71
-
fityisztma #31 Szerintem úgy kell nézni az álat nem állat nem állat kérdést, hogy van-e benne az Örökkévaló lehellete, vagy nincs! -
MsUser #30 Van egy két mulatságos, vagy inkább rossz hasonlat a hozzászólásokban.
Nem lehet általánosítani vidéki-városi vagy kis agy-nagy agy inkább a tudást gyakorlatban elsajátított része a mérvadó.
Természetesen az elmélet sem utolsó, de a gyakorlati tudás és magas kreativitás sokkal többet ér, de lényeges a jó problémamegoldó készség ezt könyvek magolásával nem sajátítható el csak kis mértékben! -
errorista #29 ,,Nem tudom, hogy mit és hol tanulsz, de szerintem sehol nem tiltják meg a gondolkodást. "
Kipling Dzsunge könyve megvan? Burroughs Tarzanja?
Beszélhetsz tiltásról vagy nem tiltásról, a gondolkodás nem olyan képesség, ami az emberben csak úgy benne van. Ki kell fejleszteni.
,, Utána viszont te választasz, hogy átgondolod, megérted és úgy mondod vissza az anyagot, "
Már akinél megteheted ezt. -
#28 Nagyon is igazad van, de én nem egészen erről beszéltem. Illetve erről, csak az érem másik oldaláról.
Nem tiltják nyilván, de nem minden oktató segíti elő, hogy az embernek eszébe jusson, gondolkodás, önálló problémamegoldás is létezik - azon kívül, hogy robot módon azt csinálja, amit mondanak neki... Vagy azért, mert az illető oktató tudósnak jó, de tanárnak nem, vagy azért, mert egyiknek sem (e két esetet most nem részletezném tovább).
És ez sokaknak elég, hogy olyan emberekként kerüljenek ki az egyetemről/főiskoláról, mint amiről Gombabácsi és gondolom sokan mások is beszéltek. Illetve van ezeknél még sokkal rosszabb is, de ez már egy másik történet...
Nem vagyunk egyformák. Van, aki képes otthon könyvekből, netről bármit megtanulni, és a gyakorlatban alkalmazni. Van, akinek pedig szüksége van valakire, aki a kezdetekben irányítja, illetve megköveteli tőle, amit meg kell, enélkül jó eséllyel nem lesz belőle az égvilágon semmi. Az ember (mivel alapjában véve egy állat) hajlamos arra, hogy a pillanatnyi kényelmet válassza a jövője, akár a hozzá legközelebb eső érdeklődési köre helyett is, és azt gondolom, az ilyen emberekből van több. Őket pedig nem nehéz egy életre félrecsúsztatni az előző bekezdésben utalt módon... -
fszrtkvltzttni #27 Nem tudom, hogy mit és hol tanulsz, de szerintem sehol nem tiltják meg a gondolkodást. Természetesen vannak alap dolgok amiket meg kell tanulni, mert tudatlan emberek gondolkodásával nem lehet mit kezdeni. Utána viszont te választasz, hogy átgondolod, megérted és úgy mondod vissza az anyagot, vagy egyszerűen bemagolod. Az nem a tanár hibája, hogy az utóbbit választják az emberek. Gondolkodni nem az egyetemi tanártól kell megtanulnod. Felnőtt embernek, ha magától nem megy a leadott anyag alapján, akkor ott nagy problémák vannak, és szerintem a valóság is ez, iszonyúan alacsony tudású, de rohadt magabiztos emberek mennek egyetemre világmegváltó mentalitással, akik nem tűrik a kritikát, és még szép, hogy a tanár a hülye... -
fszrtkvltzttni #26 soha nem nézte le a tudomány a természetet, csak az ember annyira más dolgokkal foglalkozik, hogy nehéz összehasonlitani az embert más faj egyedeivel, meg kell találni azokat a szituációkat amelyekben meg tudják csillant az intelligenciájukat (van motiváció, képesek kezelni az eszközöket, és mégis kellően összetett a feladat) -
fszrtkvltzttni #25 ez inkább egy évszázada volt... -
fszrtkvltzttni #24 meg kellene ismételni ugyanezt olyan emberekkel akiket egyáltalán nem tanitottak, vadon nőttek fel -
fszrtkvltzttni #23 a probléma fizikai szerkezetét is értik, ahogy azt egy felnőtt ember tenné :D -
ManoNegra #22 A mi kutyánk is olyan, hogy látom rajta, hogy próbálja értelmezni azt ha a párommal beszélgetünk, ért mindent ami vele kapcsolatos, a testbeszédünket figyeli, és én is ismerem mikor miért hogyan ugat, morog, gesztikulál. Emberül tanul egy életen át. :-) -
Szefmester #21 Ha pedig azt is hozzávesszük hogy amit általánosban tanítottak (muhaha) pl történelemből, azt jóformán a középiskolában újra leadják, kicsit kibővítve, ahelyett hogy szétszednék nagyobb csoportokra és majd érettségire lenne egy használható tudásanyagod. Matematika, kémia, és fizika dettó ugyanez. vannak átfedések de az első osztály a középsuliban majdnem olyan mintha csak az "előző rész tartalmából"-t adnák a sorozat előtt. :/
Ez a lediktálják az anyagot és tanuld meg pedig tökéletesen alkalmatlan a tanulásra, ha egyszer a gyereket nem tanították meg alsó osztályokban tanulni. Általánosban végig küzdöttem a hármasért, szakközépben pedig a másik tanárnál aki érdekesen adta le az anyagot kicsit meseszerűen, az 5ös környékén voltam megerőltetés nélkül. Ez a tanár beteg lett és elment a suliból, az utódja meg visszahozta a micike diktálok módszert, és az egész osztály átlaga zuhant jó egy jegyet. Ha nem a tanártól függ ez akkor kitől?
Az állatvilág sokszor bebizonyítja az embernek hogy csak mi hisszük azt hogy felsőbbrendűek vagyunk. Sokan lenézik az élővilágot, amikor meg találkoznak a nyers erejével, és a természet leleményességével akkor meg jön a "futkosás meg a sikoltozás" (by káosz elméletes doki a Jurassic Parkból).
Ez a cikk sem mutatott szinte semmi újat azoknak akiknek van otthon nagyobb méretű papagájuk és nem csak ketrecben tartják...
Remélem legközelebb azt kutatják hogy a kutyák felfogják miről beszél az ember, és nem csak a főbb parancsokat azonosítják. Mert egynéhány blökkenetnél az az érzésem hogy tudja miről beszélek, és ő is elég jól meg tudja értetni magát az idegen emberekkel is. (és nem csak a Terry Pratchett féle Gaspod kutya féle vau vau keksz keksz tudatküszöb alatti beszédével) -
gombabácsi #20 És ebben nem is lesz változás ugyanis ez a tanároknak és a diákoknak is kényelmes. A tanárnak tudjuk miért, a diaáknak meg azért mert a legtöbb értelmiségi kényelmes állami állásra vágyik (vagy ilyesmire), amihez ügye a papppír kell. Ezt ebben a rendszerben elég kényelmesen* meg tudja szerezni, és a jövője biztosítva is van.
*ha esetleg most valaki beírja hogy ne higgyem hogy a sok tanulás-magolás kényelmes, akkor annak azt válaszolom hogy de, a szorgalmas+kreatív+kemény munkához/tanuláshoz képest az lószar -
Bari06 #19 Tetszik a hozzá állásod, csak csodálkozom, hogy az általános iskolát kihagytad, mert az az a hely ahol az alap ismereteket magunkba szedjük, töriből lényegében ugyan azt tanulják mint a közép suliban. Igazából ott kéne csodát tenni a gyerekekkel, hogy ne vegyék már ott el a kedvüket a tanulástól. Sokan, köztük én is úgy mentem tovább közép iskolába, hogy a matek tanulmányom 75%-a biztosan elveszett, újra kellett tanulnom a dolgokat. -
Rotcsa #18 Ezért szeretem az SG-t! :)
Egész jó kis eszmecsere alakult itt ki az oktatást illetően, ezért azt gondoltam, én is írok ezzel kapcsolatban egy-két sort.
Azokkal értek egyet, akik azon a véleményen vannak, hogy az oktatás jelenleg nem jó úgy, ahogy ma működik.
A felsőoktatás pedig (tapasztalatom alapján) különösen nem! Szeritnem az oktatásnak a tömegszerűsége az, amiben elveszik minden, de erről majd alább írok. Kezdésnek a bemagoltatásos gyakorlatot kritizálnám kicsit!
Sem a gimnáziumi éveimben, sem most nem értem, hogy miért gondolják jónak azt, hogy kézgörcsig írnia kell a diáknak! Pontosan épp ezért nem tudja azt nyújtani az oktatás, amit kellene, ez pedig a tudás megszerzése és az elme kiművelése, amivel egy önálló, kritikát megfogalmazni képes embert adnának a társadalomnak! Megvetetik pl. a drága történelemkönyvet a diákokkal (ill a szülőkkel) és mégis azt kérik vissza egy dolgozat megírásakor, amit a töritanár 45 percben lediktált. Az oké, hogy a diáknak szert kell tennie arra a készségre, hogy szelektálni tudja a lényeget, de hogy már második osztályra elfelejti az elsőben megtanult évszámok 3/4-ét, az is biztos!
Vagy magyar óra, költők életrajza: Lediktálják 3 oldalban, majd csak ezután jön a munkássága és az irodalommal való foglalkozás, holott ezt is megtanulhatnák tankönyvekből. Matek óra : A diák másolja a rengeteg egyenletet,meg biznyítást, lövése nincs a tananyaghoz és a példák megoldásához! Jön a dolgozat, a 26 fős osztályban 22 egyes, 1-2 kettes, esetleg egy hármas és persze egyvalakinek mindig 5 ös, ha a legszarabb tanár tartja az órát akkor is!
Ezért a tanár már megnyugodott, mert van egy kivétel, ami azt bizonyítja, hogy nem az ő oktatási módszerével van a baj.Diák hazamegy: "Anya, egyest kaptam matekból, de! majdnem mindenkinek az lett!"
Ezt értem a tömegszerűség baján! Kialakul egy amolyan: "Úgy is szar neked is, ahogy nekem" -hangulat, amiben teljesen elveszíti a diák minden motivációját, célját! Csak bejár a suliba, mert be kell járni, de az életével a 4 év alatt semmit nem tud kezdeni! Kap egy csomó ismeretet, aminek a felét nem tudja hasznosítani semmire!
Szokásos , gyakran elhangzó kérdés a reál tantárgyú órákon a tanároktól: "Mindenki érti?" Amire ezt a diák lefordítja a kérdést:
"Mennék már tovább a tananyaggal, ne húzzuk már az időt" Különben is mindjárt jön a szünet és még magára haragítja a közösség többi tagját, ha azért kell bent maradni, mert neki külön el kell magyarázni a dolgokat!
És ez csak a középiskola! A felsőoktatásban még rosszabb a helyzet! Minden szakos mindenféle órára jár, a létszám minden szakon hatalmas, emiatt nem alakulhat ki egy olyan közösség, ahol minden diák őszintén kérdezni merne az előadótól, mert attól fél, hogy a többiek hülyének nézik majd. A középiskolában ez nincs meg, mert ha egyszer hülyeséget kérdeztél, akkor is tudod, hogy az, aki emiatt röhög rajtad, az amúgy hülyébb nálad és nyugtat az is, hogy ezt mindenki tudja rajtad kívül.
Emellett a fősikolai tanyag óriási, 80 perc sem elég rá, hogy egy mechanika-mozgástan feladatot rendesen elmagyarázzanak! És ez ráadásul csak az egyik típusa annak a példának, a témakör többi példáiról nem is beszélve! :D Következő előadáson új témakör...! Nincs itt idő arra, hogy mindent a suliban tanulj meg! :))
A középiskolákban a tanár akár mikor feleltethet! Ez olyan, mintha egy munkahelyen állandóan új munkakörben kellene dolgoznia valakinek és akár mikor ellenőrizhetnék, hogy jól végezte-e a munkáját, függetlenül attól, hogy volt-e ideje és módja rendesen belemélyedni az adott szakterületbe!
Ha viselkedési problémák vannak, beírnak egy egyest!! Milyen jogon? A tanulmányi eredményeket rontják a tanárok csak azért, h rendet és fegyelmet tarthassanak az órákon!
Az oktatás ma nem más, minthogy mindenkit szabványra vágnak! Egyáltalán nem a tudás átadása és sajnos még csak nem is munkaerőképzés! Felesleges dolgokat a diákra erőszakolt és elvesztegetett 4 év a középiskola! Talán az informatika és a nyelvtudás az, ami ér is valamit! A felsőoktatás pedig egy személytelen, anyagi és politikai tényezőknek kitett vízfejképzés!
-
resystance #17 Némelyik papagáj több szót ismer, mint némelyik ismerősöm. -
#16 Tapasztalat. A tanárok egy része nem önálló gondolkodásra, kreativitásra készteti az embert, hanem hogy visszamondd, amit előadáson leadott, jegyzetként kiadott. Ha nem ezt teszed, lebasz. Az emberek egy része ettől közönyös lesz, leszar mindent, csak minél előbb végezzen.
Amúgy nem írtam, hogy az egyének nem hibásak... > ..."elsősorban"... (Talán.) -
gombabácsi #15 igen, tudok, ha nem érted a legtöbbjét, akkor nem bennem van a hiba :) -
teddybear #14 Nem. Az egyének hibája. Az oktatás elsősorban tudást ad, és többé-kevésbe megtanít ennek a tudásnak a felhasználására. Viszont az új dolgok kifejlesztése egészen más dolog. -
teddybear #13 Jé! Te értelmesen is tudsz beszélni?
Különben minden szóval egyetértek! A legtöbb "tanult" ember csak papagájként ismételgeti a bemagolt tudást, pontosabban annak egy csekély részét.
És persze mélyen lenézi a "tudatlan" többséget, pedig, ha ő is közéjük kerül, biztosan bajba kerülne. Klasszikus például ahogy városlakók lenézik a falusiakat, pedig ha a kezükbe nyomnak egy ásót, nem nagyon tudnak mit kezdeni vele.
-
#12 Ez a (felső)oktatás hibája elsősorban. -
gombabácsi #11 amúgy az ilyen okos madarak számomra mindig is érdekesek voltak
ugyanis ha egy majmot meglátok - bármennyire is értelmes - valahogy mindig a depressziót látom rajta, mintha depis lenne a magas intelligenciájától
míg ha egy ilyen madarat, akkor pont fordítva :) -
gombabácsi #10 Amiről írsz, az azért van, mert ma a tudomány ismerőinek nagy része sima magoló, betanuló ember, a sok-sok diplomás meg értelmiség nagy része. Ezek az emberek soha életükben nem voltak kreatívok, nem kutattak, nem kerestek, nem találtak fel semmit, csak bemagolták a sok tananyagot, és emiatt brutálisan nagyra vannak ezekkel a - nem általuk elért - eredményekkel. -
#9 Még jó, hogy a tudomány definíciójából fakadóan előrehalad, különben még mindig ott tartanánk. :) -
#8 1-2 évtizede azért még elég eretnek gondolat volt a tudományos nézőpont szerint állatoktól magasabb szintű szellemi tevékenységet feltételezni.
Kb a tudományos szint az volt, hogy nagy agy jó, kis agy rossz. Max még a állatok agy/test-tömeg indexét figyelembe vették. Ja és állatok nem használnak eszközt, csak a zember.
És kb ennyi.
Ehhez képest:
Ha csak betanulta a hangok sorrendjét, már az is dúrva, de nem ez a helyzet.
-
#7 Csak nehogy...!
-
Amergin #6 Ha nem jön az aszteroida, akkor lehet, hogy most az értelmesé fejlődött dínók (a madarak ősei) tanulmányoznák az egérszerű emlősöket és meglepődnének rajta, hogy diónyi agyuk ellenére bizonyos bonyolultabb, tervezést igénylő feladatokkal is elboldogulnak...
Egy párhuzamos univerzumban talán így is van -
KopaszIsten #5 Szerintem inkább arról van itt szó, hogy a tudomány mindig megpróbálja kísérletekkel alátámasztani azt amit gondolni vélnek, illetve amit a szájhagyomány tudni vél. -
#4 Nem lenézi, igazolja. Amit csak tudományos kísérletekkel lehet. Nagypapa és nagymama megfigyeléseiből legjobb esetben is max. hipotézist lehet összedobni, amiből aztán elmélet lesz, amit aztán kísérletesen igazolnak. Így működik a tudomány. Egzakt. -
#3 Fokozni a hatást. Ma csak erre épul az egész hollywoodi ipar. -
#2 Nekem az a furcsa, hogy a mai tudomány mindig lenézi a természetet. Abból indul ki, hogy buták az állatok stb. utana meg rácsodálkozik, hogy nem.
Aki szereti a természetet, állatokat, annak evidens sok dolog, amit a tudósok ma "fedeznek fel".
Jelen hozzáállással a tudomány tevúton halad, nem a megismerés felé. -
#1 Hicskok tudott valamit!
;)