106
-
paraszgyerek #66 Szerintem így is olcsóbban - és gyorsabban - kihozzák mint mi a 4-es metrót :-D -
Szefmester #65 Azért ilyen negatívak , mert csőlátású maradi gyökerek. Nincs ebben semmi probléma... az itteni fórumozók szarták a világot az univerzum közepére, és ők sosem tévednek mert hát kettessel átvergődtek valami főiskolai izén.. (azért kettessel mert erre volt kenőpénzük).
ATGV pályáját is karban kell tartani, és ott is maradhat a sínpályán egy pár dekás fémtárgy.. csak nem okozhat az is katasztrófát? Ó de igen.. ahogy a TGV sínpályájára könnyedén felsétálhat egy hülye öngyilkosjelölt hogy elcsapassa magát vele, ide meg másszon be ha tud! -
#64 Há igen, mióta van alagút az öreg kontinens és a sziget között a tenger feneke alatt, azóta azt mondom bármi lehetséges, csak pénzkérdés. Ha meg akarják csinálni, hát simán megcsinálják. Eljön az idő, megcsinálják sima vákuum-algútakként, amikben nyomástartó, mágnesesen lebegő központilag vezérelt gépkocsikkal lehet hangsebesség felett döngetni. Csak pízkérdés. Ugyanis a mostani tengeri alagút is tökéletesen szigetelve van lég és vízmentesen, oda gyenge vákuumot rittyenteni nem egy vaszizdasz ugyebár. A többi már csak akarat és pénz. -
paraszgyerek #63 Én azt sajnálom hogy a hatvanas években nem létezett még SG fórum.
Szívesen elolvastam volna, hogyan fújja le néhány kedves fórumozó például a TGV tervét... :-)
Komolyra fordítva - nem értem miért vagytok ilyen negatívak, legyen szó bármilyen technikai újításról. És mi lennénk ennyire büszkék a magyar innovációra? Nem is csoda, hgoy az összes komoly, magyar elmétől származó innováció külföldön talált táptalajra. -
teddybear #62 Max. kettőt építenek, ha egyáltalán megépítik a rendszert, mert ennél több gazdaságtalan. A Csatorna alagútnak is két használati alagútja van, meg egy szerviz, de ott máshonnan nem lehet hozzáférni a két fő alagúthoz. Ennél viszont igen, hisz a felszínre tervezik. -
Deus Ex #61 Földrengés esetén azért ebben akkor sem szeretnék bent ülni, ha a csövek történetesen nem a föld alatt vannak. -
Deus Ex #60 Ha lenne valami ebből, valószínűleg nem két csövet építenének, hanem többet, épp a karbantarthatóság miatt. Az idegen test a csőbe kerül probléma nem újkeletű, a csővezetékeket ezért szokták speciális eszközzel, az úgynevezett csőgörénnyel tisztítani. Ennek tartozéka a vicces nevű görényfogadó állomás. -
Deus Ex #59 Részint a SpaceX kezdi lenyomni a jó kis zsíros állami megrendeléseket méregdrágán teljesítő szektor árszínvonalát, részint, ami ennél is fontosabb, tesz a jelen technikai szinten viszonylag kockázatmentesen megvalósítható, újra felhasználható hordozórakéta kifejlesztéséért. A pálya nagy játékosai nyilván rég elmehettek volna ebbe az irányba, csak ugye egyszerűbb döntéshozókat megvenni a meglévő drága technológia további használatára, mint műszaki fejlesztésbe kezdeni. Úgy tűnik, a pénz csak eszköz, nem cél. A műszaki-technikai lehetőségeken belül megvalósítható célok elérése áll a fókuszban, nem a pénzért rakétásdit szélhámoskodás, ami ha sosem repül, az sem baj.
Talán a HyperLoop is alapvetően csak fricska akar lenni a hetven milliárdos állami projekttel szemben, jelzés, hogy itt is szemléletváltásra volna szükség. -
#58 A csövet is kell karbantartani, egy emberke bent felejt egy pár dekás fémtárgyat 1200km/h-nál ütközöl vele, szerinted mi lesz?
Nézd meg Massa balesetét, pedig ő csak 100 valahány km-h-val ütközött egy csavarral. -
Sajátvéleményem #57 Mi ebben az újdonság? Csak az alagút precizitásán múlik.
A 8-szoros hangsebességgel közlekedő tengeralattjáróról (terveiről) is jelentek meg írások 8-10 éve. -
teddybear #56 Egyrészt mindenki tévedhet, másrészt ez csak egy ötlet. Ráadásul nem is új, a sci-fi írók már régen elsütötték. Sőt volt olyan is, aki az Atlanti-óceán alatt, Amerika és Európa közé képzelte el.
Ettől függetlenül egy kísérleti szakasz megépítése sok mindenre fényt derítene, az üzemeltetéstől a gazdaságosságig.
-
teddybear #55 Nemigen gondoltátok végig, hogy mi fog történni, ha eltörik ez a vákuumcső.
Ha a szerelvény előtt a menetirányban jön létre a lék, akkor a beáramló levegő előbb lefékezi a kocsiszekrényt, szerencsés esetben az utasok nem kenődnek véres masszává a homlokfalon, majd a nyomás visszalövi a még sértetlen csőszakaszba a szerelvényt, akár a puskacsőbe a golyót.
Ha mögötte, akkor tovább lökődik az egész szerelvény a csőbe, akár az atmoszferikus gőzgép dugattyúja, aztán megáll, ha a cső végére ér. Azaz becsapódik.
Ami pedig a cső elárasztását illeti, a leggyorsabban robbanópatronos aktiválású szelepekkel lehet megoldani, de az ilyesmit gyakran kell ellenőrizni és körülményes a karbantartása. Sokba is kerül. -
Achilles #54 Molnibalage: Légyszi nekem számold ki, pls!
És utána számold ki légyszi hogy egy egyszerű mérnöki megoldást alkamazva, miszerint kb 50m-enként kinyilik egy vész légnyomás kiegyenlítő, mennyi idő alatt telik meg levegővel (mondjuk nem szívószál átmérővel)?
Jah és közben arról sem feledkezzünk meg hogy a csőben az utasok egy kapszulában vannak (normál légnyomáson)...ha meg a kapszula sérül akkor mint ahogy lentebb írtam már lehet olyasmit alkalmazni mint pl a repülőknél...légzőmaszk, míg ki nem egyenlítődik a nyomás. -
vumbi #53 es nem is irtam semmi ilyet. azt mondtam, hogy megvalositja az elkepzeleseit. mig az emberek nagy resze beleesik az alkossunk maradandot, hatalmasat, igazan ujat bla bla, addig Musk kinezett teruleteket ahol a technologia nagyreszt adott,de meg senki sem csinalta meg vagy csak allami intezetek. o fogta magat es a sajat elkepzeleseire formalva a receptet magankezdemenyezesbol csinalt urhajot, e-kocsit, dolgozik az ujra felhesznalhato indito raketan es meg egy par dolog.
amit fontos konkluzio nekem ebben az egesz sztoriban hogy meglevo ismeretek alapjan is lehet uj eszkozt, vagy allami tamogatast igenylo leptekkel rendelkezo eszkozoket letrehozni, civil kezdemenyezesre, csak neki kell allni. meg hogy nem az a lenyeg hogy miert nem lehet megcsinalni, hanem hogy hogyan.
persze el lehet sikkadni bolhafasznyi reszletekben es allohaborut vivva egymast anyazni, de abbol nem lesz semmi hasznalhato. -
#52 Elméletileg miért ne? Csak a rendszer kerülne tőle aranyárba, mert több ezer ilyen nyílásnál kellene tökéletes tömítés és illesztés. A technikai lehetőség és az, hogy megéri -e megcsinálni nincs arányban.
Még, ha ez sikerülne is, akkor meg olyan dinamikus hatások lehetnek, hogy minderre méretezni nem éri meg a renszert, mert drága lesz. -
Renegade #51 ok, lehet buta a kérdés (nagyon nem értek a témához):
az nem megoldható, hogy kellően sűrűn nyitható zsilipek/nyílások, fülem tudja és ezek egy időben nyilnak ki a teljes rendszer hosszán? -
Renegade #50 őőő, hol látsz te űrhajót abban a kommentben :)
remélem nem arra gondoltál, hogy Elon Musk nem hajtott végre nagy tetteket, az azért erős lenne.
Ha már Dragon, meg SpaceX, azért ezek igen csak nagy mérföldkövek -
#49 Nem lehet. Egy irgalmatlanul nagy térfogatba nem fogsz levegőt varázsolni pillanatok alatt és leállítani sem egy 1200-zal száguldó valamit. Lehet szakaszolni a rendszert, de akkor is féktávnál nagyobb részt nem szakaszolhatsz. Ha több száz szakaszt raksz be irgalmatlanul drága lesz.
Egyébként mind repülésnél, mind vasúti, mind a közton történő utazásnál a résztvevők elfogadnak bizonyos mértékű kockázatot. Van olyan helyezet, ami nem lehet túlélni. Itt is ez lenne... -
Renegade #48 megközelítheted így is
meg úgy is, hogy vajh a tervezők, fognak-e gondolni olyan alrendszerekre, ami arra hivatott, hogy a felsorolt esetekben élve maradjanak a kedves utasok
mondjuk ez a te asztalod, azt ne mond, hogy nem lehet egy ilyen rendszert kellően biztonságossá tenni -
#47 Bocs, de a Dragon sem forradalmasított semmt. Annyi, hogy egy civil cég csinálta. Ettől még nem egy technológiai áttörés vagy fúdekülönleges valami... -
#46 Ha megállnak a csőben, és meg akarnak fulladni, csak ki kell nyitni a csövet, és levegőt engedni bele... (igen tudom, az összes mérnök tökhülye, és még gonoszak is, úgyhogy ilyen triviális dolgokra direkt nem gondolnak)
Ezek szerint közöd nincs az áramlástanhoz...
Kiszámoljan neked egy durva modellel, hogy ha te egy X km hosszú, Y átmérőjű és Z nyomású csöved van, ahol elkezdesz adott keresztmetszeten levegő beengedni, akkor mennyi idő alatt lesz olyan nyomás, ahol nem forr fel az ember vére és nem egy orkán erejeű szélviharban állsz?
Ha elpusztítják a csövet (Terror Pista alvó kamionsofőr), akkor hirtelen -
#45 A nyugati technológia az agyelszívás előtt is fényévekkel a keleti előtt járt többnyire, főleg elektronika terén. Mert ki ne találd, hogy pl. a II Vh után a hidegháború alatt nem jenkik rakták össze azt, amit olyan iparágakban, ahol eleve nemzetbiztonsági szempontok is domináltak, tehát oda nem kerülhetett be akárki... -
vumbi #44 Van egy altalanos alapelv ami barmely technologiai szintu tarsadalomban ervenyesul. Minden ember max 2 ora (1 oda, 1 vissza) utazast tart elfogadhatonak napi szinten munkaba ingazaskor. ez igaz a torzskozossegektol kezdve napjainkig.
A repulot nem igazan napi ingazasra hasznalja az ember 1 ora alatt csak a pggyaszod adod le, a vonat pedig hasonlo feltetelekkel 500km athidalasara alkalmas. Ha adott egy technologia ami kepes 1000kmrol begyujteni egy adott varosba a munkaerot, az hatalmas fellendulest hoz az adott regionak.
Innentol kezdve mar csak technologiai legozast hogy letre lehet e hozni rentabilisan es mukodtetni, vagy meg kutatni kell.
Szovala koncepcionak igenis van ertelme, a technikai reszletek nem az en asztalom. Elon Musk napjaink egyik olyan embere aki nem csodakkal dobalozik, sikerre vagyik, hanem az almait valositja meg, szivos munkaval es jo realitas erzekkel. Szoval valoszinuleg utanaszamoltak a dolgoknak.
Azert jellemzo, hoghy ezen a forumon az egyetlen hozzaszolasi forma a fikazas. Van aki a cikket, vagy a temat fikazza, masok a fikazot fikazzak... -
Renegade #43 Hát ez egy elég komplex téma
Szerintem számtalan oka lehet annak, hogy egy zseni elkallódik (háború, betegség, az apja farmján marad, földet művel, stb).
Természetesen jobbak az esélyeid zseniként egy-egy olyan országban, ahol akár milliárdokat hozzád vágnak, persze itt sem mindegy, hogy mire használod fel a tudásod, megalkototd a világ legjobb termékét, gazdaggá teszed az adott cég főrészvényeseit, vagy az emberiség érdekében alkotsz valamit.
Jó lenne egy olyan szervezet, aki begyűjti a kallódó zseniket, persze egy ilyen meg morális kérdéseket vetne fel. -
Achilles #42 aha tudás... Nem is értem, hogy miért nincs még egy Elon Musk Kinában vagy Indiában... Vagy tök hülye emberek élnek ott vagy nem csak tudás kell.
Ne felejtsd el hogy Elon sem végezte el a Stenfordot (köszi Renegade).
Nem azt mondom, hogy nem kell tudás.
Azt mondom hogy ha nincs pénz akkor bukó (tök mindegy hogy neked vagy egy befektetőnek), hiába van tudás.
Több mint 6 miliárd ember él a földön, miért Amerikában vannak a technológia cégek? Szerintem a világ többi részén sokkal több okos ember van összesen mint Amerikában.
Ha ezt a rejtélyt megfejted nekem akkor elfogadom amit mondasz:) -
bubis asvanyviz #41 Agyelszívás mond valamit? - Persze nyugaton is megvan az elit képzés, de itt az átlag szintről volt szó. -
T0nk #40 [URL=http://youtu.be/1bjzoh3iQJc?t=4m24s]Itt a Concorde "pajzsa" üzemben.[/URL]
Egyébiránt az "úristenvákuumcső, amiben repkednek a lövedékek hangsebességgel, tehát mindmeghalunk" felvetésekre:
Ahogy nincs vákuum (alacsony nyomás, tökmindegy) azonnal belassul a szerkezet, mert nem tud légköri nyomáson olyan gyorsan menni...
Ha megállnak a csőben, és meg akarnak fulladni, csak ki kell nyitni a csövet, és levegőt engedni bele... (igen tudom, az összes mérnök tökhülye, és még gonoszak is, úgyhogy ilyen triviális dolgokra direkt nem gondolnak)
Ha elpusztítják a csövet (Terror Pista alvó kamionsofőr), akkor hirtelen robbanásszerű kompresszió következik be a csőben, ami nyomás hatására a kapszula lelassul, és még levegő is lesz az utasoknak, merthogy valaki megsértette a burkolat, és beengedte...
Etc.
Amúgy jó játék, aki utazni akar, és minél hamarabb ott lenni occón, azt nem érdekli az ablak. Akik sokat repülnek azok sem azt nézik milyen kék az ég, hanem hogy ott vagyunk már?
-
Renegade #39 szerintem nem mindegy, hogy mondjuk te vagy én mondjuk azt, hogy ez megvalósítható, olcsó, bármi akármi, vagy ő mondja mindezt.
Elég sok mindent letett az asztalra, ezidáig nem beszélt a levegőbe, miért most kezdené? -
teddybear #38 Na és ha ő volt?
Edison is melléfogott az elektromos világítással, pedig ő az amerikaiak első számú feltalálója.
Különben meg az összes vasút úgy veszi az energiát a működtetéshez, ha van kitől. Így egyszerűbb. -
Renegade #37 Stanford volt az
azoknak akik esetleg átsiklottak rajta:
Elon Musk, index cikk -
Renegade #36 azt azért tedd mellé gondolatban, hogy Elon Musk koncepciójáról beszélünk
energia gondjai sem lennének (szerinte az energia költség 0 lenne), gondolom a Solar City -re lenne rákötve. -
teddybear #35 "Technológiai fejlesztésekhez pénz kell, és csak utána kell tudás."
Ajjaj. Szerintem meg fordítva. Tudod:
Tud úszni?
Nem!
És ha megfizetem?
Először a tudás kell, aztán a pénz, hogy a találmányt meg lehessen valósítani. -
Achilles #34 Technológiai fejlesztésekhez pénz kell, és csak utána kell tudás.
Ha nincs pénz lehetsz akármekkora Zseni... És hogy azért a téma közelében maradjunk, ezzel pl Tisztában volt Elon Musk is aki Dél Afrikában született, és kiment Canadába hogy ott dolgozzon és Szerezzen amerikai vízumot...majd mikor felvették egy egyetemre (most nem tudom hirtelen melyikre, talán MIT) akkor egy év után otthagyta...
Dolgoztam kint Írországban 1 évet...A főnök aki műszerész végzettséggel (Amerikában) azt mondja nekem, hogy a hideg indítás tesztet úgy csináljam egy laptopon hogy előtte kirakom az udvarra hűlni...
Nah szar a magyar oktatás...de azért szerintem még idáig nem sulyedtunk... -
#33 Csak az tudnám, hogy ha ott olyan alacsony a színvonal, akkor hogy a faszba van az, hogy a technológia terén azok az országok vezetnek...? Szóval bocs, de ez egy szterotíp bullshit. -
Achilles #32 De ha egy tervet|koncepciót akarsz bemutatni akkor valamihez viszonyítanod kell nem?
Vagy az igazságosabb lenne ha elővennék a TGV koncepció terveit és azzal hasonítanák össze? (végülis mind2 koncepció:) )
Ilyen esetekben szerintem nem igaz hogy az almát az almával kell összehasonlítani.
teddybear: Sajnos az oktatás színvonala sűlyed...de a ciki az hogy még mindig nem értük el az átlag nyugati szintet..szóval még van hova sűlyedni! :) -
teddybear #31 Nem ismerem az öcsédet, de az én időmben nagyon sokat kellett letenni már a kettesért is. Messze magasabb követelményeknek kellett megfelelni még humán tárgyakból is, mint a legtöbb gimnáziumban.
Úgy látszik szarrá válik minden iskola az utóbbi időben. -
#30 Ja. Évtizede üzemelő rendszert vet össze koncepció rajzokkal. Mert ez még egy koncepció terv szintjét sem éri el... -
Achilles #29 Ne ragadjunk már itt le! Pajzs és kész :) -
teddybear #28 Meg pajzs is. Ugyanis extra védelmet jelent a madárütközések ellen. -
#27 Csak az nem pajzs volt, aerodinamikai funkciója volt, semmi több.