• kvp
    #25
    Eloszor is megfelelo frekvenciaju uv led kell. Van a piacon, csak nem sarki vegyes elektronikai boltban. Masodszor a led-eknek van egy reverse breakdown feszultseguk, annal nagyobb negativ feszultseget nem birnak ki, tehat kell legalabb egy vedodioda, de azt meg ugyebar felhullmos egyeniranyitonak hivjak. Ezen kivul kell egy aramkorlat, mert a led-ekben az nincs, de ha mar ilyet kesztiunk akkor nem eri meg a hutobe ellenallasos energia hovealakitos aramkort rakni, hanem egy step down converter kell, lehetoleg stabilizalt aramforras uzemmodban. Mindezeknek nem 0...70 hanem -20+70 fokos kornyezetben kell mukodniuk, tehat a toleransabb valtozatot kell venni.

    A vegeredmeny egy kapcsolo mod a huto ajtajaba, ami becsukott allapotban uv fenyt ad, egy egyeniranyito hid, hidegturo tapszuro kondenzator es aramkorlat ic, meg par megfelelo frekvenciaju uv led, lefele iranyitott fennyel, tehat ha nyitott ajtonal bekpacsol, akkor lehetoleg ne az ember szemebe vilagitson. Uv ledbol erdemes olyat venni, ami a megfelelo uv komponensek mellett egy gyenge lathato kek fenyt is bocsat ki (lehet ilyet kapni), ez jo indikator, sok ipari fertotlenitoben ilyen van.

    A huto eseten tenyleg nem art ha uv allo az anyaga, a regi zomancosak pl. ilyenek voltak, a modernekkel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Taroloedenyek eseten barmi jo, ami uv allo, de uv atlatszo, pl. szerintem az orvosi szilikonbol keszult eteltarolo dobozok jo resze ilyen. Nekem is van egy ilyen dobozom (meg 20 sima muanyag), tehat beszerezheto.

    Elso korben en azt tartanam jo megoldasnak, ha specialis tarolo dobozt adna ki valaki, amit a huto villanyegojevel kell parhuzamosan kotni. Amikor eg a lampa, akkor feltolti magat, majd a toltes megszunesekor (amikor becsukjuk az ajtot), akkor egy adott fix ideig egnenek a doboz tetejebe epitett uv led-ek. Igy a dobozbol nem jutna ki uv feny es bekotni is egyszerubb lenne. Az ararol nem tudok meg csak becslest sem mondani, de valoszinuleg nem lenne olcso...