51
-
Soundmaker #11 @sedward: "Az a baj, hogy a Star Trek-ben engem nem a nagy látvány és az akciójelenetek érdekelnek. Az ős Star Trek is jó volt, mindenféle látványelem nélkül. Egy ilyen filmnek nem a robbanások számában és az akció jelenetekben kellene versenyeznie."
ezt a koncepciót sajnos sem abrams, sem a mai popkultúra többi divatos rendezője és fingatókönyvírója nem érti.
Ez mind szép és jó.. viszont a moziba tényleg azért ül be az ember, hogy elvarázsolja, hogy ez látvánnyal, vagy jó sztorival éri-e el a rendező ez már rajta múlik. Óriási, sokszor vérre menő viták mennek arról, hogy ez így szar, ez nem Star Trek csak nevében.
Pedig legyünk őszinték... J.J. Abrams letett eddig két sikeres ST mozifilmet az asztalra (igen a mostani rész is sikeres.. illetve az lesz) És az hogy látvány mozi szerintem semmivel sem teszi rosszabbá a filmet. Tény hogy kevesebb Gene Roddenbery és kevesebb ST életérzés van benne, de az új filmeknek van egy nem elhanyagolható mellékhatása... Nevezetesen az, hogy olyan emberekkel is megismerteti ezt az univerzumot akik eddig csak fél szemmel néztek rá. J.J. Abrams főleg ahhoz járult hozzá, hogy ezt a szub-kultúrát - ami az elmúlt években teljesen kifulladt - valahogy visszahozza a köztudatba. Azt hiszem nem kell ezt külön ecsetelni, hogy sikerült neki. Az hogy ez anyagi oldalon, hogy muzsikál már más tészta. Magamról is tudom, hogy a moziba járók többsége egyre magasabbra rakja az ingerküszöbét mióta a filmgyártók és a stúdiók piócába mentek át és csak a ZS kategóriába sorolható produktumokkal lepik el a piacot. Lehet nem lesz kasszarobbantó az új ST, de véleményem szerint J.J. Elérte nálam azt hogy még 2x beüljek megnézni a filmet. Mindhárom esetben megütötte a film az ingerküszöbömet, ráadásul nem csak a látvány miatt, hanem remekül voltak vegyítve a régi ST sztorimorzsák. -
zetortraktor #10 Már csak azért is hülyeség mindenféle általánosítás, mert minden piac másképp működik. Amerikában alulteljesít a film, csökken a bevétel az előző részhez képest. Más országokban meg épp ellenkező a trend. Nincs Egy Séma. -
zetortraktor #9 Abszolút tévúton jársz. Épp ez az, hogy az elvárások nem túlzottak. A stúdiók direkt mindig alulbecsülik a filmjeik remélt bevételét, hiszen így tudnak jobb eséllyel sikerre készülni.
Általában mindig pontosan belövik, hogy hova várható a film, hiszen ezer felmérést végeznek, de legtöbbször alulbecslik. Elég csak a példákat sorolni az elmúlt hetekből, élükön a Vasember 3-mal.
Pár kivételből elég nagy butaság elméleteket levezetni. A Hobbitra mindenki teljesen jogosan hitte, hogy akiket érdekelt a LOTR, azokat ez is fogja. Az ST esetében is várható volt. Nem így történt. Nem 100%-os akkor az "elvárás-becslő mutató", hanem csak 90%-os -
Ender Wiggin #8 @sedward: "Az a baj, hogy a Star Trek-ben engem nem a nagy látvány és az akciójelenetek érdekelnek. Az ős Star Trek is jó volt, mindenféle látványelem nélkül. Egy ilyen filmnek nem a robbanások számában és az akció jelenetekben kellene versenyeznie."
ezt a koncepciót sajnos sem abrams, sem a mai popkultúra többi divatos rendezője és fingatókönyvírója nem érti. -
asgh #7 Igazából nem a bevétellel, hanem a túlzott elvárásokkal van probléma, ami úgy tűnik korunk népbetegségévé vált.
A kritikusok, piaci elemzők stb. egyre magasabbra és magasabbra srófolják egy-egy biztos befutónak ígérkező project várható sikerét, aztán kudarcként értékelik, ha az "csak" duplázza a tavalyi eredményt és nem tízszerezi.
A partvonalról bekiabálóknak ugyebár semmi se fáj, a figyelemért vívott harcban ezért egymásra licitálva próbálnak egyre nagyobbakat mondani. Ugyanez volt a Hobbittal is, ami pár hónap alatt simán 1 milliárd dollár felett volt, mégis ment a finnyogás, mert hogy az "elemzők" két nap alatt 3 milliárdot saccoltak és ezért a film "nem hozta az elvárt eredményt".
Persze nem meglepő, hiszen ugyanaz az elemző értékeli az eredményeket, mint akinek pár nappal előtte durván félrement a jóslata, és nyilván nem a saját hülyeségét fogja okolni a hibás előrejelzésért, hanem kb. minden mást.
Amúgy ez a jelenség nem csak a mozira korlátozódik, lehet szó új iPhone-ról, SSD eladásokról, facebook bővülésről stb. jönnek a minden alapot és józan észt nélkülöző "előrejelzések", aztán meg a fikatenger, hogy mekkora bukta, hogy nem exponenciális a növekedési görbe, hanem "csak" lineáris. -
zetortraktor #6 És épp ezért van, hogy a filmek a premier 8. hetében ugyanannyi pénzt termelnek, mint az első héten, nem pedig a töredékét. És ezért nem az első 3 nap alatt szerzik sokszor az összbevétel 40-50%-át. Mert a legtöbb nézőnek mindegy, hogy mikor nézi meg. És ezért nem is tölti le minden idióta első napon a kamerás verziót, hanem megvárja a szinkronosat.
(Már nem azért, de józan ész, hogy egy film sokszor 1-3 hét után eltűnik a lakóhely közelében lévő moziból, vagy igencsak ritkul az előadások száma.) -
#5 A trailerben a csavarok ellövése miért generál több bevételt? -
#4 "papírforma azt diktálná, hogy a folytatás több embert érdekel az első napoban, hiszen sokan utólag nézik és szeretik meg a filmet, egyes nézők pedig, akik az első részt hetekkel a premier után tekintették meg, ezúttal a bemutató napjára váltanak jegyet"
Faszság, szerintem erre nincs papírforma. Bármennyire is jó egy film maga, vagy az első része, én pl. azt premier után hónapokkal nézem meg 2D-ben, és nem multiplexben. Különösebben nem érdekel a lemaradás, viszont egy multiplex jegy árából ketten mozizunk. -
zetortraktor #3 "A Nagy Gatsby olyan film ami sokkal jobb húzóerővel bír."
Akkor miért hozott a Star Trek sokkal több bevételt? Egy Nagy Gatsby-t sosem fognak többen megnézni általában, mint egy Star Treket. Oké, itthon talán, de szerintem félreértetted a dolgot. :)
(Az első részt a Wolverine után és az Angyalok és démonok előtt mutatták be.
sedward: Lehet, hogy téged nem, de másokat igen. Az új Star Trekek sokkal sikeresebbek, mint a régiek. Azok a végén totál elhaltak. -
sedward #2 Az a baj, hogy a Star Trek-ben engem nem a nagy látvány és az akciójelenetek érdekelnek. Az ős Star Trek is jó volt, mindenféle látványelem nélkül.
Egy ilyen filmnek nem a robbanások számában és az akció jelenetekben kellene versenyeznie. -
Soundmaker #1 Nincs ebben az eredményben semmi meglepő... A Nagy Gatsby olyan film ami sokkal jobb húzóerővel bír.. És gyakorlatilag elszívta a nézőket a Star Trekről. Ha azt vesszük alapul, hogy egy DiCaprio-val készült 20-as években játszódó filmmel kellett versenyeznie egy látványos popcorn mozinak, nem csoda hogy alul maradt vele szemben. Most pontosan nem emlékszem 2009-ben mit mutattak be a Star Trekkel egyidőben, de emlékeim szerint nem volt más blockbuster akkortájt. És tegyük hozzá sokkal több kíváncsi ember nézte meg milyen reboot születik az ST-ből. Szerintem teljesen korrekt nyitányt produkált a film, és a pozitív kritikák is lendítenek még rajta picit. Amint kifutja magát a Gatsby az ST is szerephez jut majd. persze jön a többi várt film is... Én arra voksolok, hogy nem lesznek látványos számok... de sokkal lassabban fog nézőt veszíteni mint a többi film. SZVSZ...