Bárki mesterlövésszé válhat egy új fegyverrel

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Oké. a kettõt összemostam. :-)
A belga vonalon most elbizonytalanodtam. Pedig olvastam és meglepõdtem, ezért emlékszem rá.

Az AK-val meg lehet célozni, de a lövés elrántja a célról a fegyvert, és újra kell célozni, míg az m16 csak hátra lökõdik, de célon marad.
"Nem mondott ilyet Bill Gates. Csak azért szóltam, mert ez mende-monda vagy ha úgy tetszik városi/urban legenda/legend."

Okosabb maradtál volna ha hallgatsz.

Ezt mondta: "640K is more memory than anyone will ever need on a computer,"

Nem legenda. Annó 1980 és nagyon sokat röhögtünk ezen (többek akkor még nem éltek, nem tudhatják) ugye ugye. <#wow3>

286/20Mhz; 1Mb; WD Paradise 512Kb; 40Mb; Mono VGA; ...Wolfeinsten 3D priman fut rajta 1.2 rendszerfloppyrol :>

Nem az elsõ eset, hogy a ragyogó elméletek megbuknak a gyakorlatban.

Azt a fajta lõszert eredetileg vadászpuskába szánták, de aztán kiderült hogy katonai célra is használható, mert középtávig hidrodinamikai sokkot okozhat.
Ezután írták ki a pályázatot.

Molnibalage
http://josic.kalasnyikov.hu/forum/viewtopic.php?f=20&t=30&st=0&sk=t&sd=a

Egy része ide be van másolva.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Csak az M16 altal hasznalt loszer volt belga design, maga a fegyver az amerikai ArmaLite altal tervezet AR15 katonai valtozata...

Azért nem árt, ha tudod, hogy a vietnami háborúban tömegesen váltak használhatatlanná az M-16-osok, mert tervezési hibásak. Eltömõdött a gázelvezetõ furatuk, amit az elsõ verzióban nem is lehetett tisztítani semmivel. Persze most már ezt megoldották, de ez nem segít a halottakon, és az M-16-os még mindig kényes fegyver.

Az AK-47-et Kalasnyikov a második világháborús tapasztalatai alapján tervezte, olcsón gyártható, mert semmilyen különleges gyártási módszer sem kell hozzá, és ha valahogy fel tudod húzni, akkor már el is fog sülni. Akkor is ha órákig ázott egy sáros gödörben. Egy normál lövész egy álló embert 800 méterig el kell hogy találjon vele, az M-16-os sem sokkal messzebb használható.

A többi meg kamu.

Molnibalage
Viszont akkor nincs értelme lõni. Tehát egy igazi mesterlövének nincs szüksége rá. Steril környezetben a kezõnek lehet, hogy jó, de mint írtam a mesterlövész nem csak attól az, mert pontosan lõ...

Cifu írt méh kb. 7-8 éve egy jót a sniperekrõl a Birds of Prey oldalon, de megszûnt. Na, az kicsit segítene képet alkotni, hogy mirõl van szó.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

ak-val is lehet célzottan lõni, ha valaki akar...

Az armalite még mindig nem belga gyártónak tûnik...

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Inkább pucolgatnám az M16-t, amivel lehet célzottan is lõni, mint egy AK-t használni, ami azért olyan faék, hogy olcsón lehessen egy kunyhólakó néger kezébe adni, amivel kaszálgathat nyakra-fõre.
Igen, belga. Mert Stoner úr egy belga fegyvergyár tervezõje volt. Egy pályázatot írt ki az USA hadserege az M14 leváltására, és azt a belgák nyerték. A Colt meg bevásárolta magát a liszenszbe.
Ha becéloz az amatõr vele valakit, akkor jól mellélõ egy normál fegyverrel, mert nem tudja, hogy mit kezdjen az oldalszéllel vagy távolsággal, a célpont mozgásával. Mert nem tudja, hogy mennyivel kell mellélõni. De ennél jelezhet neki a fegyver, hogy hova irányítsa a csövet.
Biztos?
"Az M16-os gépkarabélyt Eugene Stoner tervezte az Armalite számára (így eredeti típusjelzése AR–15), de nagy tömegû gyártását már a Colt végezte 1959-tõl"

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Ha az M16-ra gondolsz, az belga fegyver. Az amerikaiak, csak liszenszelték.
"Mert "640kb mindenre elég" ?!?"

Nem mondott ilyet Bill Gates. Csak azért szóltam, mert ez mende-monda vagy ha úgy tetszik városi/urban legenda/legend.
Szerintem ez egy normál mesterlövész puska, és a fejlesztés csak a célzórendszer.
egyébként pont jó lesz a dzsugubugu kalózcsoport embereinek, végre képzetlenül is pontosan lõhetnek 😊 lehet hogy éppen amcsi katonákra, de az nem gond, hiszen a pénz a lényeg...

el kéne olvasni. Engedi lõni bármikor, csak ha nincs megfelelõ pozicióban akkor nagyobb a ravasz ellenállása... ezért ha valami baja van, akkor is használható a hagyományos módon.

Kár, pedig azt gondolná az ember manapság amikor nagyon komyoly mûgyanták vannak akkor ez nem egy nagy gond, bár itt is a részletekben van az ördög, a gyantának lehetõleg minimálisan kormozva maradéktalanul el kell égnie úgy, hogy vízhatlan és elég erõs a mechanikai sérülésekkel szemben.
Pedig annó pont ez volt a lényege, hogy a lõszer nem vizesedik, és csak a csövön keresztül koszolódik tehát nagyon igénytelen és akár vízbõl is használható, ugylátszik a demó verzió hozta ezt de az éles teszteken elvérzett?

Meg kéne értened, hogy a valós harcihelyzet nem egy számítógépes játék világa. Itt nincs második dobásod, nem fogsz a medicalkit-tõl azonnal meggyógyulni, és a mentés-újratöltés sem megy.

Az, meg hogy stratégiai játékot játszik a parancsnokság az alakulatokkal, legfeljebb az irodai huszároknak tetszõ helyzet. Az ilyesmitõl irtózik minden harctéri katona.

Szóval, nem tudja megvédeni magát a lövész, mert a puska(parancsnokság) felülbírálja. Az ellenségnek persze nincs ilyen gondja, és szétlövi a fejét egy tucat AK-val.

Kell a fenének egy ilyen használhatatlan vacak.

"Én annó a hüvely nélküli fegyverrõl gondoltam, hogy nagy jövõ elõtt áll aztán mégsincs sehol, pedig az aztán a végletekig igénytelen vot, nem tudom mi lett vele, valahogy elsûlyedt."

Nem vált be a gyakorlatban. Egyrészt a lõszer idõnként szétesett, mert a lövedéket és a detonátort utólag ragasztották be a lõportestbe, és hát a ragasztó nem volt elég tartós. Ráadásul ha leejtették a lõszerpakkot, hajlamos volt eltörni.
Másrészt a nedvesség miatt a lõpor megduzzadt és beszorult a fegyverbe. Márpedig az ilyen fegyverekbõl nem olyan könnyû kiszedni a beszorult lõszert, mint az AK-ból. Nem olyan a szerkezete, hogy elég legyen ismételten felhúzni, és máris kivetette magából a szar lõszert. Teljesen szét kell szerelni hogy hozzáférjünk a lõszerhez.

Egyszóval harci körülmények között nem vált be.

Szerintem ez nem igaz, lehet ellenálló igénytelen mégis precíz dolgokkat is csinálni.
A Ruszkik azért terveztrék olyanra az AK-t amilyen mert nagymennyiségben kellett olcsón lehetõleg igénytelen fegyver, ha van pénz, idõ és akarat megoldható minden.
Most volt az egyik jõvõ fehgyvereiben egy új fejlesztés ami szinte mindent kibír mégis precíz fegyver, viz homok, sár, stb.
Már nem emlékszem milyen nemzetiségû volt.

Én annó a hüvely nélküli fegyverrõl gondoltam, hogy nagy jövõ elõtt áll aztán mégsincs sehol, pedig az aztán a végletekig igénytelen vot, nem tudom mi lett vele, valahogy elsûlyedt.

Sir Quno Jedi
És ez a legszebb az egészben. Ha távolról a parancsnokság kijelöl egy célpontot, akkor megoldható, hogy a lövész SENKI mást sem tud lelõni, csakis a kijelölt célpontot (amit tetszés szerint menet közben a központból változtathatnak), mert csak akkor unlock-olja a lövés lehetõsgét a cucc, ha célon van. Mekkora feature már. Ez a lövészt puszta végrehajtóvá teszi, nem õ dönt, csak engedelmeskedik. Ha a fegyó kizárólag távolról vezérelhetõ így, akkor akár az ellenség kicsi (pl. sárga) kezeibe is adhatják, mer baromira senkit nem fog tudni vele lelõni.

Oan mint egy modern drón repülõ, csak ember cûgöli és tartja oda.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

ezért írtam a német és az amcsi példákat 😉
mind a kettõ jól megtervezet fegyverekkel szopott amikor szükség lett volna rájuk. Nem mindíg jó az ha agyon van elektronizálva minden.
A németek csak azért szívtak anno a vVh-ban mert túl precíz volt a fegyíverük és hát a hitegben kissé összetapadtak a dolgok. A ruszkik fegyvere meg 2mm-es ráhagyással volt tervezve 😊

"Az is nyilvánvaló, hogy ha kipurcanik az elektronika, attól még sima távcsöves fegyónak használható a cucc, ha van eszük."
neked legyen igazad, de a leírás alapján egy szgép vezérelt puskáról van szó, önnálloan nem biztos, hogy müxik mint fegyver.
Mondjuk nem értem, hogy akkor minek lövész még oda :o
Wifin nyomja a képet a lövésznek aki nem ott tartózkodik ahhol a fegyver. Ez már csak finomítás kérdése, de egy ilyen fegyver képes arra amit Petka linkelt be alattam. Ott sincs ember. Felesleges.

Mess with the best, die like the rest Linux4ever

Petka
😄

Sir Quno Jedi
Ne feledd el, hogy ezt civil felhasználsára szánták egyelõre, nem katonai fegyónak. Ha beérik és kiforrott lesz (meg lesz rá egyáltalán kereslet), akkor mehet a katonai verzió is okosítva. Merjünk nagyot álmodni... Pár hónappal ezelõtt ezt sem gondoltuk volna, hogy lesz ilyen és mégis.

Alapvetõen én is azokat az érveket hoztam volna fel csípõbõl, amiket te, ezek a hagyományos érvek a katonai fegyók mellett, DE ennek ellenére mindig lesznek új fejlesztések. Nagy részük elhal, de van ami marad. Nem véletlen fejlesztik a különbözõ önjáró, meg exoskleteon cuccokat, mert a katonák már nem képesek elcipelni a sok-sok kilónyi kütyüt, amit a modern hadviselésben velük cipeltetnek kötelezõen. Errõl is voltak itt cikkek már, a kütyükrõl is, meg a hordozókról is.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Molnibalage
Ha jól értem a rendszer csak akkor enged lõni, ha kb. megfelelõen a paraméterek. Tehát, aki béna, annál soha nem lesz tûzmegnyitás sem. Amatõröknek jó lehet bizonyos helyzetekben, de komoly katonai alkalmazást nem tudok elképzelni, mert a katonai mesterlövész hetekig is terepen lehet. A rendõröknél még esetleg jó, de van egy sejtésem, hogy a profik nem feltétlen használnák, mert "ne pofázzon nekem az elektronika", hogy mikor lõhetek. Oszt, ha hibás a rendszer és akkor nem enged lõni, amikor jó lett volna. Egy mesterlövész sokszor csak egyszer lõhet vagy egyszer adódik alkalma...

flashpointer
Az elején még meg akartam cáfolni, de olyan távol állnak a kommentjeid a valóságtól hogy nincs értelme.

Emancipate yourself from mental slavement!

Sir Quno Jedi
Jah, de az amcsik azóta is amcsi fegyókat használnak mégis és nem másolták le szegrõl-szegre az AK-kat ugye. Mégha az AK a tartósabb, akkor sem. (kissé pökhendiek)

Egy fahusánggal is szépen agyon lehet verni bárkit, de ha valódi taktikai elõnyt akarsz,azaz hogy kevsebb emberrel és emberveszteséggel tudjál sokkal több embert elintézni pronto, akkor bezony bonyolultabb módszerekhez kell fordulni, AMINEK megvannak a maga hátulütõi, csapdái és természetesen a lényegesen magasabb költségei, nomeg az elõállítás lassúsága stb.

Az amerikaiak sem egyszer használatosnak tervezték a fegyvereiket, mégis a ruszki ak47 tartósabb volt a viszontagságos körülmények között mint a "fejlett" amcsiké. 😉

Mondhatni két módi van a tervezéskor.. precizitás, vagy tartósság. A kettõ együtt nem megy.
Sir Quno Jedi
Mondjuk azt nem értem, hogy ezeket honnan veszed? Manapság telóba is kapsz olyat, ami bármit kibír gyakorlatilag (lánctalpassal átmennek rajta, vízbe teszed, bármit). Sõt vannak telók, amik hónapokig elmennek töltés nélkül (nekem is olyan van). Szal. bizonyára egy ilyen komoly fegyót úgy terveztek, hogy kis víztõl, vagy bármitõl megdegeljen. Hmmm... Amúgy a sima mesterlövészpuska optikája is baromira sérülékeny és az sem szereti ha nautilusosat játszanak vele. Ezért vannak a lencsevédõkupakok pölö.

Az is nyilvánvaló, hogy ha kipurcanik az elektronika, attól még sima távcsöves fegyónak használható a cucc, ha van eszük.

Sir Quno Jedi
Mert "640kb mindenre elég" ?!? Ugye ezt nem mondod komolyan. Manapság, mikor 8 megapixeles kamerákat rakosgatnak sima mezei kézitelókba és komoly számítási kapacités fér el egy körömnyi kis szarban is?! Szerinted mi lesz 10 év múlva...

Sir Quno Jedi
Többségét én is ismerem, de most ezzel mire akarsz kilukadni?

sajna már az is van, bár nem pont olyan formában mint a filmben de létezik Skynet... az elsõ Skynet harci mûholtad cvalamikor a 60-as években állították pályára. Ma az 5. generációs Skynet holdak nézik a Földet fentrõl.

Skynet

ezt most találtam:

mint egy ember vegyvédelmi ruhában

ez a humanoid robot "felõltöztetve"

Már csak a SkyNet hiányzik...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Alakul a jövõ hadserege:
- BigDog márlahcipelésre
- robot gebárd a támadások segítésében (gyorsaság)
- robot harcos (mert már ilyen is van a DARPA-nál)
- hálózatba kötött felderítõ egyságek (ezek voltak a Future Weapons mûsorban, beszarás mit tudsnak ezek a mobil méretû kütyük)
- automatikusan célzó "mesterlövész" fegyvere
- önálló manõverezésre képes dronok
- ja igen és a már most is mûködö Samsung SGR-A1 harcirobot.

a netet körbenzve mindegyiket meg lehet találni:
BigDog
Gepárd
Humanoid robot
Samsung SGR-A1

Molnibalage
Az intelligens tüzérségi gránátok elterjedtsége marginális. Kisebb méretben semmiféle szenzort és elektronikát nem tudnál betenni még gépágyú lövedékbe sem.

ez a fegyver egy vitz. Háborús helyzetben nem használható szerintem. Túl percíz.
Ezt már a németek és jenkik is beszopták. Nem minden esetben kell ez a percízítás.
Túl sok meghibásodási lehetõség van menne, elég ha egíy szenzor beszarik, már nem oda lõ ahhová kellene. Egy mesterlövész - sztem - sírva menekûl a fegyver közelébõl.
Kérdés: mi van ha lemerûl az aksia? A szerencsétlen katona még egy komplet tõltõ szettet is vigyen magával, vagy esetleg tartalák aksit is? És ha bevetés 3 napig tart? Akkor még egy plussz aksit is?
Marhaság. Ez olyan kocavadász fegyver, de én azért betobnám a folyóba. Sztem utánna már nem lenne használható semennyire sem. Míg egy dragonov ez után is használható.

Sir Quno Jedi
Ugye, szal. idõ kérdése és nem probléma ezeket kifejleszteni. Valakiknek a jövõ fegyóit is el kell adni, ahhoz meg új feature-ök kellenek.

"mert kb. "befordul a sarkon", mint egy cirkálórakéta."

Tom Selleck - Gyilkos robotok. Ott már léthattunk ilyet, igaz az film volt.

Sir Quno Jedi
Jobbat mondok, már ma is szép számmal használnak irányított tûzérségi lövedékeket. Ezek félig-meddig rakéták végülis, de ágyúból lövik ki õket. Szerintetek meddig tart úgy összekicsinyíteni a dolgokat, hogy egy kézifegyverben is haszálhatóak legyenek (kedzetben nyilván 50-es kaliber és afelett). Az pedig azt jelenti, hogy a kilõtt LÖVEDÉK képes pályamódosításra menet közben és rohadt messzire elmegy. Ha elõre programozod, vannak benne szenzorok, avagy távirányítású, máris kiváló gyilkolóeszköz, mert kb. "befordul a sarkon", mint egy cirkálórakéta.

Sir Quno Jedi
Ez kb. semmennyire sem durva, mivel mindegyik technológia így, vagy úgy készen van és használják is. Csak össze kell rakni. Idõvel úgyis fognak iylenekt fejelszteni, meg persze ennél durvábbakat is.

Ma már a szúnyogokat is lézerrel lövik le (kommersz technológia), pediglen az murva kicsi célpont és kecire mozog. Az emberek egy ilyen kis döghöz képest annyival lassúbbak, tehetetlenebbek és kiszámíthatóbbak, hogy ihaj.

NEXUS6
Most is beesik 1-1 kiskrapek, meg terhesasszony a tûzvonalba, képzeld mit hagynál magad után egy ilyen fegyverrel!
<#nevetes1>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

flashpointer
Juj, azért maradjunk már a realitásoknál, én is szoktam túlozni, de ez azért már dúrva!

Emancipate yourself from mental slavement!

Sir Quno Jedi
Kezdetben a még nagyobb verziókat tehetnék vulkános minibuszokra, amiket szeretnek tömegoszlatásokra használni jobb helyeken. Azon beérik a rendszer és aztán mehet a kézifegyókba.

Sir Quno Jedi
Inkább olyan fegyót kéne fejleszteni, ami a (gyorsan) mozgó célpontok ellen is jó. A csipa még mindig túl statikus buli. Mondjuk olyat, ami nézi, hogy a szemed hova fókuszál (harci helikopterekben van ilyen okosság pölö) és ha ilyenkor meghúzod a ravaszt, akkor ahova/akire néztél azt bememorizálja és utána követi. Namost rohangálsz egy sorozatlövõvel, amin szervós mozgatható a csõ és miközben erõsen lóbálod, meg mozgolódik, hiszen futsz vele, az szépen akkurátusan célra tart mindég, belekalkulálva a te és az ellenfeled sebességét, gyorsulását stb. Ez meg kicsit hasonló a modernebb harckocsik lövegverzérléséhez, ami célra tart akkor is, ha nagy sebességgel pattog a dûnéken az egész hóbelevanc. Mindez persze több célpontra jó 1xre, csak be kell õket memorizáltatni (azaz rájuk nézni stb.)

Nomármost, az ellenfél bemére, a fegyó simán le tudná lõni, így mikor meghúzod a ravaszt, meg is teszi ezt. Persze ez kombinálható olyan lövedékekkel és lõelemzõ rendszerrel, ami lehetõvé teszi, hogy a fedezék mögött megbúvó, avagy oda beérkezõ ellenfelet is le tudja így puffantani (erre vannak kész technikák már most is). Namost némi infra kamerákkal (szemüvegben+HUD pláne) és hanglokátorokkal stb. simán megoldható, hogy vaksötétben össze-vissza rohangálva IS kényelmesen ki tudjuk szedni a "kiszámíthatatlanul" mozgó ellenséget, meg a fedezékben kempelõket is.

No EZ valóban komoly elõnyt jelent(ene) az utcai harcokban, amikbe az amcsik elõszeretettel keverednek mindenfelé a világon.

Fresh Duke
"Aimos gecik." 😄

A heavy cost. I pay it gladly.