne az emberiség egyik legköltségesebb vállalkozását, akkor a NASA-nál már most sorban állnának a tv csatornák, hogy az ISS-ről közvetítsenek fő műsoridőben, mert a Mars utazás x éve alatt is kb. ugyanazt lehet majd látni, mint most az ISS-en.
  • paraszgyerek
    #63
    Szerintem dráma/feszültség nélkül is bőven lesz mit közvetíteni, nem nagyon lesz szükség plusz "cirkuszra".
  • asgh
    #62
    Ebben tök igazad van, de itt pont az a lényeg, hogy valóságshow-ból akarják finanszírozni a projectet. Azaz kell a dráma, feszültség, stb. Senki sem fog x éven át 5 embert bámulni , akik teljes egyetértésben végzik a napi rutint.
    Nyilván drámázva, veszekedve, stb. meg nem lehet egy ilyen projectet sikeresen végrehajtani, ez az ellentmondás az egész koncepcióban, ezért nem is lesz belőle semmi.
  • fszrtkvltzttni
    #61
    Hagyjuk már ezt az egymás torkának ugrást.
    Igen, ha az utcán este véletlenszerűen összeszedsz 10 balfaszt, és összezárod őket, akkor egymás torkának esnek. Ha kiválogatod őket, ráadásul éveken keresztül egymással vizsgálod őket, akkor nem. Ennyi! Nem kisiskolásokról van szó, és nem egy elkúrt Hollywoodi művészeti "alkotásról", ahova kell a dráma. Vagy szerinted hogy a faszba van az, hogy eddig egy űrprogram se torkollott vérfürdőbe? Talán úgy, hogy a hülye, agresszív, intoleráns Tajgetosz-pozitív barmokat ki lehet szűrni. Szűrhetnék őket a földön is.
  • halaszlo
    #60
    Én mennék. Ha nem lennének gyerekeim...
    Persze öngyilkosságnak tűnik, de másrészt meg kalandnak. Nem sokban különbözik egy Himalája expedíciótól.
    Másrészt meg nem tartom valószínűnek, hogy még életemben eljutok a Marsra, szóval ha egy kicsit fiatalabb lennék, biztos jelentkeznék.
  • asgh
    #59
    Az a baj, hogy ez a mozgalom nem hogy nem segíti, de egyenesen rontja az esélyeit egy valódi Mars utazásnak. Ha valakik elcsesznek pármilliárd dollárt egy látványos kudarcra, akkor olyan hitelességi deficit kísér majd minden hasonló vállalkozást, hogy nem lesz kormányzat, ami pénzt adna egy valóban működő programra.
  • ostoros
    #58
    Marhaság. Meg lehet oldani. A konfliktusok kezelésére pedig kineveznek egy embert aki gyakorlatilag a seriff jogkörével rendelkezik, és lerendezi a balhézókat. Egyébként a legegyszerűbb, ha eleve hierarchia van kialakítva, így az ebből adódó harcok és konfliktusok nagy része eleve elkerülhető.
    Persze nem ez a legjobb módszer, jobb lenne, ha első körben katonákat, de legalábbis olyan képzett embereket küldenének, akiknek a parancs teljesítés nem derogál.
  • paraszgyerek
    #57
    Egy jól megfogalmazott probléma félig magában foglalja a megoldást is;
    Ha csak az elszigeteltséget vesszük - távol-keleten az MMORPG fanatikusok jó része már jobban elszigetelődött a földi társadalomtól, mint ezek a leendő bátor emberek a Marson.
  • cateran
    #56
    "Semmiben se lenne ez nagy különbség az első amerikai telepesek életéhez és vállalásaihoz képest, lásd Mayflower"

    Aham..tisztara ugyanaz....Istenem, de hulye vagy...(csak a legtrivialisabb kulonbseg: levego/oxigen..A Mayflowereseknek csak a helyiekkel kellett megkuzdeniuk, minden mas foldi es ilyenforman termeszetes kozeg es allapot volt) Amugy az embereknek 1 dologgal kell igazan megkuzdeniuk es az nem a high-tech..hanem onmaguk..zarj ossze 1 kisebb csoportot 1 szuk helyen, szuperlimitalt lehetosegekkel es semmi perc alatt ugranak egymas torkanak...es akkor meg nem beszeltunk a nok havi ciklusarol, amikor is a logika es jozan esz a naprendszeren kivul helyezkedhet el...nem beszeltunk a hormonokrol sem..stb.
  • kukacos
    #55
    Szerintem ez az egyirányú ötlet nagyon jó, na nem valóságshowos marhaságnak kéne csinálnia, hanem az űrkutatási szervezeteknek kellene felkarolnia.

    Marhaság itt a pszichológiára hivatkozni. Semmiben se lenne ez nagy különbség az első amerikai telepesek életéhez és vállalásaihoz képest, lásd Mayflower. Ami amúgy a sokadik sikertelen alapítási kísérlet után történt, előtte több sztori van arról, hogy sokszáz átküldött telepes nyomtalanul eltűnt, lásd pl.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Colony

    Szóval a pszichológia a legkevesebb, és barátságtalan helyi indiánok se várhatóak. A környezet majdnem teljesen kiszámítható.

    Amivel a telepeseknek meg kellene küzdeniük az óceánon át landoló elődeikhez képest, az a technológia. Hi-tech dolgokkal vannak körbevéve, amelyeket általában nem tudnak könnyen kijavítani. Extrém izgalmas mérnöki kihívás lenne olyan rendszereket építeni, amelyek rendkívül üzembiztosak, vagy mondjuk egy 3D-s printer birtokában reprodukálhatóak. De csak kitalálni, hogy hogyan lehet pár emberrel nulláról egy működő ipari termékláncot létrehozni; intelligens, önjavító technológiákat tervezni, kitalálni, szerintem nagyon izgalmas kihívás, méltó a modern űrkutatáshoz.

    Én amúgy mindig az emberes repülés ellen beszélek, de ebben a formában szerintem is megéri a Marsra embereket küldeni, pláne hogy így elvileg sokkal olcsóbb lenne.
  • Mazarex
    #54
    Csak egy dologra emlékezzenek: Soha ne igyanak a vízből, és higgyenek a Doktornak!
  • Windwalker
    #53
    reszlet egy 2073-as FaceSpace Cikkbol:
    Visszaemlekezes az 50 evvel ezelotti Nagy Marsi Atveresre:

    Akkor meg nem tudtuk hogy a jovo valosagshowjara keresnek jelolteket. Az indulo letszam 100 fo volt, 50 ferfi es 50 no. Mindenkinek part kellett valasztani az elso heten. Evente jott a kovetkezo ellatmany, amikor csokkent a letszam akkor a tobbiek osztoztak a tobbleten. Es ez csak par szabaly azok kozul amit a leszallaskor kozoltek veluk. Azt hittek ok lesznek az elso Mars kolonizalok. arrol nem is sejtettek semmit hogy az egesz ottletuk es halaluk minden perce vissza volt kozvetitve a Foldre. A legnezettebb valaha keszult valosagshow olyan nepszeru volt hogy osszeomlott a gazdasag mert az emberek nem mentek be dolgozni...
  • karesz6
    #52
    Nem kell védőruhában kimenni. Ez olyan amire vastagon meg van a technológia. Elég ha ténylegesen nem kapnak semmit de szó szerint semmit kívülről. Amiben bizonytalan vagyok az idő. Legyen sokkal több találjuk meg a rejtett veszélyeket is. Ha képesek vagyunk egy kolóniát létrehozni ami víz/termőföld/külső ellátás nélkül fennmaradni akkor azt mondom reális a dolog. (A maximum tűréshatárr mondjuk (3-4 év/szálítmány ) Ezt is bizonytalanként kezelve de talán... Az ideális a totális önellátás. Igazából el tudom képzelni a megvalósítást nem is óriási technológiai innováció kell hozzá de ez nagyon kérdéses. Igahzából a politikai vezetéstől függ ami gyakorlatilag megjósolhatatlan és folyamatos szó szerinti értelemben vett létbizonytalansághoz vezethet. Ehhez vagy totális függetlenség vagy elképesztő erelyű törvényhozás szükséges. (csak hogy elkerüljük a sci-fi t kb hadonló mint ma Magyarországonvan.

    Én mindíg tapsolni fogok az ilyen elképzeléseknek. Minden előrébb viszi az emberiséget. Ha nem jön be akkor nem de ha 1-2 technológiát kifejlesztenek már pont megérte, Mindenki az "űrmeghódíccsára" hajt. Ha nem vagyunk hajlandóak a köztes lépéseket megtenni (mert milyen dolog már a hold után nem a csillagközi féreglyukmeghalytást megvalósítani) soha nem fogunk jutni semmire.
  • torreadorz
    #51
    Igen és van másik ezer példa amikor az első élve visszatérő lett hires, tök jó hogy megtaláltad azt az egyet amikor nem. Nem mellesleg neki az emberi visszatértek erről ennyit.

    Ők csak addig lennének hiresek amig meg nem jelenik az első ember aki a marsjon járt és vissza is jött onnan.

    De a valóság az, hogy ezek a szerencsétlenek valószinüleg még az odaúton meghalnának vagy ha nem akkor a landolás során. És ugye nem kell mondanom hogy az emberek 99.99999%-nak fogalma sincs hogy ki kerülte meg először a Holdat... Vagy hogy ki közelítette meg először 15 km-re stb stb.

    Ezek a jóképességüek maximum arról lennének hiresek hogy ők lennének az elsők akik egy ürbéli valóságshowban haltak "hősi" halált néhány napnyi ürutazás után...

    De a legvalószinübb hogy ez az egész csak egy jó nagy pénzlehúzás ahogy az elején is irtam.
  • Macropus Rufus
    #50
    Sztem nagyon komoly pszichológia vizsgálat kell.
    Tudjuk mire képes az ember ha out of controll vagy csak azt hiszi...
    Amúgy ott a Marson senki nem fogja tudni kordában tartani őket, ha ők nem akarnak nyugton maradni. Nincs fakabát aki odamenne és véget vetne a kísérletnek stb...
    Ha ott elszabadulnak az indulatok akár halál is lehet a vége.

    Első körben én is azt tenném amit Linkout javasolt: világvégére kitelepíteni őket, minden lakot teürlettől pár ezer kilóméterre, egy szigetre. Senki nem megy oda, és neki nem jönn onnan le. (pontosabban ez van beadva nekik. Aki oda megy az ott fog meghalni a szigeten és kész.) 40 perc késés a hanggal. És ennyi.
    Azt esznek amit ott találnak. De nem vagyok geci... félévente kűldenék nekik ellátmányt, mint ahhogy a Marsra is fognak juttatni kaját meg vizet és ilyesmiket. De ennyi. Nincs több kommunikáció.
    Sztem fél év... max. egy év és a csapta tagjai egymásnak fognak esni, pláne akkor amikor még nem jött az ellátmány, de mér fogytán van az elöző adag (esetleg már nincs) Na akkor kezdődik majd a buli.
  • xyl
    #49
    Egyébként úgy nézem, hogy Buzz Aldrinnak (Ő is járt a Holdon) igen komoly lépésről lépésre megvalósítható elképzelése van. http://buzzaldrin.com/space-vision/advocacy/unified-space-vision/
  • Linkout
    #48
    Majd elfelejtettem, ha minden kötél szakad és kimenekítést kérnek, akkor természetesen 4 év múlva kell értük menni, hiszen úgy az igazi.
  • Linkout
    #47
    Mondjuk a víz alatt, mivel a marson is csak védőruhában mehet ki. Illetve valahova az óceán közepére, hogy valóban esélye ne legyen semmit csinálni. A kommunikációt 40 perccel késleltetni oda-vissza stb.

    Kíváncsi lennék mennyire lenne önfenntartó bioszférájuk, mezőgazdaságuk, milyen hierarchia alakulna ki meg ilyenek.

    Szerintem a legkisebb gikszer hatására azonnal gyilkolások lennének.
  • karesz6
    #46
    Hozzanak létre egy kolóniát a földön amin bemutatják hogy 20-30 ember képes 1 évig a földtől függetlenül létezni. Ha ezt meg tudják csinálni akkor már elhiszem hogy komolyan gondolják. (és ha komolyan gondolják előbb utóbb meg is kell)
  • jAi Veivei
    #45
    Én észak-koreaiakra szavaznék!
    Éhezésben világbajnokok, a környezeti változás nem fogja sokkolni őket, a honvágy ellen meg felépítenek egy Kim Dzsung Un szobrot.
  • paj01
    #44
    Heh jópofa:D Bohóckodás az egész, pár millióan azért biztos beszopják:D Simán össze lehet ollózni egy mars utazást. A kilövést régebbi felvételekből vagy akár CGI vel, az "utazásról" készült felvételek meg simán megoldhatók egy studióból. Fél évig ezzel el lesznek, aztán ha még mindig van olyan hülye aki beveszi max kimennek vmi sivatagba forgatni, aztán nesze nektek mars vagy az út végén bemondják h lezuhantak és vége a shownak:D Az Sms-ekből bőven bejön annyi, hogy a legjobb hollywood-i trükökkel hülyítsék a népet:D Vmi olyat képzelek el mint a paranormal activity filmek...majd a májkül béj megrendezi:D Amúgy óriási az ötlet.
  • Molnibalage
    #43
    Akkor egy gyors kérdés, ki hajózta először körbe a földet? Nem, nem Magellán, legfeljebb az embereinek egy része.

    (Francis Drake volt az első "híres", aki valóban túl is élte az egészet és nem csak az emberei.)
  • Narxis
    #42
    Akkor a sokszínűség jegyében neked is jelentkezned kell.
  • Was
    #41
    Túlnépesedés van, valahol el kell kezdeni...
    Az első pár küldetés (de lehet, hogy célzottan a többi is) lehet hogy a /dev/null -ba lesz irányítva.
    Az biztos, hogy a delfinek ugye megelőznek minket.
  • Pares
    #40
    Szívemből szóltál!
  • xyl
    #39
    A kérdés úgy is feltehető, hogy civil szervezet megölheti-e az embereit? Mert országok kormányai simán, elég csak a háborúkra gondolni.
    Amúgy pedig vsz. két emberre fognak emlékezni:
    - Arra, aki először eljútott a Marsig.
    - Arra, aki először letette a lábát a bolygóra.

    (Lásd: Jurij Gagarin és Neil Armstrong)
    Amúgy pedig a Dennis Tito-féle kirándulást életképesebbnek tartom.
  • torreadorz
    #38
    Az első túlélők nevére emlékeznek. Vagy méginkább aki túlélte és visszajött.
  • Deus Ex
    #37
    S végül kiderül, erre a Marsra gondoltak..
  • ZoliJ
    #36
    Elvileg a SpaceX viszi az önkénteseket majd a Marsra, illetve előtte a felszerelést is ők juttatják oda.
  • Apollyon2
    #35
    Ha tényleg komolyan gondolják, akkor először a megvalósításhoz szükséges lépéseket kellene megtenni: az űrhajó építése, a leszállóegység, és a több évre elegendő élelem, továbbá a hely, ahol lakni fognak stb., aztán ha már a szükséges feltételek adottak, akkor kellene az embereket toborozni. Alapjáraton amúgy nem lenne hülyeség az ötlet, mert egyszer ígyis-úgyis küldenek embert a Marsra, de ahogy ezt elkezdték intézni eléggé elbaltázottnak tűnik.
  • pasi29uk
    #34
    Az elsők nevére emlékeznek!
  • HuAn82
    #33
    Ha ez valóban létrejön, hosszútávú elnyújtott öngyilkosság.
  • pasi29uk
    #32
    Ez egy nagyon nagy biznisz! Mindenen ott lesz a logó - ami liszencelni kell, lehet majd fogadásokat kötni meg a csapból is ez fog folyni. Az elején irtózatos reklám bevételek (+pár hősi halott) biztos lesznek!
    ...minden kezdet nehéz.
  • mester1987
    #31
    Támad a Mars!!!

  • wraithLord
    #30
    ...Illetve azok nem gondolják komolyan, akik kitalálták... :D
  • wraithLord
    #29
    Ez egy marhaság, nem lesz ebből semmi 2023-ra, és még akik kitalálták azok sem gondolják, hogy lesz valami.
    Szerintem max azt tudják elérni a jelenlegi technológiával, eszközökkel és tapasztalattal, hogy belelövik az önként vállalkozókat a Marsba...de ameddigre odaérne az "űrhajó" a Marshoz, addigra valószínűleg már úgysem élnének a "közönség által kiválasztott" "asztronauták". 10 év alatt még kifejleszteni sem lehet semmit ahhoz, hogy ezt meg tudják oldani, nemhogy tesztelni, és a gyakorlatba átültetni.
    Vicc az egész. Valóságsó.....
  • EnxTheOne
    #28
    szóval 10 év alatt épitenek egy faja űrhajót meg mars bázist?
    Kajával nem lesz gond, épitenek a föld alá egy több emeletes épületetet és hidroponiával termesztenek kaját :D csak kell majd furni egyjo nagy kutat, meg bányászniuk iskell majd :D